Dodaj do ulubionych

Co może być przyczyną?

17.10.13, 16:41
Witam dziewczyny piszę gdyż ciągle po głowie chodzi mi pytanie "co może być przyczyną,że ciąża rozwija się prawidłowo i nagle obumiera" skoro rozwija się dobrze na samym początku to chyba nie bardzo mi tu pasuje że jest to jakiś błąd genetyczny zarodka bo w tedy sądzę,że nie doszło by do zapłodnienia...wyniki także niczego nie wskazują (oprócz dodatniej ANY)
kurczę czy któraś z Was mimo wszystko doszła do tego dlaczego tak się dzieje?
Obserwuj wątek
    • aga_agula82 Re: Co może być przyczyną? 17.10.13, 21:55
      Witaj,
      za dużo nie pomogę ale powiem jaką diagnozę usłyszałam kiedyś w szpitalu. ze względu na to,że karmiłam syna dość długo piersią i dochodzi do zapłodnienia ale prolaktyna zaburza prawidłowy przyrost progesteronu i płód obumiera.dodam,że w dwóch przypadkach nie wiedziałam,że ciąże obumarły i do poronień dochodziło ok 2-3tyg od kiedy ciąża nie rozwijała się.ale przy podstawowym badaniu prolaktyny okazało się,że jest w normie,więc nadal muszę szukać odpowiedzi
      pzdr

♥Synuś♥-mój Ziemski Dar,największy Dra-ur.2006r
      *Aniołek-07.2009r
      *Aniołek-10.2010r
      • maaadziaaa87 Re: Co może być przyczyną? 17.10.13, 22:01
        A kiedy najlepiej zbadać tą prolaktynę? Przed planowaniem ciąży czy w ciąży?
        Czyli mam rozumieć że za dużo prolaktyny zaburza rozwój tak? Czy jak jest jej za mało?
        A co w momencie jak jest jej za dużo bądź za mało wiesz może?
        • aga_agula82 Re: Co może być przyczyną? 18.10.13, 15:33
          Witaj,
          zacznę może inaczej i postaram się,aby było to zrozumiałe, mam nadzieje,że jeśli na forum jest osoba, która posiada bardziej fachową wiedzę na ten temat uzupełni moją wypowiedź lub poprawi.
          prolaktyna to hormon, który odpowiada za laktację,rozwija się on w trakcie trwania ciąży,po to aby po urodzeniu dziecka kobieta miała pokarm.to tak najkrócej.
          Po zaprzestaniu karmienia prolaktyna powinna spać do poziomu normy,czyli tak jak przed ciążą.
          Aby dziecko mogło się rozwijać w łonie matki potrzebny jest do tego hormon progesteron.
          1 przypadek
          Matka, które karmią piersią i zachodzi w ciąże.
          Kobieta może karmić piersią i maluszek może przez 9miesięcy zdrowo się rozwijać.żaden hormon mimo,że odpowiedzialny za co innego nie "przeszkadza" drugiemu w pełnieniu swojej roli.
          2 przypadek
          Matka karmi piersią i zachodzi w ciąże.
          Kobieta karmi piersią, natomiast hormon prolaktyny zaburza przyrost hormonu progesteronu. oznacza to,że dochodzi do zapłodnienia ale ciąża obumiera.

Ja miałam trochę inną sytuację(pewnie jest wiele kombinacji) ponieważ po zaprzestaniu karmienia piersią, hormon prolaktyny nie wrócił do stanu przed ciążą. mimo,że nie karmiłam syna piersią (rok,dwa..)i bez problemu zachodziłam w ciąże,to po krótkim czasie traciłam moje Maluszki. ten temat poruszam na forum, bo nadal nie znam odpowiedzi na wiele pytań,ponieważ badanie podstawowe prolaktyny wykazało że jest w normie,ale usg wykazuje ze piersi są jak przy laktacji,a po ponad 4latach nadal pojawi mi się pokarm w śladowych ilościach, ale otrzymałam inf ze muszę wykonać dodatkowe badanie prolaktyny.

Moja przyjaciółka nigdy nie była w ciąży,a hormon prolaktyny ma tak wysoki jak przy pełnej laktacji,w jej przypadku uniemożliwia jej to zajście w ciąże a tym samym posiadanie własnego dziecka.Lekarza w jej przypadku dziwią się,że w ogóle miesiączkuje,bo jak wiesz hormon prolaktyny powoduje ze kobiety po narodzinach dziecka nie mają okresu(i nie zachodzą w ciąże,ale wiadomo,że dzieje się inaczej).
          Innymi słowy, nie zawsze nasz organizm potrafi po równo dawkować te hormony,czasami przewaga jednego nad drugim jest tak duża, ze może dochodzić do zaburzeń np w rozwoju płodu.
          Jeśli chodzi o Twoje pytanie,dotyczące kiedy należy wykonać badanie tego hormonu to uważam że zdecydowanie przed zajściem w ciąże. wtedy będziesz pewna,że hormon nie zaburza rozwoju dziecka,kiedy już zajdziesz w ciąże. Są specjalne leki obniżające prolaktynę,ale ich nie można brać w ciąży,jak w przypadku mojej przyjaciółki,tylko,że ona miała tak wysoka prolaktynę,że w ogóle w ciąże nie zachodziła,a ja zachodzę,ale z jakim skutkiem. dodam,że koleżanka poddawała się w klinice obniżeniu prolaktyny,ale gdy hormon był już w granicach normy i lekarze odstawiali leki, wszystko wracało do fazy początkowej i prolaktyna nigdy jej się nie obniżyła.
          pzdr serdecznie

liczę,że ktoś nas wspomoże opiniami na forum
          • nati1011 Re: Co może być przyczyną? 23.10.13, 21:57
            nikt nigdy nie kazał mi badac prolaktyny, ale....

po obu porodach, mimo pełnego karmienia piersią (karmiłam na żadanie, dużo częściej niż wymagane ,a płodność (owu i okres) wracała mi w ciągu 6 tygodni po porodzie. Córkę karmiłam 3,5 roku, bardzo często w dzień i w nocy, ślady pokarmu w piersiach pojawiały się jeszcze 3 lata po zaprzestaniu karmienia (do następnej ciaży). Aż się zastanawiam jaka była ta moja prolaktyna smile
    • cibeles Re: Co może być przyczyną? 20.10.13, 16:29
      Na takie pytanie żaden lekarz nie zna odpowiedzi. Możesz zrobić masę badań, może coś wyjść i leczeniem/lekami zabezpiecza się następną ciąże, ale i tak nikt Ci nie potwierdzi w 100%, że właśnie to przyczyną straty.
      Czynników jest masa: anatomiczne, genetyczne, hormonalne, immunologiczne, infekcje, zakażenia, etc.
      Utrata wczesnej ciąży, nawet jeśli początkowo rozwijała się prawidłowo, często jest wynikiem nieprawidłowości chromosomalnych. Chodzi mi o przypadek, gdy rodzice mają prawidłowe kariotypy tylko na którymś etapie rozwoju dziecka komórki źle się podzieliły, rozwinęły.
      • maaadziaaa87 Re: Co może być przyczyną? 20.10.13, 19:28
        A może zapobiec temu by te komórki źle się nie podzieliły,rozwinęły czy jest to nie możliwe? Czy to po prostu zależy od natury.
        • cibeles Re: Co może być przyczyną? 21.10.13, 08:40
          Oj niestety, to juz czysta matka natura.
          Ogladalam ostatnio jakis program o in-vitro i oni tam wbieraja najlepsze zarodki przed transferem. Embriolog sie wypowiedzial, ze oni nie maja pojecia, dlaczego czesc komorek sie zapladnia a czesc nie, dlaczego jedne dziela sie poprawnie a inne nie. Nawet te, ktore w labie rozwijaly sie ladnie po transferze moga zle sie dalej podzielic. Gdyby lekarze umieli juz takie rzeczy robic, to byliby prawie jak Bog.
          Jedyne co mozesz zrobic, to zbadac kariotyp swoj i meza. Jesli wszystko jest w porzadku, to ewentualne odpukac poronienie ze wzgledu na zly podzial komorek jest czystym przypadkiem.
          • maaadziaaa87 Re: Co może być przyczyną? 21.10.13, 16:23
            No zrobiliśmy et badanie bo P.Ginekolog nas wysłała ale niestety albo i stety wynik jest po 4 miesiącach więc dopiero po nowym roku będzie no i miejmy nadzieje,że wyjdzie bo inf.Nas że czasem te badanie nie wychodzi tak jak powinno i trzeba powtarzać uncertain
            • cibeles Re: Co może być przyczyną? 21.10.13, 21:19
              O kurcze, aż 4 miesiące? Ja miałam wynik po 3 tygodniach. Tyle, że robiłam prywatnie. Pocieszę Cię, że w większości przypadków badanie kariotypu wychodzi peawidłowo.
              • maaadziaaa87 Re: Co może być przyczyną? 22.10.13, 14:45
                No niestety ponoć tyle czasu potrzeba żeby jakies tam komórki z tej krwi się wytworzyły itd.. nie wiem nie znam się sad
                a powiedz mi jakie badanie się robi na sprawdzenie krzepliwości krwi wiesz może?
                • cibeles Re: Co może być przyczyną? 24.10.13, 11:22
                  To już jest masa badań. Zależy jak daleko idącą diagnostykę zlecił Ci lekarz albo jak daleko sama chcesz iść. Ja pierwsze poronienie miałam dość późno, więc ginekolog odesłał mnie do specjalisty od krzepliwości krwi i badałam wszystko. Podstawowe badania na APS może zinterpretować ginekolog, ale w przypadku pozostałych raczej będziesz musiała i tak pójść do specjalisty.
                  Ja miałam taką sytuację, że po I poronieniu zrobiłam podstawowe przeciwciała antyfosfolipidowe na własną rękę, wydałam kupę kasy i były do wyrzucenia. Jedne były zrobione jakąś starą metodą, na drugich w ogóle metoda nie była podana a na trzecich były tylko opis dodatnie/ujemne a nie było wartości. W efekcie lekarz i tak mnie odesłał do innego labu (do jednostki państwowej, to nie było "naciąganie").

Badania, które ja robiłam:
                  Antykoagulant toczniowy
                  Przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM
                  Przeciwciała przeciw β2-glikoproteinie I IgG
                  Przeciwciała przeciw fosfatydyloserynie IgG i IgM
                  Przeciwciała przeciw fosfatydyloinozytolowi IgG i IgM
                  Przeciwciała przeciw protrombinie IgG i IgM
                  Białko C
                  Białko S
                  Antytrombina III
                  Homocysteina
                  Mutacja czynnika V Leiden
                  Mutacja genu protrombiny (G20210A)
                  Mutacja genu MTHFR (C677T i A1298C)

Jest jeszcze jedno przeciwciało antyfosfolipidowe: aneksyna V, ale w Krk nikt nie robi takiego badania.
                  • avelaa Re: Co może być przyczyną? 15.12.15, 15:23
                    Jeśli ktoś szuka kompleksowego badania polecamy pakiet po poronieniach (badanie 6 mutacji w tym V Leiden, protrombina, MTHFR) dodatkowo w cenie jest 30 min rozmowy telefonicznej z lekarzem genetykiem. Można więc dopytać o znaczenie danej mutacji i sposobach przeciwdziałania jej skutkom. Badanie dostępne jest w laboratorium testDNA www.testdna.pl/badanie-nieplodnosc/_. Więcej informacji można też uzyskać dzwoniąc pod numer kom. 665 761 161.
    • magdalena_buka Re: Co może być przyczyną? 22.12.15, 14:24
      Blisko 70% poronień spowodowanych jest wadami genetycznymi. Można więc zakładać, że taka właśnie była przyczyna. Jeżeli chciałbyś się przekonać można wykonać badania genetyczne dziecka po poronieniu. Możliwe jest to nawet po tylu latach.
      Organizowałam pogrzeb córeczki mojej przyjaciółki, która poroniła w 12 tyg.... Pogrzeb odbył się ponad pół roku po poronieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka