kasiuncia25 21.08.05, 18:42 Przedstawiam Wam ststystyki dot. ataków psów na ludzi, również z podziałem na rasy. Co o tym sądzicie? Niestety tylko po angielsku www.dogbitelaw.com/breeds-causing-DBRFs.pdf www.fataldogattacks.com/statistics.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabriel Re: Ataki psów 21.08.05, 21:03 Równie dobrze mogę ci przedstawić statystyki znęcania się nad zwierzętami przez ludzi(ataki psów na człowieka to przy tym pryszcz) i też zapytać głupio: co o tym sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuncia25 Re: Ataki psów 22.08.05, 06:44 Znalazłam te dane przy okazji czytania kolejnej wzmianki o tym jak piesek zmasakrował twarz chłopca. Prawde mówiąc byłam zainteresowana tym jak wygląda podział w tych danych na rasy. Sama mam boksera i byłam ciekawa czy jest w nich wzmianka o tej rasie a tu podałam linki jedynie jako ciekawostke. Osobiście uważam żt wszystkie takie przypadki to wina ludzi bo pies jest tylko psem. Tak na marginesie byłam pewna że miłośnicy zwierząt sa milsi. Nie dziwne że psy atakują skoro ich miłośnicy potrafią właśnie w ten sposób odnoszą sie do ludzi, pieski biorą przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
18l4 Re: Ataki psów 24.08.05, 23:55 asiuncia25 napisała: > Znalazłam te dane przy okazji czytania kolejnej wzmianki o tym jak piesek > zmasakrował twarz chłopca. Prawde mówiąc byłam zainteresowana tym jak wygląda > podział w tych danych na rasy. Sama mam boksera i byłam ciekawa czy jest w nich > > wzmianka o tej rasie a tu podałam linki jedynie jako ciekawostke. > Osobiście uważam żt wszystkie takie przypadki to wina ludzi bo pies jest tylko > psem. > Tak na marginesie byłam pewna że miłośnicy zwierząt sa milsi. Nie dziwne że psy > > atakują skoro ich miłośnicy potrafią właśnie w ten sposób odnoszą sie do ludzi, > > pieski biorą przykład. Właściciele psów są na ogół mili.Ale po co podajesz statystyki pogryzień psów przez ludzi, lepiej zająć sie problemem znęcania się nad zwierzętami. Maedia jakoś nie mówią o tych przypadkach, tylko wciąż użalaja się nad losem pogryzionych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: Ataki psów 25.08.05, 16:24 18l4 napisała: > Właściciele psów są na ogół mili.Ale po co podajesz statystyki pogryzień psów > przez ludzi, ona takiej statystyki nie podala ale moze ty bys cos na ten tema rzucila sam ciekaw jestem ile to psow ludzie pogryzli Odpowiedz Link Zgłoś
18l4 Re: Ataki psów 26.08.05, 15:18 > 18l4 napisała: > > > Właściciele psów są na ogół mili.Ale po co podajesz statystyki pogryzień > psów > > przez ludzi, > ona takiej statystyki nie podala > ale moze ty bys cos na ten tema rzucila > sam ciekaw jestem ile to psow ludzie pogryzli Pomyliło mi się, chodziło mi o to, po co mówiła na temat statystyk o pogryzieniu ludzi przez psy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcela11 Re: Ataki psów 25.08.05, 07:24 Dlatego, że człowiek jest wyższą wartością niż zwierze...PROSTE czy nie. -------------- Kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
marcela11 Re: Ataki psów 25.08.05, 07:25 Powyższy post był skierowany do 1814 -------------- Kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: Ataki psów 25.08.05, 10:14 I nawet jeśli życie człowieka jest większą wartością to wg ciebie upoważnia to do znęcania się nad zwierzętami? Nie bez powodu człowiek stoi wyżej nad innymi istotami.Niestety nie zawsze potrafi z tego korzystać jak widać.Przykłady to między innymi ostatnie wypadki zagryzień.Gdyby rodzice tej 15-latki która została zagryziona przez swego psa, myśleli przed jego zakupem to do wypadku by nie doszło.To samo tyczy się opiekunów malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
marcela11 Re: Ataki psów 25.08.05, 11:59 Sorry, źle przeczytałam i zrozumiałam post. Mnie nie chodziło o to że człowiek może się znęcać nad zwierzetami tylko o to, że zwerzęta są niższą formą inteligencji i powinny być nam podporządkowane i posłuszne. -------------- Kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczydonpedro Re: Ciekawe podejście do życia... 25.08.05, 15:56 marcela11 napisała: > Mnie nie chodziło o to że człowiek > może się znęcać nad zwierzetami tylko o to, że zwerzęta są niższą formą > inteligencji i powinny być nam podporządkowane i posłuszne. > > -------------- > Kochajmy ludzi, > tak szybko odchodzą. Czyli, jeśli np. mój sąsiad przechowuje w piwnicy benzynę, pali w tej piwnicy papierosy i sam przerabia instalację elektryczną, choć nie ma o tym większego pojęcia, przez co w końcu kiedyś doprowadzi do tragedii - winne będą papierosy lub elektryka? Osoby organizujące samobójcze zamachy, w których giną setki i tysiące ludzi są bez wątpienia ludźmi bardzo inteligentnymi (muszą, byle ćwok czegoś takiego nie umiałby zorganizować), bardziej niż 90% pozostałych - czy oznacza to że mają większe prawa i że inni powinni się im bezwzględnie podporządkować? Człowiek czasem zabija dla czystej przyjemności, w imię t. zw. "wyższych celów" lub przez zwykłą głupotę, zwierzę - nigdy (chyba że jest głodne lub instynktownie wyczuje jakieś zagrożenie). "Udomowione" zwierzęta żyją w środowisku sztucznym, stworzonym przez człowieka, w celu jak najpełniejszego zabezpieczenia ludzkich, nie zwierzęcych potrzeb. Jeśli więc zdarzają się wypadki, winę za to w moim przekonaniu w każdym przypadku ponosi wyłącznie człowiek! Fakt posiadania wysoiego IQ nie świadczy jeszcze o wysokiej inteligencji (która wymaga także minimum tolerancji, wrażliwości, otwartości itd.), przeciwnie - zobowiązuje do przewidywania następstw swych działań, czyli, prościej - do ODPOWIEDZIALNOŚCI, tak myślę... Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: Ataki psów 25.08.05, 16:26 Kto to napisał, i przy jakiej okazji: "Kiedy poznałam ludzi, pokochałam zwierzęta..." ??? marcela11 napisała: > Sorry, źle przeczytałam i zrozumiałam post. Mnie nie chodziło o to że człowiek > może się znęcać nad zwierzetami tylko o to, że zwerzęta są niższą formą > inteligencji i powinny być nam podporządkowane i posłuszne. > > -------------- > Kochajmy ludzi, > tak szybko odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: Ataki psów 25.08.05, 16:25 A co jest wyższą wartością niż człowiek??? marcela11 napisała: > Dlatego, że człowiek jest wyższą wartością niż zwierze...PROSTE czy nie. > -------------- > Kochajmy ludzi, > tak szybko odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: Ataki psów 25.08.05, 16:23 No i na liście nie ma Amstaffów (American Staffordshire Terrier) bo co to znaczy Pit-bull-type? To tak jakby powiedzieć "Europejczyk", ale Rumun, czy Holender? Odpowiedz Link Zgłoś
uwazna Re: Ataki psów 26.08.05, 12:09 Ta statystyka nie jest w pełni miarodajna. Nie można szermować udziałem procentowym poszczególnych ras w atakach w oderwaniu od liczebności tych ras. Założę się, że w USA, podobnie jak u nas, jest znacznie więcej rottweilerów (13% ataków) niż chow chow (3% ataków). Skoro przedstawiciele małolicznej rasy chow chow spowodowały aż 3% wypadków śmiertelnych, a wielokrotnie, jak przypuszczam, liczniejsza populacja rottweilerów "tylko" 13%, to może się okazać, że puchate chińskie szpice są bardziej skłonne do agresji. Konkludując, ta statystyka jest ułomna, bo nie podaje stanu liczebnego poszczególnych ras. Odpowiedz Link Zgłoś