beatrycze_b1 11.04.05, 18:10 Jestem przedszkolanka z 10 letnim doswiadczeniem,po szkole muzycznej,znam dobrze angielski. Czy mozecie mi podpowiedziec linki gdzie znajde info o pracy w Wielkiej Brytanii dla takich osob jak ja? Z gory dziekuje Beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bresia Re: Praca dla przedszkolanki IP: *.server.ntli.net 11.04.05, 22:46 Ja pracuje w przedszkolu (tutaj: nursery). Nie mialam kompletnie zadnego doswiadczenia w pracy z dziecmi w wieku od 3 miesiecy do 4 lat, wczesniej pracowalam jako nauczycielka. Prace znalazlam normalnie przez ogloszenie w lokalnej gazecie. Bylo to pierwsze ogloszenie, na ktore odpowiedzialam. Umowienie sie na rozmowy i 'zwiedzanie' rozciagnely sie w czasie, ale warto bylo czekac. Mysle, ze nie powinnas miec problemu ze znalezieniem pracy w Anglii. Jesli nie w przedszkolu to zawsze mozna pracowac jako opiekunka do dzieci. Nie wiem jakie masz kwalifikacje i na ile one moga byc uznane w Anglii, ale 10-letnie doswiadczenie na pewno moze zaimponowac. Poza tym jesli ktos bedzie zainteresowany toba jako potencjalnym pracownikiem, bedziesz sie na biezaco doszkalala. Dla nich wysylanie na rozne kursy doszkalajace jest niezmiernie wazne. Jesli swobodnie poslugujesz sie angielskim- przyjezdzaj i probuj! Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: Praca dla przedszkolanki 12.04.05, 06:36 "ale 10-letnie doswiadczenie na pewno moze zaimponowac" No nie do konca, zalezy oczywiscie od szkoly, jednak w wiekszosci przypadkow obecnie jest tak, ze szkoly wola zatrudniac NQT (nowo-kwalifikowanych nauczycieli), gdyz po prostu placi im sie mniej. Osoba z dziesiecioletnim doswiadczeniem "wskakuje" na wyzszy szczebel payscale, a wszyscy przeciez wola placic mniej. Dlatego nie warto zawsze od razu chwalic sie tak dlugim stazem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bresia Re: Praca dla przedszkolanki IP: *.server.ntli.net 12.04.05, 22:21 o czym tu kobieto piszesz? to dotyczy nauczycieli, a nie przedszkolanek. NQT to skrot od Newly Qualified Teacher, a nie Newly Qualified Nursery Nurse. z drugiej strony mozesz miec racje. sa placowki, ktore szczypia sie z pieniedzmi i wola mniej zaplacic Odpowiedz Link Zgłoś
skubi99 Re: Praca dla przedszkolanki 12.04.05, 08:47 Mam pytanie jak wyglada taka praca w przedszkolu.Chodzi mi, zwłaszcza, o ilość dzieci w grupach(moja zona w polskim przewdszkolu ma ich 25)i ogólnie jak sie pracuje. Ponieważ planuję wyjazd do UK zastanawiam sie nad mozliwościami pracy dla żony, która nie chce w ogóle słyszeć o pracy w przedszkolu(ma 25 lat stażu. I jeszcze jedno, jakie sa średnie pensje w przedszkolu i czy bardzo różnią sie od wynagrodzenia opiekunki do dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: Praca dla przedszkolanki 12.04.05, 11:34 Jestem bardziej w temacie pracy nauczyciela niz "nursery nurse" i z tego co wlasnie zauwazylam ze stron internetowych praca w obu przypadkach troche sie rozni, dlatego wiele Ci nie pomoge. Jednak zerknij na te strony: www.timesonline.co.uk/article/0,,8164-1534141,00.html www.childworks.co.uk/jobmkt/viewjob.cfm www.cache.org.uk/ Jesli chodzi o Reading to ja jedynie jezdze tam do Oracle na zakupy. Bardziej wole Reading od Oxfordu jesli chodzi o zakupy. W sprawie zycia tam zajrzyj na Londynek, ktos tam wypowiadal sie na ten temat jakis czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
skubi99 Re: Praca dla przedszkolanki 12.04.05, 12:55 Dzięki. A tak przy okazji, moja córka kończy gimnazjum w Polsce. Jakie są możliwości dla niej kontynuowania edukacji w UK.Czytałem egzaminach, które się zdaje w Anglii w wieku 14-17 lat,ale jak to przeniść w polskie realia i jak by to mogło wygladać w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: Praca dla przedszkolanki 12.04.05, 15:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=12967456 Tu jest lista mam w UK. Najlepiej sie chyba z nimi skontaktowac i one odpowiedza na Wasze pytania odnosnie corki. Zreszta, mozna przeszukac to forum (Dziecko-Swiat), gdyz byly tam watki dot. pojscia dzieci do szkoly w UK. Rowniez na Londynku czesto pojawiaja sie takie watki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skubi99 Re: Praca dla przedszkolanki 13.04.05, 11:23 Dzieki. Co do strony na Londynku to jakos nie mogę jej znaleźć. Masz może dokladniejszy namiar.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: Praca dla przedszkolanki 13.04.05, 14:49 www.londynek.net -> forum Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
skubi99 Re: Praca dla przedszkolanki 14.04.05, 15:17 Znalazlem, ale nic ciekawego i wszystkie posty dośc przeterminowane. Ale dziękuję.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: Praca dla przedszkolanki 14.04.05, 19:59 Przeterminowane??? Jakis tydzien temu ktos pytal o to emigrantke, wiec powinno cos "swiezego" byc. Albo napisz bezposrednio do niej, gdzy chyba ona najbardziej siedzi w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bresia Re: Praca dla przedszkolanki IP: *.server.ntli.net 12.04.05, 22:33 wszystko zalezy od przedszkola. sa takie, w ktorych jest max 15 dzieci w jednym pokoju, sa takie gdzie jest 5. nie slyszalam o zadnym, w ktorym byloby az 25 dzieciakow w danej grupie wiekowej.zarobki tez sa rozne w zaleznosci od doswiadczenia i wyksztalcenia. mozna zarabiac najnizsza krajowa za godzine, jesli nie ma sie ani odpowiedniego wyksztalcenia, ani doswiadczenia. maksymalne zarobki zaleza juz od przedszkola, do ktorego sie trafi. mimo wszystko nauczyciele zarabiaja wiecej niz pracownicy przedszkola. wynagrodzenie opiekunki dla dziecka jest bardzo zroznicowane, zaleznie od rodziny czy chocby od miejscowosci, ale za godzine pracy dostaje sie zazwyczaj wiecej niz za godzine siedzenia w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś