Dodaj do ulubionych

KRÓLIK czy ŚWINKA??!!

07.03.05, 20:07
Witajcie,

Mam duży problem z wyborem zwierzaka, może mi ktoś tutaj doradzi? Nie mogę
się zdecydować czy kupić królika miniaturkę czy świnke morską. Pytałam się w
sklepach zoologicznych i wśród znajomych. Część osób twierdzi że świnki są
bardziej przyjacielskie i mądrzejsze a króliki są głupie, śmierdzą i bywają
agresywne. Czy się z tym zgadzacie? Nie ukrywam, że nastawiłam się na
króliczka ale po tym co dzisiaj usłyszałam nie jestem już taka pewna...

może ktoś z was miał bliższy kontakt z króliczkiem miniaturką?

z góry dziękuje za wszelkie rady i pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • teba18 Re: KRÓLIK czy ŚWINKA??!! 07.03.05, 20:14
      Mialam krolika poza tym ze z miniaturki wyrosl baran to szczegol- biegal po domu
      i po dworku- bo tak troche szkoda mi go bylo jak tylko w tej klatce siedzial.
      Kazda noc to byla tragedia bo mial koci zwirek (trociny zmieniane raz w tygodniu
      strasznie smierdzialy) I niestety byl agresywny i zboczony- probowal zgwalcic
      moja kotke a nie slyszalam o tym zeby to tak jak u psow oznaczalo dominacje...

teraz bym sobie kupila chomika albo swinke ale peruwianska a i tak uwazam ze nic
      nie zastapi psa a jak ma sie juz psa to wedlug mnie najlepsze jest kupno drugiego :D
    • studentkaweterynarii Re: KRÓLIK czy ŚWINKA??!! 07.03.05, 21:12
      Króliki śmierdzą i są głupie???????????????/ Pierwsze słyszę. To są super
      kontaktowe zwierzątka i można super się z nimi zaprzyjaźnić.Na pewno lepiej niż
      ze świnką. Muszą jednak mieć wiele wolności - królik zamknięty cały dzień w
      klatce rzeczywiście może się sfrustrować i stać się agresywny. A co do zapachu -
      jeżeli królik znaczy teren (może się tak dziać tak jak w przypadku kocurów) to
      wystarczy go wykastrować i królik już nie "śmierdzi". Jesli masz mieć mało
      czasu dla zwierzaka to lepiej weź świnkę (kosztem mniejszego kontaktu ze
      zwierzątkiem, bo ze świnką nie nawiążesz takiego kontaktu jak z królikiem).
      Jeśli będziesz mieć czas dla zwierzaka to królik na pewno da więcej satysfakcji.

Zaglądnij na forum oazy - tam jest grupka królików których właściciele omawiają
      ich zachowanie. Poczytaj i zdecyduj jakie zwierzątko wybrać.
    • katspo Re: KRÓLIK czy ŚWINKA??!! 07.03.05, 22:10
      Polecam jak najbardziej świnkę morską która zazwyczaj jest miła, towarzyska,
      czysta.Mam złe doświadczenia z królikami które już jako dorosłe osobniki
      strasznie brudziły, gubiły swoje odchody i tak naprawde nigdy nie wiadomo było
      kiedy i gdzie się w nie wdepnie, poza tym gryzły i były wręcz złośliwe.Jako
      maleństwa były naprawdę super, owszem psociły ,ale myślałam że z tego
      wyrosną.Niestety było inaczej. Dlatego też zaryzykowłam i kupiłam świnkę i póki
      co przez ostatnie 10 lat tylko je hoduje.
    • winogroneczka a szynszyl??? 08.03.05, 11:26
      dziekuje wam za odpowiedzi, właściwie już wykluczułam kupno królika ale teraz
      zaczęłam się zastanawiać nad... szynszylem :) Czy ktoś ma jakieś doświadczenie
      z tymi zwierzakami?
      • wer0nka Re: a szynszyl??? 10.03.05, 18:13
        Ja mam króliczka - lwicę salonową.
        jest czyściutka, załatwia się zawsze do kuwety (ale ja jej codziennie wymieniam
        trociny i nie wyobrazam sobie jak można to robić raz w tygodniu).
        Moja lalunia, co prawda duża -prawie 3kg - jest przemiłym zwierzątkiem,
        pieszczoch z niej ogromny, ciągle przychodzi na głaski, grzecznie prosi o
        smakołyki. jest po prostu domownikiem na równych prawach.
        Wogóle nie zamykam jej w klatce, mimo ze ma wielką, ale mi nie niszczy rzeczy,
        no ale kabelki mam pochowane.

Niesamowicie miło jest wracać do domku bo wita mnie radośnie już w dzwiach, a
        potem zagląda do torby i żebra o jedzenie :). Agresywna też nie jest - toż to
        anioł nie królik.

Także nie wiem dlaczego wykluczyłaś zakup królika.

Aby oswoić szynszyla potrzeba niesamowicie dużo czasu -ok pół roku i dużo więcej
        cierpliwości. Ale podobno też się da.
        Sama zdecyduj, ale ja tam polecam królika i mojej cudnej nie zamieniłabym na
        żadnego chomika, świnkę czy szynszyla.
    • karola_20 Re: KRÓLIK czy ŚWINKA??!! 08.03.05, 17:21
      Osobiście polecam Ci świnkę. Miałam kiedyś i świnkę i krolika, ale świnka jest
      bardziej komunikatywna i przytulasta. Pomruczy i pokwiczy a królik siedzi cicho
      i się nie odzywa tylko jak mu się cos nie podoba to fuka i tupie nogą. Mój
      królik był strasznie zdziczały i strasznie sie wyrywał, a świnkę wspominam
      bardzo miło.
      • wer0nka Re: KRÓLIK czy ŚWINKA??!! 12.03.05, 14:36
        owszem, królik może zdziczeć ale tylko wtedy gdy jego właściciel nie poświęca mu
        uwagi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka