22.06.05, 19:51
czy gdybym przedstawiła Wam bardzo dokładny opis fizyczny osoby moglibyście
spróbowac odgadnąć jej ascendent? to nie jest oczywiście sprawdzian, bo ta
osoba bardzo chaiałaby wiedzieć o której godzinie sie urodziła, a jest z tym
problem. co oprócz opisu wyglądu byłoby jeszcze potrzebne? z góry wielkie
podziękowaniasmile
Obserwuj wątek
    • anahella Re: zagadka 22.06.05, 20:00
      Nie dalabym rady.
      Zreszta sam wyglad nie wystarcza. Trzeba czlowieka poobserwowac.
      • czupakabra27 Re: zagadka 22.06.05, 20:05
        oj szkodasad na Ciebie liczyłam wyjątkowosmileta osoba jest mi bardzo bliska więc
        obserwacje o niej mam, że hoho... wygląd u niej baaaardzo charakterystyczny.
        • manole Re: zagadka 22.06.05, 21:43
          A moze wystarczy pojsc do Urzedu Stanu Cywilnego do dzialu Ewidencji Urodzen i
          po prostu sprawdzic godzine urodzenia. Czy nie jest to prostsze rozwiazanie?

Piotr Piotrowski
          • czupakabra27 Re: zagadka 22.06.05, 21:50
            czy znajdę tam datę urodzenia z 1944 roku? to jeszcze była wojna... myślałam
            raczej o lokalnym szpitalu.
            ale swoją dokladną sprawdzę. wielkie dziękismile
            • manole Re: zagadka 22.06.05, 22:08
              Obawiam sie, ze z 1944 roku moga nigdzie nie miec zanotowanych godzin urodzenia.
              Ale niewykluczone, ze mozna to znalezc w kosciele, tam, gdzie ta osoba byla
              chrzczona - o ile jest wyznania rzymsko-katolickiego.

Piotr Piotrowski
              • czupakabra27 Re: zagadka 22.06.05, 23:12
                zaczęłam mieć wątpliwości co do tego kościoła, księdza przecież godzina nie
                obchodzi, a USC to też może być nie do końca pewne bo przeciez to ojciec podaje
                godzinę. mój ojciec na pewno coś by przekombinował. on taki mało solidny
                jestsmile))może jednak szpitalna kartoteka to coś najpewniejszego... o ile tych
                paierów nie dają na przemiał.
          • anahella Re: zagadka 22.06.05, 21:53
            W Warszawie w latach 50. juz notowano godziny urodzenia. Podobno zalatwienie
            tego droga korespondencyjna kosztuje 25 zlotych.

Zobacz sobie dwa watki o Aleksandrze Jakubowskiej. Obserwowalam ja przez wiele
            lat w TV. Raz stwierdzilam, ze moze miec na Ascendencie Panne, innym razem ze
            Lwa, bo raz zobaczylam jedno, raz drugie.
            • czupakabra27 Re: zagadka 22.06.05, 23:44
              bo to lwica lewicysmile
          • zabardon Re: zagadka 23.06.05, 13:22
            to co zapisane w urzedzie chyba nie zawsze jest zgodne z prawda. W oficjalnych
            dokumentach mam godz 04:30 ale mama upiera sie i daje sobie rece i nogi
            odcinac, ze urodzilam sie w granicach 21:00. Spory rozrzut i nie wiadomo komu
            wierzyc. Ludzka pamiec potrafi sprawic niespodzianke a znowu w urzedzie czy
            szpitalu moga zrobic blad
            • czupakabra27 Re: zagadka 23.06.05, 17:59
              i to w szpitalu takie przekłamanie masz, czy w USC? jesli w USC to może tatuś
              był pijany szczęściemsmile
              • zabardon Re: zagadka 27.06.05, 12:34
                z tego co wiem to tatus idzie do urzedu z papierem ze szpitala wiec jesli moze
                sie pomylic to w kwestii imienia ewentualnie, reszta jest w dokumentach
                szpitalnych. Nikt w urzedzie nie rejestruje dzieciaka na gebe. A ze tatus imie
                wybral nieciekawe to druga sprawa smile. pijany mogl byc rowneiz urzednik wiec
                kto wie jak to jest z ta moja godzina. Mi sie bardziej podoba kolko zrobione wg
                godziny mamy.To drugie jakos mi srednio pasuje. Niestety nie potrafie zrobic
                rektyfikacji
            • queenmaya Re: zagadka 24.06.05, 11:47
              zabardon napisała:

> to co zapisane w urzedzie chyba nie zawsze jest zgodne z prawda. W oficjalnych
              > dokumentach mam godz 04:30 ale mama upiera sie i daje sobie rece i nogi
              > odcinac, ze urodzilam sie w granicach 21:00. Spory rozrzut i nie wiadomo komu
              > wierzyc. Ludzka pamiec potrafi sprawic niespodzianke a znowu w urzedzie czy
              > szpitalu moga zrobic blad

Jeśli urodziłeś się w szpitalu, to ja raczej uwierzyłabym zapiskom szpitalnym.
              Oni te dokumenty wypisują wkrótce po urodzeniu dziecka i mogą się pomylić, ale
              nie o taki kawał doby. Godzina może być nieprecyzyjnie zapisana, jeśli dziecko
              urodziło się w kiepskim stanie i wymagało jakichś poważnych interwencji, jak
              resuscytacja. Życie i zdrowie dziecka jest ważniejsze, niż papiery. Ale błąd
              może wynosić nie więcej niż 30 minut.
              Natomiast mama mogła być oszołomiona po porodzie, bo dziś rodzącej podaje się
              mnóstwo chemii, z hormonami na czele. Jeśli poród był długi, to mogła stracić
              poczucie czasu.
              Jeśli natomiast urodziłeś się w domu, to nawet data może się nie zgadzać. Mam
              sąsiadkę, rok urodzenia 52, mijscowość tuż pod Warszawą. Położna przyszła
              odwiedzić położnicę i noworodka dzień czy dwa po czasie, więc żeby nie robić
              sobie "obciachu" wpisała jako datę porodu datę swojego przybycia na miejsce.
              • zabardon Re: zagadka 27.06.05, 12:41
                Urodzilam sie w szpitalu a mama chyba szczegolnie oszolomiona nie byla bo 1970
                roku mieli w nosie cierpiace kobiety. Bylam trzecim dzieckiem i mama twierdzi,
                ze wszystkie jej dzieci urodzily sie o tej samej mniej wiecej godzinie w
                odstepie 10 minut tylko nie pamieta ktore o ktorej (20:50, 21:00 i 21:10). A
                jak wygladala rejestracja godziny urodzenia w szpitalach w tamtych czasach to
                nie mam pojecia. Cokolwiek by sie nie wyjasnilo juz nigdy nie bede miala
                pewnosci co do tej godziny. Trudno
                • czupakabra27 Re: zagadka 27.06.05, 12:52
                  coś mi się przypominiało. słyszałam kiedyś,że godzinę urodzenia mozna ustalić za
                  pomocą wahadełka, ale jaka jest pewnosć tej metody???
                  • zabardon Re: zagadka 27.06.05, 13:00
                    o wahadelku nie mam pojecia ale dobry astrolog podobno moze wyczaic ta godzine
                    za pomoca rektyfikacji
    • czupakabra27 Re: zagadka 27.06.05, 11:56
      dostałam dziś odpowiedź ze szpitala w którym się urodziałam. miła pani
      ponformowała mnie, że archiwum medyczne obejmuje jedynie 10 ostatnich lat, a
      godzina urodzenia jest w książeczce zdrowia. jak sie tę książeczkę ma, bo moja
      została z niewiadomych przyczyn ukradziona w żłobkusad spróbuję jeszcze z USC
      tak jak radziliscie, być może ojciec poszedł mnie rejestrować z książeczką
      jeszcze oryginalną nie odpisem.
      a z tym 1944 rokiem to będzie większe poszukiwanie.
      • anastassja Re: zagadka 27.06.05, 12:00
        > tak jak radziliscie, być może ojciec poszedł mnie rejestrować z książeczką
        > jeszcze oryginalną nie odpisem.

moze poszedl ale nie doszedl, jak to klasyczny solarny blizniakwink
        • czupakabra27 Re: zagadka 27.06.05, 12:09
          zaistniałam urzędowo więc ten mój bliźniakowaty ojciec dojść musiał,ale... może
          ksiazeczki nie wziął ze sobą, może po drodze to co pamietał zapomniał i coś
          innego wymyślił zamiast, moze pani w urzędzie była ładna i język mu sie
          poplątał... z nim nigdy nic nie wiadomo. no cóż w usc sprawę sprawdzę i jeśli
          godzina stamtad bedzie podobna do tej, którą podaje mi mama to godzinie tej
          zaufam. choć mama tez była w stanie eksperymentalnego znieczulenia i może
          straciła poczucie czasusmile
          • romy_sznajder Re: zagadka 27.06.05, 15:08
            poczytaj to:
            www.taraka.pl/index.php?id=rektyfikacja.htm
            • czupakabra27 Re: zagadka 27.06.05, 17:22
              dziękismile
              • czupakabra27 Re: zagadka 27.06.05, 17:28
                własciwie to nie wiem dlaczego nagle zaczłęam mieć watpliwości i miotam sie
                poszukiwawczo. tak naprawde to te 10 minut w tę czy tę u mnie juz wiele nie
                zmienismileaura gwiezdna jakaś taka...
    • czupakabra27 Re: zagadka 28.06.05, 13:09
      zadzwoniłam dziś do USC i trafiłam na b. miła pania, która ponformowała mnie, że:
      -w roku mojego urodzenia była czasowa przerwa w koniecznosci umieszczania na
      akcie urodzenia godziny urodzeniasad
      -dziecko rejestruje się na podstawie dokumentu, który nie jest przynoszony przez
      tatusia, ale wysyłany przez szpital
      -dokument ten prawdopodobnie jest do obejrzenia w archiwum urzędu stanu
      cywilnego w wydziale ksiąg, ale b.niechętnie udzielają takiego info
      -nie mogę się do tego wydziału dodzwonić, bo w archiwum się chyba niewiele
      pracujewink
      • romy_sznajder Re: zagadka 28.06.05, 13:15
        wyślij fax. ja wysłałam kiedyś, chodziło mi co prawda o skrócony odpis aktu
        urodzenia, ale... Honorowali, odpis przesłali poczta, poleconym. Mogą chcieć
        opłaty, wtedy załacza się xero dowodu wpłaty.
        • czupakabra27 Re: zagadka 28.06.05, 13:24
          to zadziałałoby w przypadku zwykłego USC. tutaj chcę właściwie odpis dokumentu
          szpitalnego,ze specjalnego, zkamuflowanego archiwum wiec nie wiem czy taryfa
          25pln + 5 pln znaczek skarbowy obowiązuje. oczywiscie to sprawdzę.dzięki z radęsmile
    • czupakabra27 do romy_sz 28.06.05, 13:34
      a Ty szcześciaro, miałaś godzinę na akcie urodzenia?
      • romy_sznajder Re: do romy_sz 28.06.05, 14:18
        nie. zachowała sie ta 'bransoletka' szpitalna.
        • czupakabra27 Re: do romy_sz 28.06.05, 15:21
          no widzisz. o to własnie mam taki malutki żal do mamy, bo ona ową bransoletkę
          gdzieś posiała podczas gdy dla wielu rodziców to rodzaj relikwismile
          • romy_sznajder Re: do romy_sz 28.06.05, 15:30
            i weź tu człowieku miej dzieci! o wszystko pretensjesmile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka