Dodaj do ulubionych

Mam psa - proszę o radę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 23:57
Cześć. Kilka dni temu ogłaszałem się na forum i prosiłem o pomoc przy zakupie
Golden Retrievera. Teraz tuż obok mnie śpi grzecznie siedmiotygodniowy
szczeniak. Dzisiaj wybraliśmy się do weterynarza na ogólny rekonesans.
Pierwsze szczepienie już miał przed zakupem, kolejne przed nim. Lekarz
ogólnie ocenił i stan zdrowia i wyglad psiaka jako dobry. Dostał jakiś
specyfik na odrobaczenie. Jakąś godzinę po zabiegu dopadła go biegunka a cały
wieczór był wyjątkowo niemrawy. Może dziwne że o to pytam ale nie miałem
wcześniej psa i nie wiem czy to normalne po tym zabiegu czy czymś powinienem
się tu przejmować.

Kolejna sprawa, na którą sam nie zwróciłem uwagi, to stan jego oczu.
Weterynarz stwierdził że wydzieliny jest chyba za dużo, polecił abym kupił
psu Świetlik w aptece i zakraplał. Teraz i tym się przejmuję. Wiecie, na
wszystko zrobiłem się przewrażliwiony. Co możecie o tym powiedzieć? Lekarz
wspomniał, że niektóre rasy po prostu mają do tego większe skłonności niż
inne. Jakie mogą być tego przyczyny? Jeśli to jest lekkie schorzenie, to czy
świetlik pomoże a jeśli tak to kiedy powinno to ustąpić? Co wogóle wiecie o
problemach psiaków z oczami?

Powyżej dwa tematy. Jeśli macie rady dla początkującego na jakikolwiek inny
temat będę również bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam. Wojtek.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ada Re: Mam psa - proszę o radę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.04, 00:23
      Cześć Wojtek:-))
      Nic się nie martw , po odrobaczeniu mogą być takie przykre
      dolegliwości.Obserwuj psiaka i jeśli jutro będzie kiepsko się czuł, to zadzwoń
      do weterynarza.
      Jeśli o oczka chodzi , to świetlik jest bardzo dobry do przemywania.Zapobiega
      zapaleniu spojówek i wszelkim podrażnieniom.U psiaków , to częsta przypadłość ,
      ale można sobie z tym poradzić!:-))

Pewnie takich pytań będziesz miał jeszcze wiele , dlatego zapraszam na forum
      Dogomaniaków (w Grupie 8 są Goldenki) :-)))
      www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=index
      • Gość: Wojtek25 Re: Mam psa - proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 00:27
        Uff. Nieco mnie uspokoilas i moze nawet spokojnie zasne. :-) Jesli jednak
        ktokolwiek bedzie mial dalsze rady to czekam i z gory dziekuje za kazda pomoc.
    • Gość: olo Re: Mam psa - proszę o radę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.04, 00:30
      Z opisu wynika że nic sie nie dzieje.Weterynarz powinien Ci więcej i staranniej
      wytłumaczyć. Przecież za to płacisz.Pomyśl o zmianie wet. Zaopatrz sie w mądre
      ksiązki i nawiąż kontakt z innymi właścicielami tej rasy. Skoncentruj sie na
      kwestiach wychowawczych. W tym celu kup i dokładnie przestudiuj/ nie
      przekartkuj/ np pozycję pt,, Okiem psa,, czy ,, Zapomniany język psów ,,.
      I wytrwałosci oraz konsekwencji. Poswięcaj zwierzakowi dużo czasu ale w sposób
      mądry i zorganizowany. PZDR
    • Gość: Ada Re: Mam psa - proszę o radę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.04, 00:43
      Olo ma rację co do weta. Książki również polecam!
      A jeśli chodzi o kontakt z innymi posiadaczami rasy , to jeszcze raz zapraszam
      pod podany wcześniej link.
      :-)))

PS.Śpij spokojnie , bo psiak będzie zdrów, natomiast jego Pan padnie z
      przemęczenia i troski ;-))
      Pozdrowionka
    • Gość: sabianka Re: Mam psa - proszę o radę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.04, 01:42
      Witaj, niewiele więcej Ci poradzę niż to co już zostało napisane. Reakcja na
      odrobaczanie jak najbardziej naturalna, czasem jest to tylko biegunka, czasem
      tylko wymioty a czasem jedno i drugie. Jeśli jest szansa na dokładne przyjżenie
      się kupce to polecam bo jeśli byłyby w niej robale to odrobaczenie trzeba
      powtórzyć. Natomiast co do oczu to pewnie jest to zalezne od rasy, ja mam
      kundelka 12-letniego, który nigdy nie miał problemu z oczami, natomiast mój kot
      ostatnio przeszedł operację oka. Też w pewnym momencie wet polecił świetlik ale
      tylko dodatkowo, tzn. oprócz tego były krople do oczu, różnego rodzaju żele
      itp. Jeśli świetlik nie pomoże to jednak znowu do weta. O chorobach oczu i nie
      tylko możesz poczytac na www.vetserwis.pl
      • tygrysowa Re: Mam psa - proszę o radę 09.03.04, 12:42
        Wojtek, jest jeszcze jedna dobra rzecz do przemywania psich oczu to po prostu
        sol fizjologiczna , taka jaka sie uzywa dla niemowlakow.
        Serdecznosci
    • Gość: BlueBerry Re: Mam psa - proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 12:57
      tutaj znajdziesz podstawowe informacje:
      www.vetserwis.pl/pielegnacja.html
    • ombu Re: Mam psa - proszę o radę 09.03.04, 17:13
      Nie leczony stan zapalny oczu może doprowadzic do zapalenia trzeciej
      powieki,więc bardzo pilnuj oczu.Sprawdzaj czy ropy robią się jaśniejsze,czy
      ciemno-brązowe,świadczące o postepującej infekcji.
      Krople homeopatyczne sa ze świetlikiem powinny pomóc,jeżeli to nie jest nic
      groźnego.
      • venus22 Re: Mam psa - proszę o radę 09.03.04, 19:18
        Moj wet polecil mi wpuszczac krople lub dwie herbaty mojej suczcce do oka, i
        pomoglo swietnie.
        herbate parzylam z torebki, czekalam az dobrze wystygnie, i po dwoch dniach
        ropienie ustalo.
        A ja z kolei bardzo polecam "How To Speak Dog" Stanley'a Corena - Jak mowic po
        psiemu.. jesli jest.
        Venus
    • Gość: Mozaba Re: Mam psa - proszę o radę IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.04, 20:45
      Oj! Naprawdę życze aby świetlik ( i może przemywanie esencją herbacianą)
      pomógł. Mojej O-nce nie pomogło. Miała zapalenie grudkowe trzeciej powieki -
      taką mają w przeciwienstwie do ludzi psy . To czeste u psów średnich i dużych
      ras ( czyli mój owczarek niemeiecki i Twoja "Goldenka") trzeba było operować .
      Grudki były już w tym zapaleniu tak przerośniete , że wyglasdały jak maliny (
      oczywiście tego tak niewidac , a dopiero gdy Wet. zakropi oczy i odsłoni III
      powiekę . Sam zabieg nie jest bolesny , ale trzeba psa ululać i jest
      potem "nieprzytomny" cały dzień , a zamiast oczu ma krwawą masę . Wygląda to
      strasznie i do tego podnosi slaba głowę patrząc z wyrzutem - " coś cie mi
      zrobili ? ". Mąż nachylał sie nad mała i poprostu ryczał , ale następnego dnia -
      godzina 5!!! rano był wskok do łóżka lizanie , szaleństwo i nasze odczucie ,
      że dziękuje , iż oczy już nie swedzą i nie bolą. Jedyne objawy tego zapalania
      to byla biala ropna wydzielina , szczególnie rano ( choc bywały dni , ze jej
      nie było i dlatego wahałam się z 2 tyg. czy iść do weta.) . Acha , radzę tak
      jak mi poradzono gdyby po 2 tygodniach zakraplania świetlikiem ( są takie
      krople nie tylko maść ) nie ustępowało to nie żałuj pieniędzy na pójście do
      innych weterynarzy. W przypadku chorób oczu , gdy np. do oczu dostanie się
      piasek czy ziemia , to przez tarcie może zniszczyc prawie nieodrwacalnie oko ,
      a objawy początkowo takie same j/w czyli wydzielina z oka. Myślę , że wszystko
      będzie u Ciebie dobrze , czego życzę !!!. A jakie masz konkretnie inne
      problemy , to mając już ! 8 miesięczną dziewczynę owczerkową staroniemiecką ,
      może pomogę.
      • Gość: Dziunia Re: Mam psa - proszę o radę IP: *.srg.vectranet.pl / *.srg.vectranet.pl 10.03.04, 21:51
        No właśnie przy zaczerwienionej trzeciej powiece nie wolno pozwolić psu kopać w
        ziemi,lub jeżeli mieszkasz nad morzem kopać w słonym piachu.Przyspieszy to stan
        zapalny i operacja będzie nie unikniona.Organizm szczeniaka jest za złaby żeby
        sie z tego wybronić.
        Mam nadzieję,ze nic takiego się nie zdarzy i wszystko będzie ok.
    • Gość: Mozaba Re: Mam psa - proszę o radę IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.04, 20:49
      To jeszcze raz ja. Jeżeli chodzi o odrobaczanie , to nie martw sie we
      wszystkich książkach , a także weci mówią , że po odrobaczaniu pies jest
      smętny , nie swój itp. Co prawda na moją to nie dzialalo , i mimo , że jej sie
      bacznie wtedy przyglądałam to ani na moment nie opuścił ją szczeniacki i to
      wybujały temperament. Zachowywała się tak jak zawsze ale wyjątki potwierdzają
      ponoć regułę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka