Dodaj do ulubionych

Fan- Club SHIH-TZU

IP: 80.50.13.* 14.04.04, 10:36
Zapraszam do wpisywania się właścicieli tych przecudnych piesków. Sam
posiadam 1,5 rocznego Kubusia, który jest oczkiem w głowie całej rodziny.
Piszcie co najbardziej lubicie w waszych psinach, czego nie, i na co chorują
Obserwuj wątek
    • rafcix Re: Fan- Club SHIH-TZU 14.04.04, 18:32
      No proszę... nareszcie ktoś od SHIH-TZU. A co dziwne, nasz piesek też nazywa
      się... KUBUŚ:-))))) 30-go marca skończył 3-miesiące, a od ponad miesiąca
      mieszka z nami. Ja nigdy wcześniej (w przeciwieństwie do żony) nie miałem
      pieska i trochę się bałem, czy damy radę. Ale teraz jesteśmy tak zakochani w
      naszym KUBUSIU, że ho ho ho... Zazdrościmy mu tych niespożytych pokładów
      energii, ciągłego uśmiechu na pyszczku. Ach, i te piękne oczka... Jest
      strasznie ruchliwy i najgorsze w tym wszystkim, że (jak przystało na SHIH-TZU)
      w pełni niezależny, tzn. słucha się wtedy, kiedy jemu się to podoba. Jakby mógł
      to wyżebrałby od nas wszystko, spał między nami w łóżku, itp. Dotychczas, był
      tylko troszkę podziębiony, ale po konsultacji z wetem i odpowiednim leku
      wszystko przeszło. Obecnie jest po drugim szczepieniu, w związku z tym uważamy
      na niego i ograniczamy czas przebywania na dworze, ale ten jak już się tam
      wyrwie, to... Czy wszystkie SHIH-TZU są tak bardzo zainteresowane otaczającym
      światem. Nasz KUBUŚ najchętniej wszędzie sam by wszedł, sprawdził, powąchał, a
      w końcu zjadł. Ciekawi jesteśmy, czy kiedyś ta ciekawość mu minie.
      Bardzo się cieszymy z żoną z inicjatywy takiego FAN-CLUBU. JESTEŚMY ZA!!!!!
      pozostańmy w kontakcie...
      Pozdrowienia
      Rafał i Aga

PS) Czy wasze SHIH-TZU chętnie zostają same w domku. Nasz niestety czasami musi
      posiedzieć ok. 4 godzin sam. Nawet nie macie pojęcia jaki żal ściska nas za
      gardło, kiedy musimy go zostawić. Ciekawi nas, czy korzysta z wolnej chaty, czy
      raczej bardzo tęskni. Oby to pierwsze było prawdą;-))
      • Gość: marcela Re: Fan- Club SHIH-TZU IP: *.alpha.sosnowiec.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 21:51
        ja mam swojego shih-tzu od 3 miesięcy, za 2 dni kończy 5 mięsięcy- taka mała
        rocznica:-).. nigdy wcześniej nie miałam żadnego pieska, a teraz ani ja ani
        moja rodzinka nie wyobraza sobie, żeby mogło bąbla nie być.. wydaje się, że
        jest z nami od zawsze! mnóstwo energii (szczegolnie na wieczór), ciągła
        ciekawość, no i te oczka.. straszny pieszczoch z niego, uwielbia głaskanie po
        brzuszku i spanie.. na rękach (albo raczej.. na "klatce piersiowej")!
        bombi w sumie nie chorował, nie licząc małej niestrawności po przeprowadzce,
        ale ostatnio ma zapalenie uszek- dostał maść z antybiotykiem i widać poprawę..
        slyszałam również, że ta rasa ma często problem z oczami, jak to bywa u ras
        długowłosych..
        bąbel raczej rzadko zostaje sam w domu, czasem na godzinkę lub dwie, ale wtedy
        barrrdzo tęskni i żal patrzeć w te smutne oczka.. ale gdy już zostaje,
        wykorzystuje spokój i ciszę na.. drzemkę!
        FAN-CLUB SHIH-TZU uważam za świetny pomysł, pozdrawiam
    • gussia Re: Fan- Club SHIH-TZU 15.04.04, 11:46
      Witam Wszystkich zakochanych w rasie SHIH TZU !
      Tak jak mój maż, który już wcześniej wpisał się jestem bardzo zakochana w
      naszym piesku. Nasza perełka wabi się KUBUŚ. Przyjechał do nas aż z Leszna k.
      Poznania na lotnisko Okecie. Jestem bardzo dumna z naszego pieska. Jest bardzo
      kochany jak i odrobinkę niegrzeczny. Najbardziej podoba mi się zachowanie ludzi
      jak jestesmy na spacerku. Tak bardzo sie nim zachwycają, a i Kubuś jest z tego
      bardzo zadowolony. Widze to ponieważ zawsze spaceruje dumny z podniesioną głową.
      Pomysł z Fan Clubem jest bardzo dobry i w pełni go popieram !!!!!!!!!!!
      Pozdrawiam
      Aga&Rafi
    • rafcix Re: Fan- Club SHIH-TZU 15.04.04, 22:49
      Witam! Mam jeszcze jedno pytanko, do bardziej doświadczonych właścicieli tej
      rasy. Czy pieska SHIH-TZU da się wyszkolić? Chodzi mi o podstawowe zasady
      posłuszeństwa. Czy ta rasa łatow się uczy? Bo z moich obserwacji KUBUSIA
      wynika, że trzeba do tego anielskiej cierpliwości i diabelskiej energii. A może
      to tylko kwestia czasu, w końcu mój SHOH-TZU ma dopiero 3 miesiące:-) No
      właśnie... kiedy w ogóle zacząć taką naukę? Na razie wydaje się być wszystkim
      dookoła zainteresowany i na maxa rozproszony:-)))
    • rafcix Re: Fan- Club SHIH-TZU 19.04.04, 21:47
      Cóż, szkoda... Czyżby faktycznie nikt na tym forum nie posiadał SHIH-TZU lub
      nie miał nic do powiedzenia na temat swojej pociechy? To przykre... I nawet
      zapał PLOCMANA okazał się słomiany:-((( A zapowiadał się tak dobrze...
      • wawanka1 Re: Fan- Club SHIH-TZU 20.04.04, 19:52
        mam 6-cio letnia suczke. przynosi pileczke, przychodzi jak sie ja wola (
        zazwyczaj). Co wiecej do szczecia potrzeba? Na komende "bron pana!", raczej nie
        masz co liczyc......choc z drugiej strony w takich maluchach czesto drzemie
        prawdziwy lew. Moja jest lwem tylko w domu. Na spacerze jest straszna
        pietrucha :-) Mysle ze kazdego psa mozna wiele rzeczy nauczyc...nalezy sie
        jednak uzbroic w wiele cierpliwosci ( czego i sobie zycze - wlasnie jutro
        ruszam po nowa pociechedo kolekcji). Pozdrawiam goraco wszystkich psiarzy. i do
        zobaczenia na spacerach! :-)
        • rafcix Re: Fan- Club SHIH-TZU 20.04.04, 20:09
          nie, absolutnie mi nie chodzi o to, aby mój KUBUŚ nas bronił (jakoś nawet przy
          wybujałej fantazji nie mogę sobie tego wyobrazić, chociaż...). To raczej ja
          poczuwam się do obrony tego maluszka, bo (faktycznie) na spacerach ciekawy
          świata, a tak na serio to cykor z niego niesamowity. Na podwórku i w domu czuje
          się bardzo pewnie. Skutecznie odstrasza psa sąsiadów (ON) od naszego ogrodzenia
          swoim "potężnym" szczekaniem. Komiczny widok:-))) Musielibyście to widzieć:-) W
          swoim poprzednim poście miałem na myśli raczej podstawowe zasady posłuszeństwa,
          np. żeby nie jadł z ziemii, nie ciągnął smyczy i nie gryzł jej, reagował
          na "siad, puść, zostań", itp. Już teraz wiem, że wszystko jest możliwe. KUBUŚ
          choć jest bardzo młody (3 miesiące), jest bardzo pojętny. Już reaguje na imię,
          przynosi piłeczkę, biegnie do drzwi na dźwięk dzwonka, bardzo chętnie jeździ
          samochodem, uwielbia być czesanym, itp. Zrobił również niesamowite postępy w
          nauce czystości. Jeżeli mu się jeszcze "zdarzy" w domu, to tylko w jednym
          miejscu. Jest kochany i choćby nie wiem jak był niesforny to i tak będzie
          najukochanszy!
    • rafcix Re: Fan- Club SHIH-TZU 20.04.04, 20:11
      a jeżeli chcecie zobaczyć naszego, sławnego KUBUSIA to wejdźcie tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=12016464
    • Gość: rafcix Re: Fan- Club SHIH-TZU IP: *.eska.pl 23.04.04, 23:42
      up
    • Gość: GosiaH Re: Fan- Club SHIH-TZU IP: *.zep.com.pl 29.04.04, 11:40
      Witam serdecznie wszystkich zakochanym w SHIH- TZU. Sama mam pieska który już
      niedawno skończył rok. Musze przyznać że czasami mam z nim troche problemów
      związanych z tym że te psy są indywidualistami - aczkolwiek bardzo kochanymi i
      nie zawsze robi to co od niego oczekuję. Czasami gdy jestem z nim na spacerze i
      biega ze smyczy to poprostu ignoruje moje wołanie, to zalezy od humotu pieska.
      A tak na poważnie to pieski te sa bardzo pojętne i szybko się uczą, aczkolwiek
      wymaga to cierpliwości. Pozdrawiam i chetnie odpowiem na jakies pytania.
    • rafcix Re: Fan- Club SHIH-TZU 29.04.04, 19:33
      Mam pytanie do właścicieli SHIH-TZU. Jak wystrzyc maleństwo włoski w okolicach
      oczu? Mam wrażenie, że już troszkę mu przeszkadzają (nie podrażniają jednak
      samych oczek). Próbowaliśmy z żoną się do tego zabrać, ale Kubuś jakiś taki
      niecierpliwy... Nie chcemy go aż tak bardzo stresować i robić tego na siłę.
      Mamy jednak wrażenie, że taki mały zabieg kosmetyczny by mu pomógł. Chociażby
      nie robiłyby mu się takie sopellki (posklejane włoski przy oczkach od wilgoci).
      poradźcie coś. Liczę na rady.
      • Gość: nordea@gazeta.pl Re: Fan- Club SHIH-TZU IP: *.bredband.comhem.se 30.04.04, 00:13
        Nasz pies odszedl od nas w wieku 16 lat, jest to rasa psow ,ktore rzadko
        choruja.Oczki przemywalam jej rumiankiem,herbata wzglednie swietlikiem.
        Odrobaczalam ja dwa razy w roku gdyz nie bedac na smyczy wyjadala gowienka
        gdzie popadlo.,jest to podobno pozostalosc po przodkach gdzie psy te jadly
        padline.W ciagu jej dosc dlugiego zycia raz tylko musiala byc operowana
        zjadajac znaleziona kosc.Nosze sie z mysla kupienia psa tej samej rasy a moze
        nawet dwoch.
    • Gość: evita Re: Fan- Club SHIH-TZU IP: *.gronet.pl / 83.16.105.* 05.05.04, 11:45
      Witam,
      bardzo podobają mi sie te słodkie psiaki...Zresztą mojej córce też.
      W związku z tym mam pytania:
      -czy dziecko w wieku 10 lat poradzi sobie z takim obowiązkiem jakim jest pies
      tej rasy ?
      -czy koszty utrzymania Shih-Tzu są wysokie ?
      -jaki jest koszt zakupu takiego psiaka ?
      Z góry serdecznie dziękuje za info i pozdrawiam !!!
      evita
      • Gość: marcela Re: Fan- Club SHIH-TZU IP: *.alpha.sosnowiec.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 00:04
        psiaki shih-tzu są bardzo przyjacielskie i bardzo towarzyskie (przynajmniej moj
        Bąbel). kocha wszystkie dzieci, a dzieci przepadaja za nim.. ale raczej na
        przejecie obowiazkow przez 10-letnie dziecko bym nie liczyla. ewentualnie
        spacerki z pieskiem, ale szczegolnie na poczatku piesek wymaga duzo troski i
        uwagi (zreszta jak kazdy szczeniak). nie jeden dorosly moze sobie nie poradzic!
        nie wiem, czy koszty utrzymania mozna zaliczyc do wysokich, bo wczesniej pieska
        nigdy nie mialam.. ale wyglada to mniej wiecej tak:
        - zakup psiaka- 800-900 zl(bez rodowodu); 2000-2500 zl(z rodowodem);
        - jedzonko- zalezy od rodzaju- nasz shih-tzu je tylko "domowe"..;
        - kosmetyki- mozna taniej lub drozej- przecietnie szampon ok. 20-30 zl; plyn do
        przemywania oczek 20 zl; plyn do uszu 20 zl;
        - weterynarz- odrobaczanie (na poczatku co miesiac, dwa)- 20zl; szczepionki 20-
        50 zl; (2 pierwsze wizyty ok. 100zl, pozniej 20-30);
        - fryzjer (co dwa miesiace) ok. 50zl;
        - legowisko, zabawki, miski itp. ok.100 zl na poczatek;
        - straty poniesione z naszej winy (buty, wykladziny itp. :-)
        to tak mniej wiecej wyglada, chociaz nie wiem czy jest sens przeliczania tego
        wszystkiego na kase.. dozgonna milosc i wiernosc pieska zdola wynagrodzic te
        wydatki, a wesoly, zdrowy i zadbany piesek to duma wlasciciela!
        w razie pytan, chetnie odpowiem.. pozdrawiam.
        • Gość: evita Re: Fan- Club SHIH-TZU IP: *.gronet.pl / 83.16.105.* 20.05.04, 10:16
          Bardzo serdecznie dziękuje za odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło, na co
          ewentualnie sie muszę przygotować, w razie zakupu pieska tej rasy. A
          najlepiej "u źródła"... Co do mojej córki, to myślę, że podstawowym sprawom
          chyba by podołała (spacerki...)
          Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
          evita
    • Gość: evita Re: Fan- Club SHIH-TZU IP: *.gronet.pl / 83.16.105.* 19.05.04, 09:19
      A ja myślałam, że tu są rzeczywiście fani SHIH-TZU, i ktoś odpowie na moje
      pytania.....szkoda.
      Przecież dla właściciela pieska tej rasy to chyba nic trudnego...
      evita

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka