dordo1 28.11.05, 17:31 witam Mam wielka prośbę czy któraś z was miała to badnie wykonywane,bo mnie właśnie go lekarz zalecil po drugim poronieniu.Proszę o odp. czego moge się w trakcie spodziewać czy jest bolesne, i jak po nim czułyście się.Dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beataklaudia Re: badanie HSG 30.11.05, 18:24 Hej, Ja miała robione dwukrotnie , po pierwszym i po drugim poronieniu. HSG to Hysterosalpingografia - czyli badanie rtg macicy i jajowodów - ich drożności. aby wykonać to rtg lekarz wpuszcza najpierw kontrast do jamy macicy i do jajowodów - i to niestety nie jest przyjemne, mnie bolało i to bardzo. Boli w momencie wszczykiwania tego kontrastu, szczegolnie jesli jajowody nie sa zbyt drożne..ale przynajmniej kontrast często je przetyka. Ponoć niektórzy nie odbieraja tego badania tak bolesnie. Nie mniej jednak lepiej idz z kimś..Samo zdjęcie to moment tak jak rtg klatki piersiowej. Po badaniu ja czułam sie dobrze, nie odczuwałam bulu. To chyba na tyle o HSG. POzdrawiam, Beata Odpowiedz Link