kasiabraun 22.04.06, 23:13 czy kiedy dzieciaki maja wakacje macie mozliwosc chodzic na kurs jezykowy? ja chcialam isc na taki wakacyjny, miesieczny i rodzina oznajmila, ze to niemozliwe bo nie bedzie sie mial kto zajac dziecmi :( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mala_anja Re: kurs jezykowy a wakacje 23.04.06, 00:19 Hey, ja osobiście nie traktuje wyjazdu au pair jako pracy z dziećmi za te marne kieszonkowe tylko podstawą jest dla mnie to aby móc się uczyć języka. I szukając rodzinki to podkreślam milion razy. Program au pair jest po to żeby uczyć się języka i poznawać kultre danego kraju, te rodziny niestety o tym zapominają. I nie wobrażam sobie żebym za taka kase jaką moge tu zarobić sobie siedząc przed komputerem i pracując w swoim zawodzie miała cudze dzieci bawić. Powiedz im że musisz chodzić na kurs !! Pozatym ile Ty godzin dziennie pracujesz, że nie znajdzisz na to czasu ? Niech Ci wygospodarują tak czas żebyś mogła chodzic na kurs !! Powodzania Anka Odpowiedz Link
misspolka Re: kurs jezykowy a wakacje 24.04.06, 11:46 Rodziny, poszukujace Au-Pairs tylko na okres wakacyjny, poszukuja kogos ktoby sie zajal ich dziecmi na czas nieobecnosci rodzicow w domu czyli normalnie w UK od gdzies 8am (albo i wczesniej) do 6pm (plus/minus). Jesli ktos decyduje sie na przyjazd na wakacje, to musi ustalic swoje godziny i dnie kiedy bedzie mogla dana Au-Pair chodzic na swoje kursy, czy lekcje jezykowe. Ciut smiesznym wydaje mi sie "wymaganie" od rodziny, "ze ja musze chodzic i tyle", jesli rodzina poszukuje kogos na 40 godzin tygodniowo. Jesli faktycznie, szukasz rodziny aby miec na tyle wolnego aby uczyc sie angielskiego, zamiast stawiac rodzinie ultimatum, lepiej poszukac innej rodziny z mniejsza iloscia godzin i wtedy nie bedzie zadnego problemu. Prosze pamietac, ze w UK wszytskie darmowe kursy angielskiego trwaja tylko w czasie roku szkolnego a nie w czasie wakacji. Sa niektore wakacyjne darmowe, ale juz trzeba byc tu na miejscu no i zapisac sie jak najszybciej, bo miejsca ida bardzo szybko.Poszukaj moja dokladniejsza wypowiedz na ten temat na FORUM. Jesli chodzi o przyjazd w czasie roku szkolnego i np. na rok, wiec z gory musisz ustalic, jeszcze przed przyjazdem, w jakich dniach i godzinach bedziesz rodzinie potrzebna i wtedy bedziesz wiedziala ile godzin bedziesz mogla poswiecic na kurs. Jesli rodzina, ma juz ustalony timetable i zobaczysz ze on Ci nie odpowiada - proponuje pozukac innej rodziny, gdzie ich wymagania i oczekiwania beda w pelni odpowiadaly Twoim - wtedy unikniesz ewentualnego konfliktu w przyszlosci. Sprawy kieszonkowego (ile godzin/dni i za ile), dni wolnych plus dokladnego spisu obowiazkow i Twoich warunkow mieszkania u rodziny MUSZA byc omowione dokladnie jeszcze PRZED Twoim PRZYJAZDEM do rodziny. Zycze powodzenia, Ewa Miss Polka Au-Pair Agency Ltd, London Odpowiedz Link
mala_anja Re: kurs jezykowy a wakacje 25.04.06, 12:37 Hey, Przepraszam ale ja mówie tym ludziom, że najważniejsze jest dla mnie uczęszczanie na kurs i mówie to w pierwszym meilu. Ba ja wcale nie musze być przecież au pair u nich :-) I jak wybieram rodzinke to tylko tym się kieruje, że chcę się nauczyć 2-go języka. Czy to jest nie fer? Na PW w Warszawie się go niestety nie nauczyłam zbyt wiele :-( A czuje potrzebe znać dwa języki. I wcale nie musze być au pair jak sie nie znajdzie rodziny, która wygospodaruje mi te 3 godziny na kurs. Te rodzinki faktycznie czasem piszą coś w stylu "będziesz miała wystarczająco dużo wolnego czsu" a nie wynika z tego nic konkretnego. A chyba potrafią same stwierdzić, na jaki czas im jest potrzebna Au Pair, czy na 10 godzin, czy na 6. > Prosze pamietac, ze w UK wszytskie darmowe kursy angielskiego trwaja tylko w > czasie roku szkolnego a nie w czasie wakacji. Sa niektore wakacyjne darmowe, > ale juz trzeba byc tu na miejscu no i zapisac sie jak najszybciej, bo miejsca > ida bardzo szybko Odebrałam tą wypowiedz troszke jak by była skierowana do mnie:-) Ale nikt nigdzie wyżej nie mówił o UK. Ja osobiscie szukam pracy jako Au Pair w D lub FR bo chce się teraz uczyć tych języków:-) A w D kursy sa cały rok może nie darmowe, ale w VHS naprawde tanie. Pozdrawiam cieplutko Anka Odpowiedz Link
kasiabraun Re: kurs jezykowy a wakacje 24.04.06, 15:05 ja pracuje nieraz po 12 godz i jestem w niemczech, mam do wyboru kurs w ghodz 9- 13, 13-17 i 18-20 ale zaden rodzinie nie pasuje. no i jest to tylko miesieczny, nie ma innych wakacyjnych. Odpowiedz Link