Dodaj do ulubionych

Podatki w Czechach

23.01.15, 23:41
Witam mam pytanie odnośnie rozliczania podatku .Mąż pracuje w Czechach i rozlicza się tam z podatku korzystając z ulgi na dzieci .Ja pracuje w Polsce i również mam prawo odliczyć dzieci,problem w tym że Czesi żądają pisma z urzędu skarbowego iż mąż nie korzysta z takiej ulgi.Dziwne to jest dla mnie ponieważ dwa osobne kraje osobne podatki.Może ktoś wie jak to załatwić po Czeskiej stronie .
Obserwuj wątek
    • axayacatl Re: Podatki w Czechach 24.01.15, 06:39
      Tak jestli tomu správně rozumím. V ČR nelze uplatnit slevu na dani na dítě, pokud tuto slevu uplatňuje i druhý rodič...! Proto se vždy u daňového přiznání vyžaduje potvrzení zaměstnavatele manžela/lky, že slevu na dani neuplatňuje. A je jedno, kde druhý z rodičů pracuje. Logicky pokud by slevu na dani uplatňovali oba rodiče, je to daňový podvod. Myslím, že nově od roku 2015 je zavedena i možnost tuto slevu na dani rozdělit na oba rodiče, ale nelze ji zdvojovat. Tedy pro vás z toho plyne, že si buď slevu na dani na děti uplatníte vy v Polsku, nebo manžel v ČR, nebo si ji mezi sebou rozdělíte.

www.novinky.cz/finance/355603-zmeny-v-rodinne-penezence-pro-rok-2015.html
      • paluch96 Re: Podatki w Czechach 24.01.15, 13:56
        Ja dokładnie to rozumiem i wiem jak jest z podatkiem w Polsce i Czechach ,problem polega na tym ,że w Polsce mogę korzystać z ulgi na dzieci nawet gdy mąż pracuje w Czechach bo to są odrębne państwa i odrębne podatki.Jest to prawne.Nie rozumiem prawa czeskiego i właśnie szukam podpowiedzi dlaczego nie mogą oboje rodziców korzystać z ulgi jeśli płacą podatki w innych krajach.Wiem że w Czechach i Polsce jeśli oboje pracują w jednym kraju to tylko jeden rodzic może korzystać z ulgi i jest to dla mnie zrozumiałe ,ale tu jest inna sytuacja dwa kraje i dwa oddzielne podatki.
        • axayacatl Re: Podatki w Czechach 25.01.15, 10:31
          Myslím, že ta podmínka je tam stanovena jasně. Vy musíte mít potvrzení od zaměstnavatele druhého poplatníka, že slevu na dani na dítě neuplatňuje. No a pokud ji uplatňuje (byť v jiném státě) tak ono potvrzení nedostanete, z čehož logicky vyplývá...

www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/regulace/dane/danova-legislativa/2015/danove-zvyhodneni-v-roce-2015-20173
          • thomas1930bg Re: Podatki w Czechach 25.01.15, 11:02
            Logiczne myslac NIE MOZNA brac ulg 2x na te same dzieci w dwoch roznych krajach! Tak jak napisal axayacatl jest to oszustwo podatkowe. Piszesz, ze to 2 odrebne panstwa ale obydwa sa w Unii Europejskiej i podlegaja pod jej przepisy. Mialem podobna sytuacje pracujac przez chwile w UK, musialem poslac zonie dokument ze nie pobieram zadnych benefitow w Anglii...
            • paluch96 Re: Podatki w Czechach 25.01.15, 15:46
              Ja to właśni wiem i zawsze rozliczamy się w Czechach ,przynoszę zaświadczenie z Polskiego urzędu skarbowego .Ale pani w Polskim urzędzie powiedziała ,ze można się rozliczyć również w Polsce znalazłam nawet wpis na forum gdzie prawnik potwierdza iż jest to możliwe .Dziwne co ,dlatego pytam czy to jest możliwe.
              • sks_baltyk_1930 Re: Podatki w Czechach 26.01.15, 11:28
                Na pewno nie jestem zadnym expertem podatkowym, ale slyszac ze moge brac ulgi podatkowe w dwoch roznych krajach na te same osoby to juz mi sie "zapala czerwona lampka w glowie" smile Albo ta pani w Polsce jest niedoinformowana albo nawet jesli w Polsce bylo by to mozliwe (w co watpie) to w CZ gdyby to wyszlo na jaw to na pewno beda problemy.
                A rozliczamy sie w tym kraju UE gdzie mieszkamy wiekszosc roku, a wiec z tego co rozumiem maz powinien sie rozliczac w Czechach a pani w Polsce z tym ze tylko jedno z Was moze dodac dzieci do wniosku o ulgi. ufff smile
                • paluch96 Re: Podatki w Czechach 26.01.15, 12:03
                  TYLKO PO CO TO OBRAŻANIE
                  • sks_baltyk_1930 Re: Podatki w Czechach 26.01.15, 14:29
                    paluch96 napisał(a):

> TYLKO PO CO TO OBRAŻANIE

???????????? W ktorym momencie???? Czlowiek stara sie pomoc i to dostaje w zamian? Nastepnym razem sie ugryze w jezyk zanim sprobuje polakowi pomoc. Powodzenia w Polsce sad
                    • paluch96 Re: Podatki w Czechach 27.01.15, 15:16
                      Chodzi o ten tekst zamieszczony pod wpisem w języku czeskim chyba znasz tłumaczenie na polski bo ja znam i tyle.
                      blbec...........
                      • axayacatl Re: Podatki w Czechach 27.01.15, 16:34
                        Zbytečně se nehádejte.
                        Palucho, tu českou říkanku má Baltyk zavěšenou pod každým svým komentářem a není myšlena na někoho konkrétního... wink

Zdravím.
                        • sks_baltyk_1930 Re: Podatki w Czechach 27.01.15, 16:47
                          Přesně tak smile to mam napisane pod kazdym swoim postem nie majac na mysli nikogo konkretnego. Gdzies to kiedys zobaczylem i sie mi spodobalo poniewaz bardzo czesto sprawdza sie w zyciu...
                          • paluch96 Re: Podatki w Czechach 28.01.15, 12:09
                            JEŚLI TAK TO OK POZDRAWIAM
    • brecho1 Re: Podatki w Czechach 28.02.15, 12:12
      Witam! Również jestem zainteresowana tym wątkiem. To można brać w czechach i polsce odliczenie na dzieci czy nie. Ma ktoś namiary na jakiegoś doradce podatkowego?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka