Dodaj do ulubionych

ceny badań

15.11.13, 14:06
Troszkę offtopic ale zastanawia mnie różnica między cenami badań : np. w luxmedzie przeciwciała antykardiolipinowe IgM i IgG kosztują 135 zł a w alabie 80. Czy one się mogą jakoś różnić?
Obserwuj wątek
    • anusi1982 Re: ceny badań 19.12.13, 14:27
      Też się nad tym zastanawiałam. Kiedyś pamiętam jak w jednym z prywatnych laboratoriów wyszły mi takie wyniki dot. hormonów tarczycy że lekarka powiedziała że to fizycznie niemożliwe i badania najlepiej robić w szpitalu. Tyle że po obdzwonieniu wszystkich szpitali okazało se że żaden nie robi sam badań o które mi chodziło po poronieniu, p/c antykardiolipinowych, B2 glikoproteinie i antykoagulantu tocznia. Ceny w prywatnych rzeczywiście były różne. W tym laboratorium które już znałam antykardiolipinowe kosztowały 90, poszłam jednak do innego gdzie kosztowały 120 zł bo rzeczywiście miałam wątpliwości co do rzetelności tych tańszych. Ale ostatecznie uważam że najlepiej i najbezpieczniej zrobić takie badania w laboratorium szpitalnym, nawet jeśli cenowo będzie wychodzić drożej.
    • cibeles Re: ceny badań 19.12.13, 16:12
      Sesolello, w Krk zrób najlepiej na Skawińskiej, w Szpitalu Uniwersyteckim UJ. Tam jest najtaniej i pewnie. Mi np lekarz odrzucił wyniki z Synevo bo jedno było starą metodą a drugie bez dokładnych oznaczeń. Wiem, że Diagnostyka wszystkie pobrane próbki dot. krzepliwości wozi właśnie na Skawińska do badania.

Ceny p/c antyfosfolipidowych z lipca tego roku:
      Antykoagulant toczniowy 80 zł
      Przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM 30 zł
      Przeciwciała przeciw β2-glikoproteinie IgG i IgM 80 zł
      Przeciwciała przeciw fosfatydyloserynie IgG i IgM 30 zł
      Przeciwciała przeciw fosfatydyloinozytolowi IgG i IgM 30 zł
      Przeciwciała przeciw protrombinie IgG i IgM 50 zł
      Przeciwciał przeciw aneksynie V nikt w Krk nie robi.
      • sesolello Re: ceny badań 19.12.13, 17:15
        Dzięki Cibeles, pamiętam jak mi o tym synovo pisałaś w mailu. Zrobiłam jednak część w alabie część w luxmedzie, z krzepliwością nic nie wyszło, ale chyba wychodzi hashimoto, a to może być powiązane. Czy ktoś ma jakiś kontakt do lekarza z UJ na Kopernika? Szukam drugiego ginekologa smile
        • squaw85 Re: ceny badań 20.12.13, 12:41
          Witaj, jestem w podobnej sytuacji jak Twoja ( 2 poronienia, 2 łyżeczkowania w tym roku, pierwsze na początku roku ze względu na przebytą grypę, drugie pod koniec listopada w 9 tyg z niewiadomych przyczyń sad ). Chodzę do lekarza który pracuje w szpitalu na Kopernika - osobiście jestem w stanie polecić chyba z 2 lekarzy którzy tam pracują. Przy pierwszym poronieniu leżałam właśnie tam - jednakże dla mnie to szpital nieporozumienie...
          Podziwiam Cię że się tak ładnie pozbierałaś, mi jest bardzo ciężko..
          Pozdrawiam
          • sesolello Re: ceny badań 20.12.13, 23:36
            Hej a czemu nieporozumienie? JDuzo osob mi teraz ten szpital poleca pod katem specjalistow tam pracujacych, w tym sensei, ze sa dobrzy. Ja mam z kolei traume po Ujastku, pisalam o tym w osobnym watku, obecnie sprawa rozbija sie juz o Rzecznika Praw Pacjenta. Jesli chodzi o to pozbieranie to nie wiem, byc moze wyparcie mi pomaga, mysle juz tylko o tym co moge zaczac leczyc, zreszta w trakcie ciazy bylam tak zestresowana ze ta wiadomosc nie byla az takim szokiem. Teraz blizej swiat troche jest gorzej, bo czekalam z poinformowaniem rodziny i mielismy im powiedziec wlasnie w swieta sad
            • squaw85 Re: ceny badań 21.12.13, 15:53
              To właśnie zależy na kogo się trafi. Mało jest lekarzy którzy pozostają przede wszystkim ludźmi.
              Ja z braku miejsc leżałam na endokrynologii, prawie 3 tyg... lekarze tam to dla mnie porażka. Jak chodzisz do jakiegoś prywatnie to jeszcze jest jakieś zainteresowanie, ale nie jest on codziennie przecież, nie na wszystko ma wpływ. W moim przypadku było tak, że co obchód to jeden zaprzeczał drugiemu. 8 marca miałam mieć łyżeczk; o 22 się łaskawie zjawił jakiś lekarz (pomijam że od rana bez jedzenia, bez picia, od 12stej na cytotecach) ale stwierdził że on nie będzie robił zabiegu, że w ogóle czy ja sobie zdaje sprawę czego ja chcę, że macica może peknąc, że już nigdy nie zostanę matką... taaaa, a ja mam jakiś wybór?
              Inny lekarz odprowadza mnie do pokoju z tekstami: kiedyś kobiety rodziły na polach (wtf?)
              Rano łaskawie zdecydowali że mogę coś zjeść. Pielęgniarka powiedziała mi, że to co się tam dzieje woła o pomstę do nieba. A lekarz nie zrobił zabiegu bo mu sie NIE CHCIAŁO. Ostatecznie zabieg miałam w ndz, 2 dni później, po 5 cytotecach. Na szczęście trafiłam na super lekarza, który już nie pieprzył w taki sposób. Zabieg bez komplikacji.
              To pokrótce moje przeżycia stamtąd, nie chce robić offtopic, chociaż już chyba za późno wink
              Niestety prawda wygląda tak, że większość lekarzy pracuje we wszystkich możliwych szpitalach (przy obecnym łyżeczk trafiłam w rydygierze na tego który wtedy mnie odprowadzał...) a i tamten Rzeźnik - jak go nazwała moja rodzina- pracuje również w Bonifratrów.
              Gdybyś chciała coś więcej wiedzieć mogę Ci napisać na pryw /nie wiem czy można tu operować nazwiskami lekarzy/. Sama pracuje w służbie zdrowia i z doświadczenia wiem że niestety, liczą się tylko kontrakty, wyrobione limity. Człowiek jest na samym końcu łańcucha pokarmowego. A jak ciąża przebiega prawidłowo to każdy lekarz jest dobry, dopiero jak zaczynają się komplikacje to tak naprawdę nie ma do kogo się udać po pomoc.
              Właśnie te Świeta... a tu nie ma czego świętować.
    • anusi1982 Re: ceny badań 20.12.13, 18:55
      ja byłam skazana na synevo, bo w mieście w którym mieszkam żaden szpital tych badań nie robi. Z kolei o innym prywatnym miałam nienajlepsze zdanie i myślałam że synevo bardziej wiarygodne. Odebrałam właśnie wynik na p/c antykardiolipinowe gdzie napisano wynik ujemny zakres referencyjny ujemny. To chyba jakaś kpina jest, przecież wynik powinien być określony ilościowo a z zakresu powinno wynikać czy jest ujemny czy dodatni, czy może nie mam racji???? Czy ja to mogę jakoś zareklamować, nie mogę znaleźć żadnej informacji w necie że wynik badania metodą elisa, którą niby oni to badanie wykonali, powinien być określony ilościowo.
      • cibeles Re: ceny badań 20.12.13, 20:02
        No właśnie to było jedno z badań odrzuconych przez lekarza od krzepliwości krwi o którym pisałam wyżej. W powtórzonym badaniu w UJ już miałam konkretny wynik, jednostkę i zakres.
        Myślę, że możesz spróbować reklamować - jeśli Ci nie podadzą Twojego konkretnego wyniku to niech przynajmniej powiedzą przy jakich wartościach uznają wynik za ujemny/wątpliwy/dodatni i jakiej jednostki używają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka