Dodaj do ulubionych

jamnik - jaki jest ? : )

13.03.05, 10:19
Witam, chciałabym się dowiedzieć czy warto kupić jamnika?
Czy zaakceptyje drugiego pieska(bo posiadam już jednego), czy nie jest
CHOROWITY?(słyszałam, że miewa problemy z kręgosłupem), jaki ma charakter?
Ogólnie czy warto kupić jamnika?
Obserwuj wątek
    • agatka43 Re: jamnik - jaki jest ? : ) 14.03.05, 07:25
      Jamniki to są kochane urwisy. Są bardzo mądre. Mogą się obrażać. A te oczy!!!
      Moja jamnisia ma 8 miesięcy. Jest wspaniała i bardzo kochana.
      Bawi się z psem mojej siostry. Nie było problemu z akceptacją.
      • anakonda1980 Re: jamnik - jaki jest ? : ) 14.03.05, 08:38
        Dziękuję za odpowiedź : )
        • domininisia Jamniki są THE BEST !! 14.03.05, 11:37
          jamniki są najwspanialszymi psami na świecie, sama jestem szczęśliwą
          posiadaczką :)) psy te są bardzo towarzyskie (lubią spać z właścicielem, i
          przysiadywać z nim). niestety tak jak napisałaś zdażają się problemy z
          kręgosłupem (mój miał, ale jest silny i wyszedł z poooważnego kryzysu). Na
          dodatek są to zadziorne pieski- mój obszczekuje niektóre psy na ulicy.
          Acz kolwiek polecała kupno takiego pieska, będzie n napewno wiernym
          towarzyszem, i dostarczy mnóstwo radości i śmiechu...
          • kobbieta Re: Jamniki są THE BEST !! 14.03.05, 12:13
            nigdy nie kupuj jamnikow - rasa znana z problemow, cos im odbija i podgryzaja
            wszystkich naokolo. szkoda ze nie czytalas paru tutaj watkow mowiacych o ich
            agresji i robieniu ku w domu.
            • vww Re: Jamniki nie są THE BEST !! 14.03.05, 13:24
              Dopisze się do wątku kobbiety - z tym robieniem w domu.
              Mialam jamniczkę długowłosą, pocieszna byla, nikogo nie gryzła. Miala tylko
              jedną wadę - mogła być caly, calusieńki dzień na dworzu - i nic.
              Wracala do domu, wystarczylo na moment spuścić ją z oczu, lazła na tapczan i -
              idealnie na środku łóżka walila kupsko. Nie pomagało obstawianie łóżka wysokimi
              przedmiotami, zawsze jakos to wlazlo, bo zwinne jak łasica bylo - i sruuu!
              Mam nadzieję, że nie wszystkie jamniki są takie, ale rasa mi sie juz na zawsze
              będzie kojarzyla z partyzanckimi dzialaniami mojej Tosi, czyli NIGDY WIĘCEJ
              JAMNIKA W DOMU:((
              • malgos191 Re: Jamniki nie są THE BEST !! 14.03.05, 14:37
                Mam od lat koty i mam psa. A na samym początku mieliśmy jamniczkę, śliczną.
                Niestety nie sprawdziliśmy sie jako właściciele! Nie mówię, że to wina psa, ale
                trzeba mieć trochę wiedzy na temat psów i jamników, aby bezproblemowo je
                wychować. Nasz jamniorka załatwiała się namiętnie w mieszkaniu mimo długich
                spacerów. Mowy nie było o pozostawieniu jej samej w domu choć na godzinę -
                zdemolowane mieszkanie i przeraźliwe wycie. Oddaliśmy ją do naszych kuzynów,
                którzy naprawdę kochają psy. Mieli ją przez wiele lat, ale jak ona dawała się
                im we znaki to rudno opisać. Najgorsze mieli przejścia z sąsiadami z powodu
                wycia i szczekania (o zdemolowanym mieszkaniu nie wspomnę). Pewnie nie
                wszystkie jamniki takie są ale się zdarzają. Taki wybór musi byc przemyślany.
                Pozdrawiam.
                • pierozek_monika Re: Jamniki nie są THE BEST !! 14.03.05, 14:55
                  popieram - jamniki mają charakterki, żeby być szczęśliwym opiekunem tego psa
                  (niewątpliwie jest wielu wielbicieli tej rasy) jednak trzeba mieć nieco
                  doświadczenia i też osobowość, aby nie dać się zdominować tym niezależnym
                  pieskom. Długowłose jamniczki są trochę łatwiejsze w wychowaniu.

Jamniki mają tendencję do dyskopatii i innych chorób kręgosłupa (często
                  prowadzących do paraliżu odwracalnego lub nie tylnej częsci ciała)
                  spowodowanych tą specyficzną budową anatomiczną - dlatego odradzam zakup z
                  przypadkowego źródła.
            • blizniaczka2 Re: Jamniki są THE BEST !! 14.03.05, 15:28
              tylko jamnik do kuupienia.Mojej nic nie odbija i nic nie podgryza.Jest bardzo
              dobrym stróżem domowym,głośno szczeka jak ktoś dzwoni do drzwi lub kręci sie po
              klatce.Nie jest agresywna.Te czarne maślane oczy wpatrujące sie z uwielbieniem
              we mnie ten miekki brzuszek cieplutki.Darmowy termofor grzewczy.moja sonia jest
              balsamem na moja dusze udreczoną jak wracam z zimnej pracy której nie
              cierpie.Wszylkie bolączki od razu znikają.Pozdrawiam wszystkich właścicieli
              jamniorów.JAMNIORY ZAWSZE GÓRĄ!!!!
              • anakonda1980 Re: Jamniki są THE BEST !! 14.03.05, 18:58
                Dziękuję za wzystkie odpowiedzi - teraz jednak sama nie wiem - kupić - nie
                kupić? Najbardziej boję się u niego problemów zdrowotnych.
                • pierozek_monika Re: Jamniki są THE BEST !! 15.03.05, 08:21
                  Jeśli odpowiada ci ich charakter, jesteś przygotowana na szczekanie to kupuj!

:) każdy pies ma jakieś problemy zdrowotne :) poprostu świadoma problemów
                  zdrowotnych rasy dbaj o jego kręgosłupek, zaoszczędź mu chodzenia po schodach
                  (proponuję poczytać jeszcze w internecie o dyskopatii) i tyle :) . Zauważ, że
                  jednak dużo jamniczków dożywa sędziwego wieku. Acha, tylko tak jak mówiłam: kup
                  pieska u sprawdzonego hodowcy a nie u jakiegoś giełdowego handlarza.
                  Pozdrawiam
                • deotyma23 Re: Jamniki są THE BEST !! 15.03.05, 08:56
                  Kupuj! ;))
                  od 20 lat mam jamniki - szorstkowłose miniaturowe. To wspaniałe pieski z
                  charakterkiem..Problemów zdrowotnych akurat z kręgosłupem nie miałam, ale
                  ogólnie wszystkie pieski kiedyś zapadają na jakąś chorobę lub po prostu ze
                  starości umierają. Obecnie mój najstarszy jamnik ma 14 lat- to wyjątkowy okaz
                  zdrowia ale w tym wieku ma problemy z ...zębami.
                  Moje w domu się nie załatwiają..
                  Śpią nagminnie ze mną w łóżku..
                  Są wesołe i pogodne...
                  Szczekają tylko wtedy gdy ktoś do domu wchodzi... wtedy jazgot niesamowity, ale
                  po chwili przestają...
                  Mam obecnie 3 jamniki w domu...więc wiem co mówię
                  acha był taki czas przez parę lat że miałam ich 5 to był widok jak z nimi na
                  spacer wychodziłam...to było 4,5 metra psa ;))
                  Możesz kupić jamnika ...ale możesz go znaleźć równiesz w schronisku bo niestety
                  i one tam trafiają widziałam niedawno na forum "zwierzęta oddam przyjmę" kilka
                  wspaniałych jamniorów patrzących smutno przez kraty więc pomyśl i o tym
                  Pozdrawiam
                  • robertoniro Re: Jamniki są THE BEST !! 15.03.05, 09:21
                    tylko ze szorstkowlose to nie typowe jamniki i urody im brak.
                    • pierozek_monika Re: Jamniki są THE BEST !! 15.03.05, 09:38
                      robertoniro napisał:

> tylko ze szorstkowlose to nie typowe jamniki i urody im brak.

de gustibus non disputandum est
                      • teba18 Re: Jamniki są THE BEST !! 16.03.05, 11:41
                        A ja nigdy nie lubilam malych psow- z uwielbieniem mnie gryzly jeszcze odkad
                        bylam malym dzieckiem :/ Od zawsze mialam duze psy i duze uwielbiam jest tylko
                        jedna rasa psow ktore wielkoscia nie siegaja kolana i ktorej przedstawicielke
                        mam zamiar kiedys kupic- jamniczka szorstkowlosa krolicza :D
                        • domininisia Re: Jamniki są THE BEST !! 18.03.05, 21:26
                          nie wszystkie jamniki robia w domu... nie wszystkie gryzą... jak tak było to
                          znaczy że nie poświęcało się psu dużo uwagi... mój jamnik ma 12 lat i w domu
                          nie załatwił się nigdy... wszystko zależy od tego jak psa się wychowa...
                          • agnida Re: Jamniki są THE BEST !! 19.03.05, 03:12
                            nie mow za szybko - jamnikowi moze nagle cos odbic
                  • hashi-tess Re: Jamniki są THE BEST !! 13.04.05, 08:52
                    witaj deotymo23!
                    Czytam, że masz duże doświadczenie z jamniorkami szorstkowłosymi.
                    Ja mam od pół roku fajnistego Fredzia .
                    Właśnie teraz zmienia szatę na prawdziwą szczotę.
                    Proszę w imieniu swoim i Fredzia napisz, czym należy Go czesać, aby szczota była piękna.
                    serdecznie Cię pozdrawiam i Twoje jamniorki.
                    Tess
                    • pierozek_monika Re: Jamniki są THE BEST !! 13.04.05, 09:08
                      A widziałaś, ze istnieje forum nt jamników?
                      JAMNIKOWE FORUM
                      • hashi-tess Re: Jamniki są THE BEST !! 13.04.05, 22:06
                        Dzieki za info, i już tam biegnę razem z moim Fredziem.
                        Tess
                    • deotyma23 Re: Jamniki są THE BEST !! 14.04.05, 12:24
                      czesać tak- bo generalnie przyzwyczai się do szczotki- one to nie zawsze lubią.
                      Jak włos dłuższy to go trzeba wytrymować- rzecz polega na usunięciu ( wyrwaniu)
                      dłuższych włosów- to trochę inaczej niż u sznaucerów- pod tym włosem dłuższym
                      jest nowa krótsza szata. Przeważnie trymowaniem sama się zajmuję ale wymaga to
                      sporo uwagi żeby pieskowi dziur nie narobić- bo wtedy wygląda jakby go mole
                      pogryzły ;)). Moje pieski nie lubiły tego trymowania - bardzo nie lubiły i nie
                      lubią.
                      Czy masz zamiar udać się z nim na wystawę
    • kalinosia Ja już nie wiem,czy brać jamnika czy nie :( 15.04.05, 14:18
      Byłam nastawiona na tak, ale po pzreczytaniu niektórych postów się
      wystraszyłam :(. Zwłaszcza, że mój mąż niby wyraził zgodę na psa, ale pod
      warunkiem, że będzie to mały piesek, żeby nie było w meiszkaniu kłaków psich i
      żeby nie śmierdziało - no i padło, że jamnik. No ale jak one są takie brudasy,
      że będą mi w chałupie robić kupkę i siusiu oraz gryźć meble i wszytsko inne to
      załamka :(. JJuż sama nie wiem teraz :(
      • pierozek_monika Re: Ja już nie wiem,czy brać jamnika czy nie :( 15.04.05, 14:54
        No ale jak one są takie brudasy,
        > że będą mi w chałupie robić kupkę i siusiu oraz gryźć meble i wszytsko inne
        to
        > załamka :(. JJuż sama nie wiem teraz :(

Nie powinnaś w takim razie wogóle decydować się na psa. Takie jest moje zdanie.
        • kalinosia Re: Ja już nie wiem,czy brać jamnika czy nie :( 15.04.05, 15:06
          to nie o to chodzi, chyba mnie źle zrozumiałaś. Ja wiem, że zanim psa się
          nauczy robić na dworzu to trzeba trochę cierpliwości. Ale tu były posty, że
          jamniki nawet duże po złości potrafią się załatwiać w domu, bo taki mają
          charakter i już. Wiadomo, że czasem pieskowi może się to przytrafić, ale jeśli
          pies robi to non stop???
          • pierozek_monika Re: Ja już nie wiem,czy brać jamnika czy nie :( 15.04.05, 15:07
            na jakąkolwiek byś się rasę nie zdecydowała, to to się może zdarzyć, czego się
            obawiasz. Niestety.
            To nie miała być krytyka - tylko rada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka