m4rc00 30.08.07, 21:43 Witam. Czy ktos z Was robil prawo jazdy w Czechach ? Ktos moglby mi przyblizyc jak to wyglada i czy mozna np zdawac po angielsku badz polsku? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
japolan Re: Prawo jazdy w Czechach 01.09.07, 00:48 Dobry wieczór! 1. Praktycznych doświadczeń z uzyskiwaniem prawa jazdy w Republice Czeskiej nie mam. Chętnie podzielę się pewnymi uwagami - nieco teoretycznymi, ale (potencjalnie) użytecznymi. 2. Proszę skorzystać ze stron Ministerstwa Transportu (www.mdcr.cz). Najpierw powinna otworzyć się wersja po angielsku, ale można wybrac także ceską. Na stronach ministerialnych są jakby moduły, poświęcone poszczególnym zakresom właściwości Ministerstwa, w tym transportowi drogowemu. 3. W sieci można wynajdywac informacje, przy po mocy fraz - podaję bez diaktryki: - autoskola (szkoła na prawo jazdy), - ridicky prukaz (prawo jazdy), - vodicky preukaz (prawo jazdy); chyba pdałem poprawnie po słowacku. Życzę powodzenia, Odpowiedz Link
helpman Re: Prawo jazdy w Czechach 03.09.07, 14:07 W Czechach nie ma problemu z prawem jazdy.Istnieje tylko problem jezykowy.Samo prawo kosztuje od 5 tys.kc.Musisz tylko we wlasnym zakresie zatroszczyc sie abys rozumial pytania testowe i umial porozumiec sie z instruktorem.Sam przyswoilem sobie slownictwo wedkarskie i zdalem egzamin na karte wedkarska.Nie bylo to latwe.To co Polsce przychodzilo mi bardzo lekko ,tutaj przychodzi z wysilkiem.Pytaj jezeli chcesz znac szczegoly.Mieszkam 1,5 roku w Pilznie,wiec cos iecos wiem.W domu ktorym mieszkam na parterze jet szkola jazdy Czarek Odpowiedz Link
rzulw Re: Prawo jazdy w Czechach 09.02.08, 22:08 1. Przechodni (czasowy) pobyt na terenie Czech. 2. Zaświadczenie o niekaralności (czeskie) 3. Wypis z rejestru kierowców (nawet jeśli nigdy nie miałeś prawa jazdy - też czeskie) 4. Orzeczenie lekarskie (też czeskie) o braku przeciw skazań do kierowania pojazdem. 6. Paszport lub dowód osobisty. 6. Kapustę na opłacenie kursu. Egzamin można zdawać w jakimkolwiek języku EU, ale tłumacza załatwiamy i opłacamy we własnym zakresie. Ciekawostką jest to, że nie zdając któregokolwiek z trzech egzaminów, nie ma konieczności poprawiania całego egzaminu, a wyłącznie tego oblanego pozdrawiam i życzę szerokiej drogi Odpowiedz Link
autoskola Re: Prawo jazdy w Czechach 17.11.23, 15:24 Zapraszamy na kursy prawa jazdy do Czech lub na Słowację Obecnie realizujemy kursy w kategoriach: A B C Ce Czas jest uzależniony od kategorii, przeciętnie jest to od 30 do 45 dni. W tym czasie zawarty jest meldunek, kurs, jazdy, badania itp. Wszystkie formalności są po naszej stronie. Mamy dwie szkoły jazdy. Jedna w Pradze w Czechach , druga w Bratysławie na Słowacji. Kwestia tego gdzie odbedzie się kurs zależy od kilku czynników , które omawiamy telefonicznie lub na spotkaniu osobistym u nas w szkole. Po szczegóły zapraszamy do kontaktu telefonicznego +420721164969 Pod tym numerem jest również komunikator WhatsApp Odpowiedz Link