24.05.05, 20:43
Chciałabym w profesjonalny sposób zajać sie tymi biednymi zwierzątkami, które
są tak gnębione. Myślę o tym ażeby założyć fundację.

Czy ktoś wie jak sie do tego zabrać? Znacie moze jakieś strony z informacjami
które byłyby pomocne?

Obserwuj wątek
    • miss_dronio Re: Fundacja 24.05.05, 21:00
      Landrynko, to nie będzie proste:) Wydaje mi się, że najlepiej jest rozpocząć
      taką działalność (duże brawa za sam pomysł i wrażliwość:) ) przyłączając się do
      już działającej organizacji charytatywnej. Jest ich wiele i myślę, ze bez
      wątpienia mogłabyś którąś wspomóc swoją działalnością.
      Pzdr.
    • introligator_snu Re: Fundacja 24.05.05, 21:07
      Ok, kombinuj mala kombinuj. A jak juz otworzysz ta fundacje, to ja ci moge
      podac numer konta na ktore moga byc wplacane pieniazki...

A strona:
      www.toz.pl
      • wiesia.and.company Re: Do landrynki - poważnie 25.05.05, 10:02
        Napisz do mnie po prostu wiesia.and.company@gazeta.pl. Ja nie mam doświadczenia,
        ale coś Ci doradzę. Dobre serce i szczytny cel, a jeśli jeszcze jesteś dobrą
        organizatorką, to by było świetnie. Może Ty mi też w czymś pomożesz. Napisz
        dzisiaj proszę do 15.00 - może coś wymyślimy. Czy jesteś z Warszawy?
        Pozdrawiam. Wiesia i siódemka
      • ontarian Re: Fundacja 25.05.05, 14:36
        introligator_snu napisał:

> Ok, kombinuj mala kombinuj. A jak juz otworzysz ta fundacje, to ja ci moge
        > podac numer konta na ktore moga byc wplacane pieniazki...
        dokladnie, jest to glowny cel zakladania
        tego typu fundacji
        pod przykrywka humanitaryzmu
        latwo kase mozna zrobic
        • introligator_snu Re: Fundacja 25.05.05, 14:47
          Nie, no zaraz... po co tak ostro... Ja to zaraz wszystko wytlumacze.
          Przecierz kazda, nawet najbardziej charytatywna fundacja ma swoje koszta:
          1) Ksiegowosc
          2) Wszelkie oplaty okresowe (media, rachunki itp.)
          3) Reklama (przeciez ludzie musza sie skads dowiedziec o tym gdzie maja wplacac
          pieniadze)
          4) Biuro (najelpiej w centrum Wawy w jakims reprezentacyjnym biurowcu)
          5) Imprezy okolicznosciowe (wystawne bankiety, bale charytatywne itp. - trzeba
          zapoznac tez elyty z problemem bezdomnych kotkow)
          6) W koncu pensje pracownikow (idea jest szczytna ale do gara tez cos wlozyc
          trzeba)

Biorac pod uwage powyzsze punkty, gdyby sie udalo zebrac do konca miesiaca ok.
          150 tys. PLN, to wszystko ponad to bedzie juz czysty zysk i mozna sie bedzie
          tym podzielic ze zwierzatkami...
          • ontarian Re: Fundacja 25.05.05, 15:00
            niedawno tu pisali, ze utrzymanie
            jednego futra w schronisku, to ok. 3 zeta dziennie
            ale z tego wynika, ze chyba koszta wlasne
            nie sa w to wliczone
          • kakui Re: Fundacja 27.05.05, 11:35
            Introligator i ontarian - jestescie partnerami i chodzicie na parady czy tylko
            rodzina??? ja stawiam na to ze jestescie w zwiazku
            • introligator_snu Re: Fundacja 27.05.05, 12:04
              Kakui, widze, ze nurtuje cie jakis problem, dodatkowo masz niewatpliwie duza
              wiedze na temat tego kto z kim gdzie i kiedy. W KGB rabotajesz czy jak??
              Moja ironia w przypadku tego watku wziela sie z tego, ze pomysl jest z gory
              poroniony. Sa dziesiatki fundacji ktore zajmuja sie tym tematem i jezeli ktos
              chce pomoc niech po prostu wplaci im pieniadze. No ale coz, kazdy wyciaga
              wlasne wnioski i kojarzy wszystko na wlasny sposob. Powodzenia w dalszym
              kombinowaniu pod gorke.
              • landrynka8 Re: Fundacja 27.05.05, 12:20
                Jestes ignorantem i tyle, żeby nie powiedzieć wiecej....

Nie znasz mnie i nie życzę sobie żebyś mnie oceniał.
                Jestem upartą osobą i prędzej czy pożniej realizuje swoje cele, czego i tobie
                życzę.

>chce pomoc niech po prostu wplaci im pieniadze

no tak najłatwiej.
                • introligator_snu Re: Fundacja 27.05.05, 12:39
                  Ok, uparta landrynko. Zaloz te fundacje, wtedy oficjalnie przyznam ci racje,
                  przeprosze a potem jeszcze wplace na nia pieniadze. A poki co mam wrazenie, ze
                  sie po prostu naogladalas placzliwych zdjec umeczonych zwierzatek i cos bys
                  chciala zrobic ale nie do konca wiesz co. A moze boisz sie wplacic pieniadz na
                  jakas inna fundacje z powodow okreslonych przez mnie 2 posty wyzej ??
                  • landrynka8 Re: Fundacja 27.05.05, 12:44
                    Inroligatorku, to jest moje marzenie od lat. I spełnię go choćby niewiem co.
                    • ontarian Re: Fundacja 27.05.05, 13:07
                      nie badz taka pewna
                      coraz trudniej frajerow znalezc na dawanie kasy
                      a bez nich gucio z twojej fundacji
                    • m.pw Re: Fundacja 27.05.05, 18:14
                      zajrzyj na str: www.ngo.pl/labeo tj portal organizacji pozarzadowych,
                      tam napewno znajdziesz stosowne przepisy, a jesli bezdiesz miala problem to
                      jest tam podany kontakt do osób oblatanych w temacie - tam tez znajdziesz
                      ustawe o pozytku publicznym i wolontariacie. Zanim sie zabierzesz do dziela
                      warto ja przeczytac, jest napisane zrozumialym - choc urzedowym jezykiem
                      • m.pw Re: Fundacja 27.05.05, 18:39
                        zapomnialam jeszzce wspomniec ze warto równiez przeczytac ustawe o ochronie
                        zwierzat, duzo do czytania - warto poznac cala ale na poczatek to co ponizej:
                        Jest tu podana rola samorzadów miejskich, bo sama chocbys chciala nie dasz
                        rady zrealizowac swoich zamierzen (zakup sprzetu, karmy, leczenie itp).
                        Ludzie nie lubia "szastac" pieniedzmi - zwlaszzca na zwierzeta, bo jak
                        powszechnie WIADOMO - "zwierze sie wyzywi samo"
                        Ktos tam pisze ze fundacja musi miec biuro, zatrudnaiac ksiegowych, urzadzac
                        bale charytatywne, TO NIE PRAWDA. Mozna dzialalnosc oprzec na wolontariacie -
                        dorosli, odpowiedzialni poprowadza sprawy urzedowe, a mlodziez pomoze
                        oporzadzac zwierzatka (korzysc obopólna - nauczysz mlodych szacunku do
                        zwierzat, a oni odwzdiecza sie bezinteresowna praca. Bale beda urzadzac Twoi
                        sponsorzy. Przy okazji - jezeli juz bedziesz fundacja i bedziesz chciala
                        kwestowac lub ustawiac skarbonki albo podawac publicznie nr konta to trzeba do
                        marszalka województwa wystapic o pozwolenie na zbiórke pieniedzy i potem sie
                        rozliczyc. Jak znajde stosowny przepis to podesle namiar, gdzies tam mam w
                        komputerze. POWODZENIA!!!!

Wybrane fragmenty USTAWY O OCHRONIE ZWIERZĄT z dnia 21 sierpnia 1997 r
                        Rozdział 1
                        Przepisy ogólne
                        Art. 1. 1. Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie
                        jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.
                        2. W sprawach nie uregulowanych w ustawie do zwierząt stosuje się odpowiednio
                        przepisy dotyczące rzeczy.
                        3. Organy administracji publicznej podejmują działania na rzecz ochrony
                        zwierząt, współdziałając w tym zakresie z odpowiednimi instytucjami i
                        organizacjami krajowymi i międzynarodowymi.

..................................................itd.
                        Rozdział 2
                        Zwierzęta domowe
                        Art. 9. 1. Kto utrzymuje zwierzę domowe, ma obowiązek zapewnić mu pomieszczenie
                        chroniące je przed zimnem, upałami i opadami atmosferycznymi, z dostępem do
                        światła dziennego, umożliwiające swobodną zmianę pozycji ciała, odpowiednią
                        karmę i stały dostęp do wody.
                        2. Uwięź, na której jest trzymane zwierzę, nie może powodować u niego urazów
                        ani cierpień oraz musi mu zapewnić możliwość niezbędnego ruchu.
                        Art. 10. 1. Prowadzenie hodowli lub utrzymywanie psa rasy uznawanej za
                        agresywną wymaga zezwolenia organu gminy właściwego ze względu na planowane
                        miejsce prowadzenia hodowli lub utrzymywania psa, wydawanego na wniosek osoby
                        zamierzającej prowadzić taką hodowlę lub utrzymywać takiego psa.
                        2. Zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, nie wydaje się, a wydane cofa się,
                        jeżeli pies będzie lub jest utrzymywany w warunkach i w sposób, które stanowią
                        zagrożenie dla ludzi lub zwierząt.
                        3. Minister właściwy do spraw administracji publicznej, po zasięgnięciu opinii
                        Związku Kynologicznego w Polsce, ustala, w drodze rozporządzenia, wykaz ras
                        psów uznawanych za agresywne, biorąc pod uwagę konieczność zapewnienia
                        bezpieczeństwa ludzi i zwierząt.
                        Art. 11. 1. Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy
                        do zadań własnych gmin.
                        2. Minister właściwy do spraw administracji publicznej w porozumieniu z
                        ministrem właściwym do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia,
                        zasady i warunki wyłapywania bezdomnych zwierząt.
                        3. Wyłapywanie bezdomnych zwierząt oraz rozstrzyganie o dalszym postępowaniu z
                        tymi zwierzętami odbywa się wyłącznie na mocy uchwały rady gminy podjętej po
                        uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii oraz po zasięgnięciu opinii
                        upoważnionego przedstawiciela organizacji społecznej, której statutowym celem
                        działania jest ochrona zwierząt.
                        4. Organizacje społeczne, których statutowym celem działania jest ochrona
                        zwierząt, mogą zapewniać bezdomnym zwierzętom opiekę i w tym celu prowadzić
                        schroniska dla zwierząt, w porozumieniu z właściwymi organami samorządu
                        terytorialnego.
                        Art. 11a. 1. Rada gminy może w drodze uchwały przyjąć program zapobiegający
                        bezdomności zwierząt obejmujący w szczególności:
                        1) sterylizację albo kastrację zwierząt,
                        2) poszukiwanie nowych właścicieli dla zwierząt,
                        3) usypianie ślepych miotów.
                        2. Koszty realizacji programu, o którym mowa w ust. 1, ponosi gmina.

Art. 11. 1. Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy
                        do zadań własnych gmin.
                        2. Minister właściwy do spraw administracji publicznej w porozumieniu z
                        ministrem właściwym do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia,
                        zasady i warunki wyłapywania bezdomnych zwierząt.
                        3. Wyłapywanie bezdomnych zwierząt oraz rozstrzyganie o dalszym postępowaniu z
                        tymi zwierzętami odbywa się wyłącznie na mocy uchwały rady gminy podjętej po
                        uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii oraz po zasięgnięciu opinii
                        upoważnionego przedstawiciela organizacji społecznej, której statutowym celem
                        działania jest ochrona zwierząt.
                        4. Organizacje społeczne, których statutowym celem działania jest ochrona
                        zwierząt, mogą zapewniać bezdomnym zwierzętom opiekę i w tym celu prowadzić
                        schroniska dla zwierząt, w porozumieniu z właściwymi organami samorządu
                        terytorialnego.
                        Art. 11a. 1. Rada gminy może w drodze uchwały przyjąć program zapobiegający
                        bezdomności zwierząt obejmujący w szczególności:
                        1) sterylizację albo kastrację zwierząt,
                        2) poszukiwanie nowych właścicieli dla zwierząt,
                        3) usypianie ślepych miotów.
                        2. Koszty realizacji programu, o którym mowa w ust. 1, ponosi gmina.
                        (Dz.U.1997.111.724 (U) Ochrona zwierząt
                        • landrynka8 Re: Fundacja 27.05.05, 18:48
                          gorąco Ci dziekuję.
                          • m.pw Re: Fundacja 28.05.05, 22:55
                            napisz jak Ci sie udalo. Powodzenia !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka