Dodaj do ulubionych

bardzo ciezko mi wyjechac

IP: *.who.vectranet.pl 08.09.05, 11:51
i nie wiem jakie TU formalności trzeba załatwic. Zazdroszcze wszystkim mlodym bez obowiazkow. Jestem zarejestrowana w urzędzie pracy, który opłaca mi i dzieciom ubezpieczenie. Z MOPSu dostaję na dzieci rodzinne. Dzieci zostawiam w Polsce pod opieką mojej siostry i mamy. Jak ubezpieczyc tu dzieci? A co z moim ubezpieczeniem tam? a jak wrócę? Czy muszę się stąd wyrejestrować z bezrobotnych? A jak będę 'bezrobotna' tam? Czy dzieci dalej dostaną tu rodzinne? Jak się rozliczyć z urzędem skarbowym? Jak z podatkami w Anglii? Kto podpisze ew. zgodę na leczenie dzieci? Chyba nie muszę załatwiać im prawnego opiekuna?
Myślałam, że jestem wolnym człowiekiem, jednak złodzieje na stołkach zamiast myslec o zmniejszaniu bezrobocia, przygotowali tyle zagmatwanych regułek, że czuję sie jak w kajdanach.
Nie mam wyboru musze zostawić dzieci, nie moge zyc z ich alimentow w polsce. Znam dosc angielski, chore panstwo zainwestowalo we mnie-mgr matematyki na 5, co miesiac, za to ze sie ucze dostawalam stypendium wyzsze od zasilku dla bezrobotnych. po co? Od dwoch lat szukam pracy. Dyplom do kosza i zmywac Anglikom! Moj brat bez znajomosci jezyka po tygodniu dostal prace!
Bardzo prosze o odpowiedzi, jakies linki. Mam malo czasu i mnostwo do zalatwienia.
dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Clemi Re: bardzo ciezko mi wyjechac IP: 217.153.70.* 08.09.05, 12:22
      Z tego co sie orientuje - i sama bedę to załatwiąc - pozostawienie dzieci pod
      opieka powinno byc załatwione w formie aktu notarialnego.

Clemi
      • Gość: hanka Re: bardzo ciezko mi wyjechac IP: *.who.vectranet.pl 08.09.05, 12:29
        Jak to? Gdzie, jak i za ile?
        Nie mam pieniedzy ani duzo czasu.
    • urzadskarbowy1 Re: bardzo ciezko mi wyjechac 08.09.05, 12:30
      nie zapomnij zapłacić podatku z pracy w Anglii w Polsce.Jak bedziesz np.
      zarabiac około 5-6 funtów na godzine(około 90% Polaków tyle zarabia), to
      wszystkie zaoszczędzone pieniadze zostaną przeznaczone na podatki w Polsce!
      Jeżeli ich nie zapłacisz policja skarbowa i inne organa Urzedu Skarbowego mogą
      dobrać się do Twoich dzieci , bo przecież dostawałay one pomoc od nas, od
      naszego państwa! Nie możesz brać od nas pomoc i jednocześnie nas oszukiwać nie
      płacąc należnego podatku!!!
      • Gość: zdziwiona_kratactw Re: bardzo ciezko mi wyjechac IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.09.05, 12:43
        no to bardzo ladnie kombinujesz - dzieci zostana na garnuszku panstwa, a Ty
        sobie dorobisz za granica...nie chce Cie martwic, ale podatki jakie bedziesz
        musiala zaplacic po powrocie do Polski zabiora wszystkie oszczednosci.Chociaz z
        takim podejsciem to pewnie bedziesz szukac pracy na czarno, bo po co placic
        podatki, skoro mi sie tylko nalezy...
        • Gość: hanka Re: bardzo ciezko mi wyjechac IP: *.who.vectranet.pl 08.09.05, 13:03
          Przykro mi, ze uwazasz mnie za kombinatorke. Ja po prostu CHCE PRACOWAC, a ze mam taka mozliwosc w Anglii? Pytam, bo nie wiem jak to wygląda, to chyba nic zlego, ze ktos chce wiedziec. A z tym garnuszkiem .... he he... chyba jest bardzo zardzewialy i dziurawy - sprobuj wyzywic z niego dziecko za 40 zl miesiecznie....
          Jaki mam wybor? Nie moge na razie zabrac dzieci, bo nie dalabym rady
      • Gość: www Re: bardzo ciezko mi wyjechac IP: *.claranet.co.uk 08.09.05, 15:38
        Ja sie wyksztalcilem za darmo w Polsce i wyjechalem do Anglii na stale. Nie
        wysylam zadnych pieniedzy do Polski wiec nie wspieram polskiej gospodarki. I
        bardzo mnie to cieszy bo nie mam zamiaru pracowac na takich parapetow jak ten
        powyzej i caly zaklamany rzad ktory tylko kradnie. Kim ty jestes ze piszesz
        NAS ? Politykiem? Chlopie ty pojecia nie masz jakim ty jestes duperelkiem w tej
        calej polskiej machinie zwanej mafia! Ciesze sie ze moge placic podatki w kraju
        w ktorym Policja lapie zlodziei i pilnuje spokoju, szpital leczy a urzednik sie
        usmiecha i z checia pomaga.

Jedz kobieto za granice i nie wracaj. Dzieci sciagniesz pozniej.
    • Gość: emigrantka Re: bardzo ciezko mi wyjechac IP: *.interecho.com / *.interecho.com 08.09.05, 12:53
      hanka, najgorszym problemem bedzie polski urzad skarbowy bo po powrocie do
      kraju bedziesz musiala zaplacic horrendalny podatek , zastanow sie wiec czy ten
      wyjazd mialby w ogole sens
      • Gość: hanka Re: bardzo ciezko mi wyjechac IP: *.who.vectranet.pl 08.09.05, 13:05
        moze w ogole tu nie wracac?
        • Gość: z USA A po co wracac??? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 08.09.05, 13:35
          Sprobuj w jakikolwiek sposob urzadzic sie TAM.
          TU nie ma przyszlosci.
        • flyssss Re: bardzo ciezko mi wyjechac 08.09.05, 16:16
          lepiej nie wracac, ale musisz zadeklarowac w U Skarb w polsce przeniesiennie
          interesow zyciowych do innego kraju, w twoim przypadku to mozliwe po
          sciagnieciu dzieci za garnice.oczywiscie trzeba udokumentowac
    • sajjitarius Re: bardzo ciezko mi wyjechac 08.09.05, 13:20
      Masz dyplom z matematyki ? Napisz na moj e-mail: sajjitarius@gazeta.pl
    • Gość: XX Re: bardzo ciezko mi wyjechac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:57
      Ja bym się próbowała przenieść do UK razem z dziećmi. Ale póki się nie
      urządzisz zostaw dzieci pod czyjąś opieką, jeśli dostajesz w PL zasiłek lub
      alimenty to w rozliczeniu podatkowym nie przyznawaj się do pieniędzy
      zarobionych w UK. Jak będziesz już ustawiona zabieraj do siebie dzieci i już.
      Ale to nie jest kwestia paru miesięcy tylko co najmniej roku
      życzę powodzenia
    • flyssss Re: bardzo ciezko mi wyjechac 08.09.05, 16:13
      nie sluchaj tych pajacow co sie podaja za urzedasow a moze i sie zaliczaja do
      tego badziewia.free.of.pl/a/agenttour/ sprawdz oni cie rozlicza z tymi
      gnojami
    • sylwek07 Re: bardzo ciezko mi wyjechac 08.09.05, 16:16
      najlepiej udaj sie do najblizszego notariusza i tam napiszesz ze zostawiasz
      dzieci pod opieka Mamy i Twojej siostry .co do reszty to zapoznaj sie z postami
      z tego Forum ,jest takie Forum jak Polki w Anglii :

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29377
      • natalia.brzeska Re: bardzo ciezko mi wyjechac 08.09.05, 21:10
        Jak z Twoim angielskim? Jesli normalnie sie dogadujesz, mozesz pracowac w
        szkole.Nauczyciele matematyki sa bardzo tutaj porzadani. Poczatkowa pensja dla
        niedoswiadczonego nauczyciela 19k. Wzrasta co roku o jakies 1000.
        • xiv Re: bardzo ciezko mi wyjechac 08.09.05, 21:21

> Jak z Twoim angielskim? Jesli normalnie sie dogadujesz, mozesz pracowac w
          > szkole.Nauczyciele matematyki sa bardzo tutaj porzadani.

Ja nie jestem tego az taki pewien. Moja znajoma z calkiem dobrym angielskim i
          po matematyce pare miejsc w UK przetarla bez powodzenia. [Wyemigrowala do AUS]
          • beatrycze_b1 Re: bardzo ciezko mi wyjechac 12.09.05, 20:23
            serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2907610.html
            Z tego artykulu wynika ze matematycy maja super !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka