15.11.10, 18:35
Dziewczyny czy chlamydia trachomatis to ta sama chlamydia którą bada się z krwi? Czy trzeba do jej badania brac wymaz z pochwy.

Z krwii mam wynik negatywny ale może chlamydia trachomatis to co innego i powinnam ja tez zrobic (wymazem)?
Obserwuj wątek
    • mentafolia Re: Chlamydia 15.11.10, 23:23
      Chlamydia trachomatis to Chlamydia trachomatis i nie jest niczym innymsmile
      Żeby sprawdzić jej obecność bądź brak,trzeba zrobić wymaz z szyjki macicy,ponieważ badanie z krwi może być niewiarygodne i dawać wynik fałszywie ujemny ( jeśli jest robione nieodp. metodą),zwłaszcza przy bardzo świeżym zakażeniu.
      Robiłas miana IgG i IgM ?

Przypuszczam że Twoje rozterki wynikają z tego że słyszałaś także o innej chlamydii - pneumoniae - to drobnoustrój z tej samej grupy,powodujący choroby płuc.
    • mikolajek2010 Re: Chlamydia 20.11.10, 14:39
      Mi lekrz powiedzial, żeby robić raczej wymaz a nie badanie z krwi! Troche poszperałam w internecie i też zalecają wymaz smile pozdrawiam

PS. przesyłam info o przygotowaniu do badania

Kobieta zgłaszająca się na badanie musi spełniać następujące warunki:
      - Zachować 7 dni przerwy po leczeniu środkami przeciwdrobnoustrojowymi.
      - Bezpośrednio przed badaniem nie wypłukiwać flory bakteryjnej poprzez stosowanie
      zabiegów higienicznych z użyciem środków odkażających.
      - Zachować 3 dniową abstynencję seksualną.
      - Zachować 1 dzień przerwy po badaniu ginekologicznym, 3 dni przerwy po badaniu
      kolposkopowym.
      - Stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych oraz okres owulacji utrudniają
      pobieranie materiału z kanału szyjki macicy ze względu na nadmierną ilość śluzu
      szyjkowego.
    • mikolajek2010 Re: Chlamydia 20.11.10, 14:54
      A nie wiecie czy jeśli partner jest zdrowy (jestesmy ze sobą 9 lat) to ja mogę być chora? Dziś mąż odebrał wynik wymazu i jest ok... ja mam wizytę za tydzień i teraz nie wiem czy robić badanie jeśli partner jest zdrów ....
      • yorkus11 Re: Chlamydia 24.11.10, 16:27
        zrób badanie !!!
        u nas było podobnie ja byłam zdrowa a maz miał chlamydie
    • ewabaranek Re: Chlamydia 26.11.10, 08:13
      Czy biocenoza pochwy to to samo co wymaz?
      Czy po badaniu biocenozy wyjdzie Chlamydia, czy trzeba do tego zrobić jeszcze wymaz?
      • mentafolia biocenoza 26.11.10, 08:56
        pochwy to badanie jej środowiska - sprawdzanie ilości kwasu mlekowego i ewentualnie obecności drobnoustrojów.
        Żeby wykryć chlamydię trzeba pobrać wymaz i zrobić posiew - na specjalnym podłożu zakłada się hodowlę i sprawdza czy cos rośnie.
      • mikolajek2010 Re: Chlamydia 26.11.10, 13:57
        W biocenozie określają:
        Nabłonki - liczne/nieliczne
        Leukocyty - liczne/nieliczne
        Ilość pałeczek kwasu mlekowego - liczne/nieliczne
        Florę bakteryjną - liczna/nieliczna
        Rzęsistka - obecne/brak
        Drożdżaki - obecne/brak

Ja zawsze mam takie parametry na badaniu. Płacę 20 zł za biocenozę.
        • ewabaranek Re: Chlamydia 26.11.10, 17:16
          Już prawie mam jasność, ale jeszcze jedna rzecz: jeśli zrobić biocenozę + wymaz na chlamydię, mykopl. i ureapl. to czy jest sens robić jeszcze wymaz?
          Jeśli tak, to czy z pochwy czy z szyjki.
          Czy w wymazie wychodzi coś więcej niż w biocenozie?
          • mikolajek2010 Re: Chlamydia 26.11.10, 22:49
            Biocenoza to ogólny stan pochwy (bez różnicowania bakterii itp.), wymaz z szyjki robi się, żeby zróżnicować bakterie itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka