Dodaj do ulubionych

kurs jezykowy a wakacje

22.04.06, 23:13
czy kiedy dzieciaki maja wakacje macie mozliwosc chodzic na kurs jezykowy? ja
chcialam isc na taki wakacyjny, miesieczny i rodzina oznajmila, ze to
niemozliwe bo nie bedzie sie mial kto zajac dziecmi :(
Obserwuj wątek
    • mala_anja Re: kurs jezykowy a wakacje 23.04.06, 00:19
      Hey,
      ja osobiście nie traktuje wyjazdu au pair jako pracy z dziećmi za te marne
      kieszonkowe tylko podstawą jest dla mnie to aby móc się uczyć języka. I
      szukając rodzinki to podkreślam milion razy. Program au pair jest po to żeby
      uczyć się języka i poznawać kultre danego kraju, te rodziny niestety o tym
      zapominają. I nie wobrażam sobie żebym za taka kase jaką moge tu zarobić sobie
      siedząc przed komputerem i pracując w swoim zawodzie miała cudze dzieci bawić.
      Powiedz im że musisz chodzić na kurs !! Pozatym ile Ty godzin dziennie
      pracujesz, że nie znajdzisz na to czasu ? Niech Ci wygospodarują tak czas żebyś
      mogła chodzic na kurs !!
      Powodzania
      Anka
      • misspolka Re: kurs jezykowy a wakacje 24.04.06, 11:46
        Rodziny, poszukujace Au-Pairs tylko na okres wakacyjny, poszukuja kogos ktoby
        sie zajal ich dziecmi na czas nieobecnosci rodzicow w domu czyli normalnie w UK
        od gdzies 8am (albo i wczesniej) do 6pm (plus/minus). Jesli ktos decyduje sie
        na przyjazd na wakacje, to musi ustalic swoje godziny i dnie kiedy bedzie mogla
        dana Au-Pair chodzic na swoje kursy, czy lekcje jezykowe.
        Ciut smiesznym wydaje mi sie "wymaganie" od rodziny, "ze ja musze chodzic i
        tyle", jesli rodzina poszukuje kogos na 40 godzin tygodniowo. Jesli faktycznie,
        szukasz rodziny aby miec na tyle wolnego aby uczyc sie angielskiego, zamiast
        stawiac rodzinie ultimatum, lepiej poszukac innej rodziny z mniejsza iloscia
        godzin i wtedy nie bedzie zadnego problemu.
        Prosze pamietac, ze w UK wszytskie darmowe kursy angielskiego trwaja tylko w
        czasie roku szkolnego a nie w czasie wakacji. Sa niektore wakacyjne darmowe,
        ale juz trzeba byc tu na miejscu no i zapisac sie jak najszybciej, bo miejsca
        ida bardzo szybko.Poszukaj moja dokladniejsza wypowiedz na ten temat na FORUM.
        Jesli chodzi o przyjazd w czasie roku szkolnego i np. na rok, wiec z gory
        musisz ustalic, jeszcze przed przyjazdem, w jakich dniach i godzinach bedziesz
        rodzinie potrzebna i wtedy bedziesz wiedziala ile godzin bedziesz mogla
        poswiecic na kurs. Jesli rodzina, ma juz ustalony timetable i zobaczysz ze on
        Ci nie odpowiada - proponuje pozukac innej rodziny, gdzie ich wymagania i
        oczekiwania beda w pelni odpowiadaly Twoim - wtedy unikniesz ewentualnego
        konfliktu w przyszlosci.
        Sprawy kieszonkowego (ile godzin/dni i za ile), dni wolnych plus dokladnego
        spisu obowiazkow i Twoich warunkow mieszkania u rodziny MUSZA byc omowione
        dokladnie jeszcze PRZED Twoim PRZYJAZDEM do rodziny.
        Zycze powodzenia,
        Ewa
        Miss Polka Au-Pair Agency Ltd, London
        • mala_anja Re: kurs jezykowy a wakacje 25.04.06, 12:37
          Hey,
          Przepraszam ale ja mówie tym ludziom, że najważniejsze jest dla mnie
          uczęszczanie na kurs i mówie to w pierwszym meilu. Ba ja wcale nie musze być
          przecież au pair u nich :-) I jak wybieram rodzinke to tylko tym się kieruje,
          że chcę się nauczyć 2-go języka. Czy to jest nie fer? Na PW w Warszawie się go
          niestety nie nauczyłam zbyt wiele :-( A czuje potrzebe znać dwa języki. I wcale
          nie musze być au pair jak sie nie znajdzie rodziny, która wygospodaruje mi te 3
          godziny na kurs. Te rodzinki faktycznie czasem piszą coś w stylu "będziesz
          miała wystarczająco dużo wolnego czsu" a nie wynika z tego nic konkretnego. A
          chyba potrafią same stwierdzić, na jaki czas im jest potrzebna Au Pair, czy na
          10 godzin, czy na 6.

> Prosze pamietac, ze w UK wszytskie darmowe kursy angielskiego trwaja tylko w
          > czasie roku szkolnego a nie w czasie wakacji. Sa niektore wakacyjne darmowe,
          > ale juz trzeba byc tu na miejscu no i zapisac sie jak najszybciej, bo miejsca
          > ida bardzo szybko

Odebrałam tą wypowiedz troszke jak by była skierowana do mnie:-) Ale nikt
          nigdzie wyżej nie mówił o UK. Ja osobiscie szukam pracy jako Au Pair w D lub FR
          bo chce się teraz uczyć tych języków:-) A w D kursy sa cały rok może nie
          darmowe, ale w VHS naprawde tanie.
          Pozdrawiam cieplutko
          Anka
    • kasiabraun Re: kurs jezykowy a wakacje 24.04.06, 15:05
      ja pracuje nieraz po 12 godz i jestem w niemczech, mam do wyboru kurs w ghodz 9-
      13, 13-17 i 18-20 ale zaden rodzinie nie pasuje. no i jest to tylko miesieczny,
      nie ma innych wakacyjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka