gsitarski 28.10.06, 20:54 Mam propozycję wyjazdu do pracy w Belgii. Pracodawca oferuje mi 3500 eur brutto. Interesuje mnie jakie są tam koszty utrzymania (mieszkanie, życie itp) jak też jakie są podatki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migotunia Re: praca w belgii 28.10.06, 21:25 Podatki w Belgii sa horrendalnie wysokie, jedne z najwyzszych na swiecie. Praktycznie polowe tego co zarabiasz, zabieraja. Sa tu wysokie koszty utrzymania m.in. administracji ze wzgledu na jej zlozona strukture - obowiazuja tutaj 3 jezyki, urzedow jest cale mnostwo mniej lub bardziej potrzebnych. Belgia to raj dla biurokratow. Za leczenie najpierw placisz z wlasnej kieszeni, jesli jestes ubezpieczony dopiero pozniej zwracaja Ci okreslona czesc zaplaconej kwoty (nigdy calosc). Jesli nie masz wykupionego dodatkowego ubezpieczenia (prywatnego) musisz placic za np. pobyt w szpitalu co jest strasznie drogie. Niemniej sluzba zdrowia jest na bardzo wysokim poziomie, uprzejmie i fachowo traktuje pacjenta. Koszty zycia sa rozne, w zaleznosci do miasta w jakim chcesz mieszkac. Najdrozej jest rzecz jasna w Brukseli. Jest tu wyrazny podzial na "lepsze" i "gorsze" dzielnice. W tych pierwszych jest duzo drozej ale tam mieszkaja przewaznie Belgowie lub obcokrajowcy ktorzy dobrze zarabiaja. W tych pozostalych mieszkaja ubozsi mieszkancy - Marokanie, Turcy, Murzyni i wiele Polakow. Najgorsze dzielnice to Anderlecht i Molenbeek. Jesli chcesz sie zorientowac w cenie wynajmu mieszkania lub domu, zajrzyj na www.vlan.be lub www.immoweb.be - jest mnostwo ofert. Jednak podane ceny to cena za wynajem, dodatkowo musisz zaplacic za ogrzewanie, prad, wode, utrzymanie windy oraz sprzataczke (dodaj wiec sobie 200 euro miesiecznie). Sklepy rozne cenowo - sa tansze typu Lidl, Aldi, Couloryt - kupuja tam przewaznie imigranci. W pozostalych sklepach duzo drozej. Belgia jest drogim krajem ale jesli ma sie stale dochody to nie powinno byc zle. Wszystko zalezy ile z tej pensji brutto zostanie Ci na reke oraz czy przyjedziesz tu sam czy np. z zona i dziecmi. Chociaz ludzie zyja tu i za mniejsze kwoty tylko wtedy nie ma co marzyc o wygodnym zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
gsitarski Re: praca w belgii 31.10.06, 12:23 Mam zamiar wyjechać z całym dorobkiem tzn. żony i dziecka w wieku przedszkolnym. Pracodawca zapewnia mi samochód z kartą paliwową pakiet ubezpieczeń zdrowotnych i pensję 3500 euro brutto. Ceny mieszkań przejżałem natomiast chciałbym informacji czy przy założeniu, że będą jedynym żywicielem rodziny zwiąże koniec z końcem. Oczywiście później żona podjęłaby pracę a dziecko poszło do przedszkola. I w zwiazku z powyzszym następne pytanie ile kosztuje przedszkole. Dużo pytań i wątpliwości ale dla mnie rozwikłanie ich jest sprawą istotną w pojęciu decyzji. Z góry dziękuję z przekazane informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: praca w belgii IP: *.access.telenet.be 08.11.06, 00:06 www.belgia.net www.novumpolonia.net (takze wydania archiwalne) Odpowiedz Link Zgłoś
mszochner Re: praca w belgii 01.12.06, 21:08 czy jest to może firma budowlana CFE też dostałem podobną propozycję? Odpowiedz Link Zgłoś
dytka73 Re: praca w belgii 26.08.22, 14:55 Na stronie pracawue.pl pod każdą ofertą pracy macie fajnie opisane średnie koszty życia w Belgi w danym mieście. Swoją drogą sporo tam jest ogłoszeń do o pracę w Belgii ale ja akurat szukam aktualnie pracy w Niemczech :) Odpowiedz Link Zgłoś