asgaard 27.01.05, 18:40 Czy to się robi samemu, czy u weterynarza? Skąd wiadomo dokąd je obcinać? Mój pies ma 5 miesięcy i jest wilczuro-hieną z wyglądu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ontarian Re: obcinanie pazurów psu 27.01.05, 18:47 mozna u weta a mozna i samemu tylko trzeba uwazac, zeby paluszkow nie poobcinac bo sie krew bedzie mocno lala a w ogole, jesli jemu trzeba pazury obcinac to znaczy, ze za malo gania Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: obcinanie pazurów psu 27.01.05, 19:41 z tym trzeba bardzo uwazac zeby psa nie skaleczyc bowiem jest to bardzo bolesne. jesli pies ma jasnomelczne pazury to jest latwiej bo widac granice miedzy ukrwiona czescia pazura a martwa. zawsze dla pewnosci mozna podswietlic pazur latarka wtedy widac to wyrazniej. natomias jesli ma czarne (a domyslam sie ze raczej takie wlasnie ma), to rzeczywiscie ciezko jest znalezc granice i wtedy mozna jedynie scinac naprawde same koncowki. najlepiej jesli za pierwszym razem pojdziesz do weterynarza i on ci pokaze jak to robic, ew. sama przy nim sprobujesz i oceni czy dasz sobie rade. oczywiscie do obcinania pazurkow sa specjalne cązki. pamietaj ze pies raz skaleczony w pazur bardzo nieufnie pozniej podchodzi do tych zabiegow i nie chce na nie pozwolic. Odpowiedz Link Zgłoś
annabela1 Re: obcinanie pazurów psu 28.01.05, 09:51 Zauważyłam, że moj pies sam sobie obcina pazury.Początkowo nie wiedziałam co on gryzie. Jest ze schroniska. Odpowiedz Link Zgłoś
asgaard Re: obcinanie pazurów psu 28.01.05, 19:29 no ma czarne pazurki, podświetlone latarka tez kiepsko widać... Pojdę w poniedziałek do weterynarza, a potem może samemu:) Odpowiedz Link Zgłoś
korulka86 Re: obcinanie pazurów psu 28.01.05, 22:27 Pazurki powinny się same ścierać, kiedy piesek hasa sobie,np. po betonowych alejkach. Jeśli są jednak bardzo długie (zazwyczaj te przednie, bo na tylnich czworonóg zazwyczaj hamuje to się ścierają :),to radzę iść do weterynarza... i lepiej nie zwlekać bo taki pazurek może się złamać :/ i piesek nie potrzebnie cierpi... Odpowiedz Link Zgłoś
olka.blacksheep Re: obcinanie pazurów psu 31.01.05, 15:49 Ja mam 7 miesięcznego goldena, ma jasne pazurki ale miał obcinane tylko w wieku ok.3 misiuęcy bo wtedy głównie siedział w domku:) Tewraz biega na dworze i często po twardej nawierzchni typu chodnik i pazurki same się ścierają:) Pozdrawiam miłośników psów:) Odpowiedz Link Zgłoś
michust Re: obcinanie pazurów psu 04.02.05, 19:12 koszt gilotynki do pazurków około 15 - 18 pln kup u weta i zapytaj jak to dziła i sprawa załatwiona :) a gilotynka dlatego że nie zgniata pazura tak jak cążki Odpowiedz Link Zgłoś