Dodaj do ulubionych

"mBank" w RCz w oczach Polaków i Czechów

04.03.08, 01:42
Dzień dobry,

Po obejrzeniu telewizyjnego magazynu ekonomicznego:
www.ct24.cz/vysilani/10095417821-ekonomika-ct24
(o bankach rozpoczyna się przed upływem niecałych 15 minut)
na temat bankowości w Republice Czeskiej i znaczeniu "mBanku" w sytuacji rynkwej, zastanawiam się, jakie są Państwa opinie na temat "mBanku" w Republice Czeskiej.
Czy sami Państwo korzystacie? Jakie są Państwa odczucia?
Zaglądam do czeskojęzycznej sieci i zauważam różne teksty. Poza omówieniami, są (z jednej strony) reklamy oraz (z drugiej strony) przejawy lekceważenia - to ostatnie przejawia się w braku informacji o "mBanku" lub jego usługach w niektórych serwisach tematycznych. Zastanawiam się, jak medialne doniesienia mają się do nastawienia tzw. normalnych ludzi.

Z poważaniem,
Obserwuj wątek
    • rzulw Swietne pytanie 04.03.08, 07:39
      w sobotnich wiadomościach (nie pamiętam których) przedstawiono ranking
      absurdalnych opłat bankowych w Czechach. Na temat opłat wypowiadali się
      rzecznicy wielkich czeskich banków, którzy uważają, że skoro w ustawie jest
      napisane, że opłaty mogą pobierać, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby je
      pobierać. Kompletnie ignorując oczekiwania klientów, absurdalność niektórych z
      nich (np opłaty za przychodzące przelewy) nie mówiąc o konkurencyjności rynku
      bankowego.
      Teraz pojawił się MBank i właśnie dziś idę założyć tam konto. Może wreszcie
      jakiś bank, który działa (o ironio) jak w Polsce . Wreszcie ruszą się
      kwotariusze i analitycy, już teraz konkurencyjnych banków (do tej pory wyglądało
      to jak zmowa monopolistów) i zaczną oferować usługi na poziomie europejskim. W
      niektórych dziedzinach życia Czechów mam wrażenie, że czas się zatrzymał
      kilkanaście lat temu, absurdalne jest to, że są i takie, które wybiegają daleko
      w przyszłość i nijak to do siebie nie pasuje.

Wracając do absurdalnych opłat - wygrała opłata "za nadmierny wkład na konto" smile
      Wydaje mi się, że Czesi długo nie będą mogli uwierzyć, że za prowadzenie konta,
      kartę debetową i przelewy w ramach konta przychodzące i wychodzące nie będą
      musieli płacić. Choć narzekali na opłaty do tej pory pobierane, na pewno nie
      spodziewali się usług do tego stopnia "darmowych" i tak "nagle". Znajomi Czesi
      byli zaskoczeni tym, że przelew może być jeszcze tego samego dnia na koncie w
      innym banku i nie trzeba za to dodatkowo płacić. Podejrzewam, że i w MB na
      początku łatwo nie będzie (niechęć innych banków), ale liczy się to, że wreszcie
      się coś ruszyło.

Wygląda to jak kryptoreklama, ale ja to widzę właśnie tak jak napisałem i mam
      tylko nadzieję, że pojawi się więcej "znajomych" banków. Porównując jakość usług
      bankowych oferowanych w Polsce i w Czechach - zdecydowanie wygrywają biało-czerwoni.

---
      Te kurczaki są popieprzone!
      • elpatrico Re: Swietne pytanie 04.03.08, 11:08
        Male sprostowanie do absurdalnej oplaty: www.novinky.cz/clanek/134465-nejabsurdnejsi-bankovni-poplatek-je-za-vedeni-bezneho-uctu.html

Czesi narzekaja na oplaty, ale zeby cos z tym zrobic, nic nie robia. Czasami zeby je chociaz zmniejszyc wystarczylo by tylko zmnienic bank, ale z tego co slysze, to nie, bo juz tam chodzi mi wyplata a oplaty na mieszkanie a to to a to tamto. Wystarczy spojrzec na Ceskou sporitelnu. Najwieksze oplaty za wszystko a nadal tam jest masa ludzi. Lenistwo, tradycjonalizm, niechec do zmian?

Sam sie zastanawialem nad zmiana banku, ale
        1. u nas w miescie nie ma narazie filii a przez internet takich spraw nie lubie zalatwiac
        2. nie wiem jakie sa doswiadczenia z Polski, wiec gdyby tutaj ktos sie na ten temat wypowiedzial bylo by fajnie
        3. czekam tez czy ten bank "przezyje" i nie padnie pod mocnym lobby konkurencji i czy z czasem nie zacznie pobierac za cos jakies oplaty. Jezeli cos wchodzi na rynek, to zazwyczaj jest tansze a potem kiedy nazbiera klientow to wszystko sie zmienia.
        • agnieszka12341 Re: Swietne pytanie 04.03.08, 12:27
          Witam

ja korzystam z mbanku w Polsce od poczatku istenienia i jestem
          zadowolona. Jedyny minus to kontakt z infolinia, ktory dla ludzi
          mieszkajacych poza Polska jest drogi. Rozmowa jest dluga
          a "pomagajacy" musi wypelnic formularz i odczytac go, ze tak powiem
          na antenie bo rozmowy sa nagrywane. Od marca dodatkowo zwykle karty
          do bankomatu moga sluzyc do placenia przez internet wiec odpada
          koniecznosc posiadania kart, za ktore sie placi. Tu konto mam od
          poczatku dzialalnosci. Niestety idzie to troche po czesku.
          podpisanie umowy trwalo dlugo, wina kuriera ale tego dobral sobie
          bank. PAn potrafil sie dwa razy umowic i nawet nie zadzwonil, ze go
          nie bedzie. Moze ja mialam takiego pecha. Poza tym trzeba podajac nr
          konta do pracy pominac pierwsze cyfry rachunku-tu w czeskich bankach
          to byly do tej pory same zera. Ja malo nie wstrzymalam plac dla
          calej placowki bo utkneli na moim przelewie. Karta dziala, odsetki
          dopisuja, przelewy ida wiec OK. Jest tez wyplata za granica bez
          prowizji co wyprobuje na swieta. Strona jest identyczna jak w Polsce
          ale mniej oferuja. Pewnie dojdzie ladowanie telefonow i kiegys
          nabywanie funduszy i akcji.

Agnieszka
        • agnieszka12341 Re: Swietne pytanie 04.03.08, 12:37
          Moim zdanie wlasniem otwieranie za posrednictwem internetu jest
          dogodne. Jedna uwaga = jesli ktos ma rodne cislo nadane dla
          obcokrajowca system tego nie zlapie. Trzeba przejsc na opcje z
          paszportem.A POTEM CIERPLIWE POCZEKAC NA KURIERA. Moze po paru
          miesiacach juz to dziala lepiej, na poczatku albo bylo oblezenie
          albo mieli za malo ludzi. Przez kilka dni rachunek sluzy tylko do
          wplat. Kurier musi im podpisane papiery przekazac, oni cos
          odczarowuja i przyszlaja informacje, ze mozna dokonywac wyplaty,
          pryelewy. Tak tez jest i u nas. jesli chodzi oplaty to sie pojawia
          jak i u nas. Po roku przelew jest platny 50gr, w obrebie banku nadal
          bezplatny. Tu sa tylko 3 wyplaty z bankomatu na miesiac za darmo a u
          nas wszystkie i oprocentowanie an naszym emax plus wynosi ponad 5
          procent.Tu sie pewnie az tak nie wysilaja bo nie ma takiej
          konkurencji. A Czesi w pracy sa nieufni - podejrzane, ze to jest bez
          oplat i oprocentowane konto. Poczekaja jeszcze.
          • japolan Re: Swietne pytanie 04.03.08, 13:09
            Szanowna Pani,

Wejście "mBanku" na rynek czeski i słowacki ma dobroczynny wpływ na użytkowników rachunków w Polsce, gdyż ową opłatę za przelewy zewnętrzne jakiś czas temu zniesiono.

Z poważaniem,
            • agnieszka12341 Re: Swietne pytanie 04.03.08, 13:17
              Patrze rachunek i rzeczywiscie zniknely od lutego. W styczniu
              zakladalam konto mamie i jeszcze byla mowa o roku bezplatnych
              przelewow.
            • agnieszka12341 Re: Swietne pytanie 04.03.08, 14:08
              I zniesiono tez oprocentowanie ekontasmile
              • japolan Re: Swietne pytanie 04.03.08, 14:33
                Trochę później,

Z poważaniem,
        • japolan Re: Swietne pytanie 04.03.08, 13:07
          Dzień dobry,

1. W Polsce poznałem w praktyce kilka banków, umożliwiających dostęp do racunku (rachunków) on-line. Poznałem w praktyce kilka metod zabezpieczania rachunku przed nieuprawnionym dostępem. W zakresie zabezpieczeń, "mBank" jest, moim zdaniem, jednocześnie: zabezpieczony dobrze (perspektywa klienta, a nie informatyka) oraz w sposób znośny dla klienta. Wspominam o tym, ponieważ w innych bankach wprowadzono - podobno jeszcze lepsze - zabezpieczenia (tak zwane hasła maskowane), które mi nie odpowiadają. Nie odpowiadają do tego stopnia, że w jednym z takich banków to już kilka (były bezpłatne) "zestawów startowych" zużyłem, nadal były problemy. Gdy inne banki to przejęły, również w dostępie do ich systemów pojawiły się problemy, których wcześniej (prawie) zupełnie nie miałem. Spotkałem się także z drugim "biegunem". Telefonicznie wypytywałem przed paru laty o kwestie bezpieczeństwa przy dostępie elektronicznym w pewnym banku, który później został przejęty przez inny. Zapewniono mnie, że wszystko jest OK. Zapytałem, czy jest coś poza identyfikatorem i hasłem. Usłyszałem w odpowiedzi: "A po co?". To mi wystarczyło, by lekceważyć ich reklamy.

2. Jeszcze w kwestii zabezpieczeń. W przypadku "mBanku" nie musiałem nigdzie chodzić po klucze, dyskietki, tokeny. To może być ułatwienie, zwłaszcza w przypadku małej liczby placówek stacjonarnych. Założenie rachunków, dyspozycje, zamówienia realizowano w "mBanku" zdalnie. Jedyna niezbędna wizyta w placówce stacjonarnej okazała się niezbędna po dłuższej przerwie w korzystaniu z rachunku, dodatkowo połączonej ze zmianą danych weryfikacyjnych (telefony, dokument).

3. Kwestia korzystania z rachunku bankowego (głównie) przez sieć, jak sądzę, wiąże się z przyzwyczajeniami. Sam wiele spraw tak załatwiam. I to działa. Są sprawy, które załatwiam w placówkach stacjonarnych, które jednak odwiedzam z rzadka. Jedną w końcu musiałem, bo zmienii pewne rozwiązania elektroniczne i nie chciałem sam się zajmować generowaniem kluczy - na wszelki wypadek.

4. Sądzę, że odwiedzenie stron sieciowych "mBanku" w Polsce pozwoli ocenić, iż ich reguły są dość stabilne. Nie tylko mnie nie spodobało się wprowadzenie przed paru laty niskich (50 groszy za transakcję) opłat za przelewy zewnętrzne. Dla mnie "mBank" nie był pierwszym bankiem. Głównie z uwagi na poustawianie pewnych spraw gdzie indziej. Jednak znaczenie "mBankowego" rachunku stale rosło, gdyż nie tylko miałem tam pieniądze, ale także dokonywałem sporo przelewów. Po wprowadzeniu w/w opłaty sporo ustawień powprowadzałem przy innnych rachunkach. Niektórzy ludzie po wprowadzeniu w/w opłaty zakładali rachunki w innych bankach - wcześniej ich rachunki w "mBanku" były głównymi, a nawet jedynymi.
          Niedawna rezygnacja przez "mBank" w Polsce z opłat za przelewy zewnętrzne została przyjęta bardzo dobrze. Sam jestem z tego zadowolony i sądzę, że za jakiś czas w udostępnionym mi przez "mBank" systemie transakcyjnym na nowo poustawiam wzorce przelewów.

5. Moim zdaniem, klienci "mBanku" w Republice Czeskiej i w Republice Słowackiej mają nawet lepiej, niż klienci w Polsce. W Republice Czeskiej i w Republice Słowackiej ma miejsce wdrażania "wersji narodowych" rozwiązań merytorycznych i elektronicznych, które sprawdzono w Polsce. U nas był poligon, były testy.
          Sądzę, że pomocne w podjęciu decyzji będzie podliczenie, ile dana osoba płaci za czynności jakiegoś "kamiennego banku" w Republice Czeskiej i sprawdzenie, jakie zyski dałoby skłądanie co miesiąc odpowiednich sum na rachunku "eMax" w "mBanku".

Z poważaniem,
        • slavko2 Re: Swietne pytanie 04.03.08, 13:42
          w CR jesli chodzi o rynek bankowy mamy do czynienia z quasi
          monopolem 3, 4 banki (SB, KB, CSOB) podzieliły sie rynkiem i stad te
          opłaty za wszystko. W Polsce jest podobnie z rynkiem usług
          komórkowych. 3 od niedawny 4 play niby wszystko w porządku ale tak
          naprawde konkurencji zadnej. Rynek podzielony ceny uzgodnione przez
          operatorow i efekt taki ze rozmowy w Polsce są jedymi z najdrozszych
          w Europie. W przypadku Mbanku, to sadze ze brak poplatku w
          przyszlosci pozostanie. To konkurencja bedzie sie musiała
          dostosowywac. Tka jest w Polsce. Przez pierwsze kilka miesiecy
          Mbanka zebrał depozyty juz liczone w miliardach CK dokladnych danych
          nie mam a to przy nizkich kosztach dzialaności (internet brak
          klasycznych oddziałow kilkanascie powstanie)silnym wsparciu Commerz
          Banku a wec spółki matki pozwoli na utrzymanie z jednej strony
          zerowych polatku a z drugiej strony w przypadku depozytow oferować
          jedne z najwyzszych oprocentowan lokat co zreszta juz sie dzieje.
          dzialania te rokuja moim skromnym zdaniem sukces na rynku CR i SR.
          • utrat Czesi, Slowacy a MBank 11.03.08, 11:37
            Wszyscy sa niezwykle nieszczesliwi z powodu wysokich oplat bankowych. Nie dziwie
            sie - czeskie banki to hieny zerujace na swoich klientach i bardzo dobrze o tym
            wszyscy wiemy. Pojawil sie MBank - posprawdzalem informacje o banku,
            dowiedzialem sie, ze jest czescia BRE Banku (a co za tym idzie grupy kapitalowej
            Commerzbank), i od razu zalozylem sobie konto, kazalem sobie przelewac pensje na
            nowe konto. Bez najmniejszego zalu opuscilem CSOB, ktore obiecuje bezplatna
            transakcje, a potem sie okazuje, ze biora za nia 25 koron... Bezplatne konto
            studenckie kosztowalo mnie co roku 40 (co prawda za kazdym razem mi pieniadze
            oddawali, ale dopiero po osobistej interwencji). MBank - oprocz tego, ze juz
            pare miesiecy otwiera oddzial w Ostrawie i ciagle nie moge od nich uzyskac
            zadnych informacji a propos kredytu hipotecznego, ktory chce zaciagnac, dziala
            swietnie i wszystkim go moge polecic. To samo mowilem swoim kolegom - Czechom i
            Slowakom. Reakcje? Hmm... No wiesz, ale ja juz od 5 lat mam konto w swoim banku.
            Albo: Oj tam, tyle z tym roboty. Ewentualnie: A skad wiesz, czy nie wprowadza
            oplat za chwile. Mbank powinien kierowac swoja oferte WYLACZNIE do ludzi
            mlodych, ktorzy sa jednak troszke mniej popsuci i leniwi. I jednak troche
            bardziej do Slowakow, niz Czechow, choc rynek bez watpienia mniejszy, ale
            prezny. Pozdrawiam.
            • japolan Re: Czesi, Slowacy a MBank 11.03.08, 22:11
              Dobry wieczór,

Dziękuję za ciekawe wypowiedzi. Można się z tego sporo dowiedzieć o funkcjonowaniu czeskiego rynku finasowego.

Na samym forum "mBanku" są ciekawe dyskusje. Podaję przykładowe adresy:
              mbank.cz/forum/read.html?f=1&i=19089&t=19089&sr=dd&pn=1
              mbank.cz/forum/read.html?f=1&i=23521&t=23521&sr=dd&pn=1
              Z poważaniem,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka