kendo 14.04.06, 10:02 swieta w kolorze zolci z kurczakami/zajaczkami/baziami i serdecznymi/cieplymi zyczeniami. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: Wielkanoc 14.04.06, 10:06 czekalam i jakos nikt sie niedomyslil na ten watek,poprzedni juz w archiwum spoczywa. DLA CALEJ ZALOGI ZYCZE NAJPIEKNIEJSZYCH DNI SWIATECZNYCH, SPOKOJNYCH * CIEPLYCH * RADOSNYCH. img122.imageshack.us/my.php?image=psk095bs.gif Odpowiedz Link
mycha Re: Wielkanoc 14.04.06, 10:13 dopisuję się do życzeń rodzinnych, kurczakowo - królikowych i koniecznie mokrego poniedziałkowego poranka)) Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc 14.04.06, 11:36 serdecznych zyczen zawiele dla mojej Zalogi ) vykort.passagen.se/postcards/0414/1145007106-2276.html Odpowiedz Link
nick000 Re: Wielkanoc 14.04.06, 13:53 zdrowych swiąt Te kwiatki wypatrzyłem wczoraj w lesie i przyniosłem vistulankom na Święta. img137.imageshack.us/my.php?image=1a1zg.jpg Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc 14.04.06, 14:59 o!! Kochany nicku jestes, lesny bukiecik cieszy zawsze najmocniej.... spokojnych sw.Wielkanocnych. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocny owies 14.04.06, 15:07 i powiedzcie ,jak Wam plony sie udaly, nie wzeszlo wszystko, upchalam do szerokiej szklanki z baziami,kurczaki powiesilam , piora bazanta wlozylam i nawet nieglupia dekoracja wyszla. Odpowiedz Link
mycha Re: Wielkanocny owies 14.04.06, 15:18 kenduś kurczeki powiesiłaś!!! toż to barbarzyństwo!!DD ja kurczaków nie wieszam, ale zakupiłam bukiecik tulipanów i żonkili. mmmm... śliczne. rozdzieliłam i soją w wazonach w sypialni i biblioteczce. ps. zobaczę. trochę mi żal przeszedł, ale i tak przykro, że nie przeczytałam ich Odpowiedz Link
kendo Re:wiszace kurczaki;)) 14.04.06, 16:03 mycha, kiedys takie ozdobne puchatki kupilam w kapelusikach i z kwiatuszkami , nawet zajaczki mam) co roku je wyciagam na Wielkanoc, polowalam na nowe terazniejsze i dzis juz nie bylo,po swietach sprawdze w miescie,dokupie na zas,sa tez piekne dzwoneczki kwiatuszkowe u jubilera,i jajeczka porcelanowe,co roku jedno dokupuje,zaczyna mi sie robic skromna kolekcja. cietych kwiatow w tym roku niemam(, tesciowa obdarowala nas jakims zoltym w doniczce,wiec uwazalam,ze bukiecik baziowo-kurczakowy dostwie i juz Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 14.04.06, 18:08 uwaga uwaga jestem prawie w pol drogi do konca recznych robotek swiatecznych praca wre,potraw przybywa,slina skapuje po brodzie Odpowiedz Link
nick000 Re: Wielkanoc 14.04.06, 19:26 może sliniaczek potrzebny? Melduję, ze prawie koniec przygotowań, jak ja tego nie lubię ale jeśli sie sprężę to idzie piorunem. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 14.04.06, 19:56 musze Ci Nick przyznac racje mnie ciezko bylo sie zabrac do pracy,ale jak juz sie rozkrekcilam to i koniec powoli widac zaraz wyciagne z pieca mazura,pierwszego mazurka w swoim zyciu na blaszce wyglada ladnie,ciekawi mnie efekt koncowy Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 14.04.06, 20:26 nick000 napisał: > bedzie ok Czy można Panią do mazura prosić? bardziej prosic niz pokazacDD wyszedl ,a jakze))) Odpowiedz Link
nick000 Re: Wielkanoc 14.04.06, 20:32 wiedziałem, ze sie uda a teraz, gdy zobaczyłem, jestem pod wrażeniem Czyli co, mazura czas zacząć Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 14.04.06, 20:36 nick000 napisał: > wiedziałem, ze sie uda a teraz, gdy zobaczyłem, jestem pod wrażeniem Czyli > co, mazura czas zacząć tanczyc czy jesc? Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 14.04.06, 20:45 nick000 napisał: > jak najbardzie i jedno, i drugie jak zaczniemy jesc dzis to co nam zostanie na niedziele? Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 14.04.06, 20:49 mam pytanko a'propos swiatecznego sniadania,prosze aby kazdy wpisal jaka jest u niego tradycja podawania np. zurku, o ile ejst podawany? ja po raz pierwszy podalam go zeszlego roku,taki tradycyjny z kielbaska ,jajem i zielenina. swiecone jedzonko jemy zwykle jako osobne danko zakaskowe. w tym roku mialam okazje poprobowac zurek podany w zupelnie inny sposob. zupelnie rzadkim zurkiem zalewalo sie mieszanine swiatecznego jedzenia. lyzka,dwie jaj swieconych zmieszanych z chlebkiem i keilabsa,do tego lyzeczka chrzanu. musze powiedziac,ze nawet mis makowalo inny sposob podawania nizli zur obiadowy na codzien Odpowiedz Link
nick000 Re: Wielkanoc 14.04.06, 20:52 nie spotkałem sie z taka formą jedzenia zurku. U mnie jest tradycyjnie, żurek z jajkiem i białą kiełbasą ale dopiero po zjedzeniu swięconego. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 14.04.06, 20:54 nick000 napisał: > nie spotkałem sie z taka formą jedzenia zurku. U mnie jest tradycyjnie, żurek > z jajkiem i białą kiełbasą ale dopiero po zjedzeniu swięconego. u mnie tez tak bylo do tej pory. no i oczywiscie na sniadanie rozne potrawy,ale przewodza jaja procz tego gotujemy jaja do stukania sie i wygrywa ten,ktorego jajo nadluzej wytrwa w calosci Odpowiedz Link
nick000 Re: Wielkanoc 14.04.06, 20:58 znam tę grę, gdy byliśmy dziećmi podczas świąt graliśmy w ten sposób. Uklepywało sie górke z piasku i staczalo z niej jajka, wygrywal ten czyje było najmocniejsze Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 14.04.06, 20:59 nick000 napisał: > znam tę grę, gdy byliśmy dziećmi podczas świąt graliśmy w ten sposób. Uklepywa > ło sie górke z piasku i staczalo z niej jajka, wygrywal ten czyje było najmocni > ejsze ale to nie tak to nie gra po prostu jeden z drugim stukaja sie jajkami zawsze przegrywalam,moje jajo bylo jakies slabowite Odpowiedz Link
nick000 Re: Wielkanoc 14.04.06, 21:03 achaaaaa, my graliśmy w taki sposób jak opisałem, zwycięzca zabierał pokonanym wszystkie jajka Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 14.04.06, 21:03 nick000 napisał: > achaaaaa, my graliśmy w taki sposób jak opisałem, zwycięzca zabierał pokonanym > wszystkie jajka i musial je potem zjesc????????????????????)))))) Odpowiedz Link
nick000 Re: Wielkanoc 14.04.06, 21:09 jesli chcial, to tak. Przeważnie jednak wygrany paradowal dumnie ze swoim łupem w dłoniach a wszyscy mu zazdrościli Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc 14.04.06, 22:52 w domu rodzinnym tez tak graismy jak u sloo, sniadanko vikingowe bedzie ze sledziami/lososiem/szynka/jajkami brak zurku/bialej kielbasy(((((((((((((((((((((((( ale ile mozna zjesc do jednej kromeczki chleba?,no moze dwie wcisne, bo zrobilam sledzie wedlug nowej receprtury. sloo?? a do mazura robilas kajmak czy mleko skondensowane uzywalas? Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 15.04.06, 10:07 kendo napisała: > w domu rodzinnym tez tak graismy jak u sloo, > > sniadanko vikingowe bedzie ze sledziami/lososiem/szynka/jajkami > > brak zurku/bialej kielbasy(((((((((((((((((((((((( > > ale ile mozna zjesc do jednej kromeczki chleba?,no moze dwie wcisne, > bo zrobilam sledzie wedlug nowej receprtury. > > sloo?? > a do mazura robilas kajmak czy mleko skondensowane uzywalas? calkowity przepis dostalam od Nicka,wkleje go do vistulowej kuchni Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc 15.04.06, 11:08 dzieki sloo /nick za mazurka) ciesze sie,z udanych ciast,wczoraj wieczorem myslam ,ze dzis ptaszki nimi bede karmic, sernik lzawy wyszedl super i zawsze bede taki piec, piernik ,musze recepte zdziebko przeinaczyc i bedzie super.... to moge powiedziec ,ze juz fajrant u mnie))))))))))))) jajca rowniez po obiedzie w cebulowe lupki wloze,,,,na tyle mam tylko sily) udanych przygotowan) Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc/znalezione w net. 15.04.06, 11:42 2 kilo w 3 dni Widzę wyraźnie, Jak Wernyhora Oto znów Tycia nadchodzi pora Przeciętny Polak w owe 3 dnie Nic tylko je i je. Potem go duszność męczy I kolka Razem z nim jęczy Przeciętna Polka Lecz nim tak jęczyć zaczną pospołu siadają sobie ślicznie do stołu Inaugurując smakowy raj Na głowę Konsumowaniem swiątecznych jaj 200 kal. Potem szyneczka 450 kal. Schabik 440 kal. Wedzonka 490 kal. Biala kielbasa 310 kal. Tatar 300 kal. Golonka 630 kal. A gdy obrzydną im już zakąski Zaraz dostają kawałek gąski 325 kal. Frytki 250 kal. Czerwonej ciut-ciut kapusty 25 kal. I barszcz na szynce pieprzny i tłusty 180 kal. Do tego chlebek 210 kal. Masło 300 kal. I sól 15 kal. A w międzyczasie Gul 180 kal. Gul 180 kal. Gul 180 kal. Gul 180 kal. Wreszcie makowiec 160 kal. Placek 200 kal. Mazurek 260 kal. Sernik 170 kal. Rolada 170 kal. Kilka ptifurek 230 kal. Dwie czarne kawy, gorzkie 2x0 00 kal. Kompotu łyk 50 kal. Do tego znowu Cyk 180 kal. Cyk 180 kal. Cyk 180 kal. Cyk 180 kal. Razem: 6.805 kal. Trzy razy dziennie tak przez 3 dni I ... Nikt nie pozna nas. Hi,hi,hi. /2 kilo w 3 dni - Ludwik Jerzy Kern/ Odpowiedz Link
jtka Re: Wielkanoc/znalezione w net. 15.04.06, 12:16 Zyczę wszystkim zdrowych , wesołych i słonecznych Świąt, odpoczynku, pożywnego jedzonka i wody w poniedziałek))) WESOŁYCH ŚWIĄT)))))))))))) Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc/znalezione w net. 15.04.06, 12:34 wzajemnie Itusiu, niezapomnij o swiatecznych spacerkach) i niech beda swieta udane i dla Ciebie Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 15.04.06, 21:04 www.garden-of-serenity.republika.pl/ekartki/zajaczek/zajaczek.html Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc 16.04.06, 13:12 smakowitych chwil przy stole, pieknych wrazen spacerowych i spedzajcie dzien przyjemnie.. Allekuja Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 16.04.06, 17:34 >ech sloo,moje lapcieta tez wysiadly... ale jutro odpoczywamy i juz, nawet trzesienie zimi nas nie ruszy)< Kendus, jeszce jeden dzien przed nami,jesli jutro bedzie tak samo wygladal jak dzisiejszy to chyba pekne z przejedzenia)) bylo obficie,az za obficie,ale jak ktos powiedzial: swieta sa od tego,zeby jesc -i ja sie tego trzymam zaraz poszukam jakiegos popychacza i bedzie ok Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 16.04.06, 17:35 podobnie jak MYcha urobilam nie tylko lokcie,ale i nogi. choc to bylo do przewidzenia,w koncu to nie pierwszyzna)) jesli jutro pogoda dopiesze to keirunek park,tzn najpierw musze tam dojechac,zeby po nim pochodzic. ogolnie,bylo fajnie Odpowiedz Link
nick000 Re: Wielkanoc 16.04.06, 19:12 Witam pierwszy dzień swiąt mamy już praktycznie z glowy. Nie objadłem się, nie opiłem a nawet udało mi sie pojeździć na rowerze, co zaliczam na plus. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 16.04.06, 19:15 o czesc Nick widac,ze u kazdego imprezki zaczynaja sie konczyc powwoli Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc 16.04.06, 20:55 hej sloo/nick... widac przyjemnie dzionek niemal zakonczyliscie, cale szczescie ja sie nieobzarlam) ciastam sie racze...odjadam sie za wszystkie czasy.... komu :sernika/piernika/ tosck?????komu?? mleczko nawet mam) Weslolych sw.Wielkanocnych. Odpowiedz Link
mala20033 Re: Wielkanoc 16.04.06, 22:03 Obiadek zjedzony. Ptasze grzecznie siedzi na jajeczkach...a Wam milego wieczorka. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 17.04.06, 09:41 kendo napisała: > hej sloo/nick... > widac przyjemnie dzionek niemal zakonczyliscie, > cale szczescie ja sie nieobzarlam) > ciastam sie racze...odjadam sie za wszystkie czasy.... > komu :sernika/piernika/ tosck?????komu?? mleczko nawet mam) > > Weslolych sw.Wielkanocnych. moze pozniej jestem po sniadanku, boczki,pasztety i inne lakocie wylacznie wlasnej produkcji. w tym roku nie mialam plasterka sklepowej szynki. a moze machniom na ciasto? Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc 17.04.06, 09:59 OK sloo, to machniom na wlasnego chowu pasztecik) nieraz wlasnie na sw.jajkowe robilam pate kurczakowe i pasztet z watrobek kuczecych,zmieszcze pychotki wszystkie) upojnych smakow swiatecznych zycze) *mala,posyp jakies okruszki dla ptaszecia,coby niezmarlo mu sie na gniazdeczku:- )) Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc 17.04.06, 20:16 i jak ??????????????? wypoczeci podczas wielkanocy??????????????????? brzuszki zdrowe??????????????????????? Odpowiedz Link
nick000 Re: Wielkanoc 17.04.06, 21:08 zdrowe, nareszcie koniec, mówię to z pełną odpowiedzialnością i radością Dopiero teraz moge sie zameldować, lepsze to, niż nic. Dobranoc wszystkim wspaniałym vistulowym ludziom Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc 21.03.07, 09:43 w tym roku na poczatku kwietnia, ja wczoraj juz akcenty wielkanocne powyciagalam by przyozdobic chatke, moze ciut za wczesnie,ale od razu sie jakos wiosennie w domciu zrobilo z wszystkimi kurczakami i jajeczkami Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia 05.04.07, 12:10 • Re:czwartek sabatowy nick000 05.04.07, 12:01 + odpowiedz jako, ze przez następnych kilka dni nie bede mial możliwosci korzystania z netu, juz teraz zycze wszystkim vistulanom spokojnych świąt. Mam nadzieję, ze pogoda dopisze, zaplanowane spacery dojdą do skutku i wrócimy do naszej rzeczki zrelaksowani i wypoczęci Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia 05.04.07, 16:58 dla calej Zalogi/podgladaczy-czytaczy) Na te Wielkanoc zyczyc Wam wypada: ciepla domowego, milosci blizniego, placka wybornego, i swietego spokoju. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 05.04.07, 18:00 Pisanych jojecek, wirzbowych baziczek, kiełbasy święconej, dużo krzanu do niej, baby polukrzonej, kukiełki pieconej, Zmartwychwstania w dusy i wiesny po usy! Odpowiedz Link
gruby JAJECZNIE ! :-))) 06.04.07, 08:01 Składanie życzeń nie idzie mi tak gładko jak drwienie z "wadzy" A więc konwencjonalnie: Życzę Wam Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT!!! )) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 06.04.07, 12:03 Na Wielkanocnym stole baba się rozpycha, mówiąc do mazurka: "Ale jestem pycha". A mazurek prycha do czekoladowych kurek: "To jasne jak słońce, że jam lepszy od początku po końce." Jajka bardzo się zgniewały, mazurkowi przyganiały: Każdy powie, że jajko na zdrowie, mazurek niedobry! Odezwał się zza firanek okienny papierowy baranek: "Przestańcie sobie przyganiać. Bardzo was proszę. Bo kurki zjem po trosze, a jajka całe na twardo. Przysięgam na palmę z kokardą". Palmy się pogniewały... I oto nasz wierszyk cały. Odpowiedz Link
mycha życzonka:) 07.04.07, 14:00 kochani moi przede wszystkim rodzinnych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych!!! smacznego jajka, królika wariata, mokrego dyngusa buziaki mycha Odpowiedz Link
kendo Re: życzonka:) 07.04.07, 16:43 no,jedni goscie juz poszli,bylo milo i przyjemnie, dzieki mycha,miej sobie rowniez piekne i cieple w nastroj rodzinny swieta. Odpowiedz Link
kendo Re: życzonka:) SMS_sowe 07.04.07, 16:45 dzieki kasikku za niespodzianke, miejcie sobie rownie milo i niech Skrzatas czerpie same radosci z zajaca Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 07.04.07, 20:35 Jeszcze raz wszystkiego dobrego na swieta, przyjemnego biesiadowania,dobrego humoru, slonka na spacer, smacznego jajeczka,mokrego dyngusika do zobaczyska po swietach Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 07.04.07, 20:41 aha pedze jeszcze podziekowac z karteczki zyczeniowe dla Mychy,Kendusi,Malej i kasikkowi ze skrzacikiem piszczacym ))) Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc 08.04.07, 09:26 Pierwszy dzien swiat, dziele sie z Wami pisaneczka sniadaniowa,zyczac przede wszystkim zdrowia/milosci i pogody ducha. milych kontynuacji swiatecznych,nie zapomnijcie o spacerkach. Odpowiedz Link
mala20033 Re: Wielkanoc 08.04.07, 16:20 Wesolych pelnych milych usmiechow bliskich Wam osob w otoczeniu ukochanych zwierzat zyczy wam Mala Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc 08.04.07, 17:07 *mala/kasikku wzajemnie,niech chociaz u Was pogoda sprzyja, wesolych swiat. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zwyczaje 08.04.07, 17:06 ech,tylko +3 stopnie ciepelka, w tym roku typowo po szwedzku, plany byly by zrobic runde wielkanocna sztuk pieknych,co roku o tej porze artysci wystawiaja swe dziela,sa bardzo roznego rodzaju,jezdzi sie od atelie lub chalupki i oglada,mozna nawet cos zakupic ,jak sie spodoba,(drozyzna) jedynie uadl sie jarmark,ludzi miljon dwiescie,zimnica straszna,juz gdy zdecydowalismy sie zakonczyc odwiedzinki i wyruszyc dalej zaczelo padac: ((,jesienia znowu odwiedze. sklepy wszystkie pootwierane,wiec siostrzenica do sklepu podjechala na peryferiach, udalo mi sie zakupic "wieszaki romantyczne"tak je nazywam,bo sa mieciutkie,obwiniete wstazka,zakonczone kokardka,sa w roznych kolorach,bluzeczki sie na ramionach niewypychaja,a nie zawsze mozna je dostac,wiec sie cisze,niewidzialam ich w kraju,sa takie? wiesolych swiat. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc 08.04.07, 20:03 dziendobry wieczor wszytskimw niedzielny switeczny wieczor ja juz po swietowaniu za stolem,jutro mam nadziej na dzien swiateczny spacerowy pod warunkiem,ze pozwoli na to pogoda. jesli nie to wypoczne na calego a bluzeczki sa rozne kwadratowe i podluzne na ramiaczkach i bez i nawet kalesony tez Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc-smingusowo 09.04.07, 08:55 no to z nieba nas pokropilo,obecnie mzawka,ale naprawde duzo cieplej niz wczoraj, mam nadzieje sloo,ze uda sie spacerek chocby nawet bez sloneczka bylo. wieszam blizeczki-topy na nich i niespadaja,jak z plastykowych wieszakow, zycze udanego swiatecznego dnia. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wielkanoc-smingusowo 09.04.07, 10:35 Witaj Kendus Nie wiem co ze spacerem, na razie odpoczywam po kilku dniach przygotowan do swiat,zjadlam sniadanie,jeszcze musze podzwonic,a potem zobacze moz cos z tego wyjdzie mimo silnego wiatru czy juz potraktowalas H-245 dyngusowo? Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc-smingusowo 09.04.07, 10:48 hej slonusio no,oczywiscie zasluzony odpoczynek sie nalezy,leniuchuj na Maxa, H,nie oblalam,nie praktykujemy juz tego zwyczaju,deszczyk poranny ich zrosil tu tez wiaterek sie zaczyna a bylo tak spokojnie rankiem,ze nawet ptaszyny sie upajaly spokojem milego odpoczynku sloo, rowniez dla Zalogi zycze upojnych chwil swiatecznych..wesolych swiat. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc-swiecenie koszyczka 29.03.21, 20:44 expressilustrowany.pl/jak-poswiecic-koszyk-wielkanocny-w-domu-modlitwa-na-swiecenie-pokarmow-swieconka-2021-jak-samemu-poswiecic-pokarm-w-domu-280321/ar/c15-9788150 nigdy nie czytalam tej gazety, byl kiedys Express,i bylo tez tam forum, jedank pozniej go zamknieto przez "wspanialych forumowiczow" z roznych czesci swiata,gdzie sie "przepychali/wyzywali.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanoc-swiecenie koszyczka 29.03.21, 23:41 Na talezyku sniadanie swiateczne mozna poblogoslawic. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne ozdoby 30.03.21, 17:32 w tym roku przystroilam sobie zamikolusa-czy jak on sie zwie na drugim zdjeciu stol w salonie, moze jeszcz cos pozniej zmienie w dekoracji.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanocne ozdoby 30.03.21, 19:28 fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/eqJ1YaaqUlav4BiHX.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/lzTvSqqCAOLZ48eAX.jpg Kendo to juz mozesz obchodzic swieta, akcentujace, mile dekoracje jajkowe swieta. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne ozdoby 30.03.21, 19:31 tak Lusia, juz mam wszedzie przygotowane do swiat, chiciaz jutro ostaniego upiora wypiore i bedzie juz FINISZZZZZZ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanocne zyczenia.. 01.04.21, 05:34 Zycze Nam spokojnych SWIAT WIELKANOCNYCH Odpowiedz Link
maria88 Re: Wielkanocne zyczenia.. 01.04.21, 10:11 Dziękuję za życzenia i sympatyczną karteczkę. Życzę tez Wszystkim Świąt zdrowych i spokojnych oraz smacznego jajeczka. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia.. 01.04.21, 10:53 dziekuje za zyczonka... rowniez Wam zycze, pogodnych/smacznych swiat, Odpowiedz Link
kallisto Re: Wielkanocne zyczenia.. 01.04.21, 14:36 Przylam swoje zyczenia rodzinnosci, serdecznosci, zyczliwosci i pogody i usmiechi i zeby nam sie covid skonczyl🐤🐥🐣🐑🌷🌞 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanocne zyczenia.. 01.04.21, 15:20 Dziekuje za zyczenia, miejmy nadzieje ze kiedys ta zaraza minie. Odpowiedz Link
maria88 Re: Wielkanocne zyczenia.. 03.04.21, 10:56 Witam w Wielką Sobote okazuje sie, że zawsze jest to i tamto do zrobienia. Nastawiłam obiadek dla psiny. Czy wyjdziemy nie wiem. Na razie spi. Jest słonko ale i chłodem powiewa. Spokojnego Dnia życze. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia.. 03.04.21, 14:07 dzis "ufrbowalam jajka" kolory troszke mdle, ale olejem "przeciagne",beda sie blyszczec, dziecie chcial "malowane" Odpowiedz Link
kallisto Re: Wielkanocne zyczenia.. 03.04.21, 14:51 Fajne jajeczka. Kiedys malowalismy woskiem ale od pewnego czasu nikomu sie nie chce. Co raz mniej jakby czasu na wszystko no i nowoczesne kuchenki bez gazu na to nie pozwalaja. Kiedys gdy bylam dzieckiem zawsze malowalam z tata. Na palniku stal dekielek, a w nim wisk. Maczalismy szpilke wbita w kawalek drewna i mazalismy tym woskiem jajka. Jak sobie pomysle ze mialabym to robic z wnukami to ze strachu wlosy jeza mi staja. To takie niebezpieczne zajecia, male dzieci, goracy wosk i ogien. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia.. 03.04.21, 15:21 *Hej Kallisto, no tak,diedys bylo inaczej/wiecej czasu/wiecej ideii do malowania teraz jakos czlek goni przed siebie,jak by chcial sie scigac sam ze soba...uff ja te jajka tradycyjnie w lupinach cebuli/gurkmeja/czewona kapusta/herbata" malowalam" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanocne zyczenia.. 04.04.21, 10:19 Wesolego Alleluja... zycze Nam wszystkim.---- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanocne zyczenia.. 04.04.21, 11:20 Jaga, dziekuje, Myszka wiedziala gdzie sie ma uplasowac. Pomyslowa fotke uwiecznilas. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wielkanocne zyczenia.. 05.04.21, 07:53 Kiedyś wody nie żałowano.Każda panna musiała być oblana Odpowiedz Link
kallisto Re: Wielkanocne zyczenia.. 05.04.21, 08:09 Witajcie w wielkanocny poniedzialek. Fajna tradycja i bardzo zabawna w owczesnych czasach na wsi. Miastowi z dzika radoscia oblewali kazdego napotkanego czlowieka co wiazalo sie z prostactwem i chamstwem. Pol biedy gdy dzieciaki oblewaly sie sikawkami ale to co byla w ubieglych latach to jakies totalne zdziczenia, ktore nie mialo nic wspolnego z tradycja smingusa dyngusa. Woda lala sie z okien, bydlo latalo z wiadrami. Strach bylo wyjsc z domu, bo ani to zart ani zabawa. Ale ja zaraz obleje swojego meza, musze tylko znalezc jakas sensowna sikawke😃 Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia.. 05.04.21, 08:41 *Jagusiana Myszka slicznie pozuje do zdjecia, wiedziala gdzie ma usiasc.. *Kallisto, doprawdy,usmialam sie z opisow oblewajacych tradycyjnie, tak,niera wszystko wymyka sie spod kontroli.. a meza mozna psikawka do spryskiwania oblac.. miejcie sobie udany odpoczynek smingusowy tu nie znaja tej tradycji.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanocne zyczenia..2023 07.04.23, 09:35 Zycze Nam spokojnych sw, WIELKANOCNYCH, przy dobrej pogodzie i suto zastawionym stole. Pogoda dopisze to kalorie zgubimy na pieszych wedrowkach w przyrodzie. Odpowiedz Link
maria88 Re: Wielkanocne zyczenia..2023 07.04.23, 12:20 Niech te Swięta Wielkanocne mimo wielu przeciwności losowych będą dla Was radosne, Zyczę tez udanych spotkań rodzinnych, smacznej Swięconki i mokrego Dyngusa. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia..2023 07.04.23, 16:31 o,no wlasnie smingus-dyngus. tu nie ma tego zwyczaju, zycze Nam cudownych Wielkanocnych Sw, niech jadlo bedzie smaczniutkie, spotkania rodzinne sympatyczne i spacery przyjemne s Odpowiedz Link
kallisto Re: Wielkanocne zyczenia..2023 08.04.23, 12:37 Dla wszystkich Was drogie dziewczyny, dla Waszych rodzin, dzieci, wnuków🐣🐤🐥🌞💐 Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia..2023 08.04.23, 14:56 dziekuje Kallisto, dla Twojej calej Rodziny tez zycze wszystkiego radosnego/pieknego i duchownego.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanocne zyczenia..2023 08.04.23, 15:12 Dziekuje Kallisto, za zyczenia Wielkanocne. Zycze Nam przyjemnych i spokojnych sw, Wielkanocnych. Odpowiedz Link
maria88 Re: Wielkanocne zyczenia..2023 08.04.23, 15:23 Tez wszystkim dziekuję za serdeczne zyczenia. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia..2023 10.04.23, 09:58 w tym roku, brzydkie aranzacje wielkanocne na miescie, dekoracje jajkowe wyjma po wielkanocy zostana kwiatki czerwone i bratki niebieskie odcienie, co wcale mi sie ten zestaw kolorow ie podoba. Odpowiedz Link
maria88 Re: Wielkanocne zyczenia..2023 14.04.23, 17:36 Nadchodząca niedziela to tzw.Niedziela Przewodnia zawieranych jest tez najwiecej małżeństw po okresie postu. Ja jeszcze nie sprzątam stroików zrobie to dopiero po niedzieli. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanocne zyczenia..2023 14.04.23, 19:34 Ja nie wystawialam w tym roku duzo dekoracji, to mialam mniej sprzatania. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia..2025 18.04.25, 12:16 zblizaja sie sw.Wielkanocne, czas na zyczenia,zatem dla Was zycze samych radosnych chwil w wielkanoc, smacznego jajkowego jadla i obfitego smingusa dyngusa Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanocne zyczenia..2025 18.04.25, 12:35 Kedo, dziekuje za zyczenia.... Nam Wszystkim zycze; spokojnych, relaksujacych swiat Wielkanocnych w zadawalajacym zdrowiu, w miare mokredo Dyngusa , Oraz slonca nad glowami. Odpowiedz Link
maria88 Re: Wielkanocne zyczenia..2025 18.04.25, 19:27 Ucieklo więc raz jeszcze..... Z okazji tegorocznych Swiat Wielkanocnych , ktore juz sie rozpoczeły /takie moje zdanie/ życzę przyjemnych spotkań z bliskimi oraz zeby zdrówko dopisywało. A tam gdzie są milusińscy zycze, by dały one Wam, dużo powodów do radosci.. Tym co pracują albo co sie duzo napracowali dobrego wypoczynku i relaksu. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia..2025 19.04.25, 14:19 dziekuje Lusia i Maria, tu te swieta sa takie niemal jak dzien roboczy dla "swensona" jedynie katolicy kultywuja to swieto po katolicu, choc Wielki Piatek szwedzi tez czcza bardzo. jeszcze raz samych smakolykow jakowych i zdrowka zycze po Wielkanocnemu Odpowiedz Link
kallisto Re: Wielkanocne zyczenia..2025 20.04.25, 08:19 I ja też dzisiaj dołączam się do życzeń świątecznych.🐤🐣🐥 Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia..2025 20.04.25, 11:01 dziekuje za zyczenia i niech Wielkanoc przebiega spokojnie z smacznym jedzonkiem/deserem/bez zmeczenia. Odpowiedz Link
kallisto Re: Wielkanocne zyczenia..2025 21.04.25, 08:12 Kto kogo dzisiaj opryskał wodą?🤨 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanocne zyczenia..2025 21.04.25, 08:45 Oj!!! Kallisto, przypomnialas o SMINGUSIE-DYNGUSIE, kupilam w Polskim sklepie plastykowe male jajeczko, ktore napelnia sie woda dla wnuczki, a ze dzisiaj przyjedzie, to bedzie miala chwile uciechy. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanocne zyczenia..2025 22.04.25, 12:12 Lusia i zapomnialysmy sie posmingusowac, jajeczko lezalo w kuch na stole ... juz po swietach, co z tymi co za duzo jedzenia naszykowali? dobrze,ze ja nic nie musialam, wszystko w normie, u Lusi smaczny obiad zjadlam. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc tuz tyz...2026 31.03.26, 10:17 nie szalejmy ze sprzataniem/myciem okien, niech poczekaja na lepsza aure, i tak widzimy swiat przez takie jakie sa, menu mamy tradycyjne a bedac solo zawsze sie uszczupla slodkosci rowniez, nie wypieka sie za duzo bo szkodzi na "sadelko. zycze dobrego planowania wszystkiego by sie nie nameczyc i byc zadowolona. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wielkanoc tuz tyz...2026 01.04.26, 00:05 Kendo, dokladnie tak jest jak piszesz, Kallisto mnie zainspirowala swoim wypiekiem, a ja mam dylemat, marchewkowe - przekladane kremem, czy tygrysowa babke, bo mlodzi lubia, a wnuczka chyba nie bardzo?. Odpowiedz Link
kendo Re: Wielkanoc tuz tyz...2026 01.04.26, 00:59 stawiam na marchewkowe, robisz zawsze pyszne. ja chyba piernik upieke z rodzynkami i orzechami dziecie bardzo lubi. Odpowiedz Link
kendo Re: W I E L K A N O C...2026 05.04.26, 13:11 dziele sie z Wami Jajeczkiem kolorowym zyczac Lask Bozych i Zdrowia. spedzajmy milo, pamietjmy o nie przejedzeniu sie i o spacerku. ALE LLUJA... Odpowiedz Link
kallisto Re: W I E L K A N O C...2026 05.04.26, 18:54 Zobaczcie jakiego Mazurka upiekła córka a raczej jak pomysłowo udekorowała, zupełnie nie świątecznie 🙂 Odpowiedz Link
maria88 Re: W I E L K A N O C...2026 05.04.26, 19:26 KENDO za późno ostrzeżenia bo zjadłam za dużo i spacerowałam przy zimnym ostrym wietrze tez za duzo. Odpowiedz Link
maria88 Re: W I E L K A N O C...2026 05.04.26, 19:28 Nie odpowiedziałam na fotkę WEDROWKI,że fajne te baranie kraszanki. KALISTO bardzo podoba mi sie ten mazurek i ta dekoracja, tylko mysle,czy z czego ona jest. Odpowiedz Link
kallisto Re: W I E L K A N O C...2026 05.04.26, 21:24 Prawdziwa truskawka zanurzona w białej czekoladzie. Na kruchym cieście , marmolada, masa z czekolady ciemnej. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: W I E L K A N O C...2026 05.04.26, 23:59 Mazurki kaloryczne w jedzeniu duzej ilosci, ja nigdy sama nie wypiekalam takich smakowitosci, pare razy gotowe kupilam i przewaznie nie zjadalam tej dekoracyjnej b,slodkiej polewy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: W I E L K A N O C...2026 06.04.26, 18:29 Kendo, te monologi pieska Kleksika sa obledne, na kazda okazje jest cos komicznego. Odpowiedz Link
kendo Re: W I E L K A N O C...2026 06.04.26, 20:35 lubie ogladac te pieskowe filmiki... Odpowiedz Link