Dodaj do ulubionych

Pomozcie co zrobic

19.01.12, 19:17
Dziewczyny to moja druga ciaza mam synka 3,5 r. Bylam wczoraj na usg wg om i usg rowniez to 6,6 dzien jednak serce nie bije z miejsca dostalam skierowanie na zabieg, nie moge sie z tym pogodzic i uwierzyc od poczatku. Pierwsze usg +_ 6tc zarodek 3,7 mm pecherzyk cialko zolte wszysko ok, beta robiona 2 razy pierwsza w 5 tc 3000 druga 25000 w 6 tc, drugie usg wczoraj czyli po tygodniu od pierwszego zarodek urosl do 8'9 mm pecherzyk cialko zolte wszystko ok. Tylko nie ma serduszkA. Lekarka powiedxiala ni ze nie ma juz szans przy tak duzym zarodku i przy tak wysokiej becie zeby serce nie bilo powiedziala ze juz nie zabije... Spytalam czy moge dac szanse dla serdusza jeszcze jakis czas powiedzialA ze absolutnie nie bo moge dostac zakarzenia. Blagam pomozcie napiszcie co mam zrobic jak takie sa parametry czemu moje dziecko rosnie a serce nie bije. Czy kiedykolwiek bilo czy wogole nie. Nie mam serca pojsc na zabieg...
Obserwuj wątek
    • gulis1 Re: Pomozcie co zrobic 19.01.12, 19:27
      Idz do jeszcze innego lekarza! Tez poronilam ale u mnie serce wpierw bilo a potem przestalo.... Czytał wiele wypowiedzi dziewczyn i nie raz spotkałam się z sytuacjami takimi jak Twoja i jednak było ok, wiec sprawdz to jeszcze... trzumam kciuki abys nie musiala przechodzic tego piekla co ja i wiele innych kobiet!
      • neellaa Re: Pomozcie co zrobic 19.01.12, 19:34
        Zapomnialam dodac ze w sumie to mi powiedzialy 2 lekarki jedna od usg a pozniej prowadzaca. Poszlam do prowadzacej ta powiedziala ze chormony ladnie wzrosly i ze mam isc na usg i poszlam i koszmar sie zaczal.... Pozniej wrocilam do prowadzacej i tez te straszne slowa przykri mi. Dodam ze te lekarki to autorytety powszechnie uznawane.
        • kahakasurdo Re: Pomozcie co zrobic 19.01.12, 19:39
          Wiesz co, włos mi się zjeżył na głowie, jak to przeczytałam! Proszę Cię, poczekaj jeszcze przynajmniej tydzień i zrób ponownie usg! Na tym forum mnóstwo podobnych przypadków, które zakończyły się dobrze. Serduszko może pojawić się i w 8 tc.
          A beta hcg rośnie?
          Nic Ci się nie stanie, jeśli parę dni poczekasz.
          Trzymam kciuki!
    • olesia301 Re: Pomozcie co zrobic 19.01.12, 19:52
      Sama nie wiem.
      Może poczekaj, lub idź na jakieś dobre USG z podczerwienią, gdzie podświetlają się przepływy krwii.
      U mnie lekarka zauważyła brak akcji serduszka, potem własnie przeszła na ten drugi tryb. Niestety, moejsce serduszka nie "podbarwiło" się.
      • neellaa Re: Pomozcie co zrobic 19.01.12, 19:59
        A to usg z podczerwienia to jakies ogolnodostepne sa czy w konkretnych miejscach ja jestem z warszawy jakbys pomogla mi takie mamierzyc sprawdzone. Poszlabym w przyszlym tygodniu. Bo ja nie noge uwierzyc w ta diagnoze. Poronienie zatrzymane... Bety nie robie zostawiam to bogu i naturze i dzieciatku ktore sie moze zmobilizuje do zostania z nami. Moze juz sie zmibilizowal???mam taka nadzieje...
        • olesia301 Re: Pomozcie co zrobic 19.01.12, 20:41
          Ja byłam w centrum leczenia niepłodności Gameta w Gdyni.
          Spytaj - wiem, że w Warszawie chyba jest Novum, to powinni mieć taki sprzęt.
          Wiem, jak Ci trudno. Ja wiedziałam od razu, że mój Wojtuś nie żyje. Trudna była ta doba, gdy go nosiłam jeszcze, a on juz nie żył.
          • gulis1 Re: Pomozcie co zrobic 19.01.12, 21:19
            Poczekaj jeszcze troche....jak pisza poprzedniczki czasami pozniej widac serduszko.... biedactwo wyobrazam sobie jak odchodzisz od zmysłow..... badz dobrej mysli!
        • stykrotka idz do doktora Makowskiego 23.01.12, 10:52
          Koniecznie poczekaj!!!
          Ja bylam w martwej ciąży 3 tygodnie i jakoś przeżyłam bez zakażenia.
          Wierzyłam do ostatniej chwili.
          6tc to jeszcze bardzo wcześnie na bicie serca.

Ja byłam ostatecznie na usg u dr. Roberta Makowskiego w Warszawie na ul. Łuckiej zanim zdecydowalam się na zabieg. (www.znanylekarz.pl/robert-makowski/ginekolog/warszawa)
          USG kosztuje 200zl, ale ma bardzo wysokiej jakośći sprzęt (z 3D) a to dla mnie najważniejsze!
          Nie masz pojęcia jak wiele może zepsuć kiepski sprzęt USG.

A masz objawy ciążowe? Senność, mdłości?

Ja miałam sporo przebojów z moimi USG.
          • neellaa Re: idz do doktora Makowskiego 23.01.12, 15:56
            Usg robilam w limie w mariocie nie moge znalezc opini o sprzecie poszlam dzis zrobic bete wynik w srode zobaczyny, z dnia na dzien coraz mi ciezej, choc nadziejd mam o to duza.Dziekuje za namiar, chybs nie wytrzymam i pojde pod koniec tygodnia tyle tylko ze chce dla serduszka dac jeszcze czasu
            • stykrotka Re: idz do doktora Makowskiego 24.01.12, 08:22
              Bądz mimo wszystko dobrej mysli!
              Jeśli chodzi o LIM to tez należę do grupy Luxmed a najlepszy sprzet USG mają na Al. Stanów Zjednoczonych. Mogę to potwierdzić.
              Te placówki mają tez beznadziejne sprzęty. Trzeba wiedzieć gdzie pójść.

Ja widzialam diametralną różnicę pomiędzy obrazem z Puławskiej a Al. Stanów Zjednoczonych. Więc jeśli nie masz kasy na dr. Makowskiego to polecam właśnie tą placówkę. Jeśli nie ma terminu wolnego to dzwoń codziennie i dopytuj bo ludzie często odwołują terminy smile Lekarz, który jest tam dobry w usg to Zbigniew Słodki. Specyficzny, ale konkretny.

To co mogę ci powiedzieć po moich przejściach z USG to to, że nie jestem jednak zwolenniczką zbyt częstych badań na takim etapie ciąży. Daj serduszku malucha jeszcze ten tydzień i może rzeczywiście zdecyduj się na Makowskiego. Namiar na niego też znalazłam w internecie na podstawie różnych opinii.

Jego sprzęt ma opcję dopplerowską, która bada przepływ krwii w żyłach płodu co daje dodatkową pewność.
    • alinalen Re: Pomozcie co zrobic 19.01.12, 21:38
      Mi też tak mówili i to na KLINICE, oglądało mnie chyba 3 doktorów, a beta rosła i dzień pózniej okazało się ze inny lekarz w innym miejscu bez problemu zobaczył serducho.
    • qqqaaaqqqw Re: Pomozcie co zrobic 19.01.12, 21:42
      Nie jestem specjalistka, ale w mojej 2 ciazy 1 usg mialam robione dopiero w prawie 9 tygodniu, powiedziano mi, ze rozwoj zatrzymal sie ok 6 tygodnia. Mialam wybor pomiedzy samoistnym poronieniem a tabletka, o zabiegu nikt nie wspominal. Po pierwszym usg, mialam po tygodniu zglosic sie na 2 potwierdzajace czyli ok 10 tygodnia. Po 2 dniach zaczelam krwawic. W ostatniej ciazy na usg w 8 tygodniu widac bylo akcje serca, na kontrolnym w 12 tygodniu niestety juz nie. Zarodek byl okolo 8 tygodni, czyli do poronienia doszlo po usg. Rowniez dostalam wybor co dalej- opisuje to w innym watku. Pytalam sie kilka razy czy to bezpieczne dla mnie- odpowiedz byla zawsze twierdzaca. Tu gdzie mieszkam zarowno dla ciazy i poronienia wykazuje sie duze podejscie naturalne. Ja dla wlasnego bezpieczenstwa czesto mierzylam temperature, obserwowalam czy nie ma uplawow i czy ogolnie czuje sie dobrze.
      Poczekaj jak dziewczyny mowia moze wszysko bedzie jeszcze dobrze. Mimo, ze mialas opinie 2 lekarzy 6 tydzien to jeszcze bardzo wczesnie a czasem najlepszy specjalista moze sie mylic. Patrzac przez pryzmat moich doswiadczen- nic ci nie powinno zagrozic, a i zastanawialabym sie czy zabieg jest konieczny. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
      • grochalcia Re: Pomozcie co zrobic 21.01.12, 09:59
        neellaa, ja już Ci pisałam, że mi dano czas do 10tc. nikt mi nie proponował zabiegu w 8 tc!!!
        a moj zarodek, w przeciwieństwie do twojego, wcale nie rósłsad ale i tak czekano.
        Dałam Ci link do historii baranka, pewnie czytałaś.
        Musisz wierzyć kochana!
        a wiesz, dr do której chodzisz, może i jest autorytetem(sama byłam u niej, robiłam badania pod jej katem) ale wydaje mi się, że jest oschła i czasem zbyt pobieżnie traktuje pacjentki. Mam nadzieje, że właśnie tak Ciebie potraktowała. życzę Ci tego z całego serca.
        A ja tam wierzę i też za Ciebie. Nawet jesli Ty już tracisz nadzieję, ja mam tej wiary dużo.
        i cóż, czekamy na lutego do Twojej kolejnej wizyty w Radomiu.
        buziole!
    • agahk Re: Pomozcie co zrobic 22.01.12, 10:43
      Ja 2x miałam podobną sytuację też nie było widać serduszka ale lekarka kazała czekać 2 tygodnie. Po tych 2 tyg zrobiła kontrolne usg i jak wtedy juz było jasne, że serduszko nie zacznie bić, to dała mi skierowanie do szpitala na zabieg. Ale umówiła się ze mną żeby nie iść od razu, tylko poczekać kilka dni aż poronienie samo się rozkręci. Niestety za pierwszym razem musiałam mieć zabieg w 10tc, ale za drugim poroniłam sama dopiero w 11 tc.
      Moim zdaniem lepiej poczekaj te 2 tygodnie, zrób kontrolne usg u innego lekarza i dopiero wtedy myśl o zabiegu. Trzymam kciuki.
    • gulis1 Re: Pomozcie co zrobic 26.01.12, 09:53
      Neellaa co u Ciebie? Napisz jak się sprawy toczą, trzymam kciuki za bicie serduszka!
    • neellaa Re: Pomozcie co zrobic 27.01.12, 12:38
      Dziekuje za wsparcie i pomoc nic jednak sie nie da zrobic wczoraj robilam Usg i niestety ciazs obumarla okolo tydzien temu, dzis ide do szpitala nie wiem jak to przezyje...czemu serduszko nie zaczelo bic moze znacie odpowiedz? Czy niski progesteron mialam 18,48 jak jeszcze dzidzius zyl mogl byc przyczyna ze .... Czy raczej infrkcja ktora mialan w 4/5 tc lekow nie bralam na przeziebienie bo o Tego Dzidziusia starslismy sie od marca.. Przyszedl i odszedl.... Ale chyba nie ze swojej woli bo poronienie zatrzynane.
      • gulis1 Re: Pomozcie co zrobic 27.01.12, 13:34
        Infekcja jaką przeszłać mogła być tego przyczyną... Ale ja nie miałam żadnej (choć wciąż miałam wrażenie, że coś jest nie tak w okolicach intymnych ale tłumaczyłam to sobie że to ciąża i za bardzo o tym myśle- sama nie wiem czy coś było czy nie) i serduszko biło a potem nagle przestało bić! Dlaczego? Nie wiem i pewnie nigdy się tego nie dowiem. Zabieg przeżyjesz i potem też będziesz musiała! Ja też się starałam od początku poprzedniego roku. Ale wierz mi, że dziś mija 3 tygodnie od zabiegu i jest mi już trochę lepiej. Ale zostaje to w nas do końca życia! Dziś mi się śniło, że znalazłam w domu dziecko w kołysce i we śnie mama wmawiała mi, że to moje. Ale ja na to jak to? to jest moje dziecko?, wróciło? Mama na to: tak to jest Twoje dziecko. Ale ja na to mówie: nie to nie jest moje dziecko, ono umarło, to jest mój śpioszek, ale to nie jest moje dziecko! Mama zaczeła płakać i się przyznała, że nie jest moje. Ja też płakałam i tak bardzo chciałam aby ono było moje, ale wiedziałam że mojego maleństwa już nie ma i nie będzie na świecie. Dziewczyny bardzo dziwny sen!
      • stykrotka Re: Pomozcie co zrobic 30.01.12, 13:14
        Strasznie mi przykro sad

Wiesz ja też miałam poronienie zatrzymane. Właśnie przez infekcję na początku ciąży. Nawet wtedy nie wiedziałam, że jestem w ciąży a bylo to jakoś też podobnie jak u Ciebie na przełomie 4/5tc.
        Też serduszko nie bardzo zaczęło bić.

Ponoć takie infekcje są groźne bo teraz są różne szczepy tych wirusów.
        Nic na to nie poradzisz, ale pociesz się, że jeśli to taka przyczyna to masz bardzo duże szanse ze następnym razem się uda smile

Trzymam mocno kciuki
      • lidek0 Re: Pomozcie co zrobic 01.02.12, 07:30
        Zbadaj koniecznie progesteron /a badałaś przed ciążą?/ bo to może on w połaczniu z infekcją /chociaż watpię/ zawinił. Do komplety sprawdziłabym prolaktynę, ale pewnie lekarz powie Ci co badać.
        • neellaa Re: Pomozcie co zrobic 04.02.12, 17:13
          Boze minal tydzien a ja nie jestem w stanie tego ogarnac, mialam farmakologiczna indukcje poronienia bylam na kontroli w czwatek nie oczyszczam sie dobrze dano mi jeszcze tydzien dostalam artrotek jesli po kontroli nie bedzie lepiej to zabieg ktorego chyba nie przezyje psychicznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka