Dodaj do ulubionych

Labradory - pytanie

29.08.05, 10:51
Witam Wszystkich.
Mam pytanie do znawców rasy, o której mowa w tytule. Jakie są odmiany rasy
labrador? Widziałem jak dotąd 2 różne "typy"/"odmiany" - jedna to klasyczny,
mocno zbudowany pies o maści biszkoptowej, czarnej lub czekoladowej, ale
spotkałem też labradora (przynajmniej tak mi powiedziano, że jest to rasowy
labrador i nie miałem podstaw, żeby nie wierzyć), który miał budowę znacznie
lżejszą od "typowego laba", a umaszczenie bardziej miodowe niż biszkoptowe.
Czy jest to jakaś osobna odmiana tej rasy, czy raczej krzyżówka? Wiem, że jest
określony wzorzec rasy itd itp, ale może jest coś, o czym nie wiem.

P.S. Jeśli ten temat już się pojawił, to przepraszam :).

Pzdr
Obserwuj wątek
    • ariella Re: Labradory - pytanie 29.08.05, 13:35
      Hi,
      moja labradorka jest wyjatkowo drobna i przy "typowych" labradorach wyglada jak
      sarenka, a ostatnio jedna pani z takim grubciem spytala mnie : co to za rasa
      jest!!!!
      A jest z dobrej hodowli. taka uroda po prostu, jak z ludzmi... Bylam z nia na
      jednej wystawie i pan sedzia powiedzial, ze kariery na ringu to ona nie zrobi.
      I trudno. Nie po to jest. Za to wszyscy mowia ze jest sliczna, bo taka
      delikatna, i na dodatek jest praktycznie biala. Tylko konce uszu ma bezowe.
      • kakui Re: Labradory - pytanie 29.08.05, 13:44
        tez u mnie na osiedlu jest taka... tez bym sie chetnie dowiedziala czegos
    • zerozdziwien Re: Labradory - pytanie 30.08.05, 22:25
      od jakiegoś czasu nastała moda na labradory i mnóstwo jest labradoropodobnych psów
      pies rasowy to pies mający udokumentowane pochodzenie-metrykę
      ale nawet w super hodowlach zdarzają się psy mało typowe
      pies rasowy ma określony typ np.:
      www.kwiatmorza.pl/wzorzec.html
      ale:
      "Labradory należą do psów dużych. Zasadnicze różnice występują pomiędzy wzorcem
      amerykańskim ,a angielskim . Amerykańskie labradory są większe i lżejsze. Z
      czasem może to doprowadzi do powstania nowej, amerykańskiej odmiany lub nawet
      rasy .Według wzorca angielskiego wysokość w kłębie wynosi od 54cm do 57 cm. Psy
      mają oczywiście mocniejszą budowę ciała i są wyższe. Ciężar ciała suki mieści
      się w granicach 25-32 kg ,a psa 27-36kg.Posiadają masywną budowę ciała."
      • titu_titu Re: Labradory - pytanie 31.08.05, 08:21
        Podanie różnicy między Labradorem amerykańskim a europejskim w tym przypadku
        nie jest zbyt trafne. Amerykańskie psy w ogóle bardzo się różnią typem od
        przedstawicieli tych samych ras w Europie. Jest to związane z preferencjami i
        trendami hodowlanymi - ogólnie można powiedzieć z modą. Wzorzec nie
        określa "typu", w jednej rasie zwykle spotyka się psy w różnych typach, jeden
        może być preferowany bardziej inny mniej przez danego sędziego, ale każdy z
        tych psów jest prawidłowy, mieści się we wzorcu i może zostać championem. Na
        podstawie różnic jedynie w "typie" psa, bardzo rzadko następuje wyodrębnienie
        nowej rasy, prawdę mówiąc nie przychodzi mi do głowy żaden przykład... Może
        tylko Akita Inu i Duży Japoński Pies, ale różnice między tymi rasami są większe
        i nie tylko dotyczą właśnie "typu"....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka