15.02.06, 19:10
cześć
jestem przyszłą mamą adoptusia. Czekam na dziecko w wieku od 1 do 12 miesięcy.
Czy ktoś z was nie wie czy na adopcyjne dziecko w wieku np. 7 miesięcy należy
się becikowe ? Wiadomo przecież, że z orzeczeniem sądu o przysposobieniu
wydany jest nowy akt urodzenia na którym widnieje data teraźniejsza
(oczywiście oprócz daty urodzenia dziecka). Za informacje dziękuję.
Obserwuj wątek
    • calama Re: becikowe 15.02.06, 21:44
      Aby uzyskać becikowe trzeba złożyć papiery do 3 miesięcy od urodzenia dziecka.
      Mało prawdopodobne, by mieć nowy akt urodzenia w tym czasie.
      Niby jest 6 tygodni, potem 2 czy 3 uprawomocnienia. Dopiero jest wystawiany
      nowy akt urodzenia.a to też trwa.

A szkoda - pieniądze sie przydają.
      My w tydzień mudieliśmy kupić wszystko dla prawie dwulatki. Ciszki to małe
      piwo wink
      Łózko, szafę, wózek, krzesełko do karmienia, buty, wszystkie sprzęty. Zawrót
      głowy. Wcześniej nie kupowaliśmy, bo nie znaliśmy wieku dziecka.

Pozdrawiam

• ewkos74 i dobrze że nie kupowaliście 03.03.06, 22:07
        bo ja znam takich co kupili wszystko,a mama biologiczna się rozmyśliła i nie
        oddała.To można w wariatkowie wylądować patrząc na pusty pokój.....
        • calama Re: i dobrze że nie kupowaliście 06.03.06, 09:27
          ewkos74 napisała:

> bo ja znam takich co kupili wszystko,a mama biologiczna się rozmyśliła i nie
          > oddała.To można w wariatkowie wylądować patrząc na pusty pokój.....

U nas w ośrodku przedstawiali rodzicom dzieci z yregulowana sytuacją prawną. I
          nie mogło byc takiej sytuacji jak opisałaś.
          Nawetsobie tego nie wyobrażam.........
      • ewkos74 calama 03.03.06, 22:10
        ja czytałam na bocianie,że do 1 roku życia dziecka adoptowanego becikowe ci się
        należy.Tam porad udzielał chyba prawnik z Rzeszowa.Wejdź na www.nasz-bocian.pl
        i doczytaj dokładnie,bo nie daję 100% iż dobrze zapamiętałam
        • kasiapfk Re: calama 04.03.06, 10:14
          Z Rzeszowa nie jest prawnik tylko dyrektor oao. A nowy akt urodzneia jest
          możiwy w 3 miesiące. I nie trzeba go pocztą wysyłać- mozna odebrac osobiście.
          Nalezy pojechać z oryginałem postanowienia (tym, któe jest wydawane rodzicom,
          sobie można zostawić kopię potwierdzoną przez notariusza).
          • maja012 Re: calama 06.03.06, 07:45
            ja czekam na dziecko w wieku od 0 do 12 miesięcy i myślę, że nawet jeśli
            zaproponują nam dziecko np. sześciotygodniowe to znając opieszałość sądów to
            trzy miesiące miną. A szkoda bo wiadomo pieniądze na start by się przydały i
            jest to niesprawiedliwe traktowanie rodzin adopcyjnych. Ale nie to jest ważne. W
            zeszłym tygodniu dzwoniłam do mojego ośrodka i powiedziano mi, że teraz nasza
            kolej i potrwa to już niedługo (czekamy 8 miesięcy). Wspaniałe uczucie. Kupiłam
            dla maleństwa body (takie większe) chociaż nie wiem jakie duże będzie.
            • calama Re: calama 06.03.06, 09:30
              maja012 napisała:

A szkoda bo wiadomo pieniądze na start by się przydały i
              > jest to niesprawiedliwe traktowanie rodzin adopcyjnych.

Jeśli jesteś ubezpieczona powinnaś dostać świadczenie z tytułu urodzenia
              dziecka. Najlepsze są grupowe ubezpieczenia w zakładach pracy smile
              A becik to juz same musimy kupić wink
              • maja012 Re: calama 07.03.06, 22:45
                Na szczęście oboje z mężem jesteśmy ubezpiezeni także jest to zawsze coś. Poza
                tym o adopcji nie dowiedzieliśmy się wczoraj więc był czas żeby się do niej
                przygotować, nie tylko psychicznie. Zostają tez cudowni dziadkowie.
                • ariadna14 Re: calama 07.03.06, 23:37
                  Rodzice, którym się rodzą dzieci też o ciąży wiedzieli wcześniej, więc również
                  mogą się przygotować. Oczywiście nie chodzi mi o ten marny 1000 zł, bo gdyby
                  mnie nie było stać na dziecko, to bym go nie adoptowała, ale chodzi mi o
                  niesprawiedliwe traktowanie nas - rodzin adopcyjnych. Moje dziecko ma akt
                  urodzenia z datą 22 lutego i ono dla mnie wtedy się urodziło.
    • agnieszka2012 Re: becikowe 08.03.06, 07:00
      z tego co się oriętuję to becikowe właśnie można załatwiać do roku czasu bo na
      akcie urodzenia będzie widniała data wydania aktu i to ma wpływ masze dziecko
      miało już 8 miesięcy zanim załatwialiśmy tą sprawę tylko trzepa powiedzeć, że
      jest przysposobiony są na to poprawki dla przyspasabiających pozdrawiam
      • ariadna14 Re: becikowe 08.03.06, 11:04
        Agnieszko i co udało ci się załatwić to becikowe? Czyli liczy się data wydania
        aktu urodzenia?
        • agnieszka2012 Re: becikowe 10.03.06, 07:02
          tak,tak w tym przypadku liczy się
          • jkl13 Re: becikowe 10.03.06, 08:20
            też jesteśmy w trakcie adopcji, tylko że nasz synek ma już 14 miesięcy, a
            sprawa jeszcze nie jest zakończona. Być może uda się ją zakończyć do maja br.
            Wtedy też dostaniemy akt urodzenia z datą majową. Czy wówczas również możemy
            wystąpić o becikowe?
            • agnieszka2012 Re: becikowe 10.03.06, 08:29
              jak wyżej pisałam pecikowe jest do roku czasu dziecka w sytuacji kiedy osoba
              nie jest ubezpieczona w przypadku osoby pracującej do 2 albo 3 lat dziecka to
              nie przepada na www. nasz bocian można dokładnie się zoriętować są tam eksperci
    • mars62 A co to jest "becikowe"? 10.03.06, 10:29
      Uporządkujmy zatem, gdyż dyskutujemy tu o co najmniej trzech świadczeniach na
      raz, dochodząc do wniosków, hmm..., osobliwych.

Primo = "becikowe" zwane czasem "rządowym" - to dodatek do zasiłiku rodzinnego,
      z tytułu urodzenia dziecka - ostatnio w wysokości 1.000zł, przysługujący
      wyłącznie rodzinom uprawnionym do pobierania zasiłku rodzinnego. O wypłatę tego
      dodatku można występować w ciągu roku od narodzin dziecka.

Secundo = "becikowe" zwane czasem "parlamentarnym" - również w kwocie 1.000zł,
      w przeciwieństwie od tego powyżej przysługuje rodzicom niezależnie od faktu
      uprawnienia do pobierania zasiłku rodzinnego, więc poniekąd niezależnie od
      dochodu rodziny. Wniosek o wypłatę tego świadczenia można skutecznie złożyć
      wyłącznie w nieprzekraczalnym terminie 3 miesięcy od dnia narodzin dziecka.

Tertio = "becikowe" zwane czasem "z pzu", bo choć dotyczy różnych
      ubezpieczycieli, to świadczenie wynika z najbardziej popularnego grupowego
      ubezpieczenia zawieranego własnie z PZU. Występować można o nie w ciągu okresu
      przedawnienia roszczeń z tytułu umowy ubezpieczenia wynikającego z Kodeksu
      cywilnego, to jest 3 lat od chwili urodzenia się dziecka. Nie zawsze też -
      decyduje treść umowy - do świadczenia tego mogą być uprawnieni rodzice
      adopcyjni.

Quattro - "becikowe" gminne lub branżowe - regulowane przez przepisy gminne lub
      branżowe. Zapytaj w gminie lub pracodawcę smile
      • mars62 Re: A co to jest "becikowe"? 10.03.06, 10:34
        Dodam jeszcze, że są to świadczenia pobierane niezależnie od siebie, więc
        zawsze znajdą się tacy, którzy będą uprawnieni tylko do "becikowego
        parlamentarnego"; niektórzy z nich dostaną dodatkowo "becikowe rządowe", a ci
        ubezpieczeni - dodatkowo "becikowe z PZU".
      • agnieszka2012 Re: A co to jest "becikowe"? 10.03.06, 10:37
        dobrze dorzbe,ale dla przyspasabiających jest mowa, że dla nas dziecko w chwili
        wzięcia do domu jest urodzone więc czy ma 5 miesięcy czy 7 to liczy się chwila
        wziącia dziecka do domu
        • mars62 Re: A co to jest "becikowe"? 10.03.06, 10:53
          agnieszka2012 napisała:

> dobrze dorzbe,ale dla przyspasabiających jest mowa, że dla nas dziecko w
          chwili
          >
          > wzięcia do domu jest urodzone więc czy ma 5 miesięcy czy 7 to liczy się
          chwila
          > wziącia dziecka do domu

- przepraszam, a gdzie jest o tym mowa? Wskaż przepis, proszę, gdyż nie wynika
          to z treści przepisu. Natomiast biorąc pod uwagę informacje, jakie posiadam z
          kilkunastu MOPS z terenu kraju, nie wynika, iżby wytworzył się lokalny zwyczaj
          odmiennego traktowania rodziców adopcyjnych. Jeśli znasz takie MOPS-y, napisz,
          proszę, bo może to być cenną informacją dla zainteresowanych.
    • agnieszka2012 Re: becikowe 10.03.06, 11:30
      najlepiej www.nasz bocian
      • mars62 Re: becikowe 10.03.06, 11:38
        agnieszka2012 napisała:

> najlepiej www.nasz bocian

Agnieszko, nie jest moim zamiarem ani obrażanie Cię, ani też podważanie Twojej
        wiarygodności - ale odpowiedz, czy Ty dostałaś "parlamentarne becikowe"
        występując z wnioskiem w stosunku do dziecka starszego nad trzy miesiące, czy
        też to, o czym piszesz, wynika wyłącznie z lektury postów bocianowych? Bo i tam
        w pewnym momencie zakradło się zamieszanie wynikłe z pomieszania świadczeń.
        • agnieszka2012 Re: becikowe 10.03.06, 11:46
          nie obraziłam się
          tak tak sory chyba powieliłam te błędne posty jeszcze raz je przeanalizowałam i
          dzwoniłam do naszego ośrodka pomocy społecznej liczy się 3 miesiące dziecka
          jesze raz przepraszam za pomyłkę tych świadczeń
          • mars62 Re: becikowe 10.03.06, 11:55
            Ależ, Agnieszko, nie ma za co - m. in. po to jesteśmy tu naszą forumową
            gromadką, by sobie pomagać: wymieniać i weryfikować posiadane przez siebie
            doświadczenia i informacje.
            Serdecznie pozdrawiam Ciebie i wszystkich Twoich!
          • jkl13 Re: becikowe 06.04.06, 14:39
            A ja znowu się wtrącę. W końcu zakończyła się nasza sprawa adopcyjna. Dzisiaj
            uprawomocniło się postanowienie, odebraliśmy nowy akt urodzenia syna z
            dzisiejszą datą. Dzwoniłam do GOPS w Biesiekierzu k.Koszalina. Powiedzieli, że
            dla rodzin adoptujących dziecko termin 3-miesięczny liczy się nie od dnia
            urodzenia dziecka, ale od daty sporządzenia nowego aktu urodzenia. Kazali tylko
            zabrać ze soba jakis dokument potwierdzający, że adoptowaliśmy syna (np.
            postanowienie Sądu o przysposobieniu albo o powierzeniu nam pieczy na czas
            trwania procesu). Jutro idziemy złożyć wniosek i zobaczymy.
            P.S. Synek urodził się 13 stycznia 2005r.!!
            • maja012 Re: becikowe 06.04.06, 22:24
              serdeczne gratulacje synka smile
            • ariadna14 Re: becikowe 06.04.06, 23:16
              Ale o którym becikowym piszesz? O tym z pomocy społecznej, które należy się
              przy dochodzie poniżej 504 zł, czy o tym, przeznaczonym z urzędu dla każdej
              kobiety, która urodziła? Odpisz, jak możesz, bo bardzo jestem zainteresowana tą
              sprawą.
              • jkl13 Re: becikowe 07.04.06, 10:12
                Witam. Pisałam o tym becikowym należącym się każdej kobiecie za urodzenie
                dziecka, bo na becikowe socjalne mamy za wysokie dochody.
                Właśnie wracam z GOPS i niestety, nie łapiemy sie na becikowe. Babka w GOPSie
                od wczoraj sprawdzała pzepisy, bo u nich to byłby pierwszy taki przypadek, więc
                po kolei: owszem, do wypłaty becikowego w przypadku adopcji nie liczy się data
                urodzenia dziecka, a data sporządzenia nowego aktu urodzenia, jednak dotyczy to
                wyłącznie dzieci urodzonych po 9 listopada 2005r., a więc dzieci, które
                obejmuje ustawa o becikowym (tym dla wszystkich). Ponieważ Kuba urodził się
                przed tym terminem (styczeń 2005r.), nie dostaniemy becikowego.
                Dowiedziałam się jednak, że w innych GOPSach podania rodziców adopcyjnych
                dzieci ur. po 9.11.2005r. były uwzględniane i wypłacano im becikowe, nawet
                jeśli wniosek składali po upływie 3 miesięcy od urodzenia dziecka. Trzeba tylko
                przedstawić jakiś dokument potwierdzający, że faktycznie dziecko jest
                adoptowane (np. postanowienie o przysposobieniu) i dotrzymać 3-miesięcznego
                terminu od daty sporządzenia nowego aktu urodzenia.
                Tak więc powodzenia w walce z urzędnikami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka