31.12.23, 17:50

Wszystkim Słowianom, godnym tego miana, życzę LEPSZEGO Nowego 2024 roku!

P.S. Jak widać jeszcze dycham... wink jednak ciągłe rekonwalescencje i rehabilitacje skutecznie utrudniają mi bywanie na Forum.
Sprawę Polan już kiedyś omawialiśmy na tym Forum. Może w przyszłym tygodniu (i roku) napiszę o tym więcej. Tu tylko przypomnę, że o "naszych Polanach", w przeciwieństwie do Wiślan, nie słyszał Geograf Bawarski ani inne źródła przed czasami Mieszka. On sam w[i] Dagome iudex nie ofiarowuje swego państwa jako państwa Polan...

😉
Obserwuj wątek
    • boomerang Re: ŻYCZENIA 01.01.24, 01:02
      > On sam w Dagome iudex nie ofiarowuje swego państwa jako państwa Polan

Bo był już chrześcijaninem i obowiązywał go feudalizm, który dawał mu te ziemie na własność, a jego mieszkańców czynił jego sługami.
      • eliot Re: ŻYCZENIA 03.01.24, 14:55
        boomerang napisał:

> > On sam w Dagome iudex nie ofiarowuje swego państwa jako państwa Po
        > lan
        >
        > Bo był już chrześcijaninem i obowiązywał go feudalizm, który dawał mu te ziemie
        > na własność, a jego mieszkańców czynił jego sługami.

Trochę zbyt mocno marksizm namieszał Ci w głowie... Mieszko mocno by się zdziwił gdyby dowiedział się, że obowiązuje go feudalizm... wink Chyba raczej nie czuł się zobowiązany... wink Poza garstką ochrzczonych 99% "poddanych" Mieszka nie wiedziało, że są chrześcijanami... wink
        A tak na marginesie to działania Mieszka i innych władców np. Mojmirowiczów, Przemyślidów, Rurykowiczów, itd., bliższe były działaniom XX wiecznych mafii... dawali ochronę za pewne korzyści, lub niszczyli. Ewentualnie spieniężali... Radanitom za żywą gotówkę... (srebro i złoto). Ówczesnym Przemyślidom, Mieskom itp., ą do głowy by nie przyszlo, że są Czechami czy Polakami w dzisiejszym rozumieniu tego słowa.

Pozdr.
    • scand Re: ŻYCZENIA 02.01.24, 14:58
      Dziękuję Eliocie za życzenia, bez twojej wiedzy o słowiańszczyźnie forum traci 90% swojej wartości.
      Życzę zdrowia, pamiętaj że dla Słowian głównym źródłem ich siły była zawsze ... woda wink
      • ignorant11 Re: ŻYCZENIA 02.01.24, 21:20
        scand napisał:

> Dziękuję Eliocie za życzenia, bez twojej wiedzy o słowiańszczyźnie forum traci
        > 90% swojej wartości.
        > Życzę zdrowia, pamiętaj że dla Słowian głównym źródłem ich siły była zawsze ..
        > . woda wink

Ognista jak dla Indiansmile))

I ja sie przyłączam do życzeń dla wszystkich Słowian!

Aby pogonić dzicz turańska z Rusi i dzicz germańska z Polski, Czech, Chorwacji, Bułgarii, Słowacji, Słowenii, Łużyc...
        • scand Re: ŻYCZENIA 03.01.24, 12:11

Ognista jak dla Indian ))

O takiej wodzie to raczej nie myślałem Ignorancie wink
      • eliot Re: ŻYCZENIA 03.01.24, 14:59
        Dzięki za Życzenia!
        A jeśli chodzi o wodę, to tej ognistej też bym się nie wyrzekał... tak do końca...
        wink
    • walgierz Re: ŻYCZENIA 02.01.24, 17:51
      eliot napisał:

>
      > Wszystkim Słowianom, godnym tego miana, życzę LEPSZEGO Nowego 2024 roku!
      >
      > P.S. Jak widać jeszcze dycham... wink

Fajne, że żyjesz & żyjecie, ja też nie myślałem, że dociągnę do 2024, ale pieśń trzeba kończyć, ostatnio niespodziewanie dużo dało mi przeczytanie "Przysięga na słońce” : studyum porównawcze prawno-etnologiczne Władysława Semkowicza" z 1916 roku, no i Eneida zwłaszcza droga Eneja do Elizjium poprzez królestwo Tartaru i lugentes campi (pola żałoby) Campania - Polonia.

vranovie.wordpress.com/2023/12/13/niewidzialna-armia-przysiega-rycerska-na-slonce-oraz-czarna-legenda-i-rp-szlachta-jako-wlasciciele-niewolnikow/
      • eliot Re: ŻYCZENIA 03.01.24, 15:01
        Strasznie dawno Cię tu nie było! Przynajmniej pod tym nickiem.

Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka