Dodaj do ulubionych

ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa?

04.05.12, 17:50
czy jest możliwe zajście w ciążę i donoszenie w pierwszym cyklu po miesiączce po zabiegu (leki+łyżeczkowanie)?
Obserwuj wątek
    • gulis1 Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 04.05.12, 19:26
      Ja jestem przykładem ciąży po pierwszej miesiączce. Dziś kończe 13 tc, czy będzie ok.....? Zobaczymy, ale wierze, że się uda!
    • matka_karmiaca Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 05.05.12, 00:50
      Ginka w szpitalu mówiła, że miała i takie pacjentki, co nawet miesiączki nie doczekały, tylko zaszły od razu i było ok. Sporo chyba zależy od przyczyny poronienia.
    • gulis1 Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 05.05.12, 09:59
      Myśle, że ważne jest to co ginekolog mówi. Nam dała zielone światło po pierwszej miesiączce bo sprawdziła, że wszystko w środku jest ok. Warto to sprawdzić, aby się nie okazało, że są jakieś komplikacje po zabiegu- bo wtedy to raczej ciaza niewskazana. Ogólnie moja ginekolog była zaskoczona, że tak szybko sie udało, ale słyszałam o wiele historii o kobietach, które odrazu zaszły i było wszystko ok... Wiadomo, każdy przypadek jest inny, indywidualny...
    • m.b.g Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 06.05.12, 16:06
      Możliwe jest wszystko. Pytanie, czy pożądane.
      Sacea, zrób badania, odpocznij, może twoje ciało nie było gotowe do tak szybkiej ciąży?
      Pomyśl jeszcze o tym, że już dwa razy w ciągu krótkiego czasu twoja szyjka była rozwierana. To z pewnością ma wpływ na jej kondycję.

Znam to uczucie, kiedy chce się teraz natychmiast być w ciąży, ale niech te odczucie nie przesłaniają zdrowego rozsądku.
    • kobietka_29 Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 07.05.12, 08:06
      Mozliwe jest. ale czy mozliwe jest utrzymanie tej ciazy? duzo zalezy od tego, w jakim stanie jest szyjka i macica, w ktorym tygodniu ciaza byla poroniona. mbg ma racje, twoja szyjka w ciagu krotkiego czasu dwa razy byla rozwierana. czy wytrzyma teraz taka szybka ciaze? nikt Ci tego nie zagwarantuje. czy blona sluzowa macicy odbudowala sie na tyle dobrze, zeby poprawnie zagniezdzil sie w niej nowy zarodek? to bardzo indywiduwalna sprawa, ktora wymaga kontroli ginekologa.
      daj sobie troche czasu. rozumiem presje, czytalam Twoja wypowiedz o sytuacji osobistej. ale mimo to odczekalabym pare cykli i pozwolila cialu sie zregenerowac. Mi ginekolog po pierwszym poronieniu z zabiegiem od razu dal zielone swiatlo. fatalna pomylka. nie zbadal mi hormonow. a ja mialam po poronieniu straszne zaburzenia hormonalne. mimo to sie staralismy. w efekcie udalo sie jakims cudem pol roku pozniej znow zajsc w ciaze, ale juz w 6 tc znow poronilam. daj sobie czas dojsc do siebie fizycznie i psychicznie. obydwa czynniki maja duze znaczenie.
    • lidek0 Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 07.05.12, 19:52
      Jeżeli jesteś po 2 zabiegach to odradzam tak szybkie starania, warto dać organizmowi odpocząć, zrobić chociażby badania hormonalne, choroby odzwierzęce.
    • stykrotka Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 09.05.12, 11:47
      Możliwe smile mam w swoim środowisku kilka znajomych, które wlaśnie po poronieniu od razu zaszły i donosiły smile także - głowa do góry i bądź dobrej mysli smile
      • olesia301 Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 09.05.12, 13:12
        ja się balam
        mimo, ze macica była ladnie obkurczona juz po 1 miesiącu, mialam 3 miechy odczekać
        Chyba tez hormony mi szaleją, bo wydlużyły mi się cykle.
        • lidek0 Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 10.05.12, 18:31
          "Chyba tez hormony mi szaleją" to je zbadaj.
          • olesia301 Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 13.05.12, 21:21
            Badam, badam co miesiąc od poronienia ,idealnie wyniki - jak zresztą od początku starań czyli 4 lata smile
    • 02kaja Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 11.05.12, 17:00
      oczywiście, że możliwa, nigdy nie wiesz kiedy będzie owulacja po takim zabiegu, może być od razu w pierwszym cyklu, lepiej chyba odczekać i pozwolić organimowi choć trochę się zregenerować, mnie mówiono, żeby odczekać 3 cykle
      • purple.pain sacea 12.05.12, 11:44
        Daj jakis kontakt do siebie, może napisz do mnie na purple.pain@gazeta.pl
        • sacea Re: sacea 14.05.12, 22:30
          możesz na gazetowego
    • dilbi Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 15.05.12, 08:03
      Jest to możliwe, ale jednak lepiej poczekać chociaż 3 miesiące.
      Mam koleżankę, która zaszła w cyklu po zabiegu i niestety poroniła.
      Ale to wszystko zależy od organizmu i tego co było powodem poronienia.
      • annika23 Re: ciąża po pierwszej miesiączce - możliwa? 22.05.12, 20:31
        Ja zaszłam w taką ciążę i mam z niej 6 letniego synka, jednak od 4 m-ca ciąży cierpiałam na niewydolność szyjki macicy, często plamiłam i miałam pessar. Synek urodził się w 37 tyg i jest zdrowym dobrze rozwijającym się przedszkolakiemsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka