Dodaj do ulubionych

Stałe opłaty abonamentowe

02.03.06, 19:07
Czy ktoś może wie czy deweloper ma prawo naliczać nam tzw. "stałe opłaty
abonamentowe" lub czy mamy prawo odmówić zapłaty faktury w tej części ?
No bo niby na jakiej podstawie naliczane są te opłaty ?
Obserwuj wątek
    • ania_a6 Re: Stałe opłaty abonamentowe 02.03.06, 20:19
      Deweloper na moje pytanie dot. stałych opat abonamentowych odpisał:
      >>>>>>>>>>>>>>>
      1. Stałe opłaty abonamentowe dla energii elektrycznej, centralnego
      ogrzewania i ciepłej wody naliczane są comiesięcznie przez STOEN bądź
      odpowiednio przez SPEC. Są to opłaty niezależne od zużycia mediów w danym
      okresie rozliczeniowym i składają się na nie następujące pozycje : Opłata
      abonamentowa (za licznik), Opłata stała przesyłowa, Opłata za moc zamówioną.
      Sumę tych pozycji ujęliśmy na rozliczeniu w jedną pozycję Opłata abonamentowa.
      Różnica w cenie jednostkowej opłat abonamentowych za energię elektryczną
      pomiędzy fakturą za okres 09/2005 a fakturą za okres 10/2005 wynika z tego, iż
      w październiku i listopadzie zakładane były sukcesywnie liczniki docelowe
      służące oświetleniu części wspólnych oraz działaniu wszelkich urządzeń
      technicznych na osiedlu, a co za tym idzie doprowadziło do zmiany stałych opłat
      abonamentowych. Ostateczna likwidacja zasilania tymczasowego miała miejsce pod
      koniec listopada a ostateczne rozliczenie kosztów nastąpiło w grudniu. Cena
      jednostkowa oświetlenia części wspólnych naliczana jest w następujący sposób:
      suma kosztów energii elektrycznej zużytej do oświetlenia terenu zewnętrznego,
      klatek schodowych, garaży, działania wind, działania węzła cieplnego i
      hydroforni i wszystkich innych urządzeń elektrycznych służących do wspólnego
      użytku, dzielona jest przez powierzchnię użytkową wszystkich lokali
      mieszkalnych i garaży podziemnych, tak aby wyznaczyć koszt oświetlenia
      przypadający na 1m 2 powierzchni osiedla.
      2. Analogicznie jak w przypadku faktur STOEN-u opisanych powyżej wygląda
      sytuacja dotycząca centralnego ogrzewania i cieplej wody. Faktura wystawiona
      przez SPEC zawiera ilość GJ zarejestrowanych przez główny licznik znajdujący
      się w węźle cieplnym. Od tego wskazania odejmowana jest suma wskazań wszystkich
      liczników w lokalach. Różnica stanowi ilość ciepła zużytego na ogrzanie części
      wspólnych budynku, straty energii w procesie wymiany ciepła w węźle cieplnym
      oraz straty ciepła, które mają miejsce przy przesyłaniu ciepła pomiędzy węzłami
      a lokalami. Cenę jednostkowa otrzymujemy poprzez podzielenie przez łączną
      powierzchnię mieszkań, nie bierzemy tutaj pod uwagę garaży, gdyż nie są one
      ogrzewane. Cena jednostkowa dotycząca centralnego ogrzewania na fakturze za
      okres od odbioru klucza budowlanego do 30.09.2005 różni się od opłaty stałej
      abonamentowej na fakturze za okres od 01.10.2005 do 31.10.2005 ze względu na
      fakt, że pod koniec września został zwiększony pobór mocy od SPEC-u , co
      spowodowało, że oplata stała abonamentowa również wzrosła.
      >>>>>>>>>>>

Pozdrawiam,
      • madzia1112 Re: Stałe opłaty abonamentowe 07.03.06, 07:53
        dziwi mnie tylko , jedna kwestia nie mam garażu mieszkam na parterze i musze
        płacić za serwis wind cos jest chyba nie tak !!!
        czy ktoś nie wie jak liczona jest kwota ujęta na fakturze za ochronę i wywóz
        nieczystości
        pozdrawiam sąsiadów magda
        • oko77 Re: Stałe opłaty abonamentowe 07.03.06, 08:54
          Jeżeli są osoby, które twierdzą, że nie korzystają z windy i w związku z tym
          nie chcą płacić za jej serwis i eksploatację, to należało by wprowadzić windy
          na chipy (tak jak w garażu), nie ma Pani windy to Pani nie jeździ i nie płaci.
          Bez tego rozwiązania chyba nikt się nie zgodzi aby ponosić większe koszty, bo w
          sumie, jeżeli Pani nie będzie płacić, to ta kwota zostanie rozbita na
          pozostałych mieszkańców.
          Rozwiązanie z chipami jest moim zdaniem głupie, bo wtedy tylko lokatorzy
          mogliby używać windy, a ich goście już nie - chyba, że za każdym razem
          zjeżdżalibyśmy po nich na parter.
          Idąc dalej, nie korzysta Pani z windy, nie płaci Pani za jej serwis, a co z
          prądem? Prąd zużyty na windę jest liczony jako prąd w części wspólnej, więc
          płaci Pani za to. Wypadałoby, aby założyć oddzielny licznik na windę i ten prąd
          liczyć według innego sposobu niż udział w częście wspólnej.

Pozdrawiam,
          O.
          • mariuszjerzy Re: Stałe opłaty abonamentowe 07.03.06, 09:54
            Chyba zgodzę się ze zdaniem przedmówcy, że nie możemy popadać w paranoję przy
            ustalaniu indywidualnych rozliczeń części wspólnych i pogodzić się z zasadą
            solidarności (bardzo ostatnio nadużywane słowo, ale innego nie umiałem dobrać -
            przepraszam). Owszem, moglibyśmy poustalać, że osoby nie mające miejsca
            parkingowego nie płacą za oświetlenie parkingu, a mieszkańcy trzeciego piętra
            płacą za zużycie prądu wind trzy razy więcej niż ci z pierwszego (bo przecież
            do nich się jedzie trzy razy dłużej), albo jeszcze ustalić dodatkową opłatę dla
            używających wind od poziomu garażu, a bezdzietnych zwolnić z podatku gruntowego
            za plac zabaw... Tylko, że jakbyśmy się nie starali, zawsze znajdzie się ktoś
            kto będzie uważał się za pokrzywdzonego przyjętą metodą podziału kosztów,
            pomijając już możliwość ogarnięcia skomlikowanego algorytmu rozliczania przez
            osobę dokonującą rozliczeń.
            Jeśli kogoś swoim wywodem uraziłem to za to przepraszam i zapewniam, że nie
            taka była moja intencja. Po prostu chciałem poprosić o niepopadanie w
            paranoję...

Pozdrawiam
            Mariusz 8/26
            • eska75 Re: Stałe opłaty abonamentowe 07.03.06, 13:00
              usmialam sie:))))
              kurcze mieszkam na 3 pietrze i z tym pradem to mnie Pam przerazil:O
              nie mam dzieci to moze zaoszczedze na placu zabaw!

pzdr
              eska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka