Dodaj do ulubionych

Jak oduczyć psa ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 11:22
Mam mieszańca Sznaucera Olbrzyma - przypadek, bo to pies ze schroniska. Mam z
nią dwa problemy i nie wiem jak sobie z tym poradzić. WIelu metod próbowałam
i nadal nie mam sposobu. Pierwsza rzecz - nic do jedzenia pozostawione na
stole nie da się przed nią uchować. Macie na to jakiś sposób? Drugi problem -
ciągle obszczekuje sąsiadów z którymi nasza działka graniczy. Powinna się już
do nich przyzwyczaić (jest u nas 1,5 roku) i darować sobie, ale uparcie
szczeka i rzuca się na ogrodzenie. Co robić ? Jest po tresurze na PTI i
przeszła je bez problemów, a na to sposobu nie mam :(
Obserwuj wątek
    • Gość: nancy Re: Jak oduczyć psa ? IP: 193.111.166.* 22.07.04, 11:57
      Pies ma instynkt obrony swojego terytorium i raczej nie da się go oduczyć
      szczekania na obcych. Czy szczeka tylko przez ogrodzenie, czy także kiedy np.
      sąsiad do Ciebie przychodzi? Mój zna sąsiadów i nawet lubi, ale kiedy
      przechodzą za ogrodzeniem - szczeka jak szalony. Kiedy przyjdą do nas - łasi
      się. Jakoś tak ogrodzenie podnieca psy do szczekania. Np. gania z psem sąsiadów
      wzdłuż ogrodzenia, szczekając nieprzytomnie (jeden z jednej strony, drugi z
      drugiej strony ogrodzenia), a brama jest otwarta i mogłyby się rzucić na siebie
      bezpośrednio - ale nie, przy bramie zawracają i znowu pędzą wzdłuż płotu.
      Co do ściągania ze stołu - to też trudna sprawa, jeśli pies jest bardzo łakomy,
      to pokusa jest silniejsza od świadomości, że źle robi. Trzeba po prostu
      sprzątać ze stołu i tyle.
      • Gość: brutuska Re: Jak oduczyć psa ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 13:27
        słyszałam że należy jakiś smaczny kąsek posypać pieprzem i zostawić na stole i
        jeśli go piesek ściągnie to pózniej zapamięta że to co ze stołu to nie dobre.
      • Gość: Maja :) Re: Jak oduczyć psa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 09:41
        No właśnie moja sunia dokładnie tak robi. Biega wzdłuż ogrodzenia z psem
        sąsiadów. Strasznie szaleją - zwłaszcza ona. Co do tego szczekania, to szczeka
        do momentu, aż ktoś wejdzie. Wtedy przestaje i również zaczyna się cieszyć.
        Tyle, że niewiele osób ma odwagę wejść kiedy taki potwór ujada i to całkiem
        groźnie.
        Też uznaje za najlepszy sposób sprzątanie ze stołu, ale moja rodzina nie zawsze
        o tym pamięta, sunia później to sprzątnie, a w rezultacie pretensje są do mnie,
        bo to mój pies... i tak wkółko, więc znudzona tym sposobem, szukam wciąż
        skutecznego sposobu. Dzięki :) Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka