bsl 25.11.10, 19:00 oj troche tego jest , ale poczekam co napiszecie ja do potraw dodam piwo Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: najlepsza czeska potrawa? :) 25.11.10, 21:01 Piwo obowiązkowo. A do piwa svickova na smetane lub prirodni rizek Mniam, mniam Odpowiedz Link
kropkacom Re: najlepsza czeska potrawa? :) 25.11.10, 22:09 O ile dobrze pamiętam sami Czesi wybrali svickovą. Nam Polakom przeważnie na poczatku smakuje smażony ser. Dla mnie houskovy knedlík z mięsem i sosem. Chociaż najchętniej z gulaszem. Odpowiedz Link
kropkacom Re: najlepsza czeska potrawa? :) 25.11.10, 22:09 Mąż oczywiście mówi, że piwo Odpowiedz Link
bsl Re: najlepsza czeska potrawa? :) 26.11.10, 00:14 no ja się oczywiscie z twoim mężem zgadzam kiedy piweczko ?? oj smazony ser bardzo uwielbiam , moze nie potrawa ale przekąska kulki z sera NIVA otoczone w mielonej słodkiej papryce , uwielbiam !!! hermelin z grila a jak mam byc szczera mieszkajac tu juz jakis czas jeszcze "swiczkowej " ) nie jadłam Odpowiedz Link
wislok1 Re: najlepsza czeska potrawa? :) 25.11.10, 22:28 Gulasz jest w zasadzie potrawą czeską. Przynajmniej w tej postaci, jaka występuje w Czechach. Na Węgrzech nazywa się to perkölt i jest z papryką. W Czechach papryki nie ma. Za to gulyas to bardzo smaczna zupa z mięsem i papryką. Znów paprykę wcięło Odpowiedz Link
isidorus_net czekolada Studentska ??? 26.11.10, 00:25 Może to nie potrawa lecz wyrób, ale na pewno każdemu kojarzy się to z Czechami i ich słodyczą Ostatnio można nawet kupić tę czekoladę w Polsce za złotówki, np. na www.swiatprzypraw.com Smacznego! Odpowiedz Link
sks_baltyk_1930 Re: najlepsza czeska potrawa? :) 26.11.10, 11:52 Najlepsze danie to: vepřo, knedlo, zelo palce lizac!!! Odpowiedz Link
gragann Re: najlepsza czeska potrawa? :) 26.11.10, 17:52 pieczona karkowica z kością do tego zasmażana kapusta czerwona obowiązkowo knedliki bramborowe po obgryzieniu kości jak w karczmie staje się swojska atmosfera tatar na gorących grzankach z chleba kminkowego (grzanki potarte czosnkiem) i sliwa ta ekologiczna (nie spaprana podatkami akcyzą i vatem) poezja Odpowiedz Link
sonorny Re: najlepsza czeska potrawa? :) 26.11.10, 23:22 ranyyyy niedobrze mi sie robi jak o tych waszych specjalach czytam. Czy Czesi umieja zjesc cos, co nie jest tluste, nie ma tysiaca kalorii, nie jest napompowane soja, witamina E, prochem strzelniczym i innymi ulepszaczami? Aa, no i slone musi byc. Odpowiedz Link
wislok1 ??? 26.11.10, 23:48 Każdy je, co lubi. Jak ty lubisz jeść mimry z mamrami, to twoj gust.. Ale nie zabraniaj innym objadać się tym, co im smakuje. Kuchnia czeska jest tradycyjna. PS: gdzie jest soja w gulaszu i smażonym serze ? Odpowiedz Link
bsl Re: najlepsza czeska potrawa? :) 27.11.10, 00:27 czeska kuchnia jest tzw cięzka , ale mozna cos dobrego dla siebie wyszukac jak ma sie inne gusta sushi np Odpowiedz Link
wislok1 Re: najlepsza czeska potrawa? :) 27.11.10, 01:26 Z nieciężkostrawnych rzeczy kuchnia czeska oferuje sushi i pizzę. PS: moja siostra dostała lekiego szoku, jak przeczytała reklamę pewnej knajpy w Budapeszcie: Typish hungarian sushi ! Odpowiedz Link
pampeliszka Re: najlepsza czeska potrawa? :) 27.11.10, 08:48 Morawskie wino) Ja lubie soczewice z kielbaska i chlebek. Schabowy z salatka ziemniaczana. Żeberka w miodzie podawane w morawskich sklipkach i takie cos a la smalec, ale z miesem, to czesto robia w sklipkach i podaja po degustacjach. I uwielbiam nakladany hermelin. No i cukrovi, jak mi ktos zrobi))) Odpowiedz Link
roberta.redford Re: najlepsza czeska potrawa? :) 30.11.10, 23:35 jedyna oryginalan czeska potrawa, czyli svíčková na smetaně, obowiazkowo karlovarský knedlík. pražská šunka s křenovou šlehačkou. uzený jazyk. koleno. kachna. svatomartinská husa. hovězí vývar s jatrovými knedlíčky, bez nudli. tatarský biftek. medovník. ja lubie zabijačkové hody, czyli jitrnice i jelitka, i uwielbiam tlačenku z octem (sprobujcie šunkovou tlačenku od Svačka, ma sklepy na Smíchově i u metra Budějovická). Odpowiedz Link