Dodaj do ulubionych

Przestało bić serduszko maleństwu:-(

24.05.12, 10:05
To była moja czwarta ciąża. W poprzednich nie miałam problemów, urodziłam trzech zdrowcyh synów.
W ubiegłą środe poszłam na usg - przezierność karkową.
To był 14 tydzień ciąży - nagle lekarz mi mówi,że nie słyszy serduszka. Oniemiałamsad
Dla mnie to był wielki szok!
Dostalam skierowanie do szpitala. Pojechaliśmy z mężem jeszcze tego samego dnia, na izbie przyjęć powiedzieli,żebym przyjechała w czwartek rano. Miałam zrobione jedno usg, na którym lekarz bardzo dokładnie robił badanie i niestety...dzieciątko nie żyło...
Zostałam w szpitalu. Przed samym zabiegiem zrobili mi kolejne usg...i wtedy ostatecznie potwierdziło się,że będę miała zabiegsad
Tego samego dnia wyszłam ze szpitala do domu.
Byłam w takim szoku,że nawet nie zapytałam co stanie się z ciałkiem dzieciątka...

Nie mieliśmy możliwości pochowania naszego maleństwa...

Jeszcze tydzień czekać mam na wyniki histopatologiczne.Nie orientuję się zupełnie czego mam spodziewac się w tych wynikach. Czy będzie podana przyczyna zatrzymania akcji serduszka?

To wszystko działo się równo tydzień temu. A ja siedze i ryczę, bo nie potrafię zapomniec o tym...
Jest mi strasznie źlesad
Mąż podnosi mnie na duchu, ale wiem że sam równiez to bardzo przeżywa.

19-09-2004r. Mateusz
11-10-2006r. Łukasz
09-02-2010r. Paweł
17-05-2012r. Aniołek [*]
Obserwuj wątek
    • kahakasurdo Re: Przestało bić serduszko maleństwu:-( 24.05.12, 10:14
      Witaj, bardzo mi przykro...Widziałam Cię już na Promyczku.
      Badanie hist. -pat. zazwyczaj niewiele mówi...
      Jak już ochłoniesz, zrób sobie chociaż podstawowe badania - hormony, tokspolazmozę, cytomegalię, zbadaj tarczycę.
      Jedyne, co Ci mogę powiedzieć, to że z czasem będzie lepiej. Życzę dużo spokoju i wytrwałości. Trzymaj się ciepło smile
    • tatjana Re: Przestało bić serduszko maleństwu:-( 24.05.12, 10:16
      Bardzo Ci współczuję.
      Wyniki hist-pat rzadko pokazują przyczynę śmierci dziecka.
    • gulis1 Re: Przestało bić serduszko maleństwu:-( 24.05.12, 10:21
      Po 3 udanych ciążach trudno aby nawet przeszło Ci przez myśl, że coś może być nie tak! Jednak tak bywa i jest to bardzo trudne doświadczenie..... Musisz się wypłakać i przeżyć stratę.... ja również byłam zaskoczona pytaniem o ciało dziecka i zadecydowałam, że nie chce go odbierać, wracam często do tego momentu i nie nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale to była chwila, zaskoczenie że w ogole zadano mi takie pytanie..... Sama jestem obecnie w końcu 15 tc i nie wyobrażam sobie poronić na takim etapie, gdzie teoretycznie najwieksze ryzyko za mna... Ściskam Cię mocno i ciesz się 3 dzieciaczków, dla nich musisz być silna !!!!! I wchodź na forum, mnie ono pomogło pozbierać się, choć do teraz umiem jeszcze upuścić łze po moim malenstwu... nie zapomne o nim nigdy i bardzo go kocham.....
      • dziwna8 Re: Przestało bić serduszko maleństwu:-( 24.05.12, 11:12
        Przykro mi bardzo z powodu Twojej straty.. Ja poroniłam po 2 udanych ciążach, 3 miesiące temu, w 12 tygodniu dowiedziałam się że serduszko przestało bić. To była długo wyczekana, upragniona ciąża i po 2 ciążach bezproblemowych zupełnie nie spodziewałam się, że może się stać coś takiego. Było mi bardzo ciężko, ale bardzo pomogła mi obecność moich dzieci. Aby jakoś zająć myśli, poświęcałam im dużo czasu i czułam jakbym dużą część tych niespełnionych uczuć do zmarłego maleństwa w jakiś sposób przelała na nich. Bez tej mojej dwójeczki byłoby mi o wiele, wiele trudniej.. Ściskam Cię mocno i życzę dużo siły w tych trudnych chwilach. U mnie badanie hist-pat nie dało odpowiedzi, ale potem robiłam badania na własną rękę, które m.in. wykazały chlamydie.
        • mariola1315 dziwna8 24.05.12, 15:25
          Dziękuję za słowa otuchy.
          Mogłabyś mi napisać jakie badania dokładnie robiłaś?

19-09-2004r. Mateusz
          11-10-2006r. Łukasz
          09-02-2010r. Paweł
          17-05-2012r. Aniołek [*]
          • dziwna8 Re: dziwna8 24.05.12, 19:59
            Ja zrobiłam badanie na toksoplazmozę, cytomegalię, poziom tsh, poza tym u ginekologa zrobiłam biocenozę pochwy, czyli badanie w kierunku zwykłych bakterii i grzybów a dodatkowo na ureoplazmy, mikoplazmy i chlamydie. Wszystko było ok, poza tym ostatnim, co mogło przyczynić się do poronienia. Myślę, że naprawdę warto zrobić trochę badań, tym bardziej jeśli planuje się kolejną ciążę. Ja mam nadzieję, że za jakiś czas znów będę mogła cieszyć się ciążą i że tym razem wszystko będzie dobrze...
            • mariola1315 Re: dziwna8 25.05.12, 13:20
              Dziękuję za informację.
              Powiedz mi, czy nie boisz się kolejnej ciąży? Mówił Wam lekarz ile powinniście odczekać?
              Mi powiedział w szpitalu,żebyśmy conajmniej przez 8 cykli nie starali się o dziecko.
              Ja mam już 37 lat i zastanawiam się czy kiedykolwiek decydowac się na dzidziusia...

19-09-2004r. Mateusz
              11-10-2006r. Łukasz
              09-02-2010r. Paweł
              17-05-2012r. Aniołek [*]
              • dziwna8 Re: dziwna8 25.05.12, 22:38
                Trochę się boje kolejnej ciąży, tego że znów może się ona nie zakończyć szczęśliwie. Ale postanowiłam, że się nie poddam, od 2 lat pragnę kolejnego dziecka i za bardzo mi zależy żeby zrezygnować. Mój obecny lekarz, na którym bardzo polegam, powiedział żeby odczekać trzy cykle i po 3 miesiączce rozpocząć starania. W szpitalu dwóch lekarzy powiedziało żeby czekać pół roku, kolejnych dwóch podobnie jak mój gin, że starczą trzy. Postanowiłam, że zaczniemy po 3, ale się skomplikowało, bo mam problemy z okresem i wygląda na to, że będę musiała poczekać dłużej. Ja mam niecałe 33 lata, trochę mniej niż Ty, ale mam wiele koleżanek w wieku 38, 37 lat, a także starszych, które po raz kolejny zostały szczęśliwymi mamami. Ale jeśli nie ma się pewności czy zdecydować się na kolejne dziecko, to może warto to dobrze przemyśleć. Jesteś świeżo po stracie, może daj sobie trochę czasu, zrób jakieś podstawowe badania a potem będziesz decydować czy jeszcze próbować...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka