Dodaj do ulubionych

Duży pies w samolocie

IP: *.dawmar.pl / 80.48.22.* 21.06.04, 01:50
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy można przetransportować samolotem dużego
psa? Jeśli tak , to jak to wygląda? Czy to możliwe, żeby psy były umieszczane
w luku bagażowym? Przecież tam jest chyba zimno a poza tym to ogromny stres
dla takiego zwierzaka. Czy czyjś czworonożny przyjaciel ma za sobą taką
przygodę i jak to przeżył? Nasz pies waży 40 kg więc nie nadaje sie do
wzięcia na kolanka. Musimy wyjechać i w tą podróż nasza psina na pewno
pojedzie z nami. Zastanawiamy się tylko czy zdecydować się na jazdę
samochodem ze względu na niego, (uwielbia jazde samochodem) czy też przeżył
by coś takiego jak lot samolotem bez uszczerbku na zdrowiu i psychice. PROSZE
O POMOC!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: spongia Re: Duży pies w samolocie IP: *.client.comcast.net 21.06.04, 06:57
      moja Miska bedzie leciec juz za tydzien, i to przez ocean
      dam znac jak jej poszlo :)
      • kohanek Re: Duży pies w samolocie 21.06.04, 07:54
        blue, czy ty w zyciu bylas w samolocie?? Zaden pies, nawet malutki nie moze
        siedziec na kolankach. Ludzie siedza OSOBNO.
        • Gość: Stefcia Re: Duży pies w samolocie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.06.04, 10:38
          Musisz miec klatke dla psa, poza tym przejdz sie do weta i kup tabletki na
          uspokojenie ktore podajesz psu przed lotem wet ci wytlumaczy dokladniej ja juz
          nie pamietam moja leciala 2 lata temu.
          A co do luku to psy maja specjalne pomieszczenie w samolocie i nie leca z
          bagazami....bo by biedne zamarzly, poloz mu jakis kocyk bo jednak jest chlodno,
          no i nie zapomnij o pojemniku z woda i jeszcze jedno na kilka godzin przed
          lotem nie powinno psisko nic jesc.
          Niektore linie lotnicze pozwalaja przewozic szczeniaki (do 2 miesiecy) na
          kolanach ale to sa wyjatki.
          Przyjemnej podrozy i nie martw sie przezyje ten lot.
        • Gość: blue Re: Duży pies w samolocie IP: *.dawmar.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 12:45
          Z tymi kolankami to oczywiście napisałam trochę sarkastycznie. Wiem że do 8 kg
          psy można mieć w klatce przy sobie. Nie sądzisz chyba, że napisałam to myśląc ,
          ze polecę z pieskiem na kolanach.
      • Gość: spongia Re: Duży pies w samolocie IP: *.client.comcast.net 23.06.04, 02:40
        Cala podroz mojego psiaka powinna zamknac w 600-800 USD w obie strony (tj. USA-
        Polska z przesiadka plus powrot).
        Dzis kupilismy klatke (50 USD) i Miska bedzie od dzisiaj spedzac w niej noc by
        sie przyzwyczaila (do tej pory spala w "crate" w wiekszej klatce calej z
        metalowych precikow, ta nowa jest plastikowa z malymi otworkami z kazdej
        strony).
        Trzymajcie kciuki za pomyslne przystosowanie sie do nowej klatki! :)
        Lecimy juz w poniedzialek.

• g.i.jane Re: Duży pies w samolocie 21.06.04, 11:30
      Zwierzak moze leciec w kabinie pasazerskiej jesli uda sie go upchnac do klatki
      maksymalnych wymiarow 55x40x25 cm i jego waga razem z klatka nie przekracza 8
      kg. Jesli jest wiekszy moze podrozowac w specjanej, ogrzewanej czesci luku
      bagazowego. Chec przewozu zwierzaka trzeba zawsze zglosic w momencie robienia
      rezerwacji dla pasazera. Placi sie za kazdy kilogram, jak za nadbagaz.
      Oczywiscie dla zwierzaka jest to ogromny stres, szczegolnie jesli podrozuje w
      luku wiele godzin.
      • Gość: blue Re: Duży pies w samolocie IP: *.dawmar.pl / 80.48.22.* 21.06.04, 12:47
        Dziękuje za informacje. To juz mi trochę wyjaśnia jak to wygląda.
    • Gość: K2 Re: Duży pies w samolocie IP: 213.17.171.* 21.06.04, 17:57
      chyba nikt tu nie dal wyczerpujacej odpowiedzi
      wiec mozee ja sprobuje:))
      Przy zakupie biletu zglasza sie iz bedzie lecial z nami pies, tym
      samym "rezerwujesz" dla niego miejsce w specjalnym klimtyzowanym luku
      przeznaczonym do przewozu zwierzat, oplata na trasach europejskich jets
      zaleznya od ciezaru pies +klatka , natomiast przy lotach za ocean jest ona
      stala i wynosi okolo 80dolarow. W zaleznosci jakimi liniami lecisz takie sa
      wymagania co do klatek, ja znam te z lotu kltka ma miec atest IATA klatke mozna
      nabyc na lotnisku zglaszasz sie do kierownika zmiany LGS( obsluga naziemna) i
      on wypisuje rachunek a pan brygadzista przywozi klatke z magazynu. Cena klatki
      nr7( sa to klatki aerykanskiej produkacj firmy pet mate bardzo dobre i trwale)
      wynosi okolo 150 dolarow &7 to romzir large moje sznaucery olbrzymy w takich
      jezdza. Im klatka mniejsza tym cena nizsza oczywiscie. Nie kupuj klatki w
      polskim sklepie bo przeplacisz niesamowite pieniadze tylko i wylacznie na
      lotnisku. Kiedy ci juz przyniosa klate pakujesz do niej psa ( mozesz mu
      wczesniej podac np Sedalin srodek ktory psa wycisza i piesek sie robi bardziej
      obojetny na swiat) pakuja psa i klatke na wage( zeby moc pozniej dobrze wywazyc
      samolot) nastepnie pan pakuje klatek z psem na wozek i odwozi do samolotu.
      Przy wysiadniu czesto obsluga samolotu jest na tyle mila iz pozwala opiekunowi
      psa wysiasc pierwszym aby szybko mogl odebrac swojego pupila. Klatki ze
      zwierzetami sa wyladowywane z luku jako pierwsze.
      I to by bylo na tyle
    • bylla Re: Duży pies w samolocie 22.06.04, 00:45
      dziwie sie ze mozna miec psa przy sobie nawet w klatce. Przeciez pies moze
      zrobic ze strachu, moze wyc itd. Poza tym w samolocie jest bardzo malo miejsca,
      ludzie ledwie sie mieszcza. Chyba ze podrozuje sie w biznes klasie.
    • Gość: VET Re: Duży pies w samolocie IP: *.devs.futuro.pl 22.06.04, 11:07
      Najpierw podejdż do swego weta czy wystawi ci kwity że pies jest chory na
      serce-przynajmniej w 2 językach.A potem skontaktuj się z linią
      lotniczą.Wszystko zalerzy od I pilota.On jest władny podjąć decyzję.Mój
      owczarek niemiecki z takimi papierami poleciał z Berlina do Barcelony BA w
      kabinie.Trzeba próbować.A konieczny7 kontakt z linią lotniczą-Każda ma swoje
      prawa i każda inne.Jeśli to czarter to zapomnij.Ale w Buissnes Class załatwisz
      bez p[roblemu
      • g.i.jane Re: Duży pies w samolocie 22.06.04, 20:56
        Gość portalu: VET napisał(a):

> A potem skontaktuj się z linią
        > lotniczą.Wszystko zalerzy od I pilota.On jest władny podjąć decyzję.

Rzeczywiście przepisy szczegółowe linii lotniczych mogą się trochę różnić ale
        decyzję to na pewno podejmuje kapitan a nie pierwszy pilot i jest to raczej
        decyzja na nie. Czyli np mały pies, mimo, że zgodnie z przepisami mógłby być
        zaakceptowany do kabiny ale ujada, wyje czy w inny sposób zakłóca spokój może,
        decyzją kapitana, nie zostać przyjęty na pokład. Zdarza się to bardzo
        rzadko.

> Mój owczarek niemiecki z takimi papierami poleciał z Berlina do Barcelony BA
        w
        > kabinie.

No w to naprawdę ciężko mi uwierzyć bo BA ma akurat najbardziej restrykcyjne
        przepisy dotyczące przewozu zwierząt i w ogóle żadnych nie przyjmuje do kabiny
        a jedynie do luku. Poza tym BA nie lata z Berlina do Barcelony. Może to była
        Iberia?
        Zgodnie z międzynarodowymi przepisami jest wyjątek kiedy duży pies może lecieć
        w kabinie i za darmo ale tylko jeśli jest to pies-przewodnik niewidomego.
        • Gość: blue Re: Duży pies w samolocie IP: *.dawmar.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.04, 17:42
          Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka