Dodaj do ulubionych

proszę o radę

IP: *.dz.com.pl / *.dz.com.pl 08.10.04, 08:52
proszę o radę.Mam 6 miesięczną sunię mieszankę z yorkiem. chciałabym sprawić
jej siostrzyczkę, ponieważ często zostaje sama w domu.poza tym nasz poprzedni
pies był strasznym egoistą i nie tolerował innych czworonogów.Co o tym
myślicie?A może kotek?
Obserwuj wątek
    • edzioszka Re: proszę o radę 08.10.04, 09:45
      ten wątek powinien się znaleźć forum Zwierzęta (i z pewnością Pejs go tam
      niebawem przeniesie).. akceptuję - może do tego czasu ktoś będzie miał chęć
      się wypowiedzieć :)
      • edzioszka aha, i proszę 08.10.04, 10:04
        nie dublować go na Zwierzętach :)
    • mysiam1 Re: proszę o radę 08.10.04, 10:05
      Ja bym wzięła kotka. Oczywiście początkowo muszą się "zgrać", chociaż przy
      młodych zwierzątkach to nie potrwa długo, ale potem nie będzie dodatkowych
      kłopotów z ustalaniem hierarchii - i tak wiadomo, że kot jest zawsze "ponad
      wszystko" ;-)
    • edzioszka hehe 08.10.04, 14:06
      ależ z Pejsia grzeczny chłopiec, jestem pod wrażeniem normalnie :)

podpisano:

wielce poważny autorytet
    • Gość: Anyname POlecam 2 psa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 14:29
      Polecam Ci serdecznie 2 psa, wlasciwie suczke. 2 psy to nie to samo co jeden.
      Mniej czasu musisz poswiecac na zajmowanie sie nimi bo zajmuja sie same soba.
      nie ma problemu z niejedzeniem, bo do misek sa wyscigi. Ogulnie jest lepiej.
      Ja mam 2 suki i jestem z tego bardzo szczesliwy.
      proponuje Ci tez nie decydowac sie na psa ( plec) bo w okresie cieczki bedziesz
      miala spory problem z nimi. Chodz najlepiej i tak suczke wysterylizowac :)
    • mairki Re: proszę o radę 08.10.04, 15:37
      Jeżeli w ogóle można w tej kwestii doradzać to powiem Ci tak: kot jest
      doskonałym uzupełnieniem psa i odwrotnie.Obydwa gatunki są cudowne i ja nie
      mogłabym wybrać ,dlatego mam i jedo i drugie.
    • Gość: lw Re: proszę o radę IP: *.crowley.pl 08.10.04, 15:52
      rzeczywiście można udzielić tylko rady bo na to pytanie odpowiedź jest we
      własnym domu-właściciel może podjąć każdą decyzję,a większosć psów się
      dostosowuje,tylko żeby nie narazić siebie na przykre decyzje(oddanie tego
      drugiego zwierzka jeśli nie bedą się znosić) i psa oraz drugiego zwierzaka na
      stresy trzeba bardzo dokładnie przeanalizować zachowanie suczki-to jest podstawa
      sukcesu-tzn.czy lubi się bawić z innymi psami,czy raczej się ich boi a bardzo
      trzyma się właściciela,a może jest zazdrosna jak inny pies podchodzi do
      właściceli(psy na prawdę mają bardzo różne charaktery-jedne są bardzo
      towarzyskie,inne przyzwyczajają się tylko do właściciela i to jednego,takze z
      wiekiem i nabywaniem doświadczenia zachowanie psa może się trochę zmienić-teraz
      jako szczeniak może się chętnie ze wszystkimi bawić,ale z wiekiem może stać się
      bardziej pieszczochem i być np.zazdrosna o tego drugiego zwierzaka),drugi
      warunek powodzenia to dobranie tego drugiego zwierzaka-jeśli ma to być drugi
      pies to też powinien mieć zbliżony charakter,bo np.pies spokojny i rozrabiaka to
      nie jest dobra para-ten spokojny będzie cały czas zaczepiany i z czasem stanie
      się albo bardziej jeszcze wyciszony,zdominowany,albo wpadnie w nerwicę i będzie
      bardzo ostro reagował na zaczepki tego drugiego,jeśli dwa psiaki to najlepiej
      właśnie aby wprowadzać drugiego psa także w podobnym wieku,szczeniaki łatwiej
      się zaprzyjaźniają niż dorosle psy-tylko mozebyć tak,że będą bardziej słuchać
      siebie nawzajem niż właściciela-może być trudniej nad nimi zapanować,np.gdy
      postanowią obszczekać kogoś na spacerze lub coś pogonić-zadziała instynkt
      stadny,ale od tego też są wyjątki-te pół roku to też już dużo doświadczeń w
      życiu psa i np.jeden może być już bardzo przywiązany do ludzi,bo np.inne
      szczeniaki z miotu były silniejsze i robiły mu krzywdę to woli teraz bardziej
      ludzi,z ktorymi mamilsze skojarzenia
      generalnie yorki lubią żyć w większych grupkach,ale zdarzają się wyjątki,a tu
      też nie wiadomo jaki miał temperament jeden z rodziców
      w przypadku wzięcia zwierzaka innego gatunku to w zasadzie sprawa może być
      prostsza-one nie muszą się polubić bo mogą się omijać,troche inaczej wygląda
      sprawa ustalania pozycji niż w stadzie jednogatunkowym,nie muszą dostawać
      jedzenia w tym samym miejscu-czyli np.pies na podłodze a kot na szafce,mają
      trochę inne potrzeby,o innych porach dnia przejawiają aktywność,kot może
      np.poruszać się głównie wyżej po meblach,a york będzie gdzieś niżej,królik czy
      świnka morska będą się poruszać gdzieś pomiędzy meblami a w razie czego schowają
      się do swojej klatki na przykład
      proszę dobrze poobserwować sunię i jej kontakty z innymi psami-najlepiej
      obserwować gdy bawią się puszczone luzem,jak zachowuje się gdy dostaną jedzenie
      z ręki,może ktoś ze znajomych może przyjść ze swoim psiakiem do domu i wtedy
      widać czy nie jest zazdrosna o swoje legowisko,o głaskanie,o miski,a może
      przeciwnie-chowa się gdzieś w kąciku jako pies bardziej bojaźliwy i przywiązany
      do ludzi bojąc się konfrontacji z tym drugim psem(a może np.wychowywała się z
      większym psem i woli takie niż podobne do yorków),jeśli to nie ma być pies a
      inne zwierzątko to też najlpiej będzie zaprosić znajomego ze zwierzątkiem i
      zobaczyć jak pies reaguje-po tych obserwacjach odpowiedź powinna przyjść sama
      • Gość: eva Re: proszę o radę IP: *.dz.com.pl / *.dz.com.pl 08.10.04, 16:52
        bardzo dziękuję za rady.Skłaniam sie ku małej suczce, mam weekend na
        przemyślenia i obserwowanie mojej małej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka