Dodaj do ulubionych

Manipulanci.

04.06.09, 09:05
Trafiliście na takich w swoim życiu?
Często dajecie sobą manipulować?
Obserwuj wątek
    • pannaredd Re: Manipulanci. 04.06.09, 09:09
      Tak - zawsze wtedy gdy się zakocham sad
    • rumunska_ksiezniczka Re: Manipulanci. 04.06.09, 09:37
      nie, trafiłam raczej na osobę, która mnie wykorzystuje po prostu ale nie ucieka
      się przy tym do manipulacji. po prostu prosi o pomoc ale są to rzeczy, które to
      ta własnie osoba powinna robić, bo ona jest za nie odpowiedzialna i w razie
      sukcesu/porażki to ona za nimi będzie stała. chodzi o moją szefową. myślę, że
      tego problemu nie mają tylko bezrobotni i samozatrudnieni.
      poza tym trafiałam w życiu na nieudane próby manipulowania moją osobą.
      a co do prób manipulowania mną w sposób czarujący... cóż, jak chcę, to z chęcią
      daję się zmanipulować wink
    • frip0 Re: Manipulanci. 04.06.09, 09:38
      Mi to się raz w życiu zdarzyłosad Ale więcej już sobą pomiatać nie
      damsmile
    • robert.83 Re: Manipulanci. 04.06.09, 09:45

Czy dajemy sobą manipulować? Najważniejsze to wiedzieć, że dana osoba ma takie
      zapędy. Wtedy albo manipulujesz jego manipulowaniem, albo ograniczasz jego
      środki nacisku, albo zrywasz kontakt.

Uświadomienie sobie takiej "kombinującej" natury człowieka zawsze mnie mocno
      smucismile. To ostatecznie zamyka drogę do bardziej zaawansowanych poziomów
      współpracy, znajomości, koegzystencji (jak zwał tak zwał). Wątpię czy w ogóle da
      się taki ładunek rozbroić, chyba tylko siłą - pokazując, że z Tobą te gierki są
      bezcelowe.

Nie lubię jak wątki dążą w tym kierunku: "a w ogóle to co to jest
      manipulacja"...smile. Ale... no co mam zrobić? To pytanie trzeba postawić. Jeśli
      manipulantem jest osoba, która dąży do celu nie wprost, to sam nim bywam. Czasem
      nie da się czegoś powiedzieć ot tak, czasem trzeba wygenerować jakąś sytuację,
      żeby coś komuś wytłumaczyć.

A taka manipulacja - wykorzystywanie ludzi, chodzenie po trupach... tacy ludzie
      się zdarzają, takie chodzące "nic dobrego". Unikać, odstrzeliwać, tępićsmile. Jedna
      taka osoba w stadzie i atmosfera bierze w łeb.
      • rumunska_ksiezniczka Re: Manipulanci. 04.06.09, 10:00
        roberrto napisał:
        Jeśli
        manipulantem jest osoba, która dąży do celu nie wprost, to sam nim bywam. Czasem
        nie da się czegoś powiedzieć ot tak, czasem trzeba wygenerować jakąś sytuację,
        żeby coś komuś wytłumaczyć.

to jest również umiejętność postępowania z ludźmi. ja bym nazwała ją 'dobrą'
        manipulacją - tak jak dobry cholesterol ;-P

manipulowanie, czyli takie postępowanie z drugą osobą, żeby robiła tak, jak my
        chcemy, nie będąc świadomą tego, że działa pod naszym wpływem.

muszę przyznać, że wczoraj perfidnie zmanipulowałam moją kierowniczkę. ale
        niestety musiałam tak zrobić, bo postawienie sprawy wprost byłoby skazane na
        porażkę. moja kierowniczka robi bowiem wszystko to jedynie, co dla niej samej
        jest korzystne. jeśli więc chcę by stało się coś korzystnego da mnie, musze
        przedstawić to w takim świetle, by ona zobaczyła w tym korzyść dla siebie.
        chodziło o głupią rzecz, jaką jest zamiana klawiatury.
        ale udało się ;-P
        czasem trzeba uciec się do fortelu ;-P
    • salsa13 Re: Manipulanci. 04.06.09, 09:57
      Nie rozwijam nawet tematu: manipulacja w pracy, tutaj jestem twarda.
      Natomiast w życiu prywatnym, dodatkowo, gdy mi zależy, zupełna katastrofasad
      Zawsze było w tej kwestii źle u mnie ale od dwóch lat, to już biję rekordy
      popularności. Wciąż trafiam na manipulatorów, tylko takich przyciągam. Od kilku
      dni biję się z myślami, gdzie popełniam błąd?
      • rumunska_ksiezniczka Re: Manipulanci. 04.06.09, 10:05
        salsa, w życiu prywatnym nawet się nie zastanawiam nad tym, czy ktoś mną
        manipuluje. po prostu postępuję tak, jak czuję. daję z siebie wszystko, jeśli
        czuję, że warto. jeśli po czasie poczuję się wykorzystywana/zmanipulowana - moja
        strata. ale podejrzewanie innych o to, że mają niecne zamiary, jest przegięciem.
        po prostu są osoby, które potrafią tak mnie podejść, że wszystko dla nich zrobię
        - i nie mam o to żalu, czasem jestem świadoma, że może robię za dużo ale jeśli
        się kocha, to czy są jakieś granice dawania?
      • 17lipiec1976 Re: Manipulanci. 04.06.09, 10:07
        ja nie daje soba manipulowac, moze dlatego, ze nie trafiam na ludzi, ktorzy
        chcieli by mna manipulowac?
      • robert.83 Re: Manipulanci. 04.06.09, 10:09

Może masz większe serducho niż makówkę. To by potwierdzało ,moją teorię, że najbardziej delikatne i serdeczne osoby padają łupem zimnych drani i, w akcie samozachowawczym, twardnieją im tyłki... i sercasad.

Z drugiej strony jesteś, Salsa, ponoć dość uparta w tym uleganiu manipulacji... z czego się bardzo cieszę, bo utwardzanie nie postępujesmile.
        • salsa13 Re: Manipulanci. 04.06.09, 10:48
          Zazwyczaj padam łupem pseudo-bliskich znajomych, co to twardo zowią się moimi
          przyjaciółmi. Ja tam dobrze wiem, kto jest moim przyjacielem a kto tylko dobrym
          znajomym. Przyjaciół mam stałych i niezmiennychsmile
          A moje przemyślenia dzisiejsze stąd się wzięły, że postanowiłam coś zakończyć w
          poniedziałek, dzisiaj mamy czwartek a ja znowu dałam się wmanewrować w coś, co
          nie jest dla mnie dobre...echhhhhhhh
          • robert.83 Re: Manipulanci. 04.06.09, 12:58

Jak to "nie jest dla mnie dobre...". Nie dajesz sobie krzywdy czynić
            mam nadzieję?
    • samowolny Re: Manipulanci. 04.06.09, 13:14
      mną starała sie manipulować moja ex...ale to już przeszłość i teraz
      madrzejszy o to doświadczenie nie daje się nikomu "wodzić za nos" wink
      • ohayou82 Re: Manipulanci. 09.06.09, 07:44
        Każdy był kiedyś w życiu manipulowanym i manipulującymwink
        • ohayou82 Re: Przewodnik po technikach manipulacyjnych 09.06.09, 07:47
          gazetapraca.pl/gazetapraca/1,74867,1767827.html?as=1&ias=6&startsz=x
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka