Dodaj do ulubionych

Letadlem Poznań-Praha

25.10.10, 17:33
CSA Czech Airlines od 17 stycznia uruchomią połączenia lotnicze Poznań-Praga.

Jak poinformowała w poniedziałek PAP Hanna Surma, rzecznik prasowy Portu Lotniczego Poznań-Ławica, rejsy odbywać się będą pięć razy w tygodniu, od poniedziałku do piątku.
"Linia CSA Czech Airlines powierzyła operowanie na tej trasie przewoźnikowi Job Air - Central Connect Airlines s.r.o., czeskiej linii lotniczej z bazą w Ostrawie. Rejsy z Poznania do Pragi i powrotne obsługiwać będzie samolot Saab 340, zabierający na pokład 33 pasażerów" - poinformowała Surma.

Przelot w jedną stronę potrwa ok. dwóch godzin.

Jest to trzecie, po Warszawie i Krakowie, połączenie oferowane przez czeskiego przewoźnika w Polsce. (PAP)

Obserwuj wątek
    • bsl Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 17:38
      loppe zdecyduj sie, piszesz po polsku , po czesku czy sam nie wiesz jak ?
      • loppe Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 17:54
        Jeśli czegoś nie zrozumiałaś z informacji to doprawdy .... ale możesz spytać, odpowiem
    • dawidek7 Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 19:39
      Předpokládaná cena letenky?
      • loppe Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 19:50
        O cenie letenky jeszcze nie poinformowano - zważywszy na to że loty ruszają w styczniu a cena paliwa (ropy i kursu korony do dolara) może ulec do tego czasu zmianie...

Ach jak mi się podoba że nie tak jak u nas - ten nudny bilte BILET na wszehno - w Czechach mają letenki, vstupinki, jezdinki i Boh raczy wiedzieć co jeszcze! I love czeszczina.
        • bsl Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 20:18
          czesz co?smile
        • tlum.cz Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 20:23
          Też mamy jedno słowo, którym możemy zastąpić wszystkie jízdenky, letenky, vstupenky, plavenky... tym słowem jest "lístek".
          • loppe Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 21:06
            No więc, my mamy ten - bodaj odfrancuski - bilet. Czesi mają listek (czyli swój odpowiednik biletu prawda) plus całą gamę ciekawostek.

Jest coś tam jeszcze po tej plavence...?smile
            • tlum.cz Re: Letadlem Poznań-Praha 26.10.10, 06:09
              Kiedyś jeszcze były "perónky", tzn. bilet wstępu na peron na dworcu kolejowym. Wtedy można na peron wchodzić tylko albo z ważnym biletem przejazdu (jízdenka) albo biletem wstępu na peron (perónka).
              • dawidek7 Re: Letadlem Poznań-Praha 26.10.10, 07:00
                "Perónky" (oficiálně vstupenka na nástupiště) sa do dzisiaj, ale jeszcze nie spotkalem sie z tym, zeby ktos to kupowal lub sprawdzal. Jesli dobrze pamietam kosztuje 5 Kč. Na wiekszosci dworcow przed wejsciem na perony, do tunelu itp. wisi napis "Vstup povolen pouze s platnou jízdenkou nebo vstupenkou na nástupiště".

W Polsce tez kiedys byly peronowki, ale zostaly zlikwidowane.
    • loppe Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 21:13
      inforumuję że kompletnie nie dbam o ortografię ani nawet o dokładne wymówienie słowa - cały fun (dla mnie) w kontaktach polsko-czeskich jest w zgadywaniu i domyślaniu się bez właśnie tego całego koniecznego uczenia się jak w przypadku niemieckiego, francuskiego, angielskiego
      • wislok1 Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 22:02
        "Cały fun" to po polsku czy po czesku ?
        • loppe Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 22:32
          przyczynkarsko-korektorski wkład (pierdnięcie) w debatę sygnalizuje mi umysłowość mniejszego kalibru, chyba nie chcesz się do takich zaliczać?
          • wislok1 Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 22:34
            Odpowiesz na pytanie ?
            • loppe Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 22:57
              Oczywiście, tak. Lecz w kręgach w których się obracam najpierw zabiera się głos na temat a dopiero potem coś dorzuca ewentualnie tytułem dygresji.
        • man.in.the.box Re: Letadlem Poznań-Praha 25.10.10, 22:33
          myślę, że to mazowiecki jakiś dialekt.
    • e-ftalo Re: Letadlem Poznań-Praha 27.10.10, 22:09
      loppe,a może tak ponawijajmy po polsko-czesku,np "po naszymu",czy dialektem laskim?
      • loppe Re: Letadlem Poznań-Praha 28.10.10, 00:17
        dialekt laski - musiałem sprawdzić w googlu oczywiście - to nawiązujący do języka polskiego dialekt północnomorawski! baaardzo interesujące

"po naszymu" to zapewne po śląsku? ze śląskiego znam głównie słowo "wyborne!" - swoją drogą jakże blisko spokrewnione z czeskim "vyborne"
        • e-ftalo Re: Letadlem Poznań-Praha 28.10.10, 22:10
          Nie tylko spokrewnione ale dokładnie to samo.A to dlatego że od czasu wspólnoty językowej(kilkaset lat) znakomita większość wyrazów zachowała znaczenie lub ewoluowała w tym samym kierunku.
          Dlatego ja często w rozmowach z Czechami mówię po polsku ale używam tylko słow i wyrażeń z tej grupy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka