Gość: mak IP: *.proxy.aol.com 27.03.04, 08:49 mysle o zakupie psa rasy JTt z rodowodem,slyszalem ze sa to zywiolowe, bardzo aktywne psy.Czy ktos moze podzielic sie ze mna opinia o psach rasy Jack Russel. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Jack Russel terrier IP: *.crowley.pl 27.03.04, 18:41 Ja mam od 7 lat takiego pieska. Są to psy bardzo absorbujące ;) Niezwykle aktywne i bardzo głośne. Są też niestety agresywne do innych psów. Są to sprytne pieski ale trudne do opanowania. Radzę przemyśleć decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Jack Russel terrier IP: *.proxy.aol.com 29.03.04, 02:58 mozesz mi napisac jak poswiecasz swoj czas temu pieskowi,bede wdzieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olgierd Re: Jack Russel terrier IP: *.grassavoye.pl / *.grassavoye.pl 30.03.04, 17:41 Moi rodzice mają Parson Jack Russel (ma troche dłuższe łapki niż JR). Psinka przekochana, ale trzeba pamiętać, że to terrier. Więc nie oczekuj, że będzie spokojnie leżał na dywaniku i rozmyślał o teorii względności. Pies bardzo ruchliwy, zabawowy i towarzyski. Terriery mają na ogół tendencję do agresji wobec innych psów, dlatego ważna jest socjalizacja od malucha. Jeżeli od małego będzie się przyzwyczajał do innych zwierzaków, no i oczywiście sam nie będziesz próbował z niego zrobić bestii, to nie będzie problemów. Ogólnie - super rasa, acz nie dla każdego. pzdr. Olgierd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Jack Russel terrier IP: *.proxy.aol.com 30.03.04, 18:32 dzieki za informacje Olgierd,przeczytalem mase informacji w ksiazkach i na internecie dotyczace tego psa ,ale chcialem uslyszec bezposrednia opinie od wlasciciela,ja tez wlasnie mysle o zakupie tego na wyzszych lapkach,jeszcze raz dzieki,pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka_70 Re: Jack Russel terrier 02.04.04, 18:03 Miałam przez 10 lat JRT, suczkę. To wszystko o czym pisze Olgierd to prawda! Pies musi być od małego socjalizowany, przyzwyczajany do innych psów, do dzieci i baaardzo krótko trzymany. Jeśli nie okażesz się dość stanowczy, pieskowi może się wydać, jak juz podrośnie, że jest panem Twojego domu. Moja Peggy do końca życia próbowała zostać przewodnikiem stada. Uznawała jedynie moją mamę, cała reszta była w hierarchii niżej niż ona. No, ale piesek trafił do nas dorosły (8 letni) a zatem ukształtowany, niestety, przez całkowicie jej podporządkowaną starszą panią ale szybko nauczył się (JRT są baaardzo bystre), że u nas panują inne porządki i musi to zaakceptować. Z tej informacji wynika także dobra wiadomość: żyła w doskonałym zdrowiu i kondycji 16 lat, dopiero wtedy zaczęła niedomagać a i tak żyła 18 lat. Bardzo nam jej brakuje :-( Jako przykład tego, jak szybko te pieski się uczą, mogę opowiedzieć, że kiedy okazało się, że po każdym posiłku musi dostawać leki (miała już 16lat i chorą wątrobę) zaczęła, mimo swego łakomstwa, udawać przed nami, że nie je. Bo wiedziała, że jak tylko skończy jeść wepchniemy jej tabletkę. Zakradała się do miski, kiedy nikogo nie było w kuchni i jadła a kiedy ktoś się zbliżał chowała się pod stół i udawała, że jej tam nie ma . Nienawidziła podawania tabletek - wiadomo! A jeśli już nam się udało wepchnąć jej tabletkę do gardła, nie pomagało żadne czekanie aż przełknie, aż się obliże, co jest podobno znakiem przełknięcia. Ponieważ zorientowała się, że za każdym razem kiedy wypluje tabletkę przy nas, my jej ją spowrotem wepchniemy, udawała, że połyka. Odchodziła i wypluwała za parę minut, rozmoknietą tabletkę pod stołem, w jej koszyku, na balkonie itp. Taki cwaniak :-) Polecam stronę internetową o adresie po prostu: www.terrier.com w całości poświęconej JRT (i chyba jest tam więcej o Parsonach niż klasycznych JRT). To znakomite pieski, najodważniejsze na świecie, takie 'bravehearty' w psiej skórze! Pozdrawiam i powodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Jack Russel terrier IP: *.proxy.aol.com 03.04.04, 17:39 dzieki za informacje,strona jest bardzo dobra,jest na niej m.in.6000 zdjec JR,wczoraj obejrzalem 3700,zastanawiam sie czy kupienie psa np.8-12 miesiecznego nie bylo by lepszym rozwiazaniem niz kupowanie szczeniaka,pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Jack Russel terrier IP: *.proxy.aol.com 19.04.04, 09:01 dzisiaj widzialem slicznego pieska JRT,osmiomiesieczny tzw.mieszana siersc,czy mozna ukladac 8 -mio miesiecznego psa ,czy nie jest juz zbyt przyzwyczajony do poprzednich wlascicieli ,ktorzy chca go sprzedac?,pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re:Jack Russel ,a Parson Russel terrier,czy.. IP: *.proxy.aol.com 02.05.04, 09:21 jest jakas roznica miedzy tymi psami ? Odpowiedz Link Zgłoś