Gość: zozol IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.10.04, 20:38 mam 8 tygodniowego psa powiedzcie coś na temat tej rasy jak go chować i szkolić z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lenka Re: COCKER SPAniel IP: *.chello.pl 15.10.04, 15:43 Hej Ja mam 9-tygodniowa spanielke podpaluszke.Mała jest jeszcze na kwarantannie. Nie wiem o jakie informacje ci chodzi-takie bardziej ogólne czy też szczegółowe. Oprócz szczeniaka mam jeszcze w domu 14-letnia spanielke więc troche o tej rasie wiem. Spaniele to bardzo mądre psiaki,szybko sie uczą.Niestety sa bardzo uparte więc trzeba od początku postepować konsekwentnie i stawiać im wymagania. Dobrze jest od małego przyzwyczajać malca do czesania i innych zabiegów pielęgnacyjnych(pokazywanie zębów,czyszczenie uszu) by w przyszłosci nie było z tym problemów.Ponieważ spaniele maja zwykle problemy z uszami dobrze jest je wietrzyć w domu(można związywać za sierśc gumką do tyłu). Moja mała je 4 razy dziennie.Ma zróżnicowane posiłki.Podaje jej też wapno raz dziennie.Można podawać też karme sucha specjalną dla szczeniaków.Jest to o tyle prostsze że jest to karma juz gotowa,masz podana zalecana dawkę dzienną i dzielisz ja przez ilość posilków. Jesli chodzi o szkolenie to możesz już je zacząć.Moja podaje już łapkę. Z perspektywy czasu wiem że jest to mało istotna umiejętność.Lepiej uczyć rzeczy bardziej przydatnych jak zostaw,zostań,fe itd. Dobrze jest takiego malucha jak bedzie wychodził nie izolować od innych psów i ludzi,żeby nie był "dzikusem".Najlepiej oczywiście żeby miał kontakt z psami w mniej więcej swoim wieku.I dobrze jest go puszczać ze smyczy, a nie cały czas trzymać na uwięzi.Możesz go zawołać wtedy po imieniu, a jak do ciebie przyjdzie nagrodzić głaskając lub dając nagródkę.Można sie z nim bawić rzucając mu jakaś zabawkę lub patyk i przywołując go ztym do siebie.Kiedy przyjdzie nagradzamy go. Jest kilka książeczek o spanielach.Ja mam autorstwa dr Bruca Fogla-Cocker Spaniel angielksi i amerykański.To bardzo dobrze napisana ksiązeczka,ilustrowana.Jest też troche w niej o szkoleniu szczeniaka.Kosztuje kilkanaście złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozol Re: COCKER SPAniel IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.10.04, 15:55 ślicznie Ci dziękuje za informacje przydatna każda rada pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: COCKER SPAniel IP: *.chello.pl 15.10.04, 16:45 Jest na Fora prywatne w dziale Hobby- prywatne forum właścicieli spanieli.Możesz sie do niego dołączyć.Są na nim doświadczeni posiadacze spanieli,a także 2 hodowczynie.Jeśli byś miał jeszcze jakieś pytania to postaram sie na nie odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozol Re: COCKER SPAniel IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.10.04, 20:09 dziękuje pewnie się jeszcze odezwę Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia1602 Re: COCKER SPAniel 15.10.04, 21:14 Jezeli bedziesz miala kiedys jakies pytania to zapraszamy: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16602 Witamy wsrod ludzi pozytywnie zakreconych na punkcie spanieli ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozol Re: COCKER SPAniel IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.10.04, 21:26 musze założyć konto i dołącze do was pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a_na Re: COCKER SPAniel 16.10.04, 10:30 Gość portalu: zozol napisał(a): > musze założyć konto i dołącze do was > pozdrawiam W takim razie czekamy i zapraszamy ;-) Sześciocockerkowa sforka i ... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjka Re: COCKER SPAniel 16.10.04, 17:10 Witam dołacz koniecznie do cockermaniaków kazdy temat obgaduja ;)) ja korzystam z uprzejmosci juz prawie miesiąc i dalej jestem w pieluszkach ... a mogłam uniknac wielu błedów pielegnujac swoją suczkę pozdrawiam serdecznie Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjka Re: COCKER SPAniel 17.10.04, 13:49 moze ktos bylby zainteresowany ?? Złota cocker spanielka z chorzowskiego schroniska www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=17369&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= pozdrawiam Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: COCKER SPAniel IP: *.chello.pl 17.10.04, 14:37 Już ją widziłam.Śliczna dziewczynka.Mam nadzieje że ktoś sie nią zaopiekuje. Jest jeszcze młoda,nie przejawia agresji,jest przyjazna.No w ogóle widać że słodka. Trudno uwierzyć że jakiś bezdusznik mógł sie jej ot tak pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
a_na Re: COCKER SPAniel 18.10.04, 14:02 lucyjka napisała: > Witam > dołacz koniecznie do cockermaniaków > kazdy temat obgaduja ;)) > ja korzystam z uprzejmosci juz prawie miesiąc > i dalej jestem w pieluszkach ... > a mogłam uniknac wielu błedów pielegnujac swoją suczkę > pozdrawiam serdecznie Łucja ;-))) zaglądaj do nas Łucjo...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozol Re: COCKER SPAniel IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.10.04, 18:25 właścicielka prywatnego forum nie daje znaku;-[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: COCKER SPAniel IP: *.chello.pl 18.10.04, 20:48 Cierpliwości napewno się odezwie.Zapewniam cię że ona wie że chciałbyś dołączyć do naszego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozol Re: COCKER SPAniel IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.10.04, 14:31 dzięki pewnie masz racje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś