holender2 10.04.03, 08:41 ... cztery domy, dwie ulice (takie "przysłowie" zapamiętałem z dzieciństwa) A czy jest tam choć jeden komputer z dostępem do internetu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tuptush Re: Siemiatycze - miasto bycze ... 10.04.03, 19:42 holender2 napisał(a): > ... cztery domy, dwie ulice (takie "przysłowie" zapamiętałem z dzieciństwa) > > A czy jest tam choć jeden komputer z dostępem do internetu ? Witka Jest conajmniej jeden :) ten z ktorego pisze teraz Odpowiedz Link Zgłoś
holender2 Re: Siemiatycze - miasto bycze ... 11.04.03, 10:28 Takich trzech jak nas dwóch wystarczy za czterech. Prześcignęliśmy już Prudnik, Włoszczową, Wołów i Żagań. Doganiamy Węgierską Górkę i okolice. Odpowiedz Link Zgłoś
arek354 Re: Siemiatycze - miasto bycze ... 23.02.04, 18:03 a u nas mowi sie inaczej: cztery domy, dwie ulice, Siemiatycze miasto bycze. Jest tam stadion narodowy, na ktorym sie pasa krowy ;) To oczywiscie zart, ja bardzo lubie S-cze bo mam tam rodzine....obecnie w USA, oraz pare kolezanek. Dwie z Bacikow :) Odpowiedz Link Zgłoś
h.olender Re: Siemiatycze - miasto bycze ... 24.02.04, 13:04 arek354 napisał: > mam pare kolezanek. Dwie z Bacikow :) Chcialem uscislic, z Bacik (tak sie u mnie w domu mowilo) Blizszych, Srednich czy Dalszych? Odpowiedz Link Zgłoś
arek354 Re: Siemiatycze - miasto bycze ... 05.10.04, 14:43 h.olender napisał: > arek354 napisał: > > > mam pare kolezanek. Dwie z Bacikow :) > > Chcialem uscislic, z Bacik (tak sie u mnie w domu mowilo) Blizszych, Srednich > czy Dalszych? Te pierwsze z brzegu :) Jedna ma na imię Kaśka (Gruszka) a druga to jej kumpela, Magda. Nazwiska nie pomnę .... Odpowiedz Link Zgłoś
h.olender Baciki, Baciki, Baciki 06.10.04, 20:50 arek354 napisał: > mam pare kolezanek. Dwie z Bacikow :) > Chcialem uscislic, z Bacik (tak sie u mnie w domu mowilo) Blizszych, Sred > nich czy Dalszych? > > Te pierwsze z brzegu :) Znaczy sie Baciki Peredni :-) Gdybys chcial poczytac cos wiecej na temat historii Bacik, podaje link do artykulu "Baciki, Baciki, Baciki" w pismie "Nad Buhom i Narwoju", zaczynajacego sie od nastepujacych zdan: "Trzy razy w tytule powtarzam to slowo, tak jak trzy sasiadujace ze soba wioski nosza taka wlasnie nazwe. Dla wygody i dokladniejszego okreslenia juz od kilkuset lat po kazdych Bacikach nastepuje jeszcze slowo lokalizujace: Peredni, Seredni i Zadni. Tylko po polsku nie wiadomo dlaczego sa to Baciki Blizsze, Srednie i Dalsze. Ale na codzien miejscowa ludnosc uzywa tych starych, historycznych nazw." www.harazd.net/~nadbuhom/archiv_nomery/archiv2004/Nr1_2004/11%-%20Baciki.htm Oberammergau, Bawaria, Niemcy, 6 pazdziernika 2004 r. Odpowiedz Link Zgłoś
h.olender Re: Baciki, Baciki, Baciki 06.10.04, 20:57 Podaje jeszcze raz link (zgubilem czesc) do artykulu Mirko Poleszuka "Baciki, Baciki, Baciki" w czasopismie "Nad Buhom i Narwoju" (numer 1 z 2004 r.) www.harazd.net/~nadbuhom/archiv_nomery/archiv2004/Nr1_2004/11%20-%20 Baciki.htm Odpowiedz Link Zgłoś