Dodaj do ulubionych

do lw - pytanie o mleko

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 22:06
pozwalam sobie mieć pytanie o mleko dla kota
moja kicia bardzo lubi pić mleko i nie ma po nim żadnych problemów żołądkowych
ale czytając to wszystko o mleku mam pytanie
czy w związku z tym powinnam jej podawać mleko bardziej tłuste?> np. 3,2%?
czy zupełnie chude? 0,5 % albo 0% a może rozcięńczać z wodą?>???
już się pogubiłam w tym wszystkim
w każdym razie ona śmietany nie lubi,(ewentualnie z twarogu wiejskiego) ale
mleko tak i sama się go domaga - pije z wielką przyjemnością
więc w końcu jakie mleko mam jej podawac???
Obserwuj wątek
    • Gość: s Re: do lw - pytanie o mleko IP: *.kabel.telenet.be 01.05.04, 06:42
      Podawaj kotu wode a od czasu do czasu jako smakolyk mleko tluste , mleczko do
      kawy albo specjalne mleko dla kotow (ale najlepiej zwykle tluste)
    • Gość: lw Re: do lw - pytanie o mleko IP: *.crowley.pl 02.05.04, 02:06
      Jeśli kot nie ma nietolerancji na mleko to traktuje się je jak jeden ze
      składników pożywienia,więc nie ma sensu rozcieńczać wodą(jedyne wskazanie do
      rozcieńczania wodą to uczenie maluchów,że woda-prawie bezzapachowy i bezsmakowy
      płyn jest im potrzebny,bo mleka nie mogą <jeść> całe życie,a inne pokarmy nie są
      aż tak wodniste jak mleko-w naturze po prostu matka przestaje je dopuszczać do
      sutek,a ludziom trochę trudno przychodzi schowanie miski z mlekiem gdy zwierzak
      przez jeden dzień omija szerokim łukiem miskę z wodą).Tłuste mleko to nie
      poddane żadnym dodatkowym modyfikacjom-ma ok.3% białka,3.2% tłuszczu,4,7%
      laktozy(% oznacza gram składnika w 100g produktu,tutaj mleka)i witaminy
      rozpuszczalne w tłuszczach AiD3 oraz trochę witamin z gruby B np.B2-nie wskazane
      jak i u ludzi dla otyłych(bo tłuszcz mleka co prawda jest w postaci drobnych
      kuleczek-emulsji otoczonej cząsteczkami białek-łatwo trawiony,ale to głównie
      tłuszcze energetyczne -nasycone,jak w tkance tłuszczowej zwierzat,np.smalcu,
      łoju),mleko chude to po zdjęciu z niego śmietany-w odstałym mleku tłuszcz mleka
      ze względu na gęstość mniejszą od reszty składników unosi się do góry razem z
      kuleczkami otaczających go drobnych białek i zbiera się go-więc w 100g będzie
      prawie tyle samo białka i cukru a 0,5g tłuszczu ale i witaminy rozpuszczalne w
      tłuszczach zostają w śmietanie razem z tłuszczem,śmietana to w zasadzie sam
      tłuszcz i rozpuszczone w nim witaminy-np.30% ma 30% tłuszczu,2,2% białka i 3,1%
      cukrów.Tłusta śmietana może wywołać biegunkę właśnie ze wględu na dużą ilość
      tłuszczu-kot może to czuje,że nie da rady jej strawić.Śmietany nie powinno się
      dawać otyłym i z chorą wątrobą lub trzustką,z wrażliwymi jelitami,z
      nadkwaśnością żołądka-tłuszcz mocno pobudza wydzielanie soku
      żołądkowego.Jogurt-naturalny-zawiera korzystne bakterie
      które występują też w organizmach zwierząt,także w jelicie,gdzie pomagają w
      trawieniu,pobudzają układ immunologiczny,syntetyzują niektóre witaminy,konkurują
      z innymi bakteriami utrudniając zakażenie,laktozy nie ma,bo przefermentowana
      przez bakterie do kwasu mlekowego,choć w sklepowych zagęszcza się np.mlekiem w
      proszku-i z niego nie zdążą przefermentować już laktozy,bo po wstępnym
      przefermentowaniu-potem już chłodzi się jogurty aby zwolnić funkcje życiowe
      Laktobacillusów.Jogurty są dobre zwłaszcza po kuracjach antybiotykowych i zwykle
      są lepiej tolerowane niż mleko u ludzi czy zwierząt z problemami z trawieniem
      cukru mleka-laktozy.Ser to głównie duże białka mleka-kazeina,różne ilości
      tłuszczu-zależnie z jakiego mleka robiony-odpada woda,laktoza(ser robi się z
      ukwaszonego-przefermentowanego mleka-laktoza w kwas mlekowy) i drobne białka
      -albuminy oraz niewielka ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jaka jest w
      mleku(to co zostaje po zrobieniu z mleka sera to serwatka-woda,kwas mlekowy-w
      tak dużej ilości w jakiej jest w serwatce może powodować biegunkę osmotyczną
      -wciąga wodę do jelit,albuminy i witaminy rozpuszczalne w wodzie).Ser to już
      dość skoncentrowany w porównaniu do mleka produkt-chudy może stanowić zastępstwo
      mięsa pod względem białka i delikatniejszego tłuszczu,np.w niektórych chorobach
      wątroby,a tłusty dla wychudzonych i wymagających dużo białka.Mleko i jego
      przetwory są też dobrym źródłem wapnia dla zwierzaków,które nie mogą jeść kości.
      A tą stronkę sama przeczytałam z ciekawością,gdy sprawdzałam,czy nie zrobiłam
      jakichś błędów odnośnie technologii mleka i jego przetworów,dla ludzi też się
      przydadzą te informacje:
      slimak.sciaga.pl/prace/praca/17957.htm
    • Gość: karunia Re: do lw - pytanie o mleko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 21:38
      a więc lw - jakie mam to mleko podawać? bo się chyba zagubiłam w tej twojej
      długiej wypowiedzi:)
      mleko ma byc nierozcieńczone wodą i tłuste? 3,2 %???? tak?
      • Gość: Ali Re: do lw - pytanie o mleko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 15:54
        Kurcze...przeciez to było skopiowane z jakis referatow do 1 klasy liceum...nie
        czytałem od poczatku ale mozna kupic mleko dla kotow niedrogie o nazwie
        Felinemilk.
        Skład
        Such masa 96%, białko 26,5%, tłuszcz 26%, sole mineralne 6% tauryna i witaminy.
        Witaminy w 1 kg preparatu: wit. A 50000 j.m., wit. D3 4000 j.m., wit. E 90 mg,
        wit C 15 mg, witaminy z grupy B.

Właściwości
        FELINEMILK jest pełnowartościowym preparatem mlekozastępczym, zawierającym
        wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju kociąt.

Stosowanie
        FELINEMILK przeznaczony jest dla kociąt w wieku od urodzenia do 3 tygodnia
        życia jako jedyny pokarm podawany zamiast mleka suki. Preparat może służyć
        również do dokarmiania starszych kociąt w przypadku, gdy zachodzi taka
        konieczność.

Dawkowanie
        Dzienną ilość podawanego preparatu należy ustalić w zależności od wieku kociąt
        i ich masy ciała posługując się następującymi zależnościami:

od 1 tygodnia życia - 10 g preparatu na 120 g m.c. dziennie
        (podzielić na 6-10 posiłków w zależności od kondycji kociąt),

od 2 tygodnia - 10 g preparatu na 140 g m.c. dziennie
        (podzielić na 5 posiłków),

od 3 tygodnia życia - 10 g preparatu na 160 g m.c. dziennie
        (podzielić na 4 posiłki).

Podawane wartości są średnią. Zapotrzebowanie energetyczne, które jest podstawą
        do ustalenia niezbędnej ilości podawanego preparatu może się różnić w
        zależności od rasy. Według powyższego schematu można obliczyć dawkę dla całego
        miotu, sumując masę ciała kociąt.
        10 g preparatu dostarcza około 230 kJ energii (55 kcal). Obliczoną ilość
        preparatu należy rozpuścić w 2,5 krotnie większej ilości wody w temperaturze 50
        stopni C.
        Przygotowane mleko podawać przez butelkę ze smoczkiem po ostygnięciu do
        temperatury 35 stopni C. Wszystkie przybory potrzebne do przygotowania
        preparatu muszą być czyste i wyparzone.
        Płaska łyżka stołowa zawiera około 10 g preparatu lub około 12,5 ml wody.

Opakowania
        Pojemnik plastikowy z wiekiem zatrzaskowym - 250 g.

Gatunek zwierząt
        Koty.

• mar.gajko Re: do lw - pytanie o mleko 05.05.04, 16:10
          Ja kotom mleka nie daję z prostej przyczyny - maja sraczkę. Jeżeli twoje nie
          mają, to poprostu dawaj Idź środkiem i kup 2%, możesz kapnąc wody. Widzisz
          swojego kota cały czas jeżeli mu nie szkodi a lubi.....Dawaj.
          • Gość: karunia Re: do lw - pytanie o mleko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 18:06
            no właśnie bardzo lubią mleko i nic im nie jest
            rzeczywiscie bede dawac 2 %
            to są koty dorosłe - 6 i 7 lat
            chwala, ze nie maja zadnych sensacji zołądkowych po tym
            zawsze to jakiś pokarm:) to mleko, całkiem ważny zawierający witaminy
        • Gość: lw Re: do lw - pytanie o mleko IP: *.crowley.pl 05.05.04, 23:30
          Tak,ale to jest zupełnie inne mleko-to jest mleko dla osesków,które nic innego
          nie jedzą i ma im wszystkiego potrzebnego do intensywnego wzrostu
          dostarczyć(kociątko podwaja masę ciała prawie w 1.5 tygodnia,a dorosły
          kot??rośnie??chyba w tkankę tłuszczową),a tu chodzi o mleko tylko jako jeden z
          wielu składnikow pożywienia dla doroslegozwierzaka(przecież dzieci powyżej roku
          i dorośli ludzie też nie piją mleka kobiecego ani zastępczego tylko mleko
          uzyskiwane od krów lub kóz,mleko dla rosnących maluchów jest bardziej
          skoncentrowane-można przesadzić choćby z tłuszczem i witaminami A i D3).
          A tak na marginesie te ilości w pozycji skład to skład produktu-ten
          produkt-preparat mlekozastępczy w postaci proszku musimy przed podaniem
          doprowadzić wodą do postaci płynnej.
          A odnośnie wartości odżywczych mleka i jego przetworów to wchłonięta przeze mnie
          wiedza i to z zakresu technologii przetwórstwa spożywczego produktów pochodzenia
          zwierzęcego połączona z żywieniem psów i kotów,na pewno nie przerabia się tego
          tak dokładnie w liceum,jeśli już to w technikum gastronomicznym i na studiach
          wyższych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka