wielki_pon 27.09.05, 11:16 Borowik z Siemiatycz nie dostał sie do sejmu, widocznie grzby nie był na tyle szlachetny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warspite Re: (smart) z Siemiatycz dostał 51 głosów w wybor 27.09.05, 13:17 wielki_pon napisał: > Borowik z Siemiatycz nie dostał sie do sejmu, widocznie grzby nie był na tyle > szlachetny. Borowik to skrót od funkcjonariusza Biura Ochrony Rzadu. Czlonkow SDPL i swity Borowskiego nazywa sie borówkami. To tak na przyszlosc, zeby s wiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_pon Re: (smart) z Siemiatycz dostał 51 głosów w wybor 27.09.05, 14:18 Taki bystry a tak sie dal podpuscic.. Odpowiedz Link Zgłoś
jp7591 Re: (smart) z Siemiatycz dostał 51 głosów w wybor 25.11.05, 13:34 Odpowiedź na insynuacje pod adresem GS. Może w lewicowych pogładach tkwi prawda ukształtowan np przez Trybunę Ludu, która recenzoąła sama siebie. Trzeba się szanować, redakcja GS drukuje listy czytelników. Nikt nie pisze "sam do Siebie" Wiem, ze tym którzy jeszcze żyją w oparach PRL trudno jest zrozumieć. TRudno. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiula Re: (smart) z Siemiatycz dostał 51 głosów w wybor 25.11.05, 16:04 No cóż, klapki na oczach....Jak za dawnych czasów... Odpowiedz Link Zgłoś
high_level Re: (smart) z Siemiatycz dostał 51 głosów w wybor 29.11.05, 10:50 jp7591 napisał: > Odpowiedź na insynuacje pod adresem GS. wielki_pon posunal sie do jakichs insynuacji na temat GS? A to ci dopiero heca! Teraz to juz na pewno redaktor Nowicki wyleje go z roboty. > Trzeba się szanować, redakcja GS drukuje listy czytelników. Gdyby redakcja sie choc troche szanowala, to by nie publikowala jakichs anonimowych paszkwili, obrazliwych dla publicysty z SKS. W ten sposob GS sam sie sprowadza do poziomu brukowca. > tym którzy jeszcze żyją w oparach PRL Uwazasz, ze wielki_pon zyje w oparach PRL i wychowywal sie na Trybunie Ludu? Ciekawa hipoteza. Chyba musze ci przyznac racje. Pisalem juz zreszta na innym watku, ze prezentuje on typowo bolszewickie spojrzenie na historie. P.S. A posiadanie jakichs pogladow, nawet lewicowych, nie jest chyba jeszcze w Polsce zabronione. To nie Bialorus. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_pon Re: (smart) z Siemiatycz dostał 51 głosów w wybor 29.11.05, 17:29 Brawo panie Wawrzyniuk! Ja tylko czekam i czytam wpisy. Prosze o dalsze, "ciekawe" riposty! Moje 'bolszewickie spojrzenie na historie' jest czerpane z pisanych przez pana materialow. Moj Ty mistrzu! Ps. Ile lat bym musial "ciezko" pracowac na rzecz SB, PZPR, SLD zeby tak jak Ty, dostac sie do pracy np w Uzbekistanie? (bo zaswiadczenie o ukonczonych studiach w Moskwie moge kupic na bazarze) Odpowiedz Link Zgłoś
czesiula Re: (smart) z Siemiatycz dostał 51 głosów w wybor 29.11.05, 17:41 Przecież high-level nie czytał Kuriera, w którym Smart się skompromitował...cała dyskusja nie ma sensu...Nie ma co sie denerować i w kółko odpowiadać na prowokacje... Odpowiedz Link Zgłoś
jp7591 Re: (smart) z Siemiatycz dostał 51 głosów w wybor 30.11.05, 07:40 Oczywiście że się pomyliłem. Moj tekst dotyczył high_level, i dobrze wiesz o tym. Jednak nie mam zamiaru polemizować z Tobą na tematy które poruszasz. Głupie teksty mnie nie interesują. Może coś kiedyś napiszę, ale staram się zachować pewien poziom. Obrońcy komunistycznych idei to tak naprawdę dzisiaj śmietnik i coś wstecznego. ale to nie ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
high_level polemiki ciag dalszy 24.11.05, 08:47 Redakcyjna poczta Kto sączy nienawiść? Od kilku tygodni jakiś tekściarz z pisemka pod nazwą "Kurier Siemiatycki" sączy jad nienawiści między mieszkańców naszego powiatu, chcąc obrzydzić w jak największym stopniu partię braci Kaczyńskich, czyli Prawo i Sprawiedliwość oraz wprowadzić niezgodę między wyznawców religii rzymskokatolickiej i prawosławnej. Arsenał obraźliwych epitetów wzbogacił ostatnio o zdjęcie, tzn. o fotomontaż, na którym w miejsce twarzy obecnego prezydenta RP Pana Kwaśniewskiego wkleił twarz Lecha Kaczyńskiego. Na marginesie: ani Pan Wałęsa ani Pan Kwaśniewski do wielkoludów się nie zaliczali, więc uważam, że czepianie się wzrostu jest chwytem poniżej kolan. Szczytem niesmaku i niczym nie uzasadnionej nienawiści jest porównanie partii PiS do NSDAP oraz określenie "kaczyzm = faszyzm". Tylko człowiek prymitywny, zakompleksiony i prowincjonalny jest w stanie użyć tego typu określenia w stosunku do pierwszych osób w państwie. Nawet najbardziej nieprzychylni panom Kaczyńskim dziennikarze nie odważyli się na używanie tego typu znaków równości. Dzięki broszurce o tytule wyżej wymienionym dowiedziałem się, gdzie w naszym powiecie mieszkają ludzie niemądrzy, a więc głupi, niemający wiedzy, umiejętności, pozbawieni inteligencji, ograniczeni, tępi i durni (definicja słowa "niemądry" zgodnie ze Słownikiem języka polskiego PWN). Ci niemądrzy zamieszkują w 91,6% gminę Perlejewo, w 85,9% gminę Dziadkowice, w 82,4% gminę Drohiczyn, w 81,5% gminę Grodzisk oraz w 65% Siemiatycze. Natomiast mądrzy zamieszkują w gminach Milejczyce, Nurzec Stacja i Mielnik. Pod nazwą "Kurier Siemiatycki" można odczytać informację przez jakie instytucje jest wydawany ten specyficzny, amatorski periodyk. Proszę sobie wyobrazić, że jest on wydawany przez Siemiatycki Ośrodek Kultury, przy współpracy samorządów powiatu siemiatyckiego. Kto tworzy samorząd? - między innymi mieszkańcy niemądrych gmin. Pozdrawiam wszystkich niemądrych czyli głupich samorządowców, którzy finansowo wspierają tygodnik i dzięki któremu dowiedzieli się o swojej ułomności i niskim poziomie intelektualnym. Osobne podziękowania w odkrywaniu indolencji umysłowej mieszkańców powiatu siemiatyckiego a zarazem czytelników "Kuriera" należą się Siemiatyckiemu Ośrodkowi Kultury. Jak można dopuścić do wypisywania pod szyldem ośrodka kultury takich bzdur, kłamstw i oszczerstw? Czy jest w tych tekstach choć odrobina kultury? Ośrodek został powołany w celu szerzenia kultury, a nie szerzenia nienawiści politycznych - ale może w Siemiatyczach jest inaczej? Nikt w Polsce nie ośmielił się nazywać wyborców i zwolenników PiS w ten sposób, żaden dziennikarz, polityk czy komentator nie zdobył się na tak obraźliwe określenie. Jestem ciekaw, kto poniesie konsekwencje np. finansowe w razie przegrania procesów o zniesławienie z tymi, którzy poczuli się obrażeni, bo wątpię, aby zapłacił za to z własnej kieszeni winny całego zamieszania, niejaki "smart", a może "smark", czyli glut lub gil tzn. wydzielina z narządu powonienia u kręgowców. "Mart S" - zwolennik PiS P.S. Zdaje sie, ze redakcja "GS" jest samowystarczalna. W ramach zwalczania konkurencji na lokalnym rynku medialnym sama do siebie pisze tzw. listy do redakcji, ktore nastepnie publikuje, takze w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jedziemy_po_ziolo Re: polemiki ciag dalszy 14.12.05, 13:36 www.siemiatycze.com/aktual.html Protest W imieniu wszystkich księży dekanatu siemiatyckiego składam na ręce Pana Burmistrza protest przeciwko finansowaniu z pieniędzy podatników przez samorządy naszego powiatu czasopisma pt.: "Kurier Siemiatycki". Powodem protestu stały się, zawierające kłamstwa i obelgi, artykuły zamieszczone w numerze 35/84 z dnia 1 listopada 2005r. W artykule pt. "Ojciec Rydzyk w Siemiatyczach" autor, obok bardzo skromnej relacji z przebiegu uroczystości w kościele św. Andrzeja Boboli, zamieszcza swój komentarz oparty na oczywistym kłamstwie. Autor twierdzi, że O. Rydzyk przyjechał samochodem marki "Maybach", który, według autora, kosztuje około 20 milionów nowych złotych polskich i nie był to błąd drukarski ani pomyłka co do liczby milionów, bo w dalszej części autor ubolewa, że tyle wynosi całoroczny budżet miasta Siemiatycze i ile to dobrego można za te pieniądze zrobić: wybudować rondo przy "Kmicicu", wyremontować zespół pofranciszkański w Drohiczynie i wybudować kryty super basen (tylko gdzie? - tego nie napisano). To jest oczywiste kłamstwo, które mogę udowodnić, ponieważ byłem obecny na nabożeństwie w kościele św. Andrzeja Boboli w Siemiatyczach. Kiedy miał przyjechać O. Tadeusz Rydzyk, wśród ministrantów zapanowało poruszenie i dyskusje, jakim to samochodem przyjedzie O. Rydzyk i postanowili iść przed kościół aby zobaczyć. Ponieważ miejscowi księża byli zajęci przy ołtarzu, wyszedłem razem z chłopcami przed kościół, aby godnie przywitać dostojnego gościa i byłem świadkiem przyjazdu samochodu. Chłopcy, gdy samochód przyjechał, z pewnym zawodem w głosie stwierdzili, że to wcale nie "Maybach". Wierzę chłopcom, że oni się nie mylili. Nie widziałem tam żadnego redaktora ani innych dorosłych ludzi. Skąd więc ta pewność redaktora, że był to "Maybach"? A gdyby Ojciec Rydzyk miał rzeczywiście Maybacha, czy to może być powodem zazdrości i zarzucania niegospodarności pieniędzmi ze składek Rodziny Radia Maryja? Historia już zna człowieka, który żałował 200 denarów na flakonik olejku nardowego. W artykule pt. "Widziane z dołu - Nasz Prezydent" autor opisuje przebieg wyborów prezydenckich i nie może pogodzić się z faktem, że wygrał je Lech Kaczyński. W arogancki sposób atakuje i ośmiesza Prezydenta Elekta, wykorzystując w tym celu wzrost i urodę pana Lecha Kaczyńskiego. Wybory prezydenckie to przecież nie konkurs piękności czy tańca disco-polo. Tu liczy się charakter człowieka, jego doświadczenie i mądrość, a nie wygląd zewnętrzny. Stare przysłowie mówi, że nie to złoto, co się świeci. Żarty na temat osoby pana Kaczyńskiego można tolerować i wybaczyć, ale nie można dopuścić do obrażania całego Narodu. Naród został obrażony nazwami naszego kraju, jakich użył autor w tymże artykule. Pozwolę je sobie z pewnym obrzydzeniem przytoczyć: "Kaczyzm", "IV Rzesza". "Kaczolandia", "Kaczogród", "NSDAP". Odrobina przyzwoitości nie pozwala na przytaczanie obraźliwych cytatów z Internetu. W Internecie bowiem mogą pisać nawet wrogowie naszej Ojczyzny, czego prawdziwi patrioci czytać nie powinni, nie mówiąc już o rozpowszechnianiu tych bredni wśród uczciwych ludzi. Czyż nasza Matka Ojczyzna spodziewała się, że dozna takiej obelgi od swoich dzieci? Czy Ojczyzna, która pod zaborami doznała wielu krzywd, zniewag i poniewierki od jej ciemiężycieli, która zawsze była dobrą matką dla swoich dzieci, może być obrażana? Chciałoby się zawołać za poetą: "... ale nie depczcie przeszłości ołtarzy". W zakończeniu artykułu autor obraził nie tylko Naród, ale też całą ludzkość. Oto cytat: "Taka jest wola ludu. Z nią trzeba się zgodzić. Szkoda tylko, że taki niemądry lud żyje w tym kraju". Już starożytni Rzymianie mówili, że głos ludu jest głosem Boga. Mylić się może jeden człowiek, może mylić się grupa ludzi, ale nigdy nie może mylić się cały Naród. To jest postawienie sprawy na głowie. Z tym zgodzić się nie można. W innych artykułach tegoż numeru wyczytałem jeszcze rozważania o tym, jak głosowali w naszym powiecie prawosławni, a jak katolicy. Komu jest to potrzebne do wiadomości? Po co wprowadzać podziały w społeczeństwie, które od wieków żyje ze sobą w zgodzie, gdzie katolicy i prawosławni są ze sobą spokrewnieni? Takie sianie zamętu obraża obydwa wyznania. Nie będę pisał o innych sprawach, które mi się nie spodobały w tym numerze "Kuriera Siemiatyckiego", bo zbyt wiele miejsca by to zajęło i szkoda czasu na lekturę pisma tak słabego pod względem kulturalnym, historycznym i literackim. Protest kieruję głównie do Pana Burmistrza, dlatego że wydawcą tego czasopisma jest Siemiatycki Ośrodek Kultury, który, jak przypuszczam, jest finansowany z budżetu miasta i Pan Burmistrz jest najbardziej tym zainteresowany. Odpisy niniejszego protestu prześlę do Starostwa i wszystkich Wójtów gmin powiatu siemiatyckiego, chociaż wiem, że Wójtowie gmin: Mielnik, Perlejewo, Siemiatycze i Dziadkowice nie uczestniczą w finansowaniu tego czasopisma, być może, że są jeszcze inne Gminy, które nie sponsorują tej gazety, lecz o tym nie wiem, a nie chciałbym nikogo obrazić. Przepraszam za zbyt obszerne uzasadnianie protestu, ale wiem, że burmistrzowie i wójtowie mają zbyt wiele zajęć, aby mieć czas na wnikliwe czytanie czasopism i nie zawsze mogą poznać kłamstwa i obelgi w nich zawarte. Dobre czasopismo utrzymuje się ze sprzedaży, reklam i ogłoszeń. Niechże postara się o to i "Kurier Siemiatycki", a nie korzysta tylko z podatków publicznych. Artykuły zawierające kłamstwa i obelgi zdarzały się temu czasopismu w przeszłości dość często. Wspomnę tylko artykuł o Liceum Ogólnokształcącym w Siemiatyczach, którego nie czytałem, ale słyszałem, że obraził bardzo wielu uczciwych ludzi. W związku z tym nie oczekuję przeprosin na łamach tegoż czasopisma, bo czasy samokrytyki przeżywaliśmy już w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku i wiemy, że nie były one szczere. Dobre czasopisma propagują patriotyzm i nie rzucają inwektyw. Przysłowie ludowe mówi, że zły to ptak, który swoje gniazdo kala. A przysłowia są mądrością ludu. W związku z powyższym skieruję prośbę do wszystkich księży dekanatu siemiatyckiego, aby głosili ludziom, że czytanie "Kuriera Siemiatyckiego" nie przynosi nic dobrego. ks. Józef Grzeszczuk Podpisało również 17 księży z parafii rzymskokatolickich dekanatu siemiatyckiego. ===================================================================== Pan Sołomacha nieźle nabrudził ale widzę, że ma tutaj grono wielbicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_surmacz Re: polemiki ciag dalszy 16.12.05, 07:55 jedziemy_po_ziolo napisała: > Pan Sołomacha nieźle nabrudził ale widzę, że ma tutaj grono wielbicieli. Pan Solomacha nie upowaznial ciebie do ujawniania jego danych osobowych. Niepotrzebnie zmieniales nick, ty tepy ubeku z GS, zyjacy w oparach PRL i uksztaltowany przez Trybune Ludu, jak slusznie zauwazyl jp7591. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_bozydar_surmacz Re: polemiki ciag dalszy - marna prowokacja 16.12.05, 10:15 Informuję wszystkich iż powyższy wpis został dokonany przez Jarosława Sołomachę. Nie chcę aby ktokolwiek utożsamiał moje nazwisko z głupotami które ten osobnik wypisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
warspite Re: polemiki ciag dalszy - marna prowokacja 17.12.05, 15:20 Zle suponujesz osobniku. To nie ja dokonalem tego wpisu. Jezeli to naprawde TY mnie o to oskarzasz, to musze przyznac, ze jestes glupi. Nie znizylbym sie do tak niskiego poziomu, aby nawiazywac z Toba polemike. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_surmacz Re: polemiki ciag dalszy - marna prowokacja 22.12.05, 16:37 jaroslaw_bozydar_surmacz napisała: > Informuję wszystkich iż powyższy wpis został dokonany przez Jarosława Sołomachę A nie mowilem, zes idiota i tepy ubek, ze sklonnosciami do donosicielstwa? Pan Solomacha sni ci sie pewnie po nocach. W jezyku psychiatrii okresla sie to terminem "mania przesladowcza". Daj sobie spokoj z Panem Solomacha. Zajmij sie lepiej swoim wlasnym stanem psychicznym. Na tym watku, zalozonym zreszta przez ciebie (!), wystepowales juz pod dwoma plciami (pytanie: jestes pedalem, lesbijka czy transwestysta?) oraz pod czterema juz chyba nickami (wielki_pon, jedziemy_po_ziolo, jaroslaw_bozydar_surmacz i Mart S - zwolennik PiS). W jezyku psychiatrii okresla sie to terminem "schizofrenia paranoidalna". To juz nawet nie rozdwojenie jazni, lecz jej roztrojenie lub "rozczworzenie". Obawiam sie, ze w tak ciezkim przypadku wspolczesna medycyna jest jeszcze niestety bezradna. Moja rada: lecz sie na nogi, bo na glowe to juz chyba niestety za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
jedziemy_po_ziolo Re: polemiki ciag dalszy 18.12.05, 14:12 Wychodząc z założenia, że linia programowa "Siemiatyckiego Kuriera "jest tożsama z poglądami wydawcy - właściciela tj. Siemiatycki Ośrodek Kultury przy współpracy samorządów powiatu siemiatyckiego", czując się upoważniony z racji pełnionej funkcji głęboką dezaprobatę za próbę postponowania na łamach "Kuriera Siemiatyckiego" nr 35/84 z dnia 01.11.2005 przez nijakiego "Smart", J. S. w quasi felietonie "Widziane od dołu", "Nasz Prezydent" oraz "Ojciec Rydzyk w Siemiatyczach"!, "Podsumowanie wyborów", tych wszystkich mieszkańców powiatu siemiatyckiego, którzy w wyborach parlamentarnych oddali swój głos na "Prawo i Sprawiedliwość", a w wyborach prezydenckich na Lecha Kaczyńskiego ze względu na wyznawane przez nich poglądy polityczne oraz wiarę. Tym większe oburzenie budzą zawarte w wyżej przywołanych tekstach treści gdy to właśnie w zdecydowanej większości jak by z kontekstu wynikało "nienormalne społeczeństwo" - katolicy utożsamiani z IV Rzeszą, z NSDAP oraz cyt. za "Smartem" - "niemądry lud" łoży na utrzymanie tygodnika, a ty samym pensję "Smarta", J. S. Fakt bez przykładowego ataku na "Prawo i Sprawiedliwość" nie jest na łamach "Kuriera" jednostkowy. Wystarczy tu jeszcze przywołać nr. 16/65 z dnia 21.06.2005 roku gdzie w quasi felietonie "Równi czy Normalni" tenże "Smart" pisze /ze względu na upływ czasu należy zacytować inkryminowany fragment/ cyt.: "Jeżeli taki styl sprawowania władzy zafunduje nam Kaczyński po obraniu go na głównego lokatora Pałacu Namiestnikowskiego, to biada wszystkim innościom. Jak tak dalej pójdzie, to znowu cerkwie będą zamieniane w kościoły, a wszystkich "odszczepieńców" będzie się umieszczać w zakładach odosobnienia." - bez komentarza. Zatem należy zadać retoryczne pytanie, czy mamy do czynienia z czystą głupotą /jeżeli tak, to należy ją leczyć, czy też z prowokacją, która może dużo kosztować naszą lokalną społeczność. Jak w takiej sytuacji lokalne samorządy będą się układały ze strona rządową, gdy ta będzie zdominowana przez "Prawo i Sprawiedliwość", czy będziemy mieli szansę na powołanie Sądu Rejonowego? itd. itd. Andrzej Olędzki Pełnomocnik "Prawa i Sprawiedliwości" na powiat siemiatycki Odpowiedz Link Zgłoś