Dodaj do ulubionych

obcinanie pazurów psu

27.01.05, 18:40
Czy to się robi samemu, czy u weterynarza? Skąd wiadomo dokąd je obcinać? Mój pies ma 5 miesięcy i jest wilczuro-hieną z wyglądu
Obserwuj wątek
    • ontarian Re: obcinanie pazurów psu 27.01.05, 18:47
      mozna u weta
      a mozna i samemu
      tylko trzeba uwazac, zeby paluszkow nie poobcinac
      bo sie krew bedzie mocno lala
      a w ogole, jesli jemu trzeba pazury obcinac
      to znaczy, ze za malo gania
      • asgaard Re: obcinanie pazurów psu 27.01.05, 18:54

no mało gania fakt...
    • blue.berry Re: obcinanie pazurów psu 27.01.05, 19:41
      z tym trzeba bardzo uwazac zeby psa nie skaleczyc bowiem jest to bardzo
      bolesne. jesli pies ma jasnomelczne pazury to jest latwiej bo widac granice
      miedzy ukrwiona czescia pazura a martwa. zawsze dla pewnosci mozna podswietlic
      pazur latarka wtedy widac to wyrazniej. natomias jesli ma czarne (a domyslam
      sie ze raczej takie wlasnie ma), to rzeczywiscie ciezko jest znalezc granice i
      wtedy mozna jedynie scinac naprawde same koncowki. najlepiej jesli za pierwszym
      razem pojdziesz do weterynarza i on ci pokaze jak to robic, ew. sama przy nim
      sprobujesz i oceni czy dasz sobie rade. oczywiscie do obcinania pazurkow sa
      specjalne cązki. pamietaj ze pies raz skaleczony w pazur bardzo nieufnie
      pozniej podchodzi do tych zabiegow i nie chce na nie pozwolic.
      • annabela1 Re: obcinanie pazurów psu 28.01.05, 09:51
        Zauważyłam, że moj pies sam sobie obcina pazury.Początkowo nie wiedziałam co on
        gryzie. Jest ze schroniska.
      • asgaard Re: obcinanie pazurów psu 28.01.05, 19:29
        no ma czarne pazurki, podświetlone latarka tez kiepsko widać... Pojdę w poniedziałek do weterynarza, a potem może samemu:)
    • korulka86 Re: obcinanie pazurów psu 28.01.05, 22:27
      Pazurki powinny się same ścierać, kiedy piesek hasa sobie,np. po betonowych
      alejkach. Jeśli są jednak bardzo długie (zazwyczaj te przednie, bo na tylnich
      czworonóg zazwyczaj hamuje to się ścierają :),to radzę iść do weterynarza...
      i lepiej nie zwlekać bo taki pazurek może się złamać :/ i piesek nie potrzebnie
      cierpi...
      • olka.blacksheep Re: obcinanie pazurów psu 31.01.05, 15:49
        Ja mam 7 miesięcznego goldena, ma jasne pazurki ale miał obcinane tylko w wieku
        ok.3 misiuęcy bo wtedy głównie siedział w domku:) Tewraz biega na dworze i
        często po twardej nawierzchni typu chodnik i pazurki same się ścierają:)
        Pozdrawiam miłośników psów:)
    • michust Re: obcinanie pazurów psu 04.02.05, 19:12
      koszt gilotynki do pazurków około 15 - 18 pln kup u weta i zapytaj jak to dziła i sprawa załatwiona :)
      a gilotynka dlatego że nie zgniata pazura tak jak cążki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka