Dodaj do ulubionych

Czarny Terier Rosyjski.

IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 09.05.02, 09:24
Postanowiłem wprowadzić tego psa do swojej rodziny ( ja + żona). Nie chcę ani
sobie ani psu zrobić krzywdy więc zanim go nabędę zbieram wszelkie informacje
na temat rasy ( żywienie , sposób układania, potrzeby ruchowe , charakter ,
adaptacja do różnych warunków ,itp). Proszę wszystkich , którzy coś wiedzą (
mają takie psy) o rady.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: darekmac Re: Czarny Terier Rosyjski. IP: 213.195.142.* 10.05.02, 14:01
      Cześć. Mam od dwóch lat Czernysza (taka inna nazawa Teriera Rosyjskiego) i jest
      to bardzo fajny kumpel w domu i na spacerach. Ponieważ to mój pierwszy
      czworonóg popełniłem kilka błędów "wychowaczych" na początku, ale na szczęście
      obyło sie bez poważniejszych konsekwencji. Polecam aby 6-miesięcznego psiaka
      poddać tresurze posłuszeństwa. Uczy się szybko i bez problemów. Nie należy
      uczyć go agresywności. Nie rozumie ptrzeby atakowania pozorantów. Ma duży
      margines oceny zagrożenia. I w wieku szczenięcym nie potrafi dokonać właściwej
      oceny a nawyki te nie są mu potrzebne gdy "zmądrzeje". Dopiero teraz, gdy ma
      2,5 roku zaczyna wykazywać wszystkie cechy mu przynależne. Jest czujny
      i "opiekuńczy" tzn. pilnuje swoich przed zagrożeniem. Mam czteroletniego syna i
      na spacerach, gdy jesteśmy razem bacznie zwraca uwagę na otoczenie. Jest
      przyajzny dla ludzi aczkolwiek zachowuje nieufność wobec osób nieznanych,
      szczególnie poza domem. Jest to bardzo przyjemna rasa, mimo że duża. Polecam.
      • Gość: turms Re: Czarny Terier Rosyjski. IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 10.05.02, 23:00
        Dziękuję , wreszcie ktoś się odezwał.
        Mam do Ciebie jeszcze kilka pytań.
        Z racji wykonywanej przez nas pracy pewne jest , że to ja głównie ( a nie żona)
        będę w ciągu dnia przebywał z Czarnym , karmił , pielęgnował , uczył ,
        wyprowadzał itp. Czy pies może sobie uroić , jak niektóre rasy , że żona będzie
        stała niżej w piramidzie naszego "stada" od niego?
        Mieszkamy w Warszawie ale prawie każdy wolny dzień ( weekendy) spędzamy na wsi -
        z racji znanej nieufności do obcych boję się czy pies będzi poprawnie się
        zachowywał podczas tych pobytów , czy np. intensywna socjalizacja , czy też
        szkolenie może gwarantować , że jak powiem "zostaw" to zostawi i nie zaatakuje
        kogoś , kto poda mi rękę lub poklepie po ramieniu?
        Jak dużo spaceru w ciągu dnia Czernysz potrzebuje ?
        Jak go karmisz( ilość i rodzaj)?
        Jak znosi podróż samochodem?
        Czy czeszesz go codziennie?
        Proszę , jeśli możesz, napisz mi jak najwięcej.
        Bardzo podoba mi się rasa , ale chcę być odpowiedzialny i zanim przyniosę do
        domu szczeniaka ( acha ile waży dorosły pies - bo zwykle podają tylko jego
        wzrost?) - chcę wiedzieć o nim jak najwięcej , najlepiej od kogoś takiego jak
        Ty- posiadacza i przyjaciela Czarnego Teriera Rosyjskiego.

A swoją drogą - Jak Rosjanie sie za coś naprawdę poważnie wezmą , to musi wyjść
        coś niesamowitego, prawda?

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twojego Psa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka