pyzawarszawska 03.01.09, 13:41 witajcie! mam pytanie: jak najdszybciej dostać się z kalisza do warszawy korzystając z komunikacji publicznej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mothertown Re: kalisz-warszawa 03.01.09, 20:54 Busem do Koła i stamtąd Intercity, hehe. A poza tym kursuje "posieszny" parę razy dziennie. Bezpośredniego pks nie ma. A po co się wybierasz, jeśli wolno spytać? Odpowiedz Link Zgłoś
pyzawarszawska Re: kalisz-warszawa 04.01.09, 20:33 dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :) połączenie warszawa-koło- kalisz chyba najlepsze . a odpowiadając na pytanie to planuję wybrać się do Waszego miasta w celach turystycznych , postanowiłam zwiedzić w tym roku kilka miast niekoniecznie rozsławionych jako turystyczne. Sądzicie że to dobry pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: kalisz-warszawa 04.01.09, 21:08 Samo zwiedzanie swojego kraju to już dobry pomysł :-) Jak będziesz w Kaliszu to koniecznie wpadnij do Gołuchowa, można tam dojechać nawet komunikacją miejską. www.galeriawielkopolska.info/goluchow.html Odwiedziłem setki miejscowości naszej Polski w poszukiwaniu zabytków i mogę Ci powiedzieć, że to prawdziwa perła w skali całego kraju. W samym Kaliszu też oczywiście nie powinnaś się nudzić, chociaż według mnie miasto po macoszemu traktuje turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
mothertown Re: kalisz-warszawa 04.01.09, 21:35 Połączenie PKS + TLK z Koła jest dośc tanie. Jeśli wyjątkowo nie będę pracować :P, mogę Cię oprowadzić po stolicy :) To fakt, w Wawie jest najładniejsze to, czego nie zobaczysz na pocztówkach... Odpowiedz Link Zgłoś
mothertown Re: kalisz-warszawa 04.01.09, 21:47 Aaa, już rozumiem, jesteś z Wwy i chcesz zwiedzać Kalisz. Sorki za nierozgarnięcie. Jak wyżej, w K. najpiękniejsze jest to, czego nie zobaczysz na pocztówkach :) Ale lepiej zadzwoń do muzeum, żeby ktoś Cię wpuścił na Zawodzie, bo generalnie jest zamknięte dla turystów do maja, a żal być w Kaliszu i go nie zobaczyć. Poza "starówką", mostami, Zawodziem, Śródmiejską i Górnośląską ja bym polecała Wydarte (skarpę Prosny, gdzie wykopano pozostałości ponoć najstarszego Słowiańskiego grodziska w Polsce), oba parki, Prosnę w okolicach Ks. Jolanty i posąg Światowida, Szałe i jego motel Maria :P , oczywiście Gołuchów. Jak kogoś interesuje budownictwo sakralne to w Kaliszu jest sporo pięknych kościołów, i nasz lokalny fenomen - Kościół Miłosierdzia, jeden z najodważniejszych pomysłów z Polsce :P Restauracje: Złoty Róg obowiązkowo - ma własny browar w podziemiach, najlepsze piwo w Polsce :), ewentualnie Bacówka, Średniowieczna, Kaliszfornia i inne (dla Warszawiaków ceny mogą być przyjemnym zaskoczeniem) Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: kalisz-warszawa 04.01.09, 22:19 >Ale lepiej zadzwoń do muzeum, żeby ktoś Cię wpuścił na Zawodzie, > bo generalnie jest zamknięte dla turystów do maja, a żal być w > Kaliszu i go nie > zobaczyć. Dla jednej osoby nikt do rezerwatu nie przyjdzie, ale nie ma się co przejmować - to miejsce żyje głównie podczas imprez plenerowych i dopiero wtedy jest na prawdę ciekawie. Całość i tak widać zza płotu ;) Z wieżą ratuszową podobnie, poza sezonem nieczynna, chyba, że umówimy się z przewodnikiem PTTK (koszt kilkadziesiąt zł., nie pamiętam już dokładnie). Kalisz polecam odwiedzać raczej w sezonie, poza nim możliwości jego zwiedzania są ograniczone. Chyba, że lubimy chodzić tylko po kościołach lub cmentarzach, innych atrakcji raczej nie widzę. No, może jeszcze park, ale ten jest najpiękniejszy jesienią. Mówię to z perspektywy gościa, nie mieszkańca. Odpowiedz Link Zgłoś
mothertown Re: kalisz-warszawa 04.01.09, 22:31 Ośnieżone Zawodzie jest piękne, szkoda że tam teraz nie wpuszczają. Ma w sobie surowy urok dawnych czasów, gdy człowiek zmagał się z przyrodą. Surowe zimy, Wikingowie, te klimaty. Jego obecne opustoszenie i cisza robią wrażenie, ale zgadzam się że nie każdy to "poczuje". Ja tęsknię za czasami, kiedy nie było kamer, przełaziło się przez płot i można było być sam na sam z "duchem dawnych czasów" i dziką przyrodą (a teraz mamy równiutkie, wybrukowane alejki, schodki na wał i słupy z kamerami, ech...). Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: kalisz-warszawa 05.01.09, 10:58 mothertown napisała: > Ośnieżone Zawodzie jest piękne, szkoda że tam teraz nie wpuszczają. Mothertown, do tego potrzeba Wajraka, albo innego wariata jak np. Simona Kossak ( nawet nie na ,,bani'') > Ma w sobie surowy urok dawnych czasów, gdy człowiek zmagał się z >przyrodą.Surowe zimy,Wikingowie, Nie,nie Wikingowie tam nie wpływaliraczej > te klimaty. Przy minus 3-7 st.C Piastowie XXI wieczni mogliby jednak podjeżdżać do Zawodzia saniami9 , ale skąd wziąć rumaki . Może z Fundacji TARA? >Jego obecne opustoszenie i cisza robią wrażenie, ale > zgadzam się że nie każdy to "poczuje". Ja tęsknię za czasami, >kiedy nie było kamer, przełaziło się przez płot i można było być >sam na sam z "duchem dawnych czasów" i dziką przyrodą (a teraz mamy równiutkie, wybrukowane alejki, schodki > na wał i słupy z kamerami, ech...). Tu się zTobą zgadzam, choć przez płoty już nie przełażę. Sama wiesz XXI wiek :). Teraz to nawet pod Kalmarem nie można rzucić koszem Smieciowym w jakięś BMW czy Toyotę, bo kamery wszystko widzą od Rogatki po Główny Rynek , a nawet dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
mothertown Re: kalisz-warszawa 05.01.09, 21:58 Wikingów było pełno we wczesnośredniowiecznej Polsce - głównie najemników. Nawet dostali jakąś osadę pod Kaliszem za Mieszka lub Chrobrego, tylko nie pamiętam dokładnie gdzie - wykopano tam charakterystyczne dla ich kultury artefakty. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: kalisz-warszawa 05.01.09, 10:42 szycha-ns napisał : > Kalisz polecam odwiedzać raczej w sezonie, poza nim możliwości jego > zwiedzania są ograniczone. Chyba, że lubimy chodzić tylko po > kościołach lub cmentarzach, innych atrakcji raczej nie widzę. Gościu Niedzielny nie opowiadaj dalej. W zimie jest do zwiedzania MOZK i jego filie w Russowie i Lewkowie, a w niedalekiej :( przyszłości Muzeum 4 Kultur i Muzeum Historyczne Miasta Kalisza :):). Jest jeszcze Galeria Wieża Ciśnień, Salon im.T.Kulisiewicza oraz galerie w CKiSztuki , Galeria Judyty Dymkowskiej. Zapowiedziano już utworzenie Muzeum Sanktuaryjnego przy Kolegiacie. Liczę jeszcze na otwarcie Muzeum Diecezjalnego i to nie w Ostrowie, a w stolicy Diecezji. Tak mi dopomóż Bóg. Osobiście polecam zaśnieżony Cmentarz Ewangelicko - Augsburski - czynny NON STOP. Bez przewodnika narazie. No, > może jeszcze park, ale ten jest najpiękniejszy jesienią. Mówię to z > perspektywy gościa, nie mieszkańca. Kaliski park można podziwiać w każdej porze roku, ale UWAGA ! - dostał ci on nowego - polatach - P A R K O W E G O .Jego też można podziwiać. Pozdrawiam turystycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: kalisz-warszawa 05.01.09, 12:01 a w niedalekiej :( przyszłości Muzeum 4 Kultur i Muzeum Historyczne > Miasta Kalisza :):). (...) Zapowiedziano już utworzenie Muzeum Sanktuaryjnego przy > Kolegiacie. Liczę jeszcze na otwarcie Muzeum Diecezjalnego i to nie > w Ostrowie, a w stolicy Diecezji. W takim razie lepiej odwiedzić Kalisz za kilka lat jak już wszystko pootwierają ;-) żart Na prowincji muzea faktycznie czynne o każdej porze roku, co ciekawe do każdego z nich dojedziemy autobusem. Lewków, Russów, Dobrzyca, Antonin... jest gdzie jechać! Z tym Muzeum Diecezjalnym kaliszanie mogą się trochę przeliczyć, ale to dalsza perspektywa, na razie są tylko ogólne plany. Prędzej powstanie Muzeum przy Kolegiacie ze swoimi cennymi zbiorami. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: kalisz-warszawa 05.01.09, 19:12 Polecam wybrać się na ul. Pułaskiego i przespacerować się po Kaliszu w godzinach wieczornych. Wtedy Kalisz jest niezwykle urokliwy. Ps. Szycha jako kaliszanie nie pozwolimy na to aby muzeum diecezjalne powstało w Ostrowie! Tu jest siedziba diecezji i tutaj powinno być muzeum! Koniec z grabieniem naszego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: kalisz-warszawa 05.01.09, 20:22 > Ps. Szycha jako kaliszanie nie pozwolimy na to aby muzeum diecezjalne powstało > w > Ostrowie! Tu jest siedziba diecezji i tutaj powinno być muzeum! Koniec z > grabieniem naszego miasta! Ja się przecież wcale nie dziwię, zresztą rozmawiałem już na ten temat z greffen, także zna on moje zdanie na ten temat. Swoją drogą, w Kaliszu nie ma znowu aż takich skarbów, nie licząc tych z Kolegiaty, aby prezentować je w osobnym muzeum. Wojny, grabieże i zwykła bezmyślnośc zrobiły swoje. Za to na tzw. prowincji jest tego tyle, że ho ho. No, ale napotykamy jeden mały problem - parafie wcale nie myślą, aby się tymi zabytkami dzielić, także od wstępnego planu utworzenia takiej placówki, czy to przy pracowni konserwatorskiej w Ostrowie czy gdziekolwiek indziej, do realizacji jest bardzo daleka droga. Powiedzmy, że wiem to u źródła. Ja bym widział takie muzeum w jeszcze innym miejscu, ale to nie ten temat, aby się na tym dłużej rozwodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
sector11 Re: kalisz-warszawa 05.01.09, 21:53 A muzemum diecezji nie znajduje sie czasem w konwikcie arcybiskupim w Ostrowie? Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: kalisz-warszawa 05.01.09, 22:59 Nad drzwiami dawnego Konwiktu Arcybiskupiego faktycznie jest napis "Pracownia Artystyczno-Konserwatorska Diecezji Kaliskiej i Muzeum", ale ta druga instytucja jeszcze tutaj nie działa, a przynajmniej ja nic o tym nie wiem. Najlepiej skierować zapytanie do Przewodniczącego Komisji ds. troski o zabytki kultury i archiwalia, ks. infułata Tadeusza Szmyta. Myślę, że oprócz Biskupa jest to najlepiej poinformowana osoba w tej tematyce. Proszę, zostawmy już tą tematykę, bo psujemy Koleżance z Warszawy wątek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 "Szybciej" to raczej pobożne życzenie 03.01.09, 21:13 pyzawarszawska napisała: > (...) jak najdszybciej dostać się z kalisza do > warszawy korzystając z komunikacji publicznej? PKP 17:35 W-wa Centralna - 19:35 Konin PKS 20:15 Konin dw.kol. - 21:27 Kalisz Kosmos Tak jest "najszybciej", ale trzeba jeszcze sprawdzić na ile aktualne są rozkłady jazdy. Bezpośrednie połączenia PKP 4 godz. lub więcej. Prędkość handlowa ok 60 km/h, ok. 3/4 tego, co za głębokiej komuny. Do Lux Torpedy czy ekspresów z czasów Franciszka Józefa jeszcze dużo dalej. :( Odpowiedz Link Zgłoś
mothertown Re: "Szybciej" to raczej pobożne życzenie 03.01.09, 22:34 Moje ulubione połączenie to: Wwa-Koło 5:55, w Kole jest o 7.53 (faktycznie zawsze przyjeżdża parę min wcześniej), PKS do Kalisza masz prawie codziennie o 8.08 lub 9.10 (codziennie), ja zawsze na ten o 8 zdążam (z pomocą miejscowego "taksówkarza" który kosi 4 zeta za kilometr - bo całe Koło ma 4 km na krzyż :P), w Kaliszu jest 9.40, ten późniejszy jedzie szybciej (nie ma postoju w Turku), ale musisz godzinę na niego czekać, a poza tym pociąg 7.55 (w poprzednim rozkładzie był trochę wcześniej i jechał szybciej :/) i jeszcze ze 3 w ciągu dnia, z powrotem jest mniej korzystnie, no ale zawsze można podskoczyć do Konina na express Wwa-Berlin, który jedzie niecałe 2 h do Wwy ale kosztuje 80 zł :P Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: "Szybciej" to będzie w 2018 04.01.09, 12:22 o00 napisał: > :) JKak dobrze pójdże :) 30 XII jechałem ,,Ostrowianinem'' z W-wy Wsch. o. g.17.38 , WC - o.17.5o przyjazd do Kalisza p. 21.52 Uwaga! klasa 2 z przedziałami 6 osob.! Wcześniej jechałem poć. pośp. ,,Niemen'' relacji Poznań - Lublin - Poznań powrót z Lublina o.g. 114.15 , z Nałęczowao.g. 14,34 w Warszawie Wsch. p. 16.38 Cały odcinek rel.Nałęczów - Warszawa staliśmy w okolicy ,,kibla'' ze względu na tłok, bo cały Niemen to 4 wagony, po dwa w każdej klasie i był napełniony już w Lublinie. Skład ten jedzie do Poznania przez W=wę Zach.Kutno, Toruń i Gniezno. Tak wygląda PIC w pyrzym wydaniu.Wozi kuracjuszy w tłoku i w dodatku na stojąco( eutanazja w wykonaniu PKP i NFZ!!! Dlaczego on nazywa się Niemen, a nie WARTA ??? Odpowiedz Link Zgłoś