Dodaj do ulubionych

reportaz o cenach

25.02.11, 17:21
własnie oglądam , porownamie cen w RC, Austrii, Niemczech, Słowacji i Polsce

no i wychodzi na to ze Niemczech najtaniej pozniej Polska i Słowacja , chodzi o podstawowe produkty spożywcze i chemie , najdrozej w Austrii i w RC
na podstawowych zakupach w Niemczech mozna zaoszczedziec ponad 100 Kc a to juz duzo , myślę jak sie to zliczy w skali miesiaca smile
Obserwuj wątek
    • gambriunus1 Re: reportaz o cenach 25.02.11, 18:49
      Co do tego to sie calkowicie zgadzam- w Czechach jest drozej niz w Polsce a zarobki nie sa na tyle wyzsze by sie te roznice niwelowaly w sposob zasadniczy. Dlatego przeprowadzka z Polski do Czech (z finansowych powodow, zreszta i kazdych innych) to zaden interes.
      • kropkacom Re: reportaz o cenach 25.02.11, 21:23
        Republika Czeska już dawno nie jest tania. W ciągu ponad pięciu lat, jak tu mieszkam, ceny bardzo wzrosły. Doszły nowe opłaty. Media podrożały i tak dalej...

> Dlatego przeprowadzka z Polski do Czech (z finansowych powodow, zreszta i kazdych
        > innych) to zaden interes.

gambriunus1, życzę ci szybkiej przeprowadzki do Polski i liczę, że zdasz nam uczciwe relacje jak się żyje teraz w tym pięknym kraju nad Wisłą smile Jakoś nie jestem przekonana, że będzie prościej. Może sama wizja bycia "u swoich" da ci na tyle dużo aby się odbić od dna. Pozdrawiam.
        • wislok1 Taa 25.02.11, 22:09
          Takie reportaże nie pokazują 2 rzeczy:
          - siły zarobków - tu Niemiec może kupić o wiele jedzenia, piwa i proszku do prania więcej za swoją wypłatę
          - kosztów utrzymania - tu Niemca sprawadzą do parteru ceną czynszu za mieszkanie lub kredytu za domek, o wiele wyższymi opłatami za auto, prąd, gaz, itd.

W rezultacie różnice w zarobkach nie są tak duże między WSZYSTKIMI wspomnianymi w badaniach państwami.

No i jeszcze jedno : dostępność pracy.
          Tu stawiani na końcu listy Austriacy wygrywają, bo w praktyce nie mają bezrobocia i mogą sobie pozwolić na wszystkie podstawowe wydatki.
          Choć mają trochę drożej, to wiedzą, że nie muszą żyć z zasiłku.
          A nawet w bogatych Niemczech jest z tym różnie. w dawnym NRD bezrobocie i bieda nie są mniejsze niż w wielu rejonach Czech.
    • wislok1 Gdzie był ten reportaż ? 25.02.11, 21:58
      W Niemczech najtaniej ?

Rozumiem, że to był reortaż z góy założoną tezą, że w Czechach jest najdrożej.

Porównując ceny "kiełbasy" z Aldi-Lidla z kiełbasą w czeskich delikatesach Niemcy wygrywają.
      Analogicznie w kategorii sery/nabiał Niemcy są tańsze jeśli chodzi o Aldi i Lidla.
      WSZYSTKIE rzeczy z piekarni w Niemczech są o wiele droższe niż w Czechach.
      Słodycze i chemia są tańsze w Niemczech , jak się kupuje w Metro lub Selgrosie.
      Gdzie indziej się nie opłaca. Tyle że chemia niemiecka jest lepsza jakościowo.
      Z piwem i gorzałą wychodzi podobnie.

To, ze Czechy są droższe niż Polska to fakt.
      Ale trzeba uważać. Jak kupiłem dziś dużą kawę rozpuszczalną Jacobs Kronung za 23 złote w Czechach ( w przeliczeniu ). W Polsce kosztuje powyzej 32 złote.
      Albo włoskie babki z rodzynkami i czekoladą ,w Czechach o połowę tańsze.
      Z kolei oryginalna czeskie piwo w polskim sklepie o 100% droższe.

Różnice sa ogromne jeśli chodzi o sklepy i nikt nie jest w stanie tego obiektywnie sprawdzić.

• bsl Re: Gdzie był ten reportaż ? 26.02.11, 00:55
        reportaż był czeski "Černé ovce"
        • kropkacom Re: Gdzie był ten reportaż ? 26.02.11, 14:17
          Nie Testoviny?

www.ceskatelevize.cz/porady/10095706689-testoviny/video/
          • bsl Re: Gdzie był ten reportaż ? 26.02.11, 20:22
            zapewne , prowadza ci sami co Cerne ... wiec mi sie pomylic mogło
            • kropkacom Re: Gdzie był ten reportaż ? 26.02.11, 21:09
              Otwiera ci się link z odcinkiem? Bo mi na moim komputerze nie chciał.
              • bsl Re: Gdzie był ten reportaż ? 26.02.11, 21:34
                u mnie tez nie ;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka