claire_de_lune 07.10.05, 13:40 kupilam wczoraj drapke dla moich kocurow. Ale zupelnie nie wykazuja nia jakiegokolwiek zainteresowania. Jakie macie pomysly za ich zachecenie? Dziekuje za wszelkie sugestie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcellia Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 07.10.05, 14:50 U mnie zadzialalo pokazanie koci, ze drapak sluzy do drapania: wzielam ja pod pache, zanioslam przed drapak i zaczelam sama drapac paznokciami, kocia szybko zalapala. Mozesz tez sprobowac przeniesc kotka do drapaka gdy zaczyna drapac cos innego i tez mu pokazac, ze sie drapie TU :) Powodzenia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek zapach 07.10.05, 14:55 Kotki przyciąga zapach, część drapaków nawet ma gdzieś tam w srodku kocimiętkę żeby pachniała. Można delikatnie pokropić kroplami walerianowymi. Co prawda moim kotom to nie pomogło (nadal mają drapaka w nosie, wolą fotel), ale warto spróbować. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
yeze Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 07.10.05, 18:30 My naszej kici kupiliśmy drapak jak tylko ją wzięliśmy, więc przyzwyczaiła się szybko. Wystarczyło tylko kilka razy postawić ją obok i przejechać jej łapką po drapaku, żeby załapała, o co chodzi :) Nadal zdarza jej się wbijać pazurki w tapicerkę od mebli, ale zdecydowanie rzadziej. Zauważyliśmy, że używa drapaka, kiedy chce pokazać, że jest grzeczna, ale taka to juz kocia przewrotna natura. Życzymy powodzenia :) yeze.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 07.10.05, 19:28 namaluj mysz na drapce Odpowiedz Link Zgłoś
febe303 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 07.10.05, 20:49 nasze koty dostaly koliki ze smiechu na widok drapaczki i tak im juz zostalo. Drapaczka stoi sobie, nietknieta, a obok ukochany fotel kotow rzecz kompletnie juz wybebeszony. Zatem, powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mist3 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 07.10.05, 20:59 To samo jest u mnie - drapak (w kształcie myszy) jest świetną ozdobą, natomiast na pewno nie służy do drapania - za to tapeta, moje łóżko, itp. jak najbardziej. Pazurki dała sobie obciąć tylko raz (w bardzo głębokim śnie była, ale już więcej razy nie dało się jej przydybać). W związku z tym też mam problem. A zapachu kocimiętki i waleriany nie znosi... Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Dokładnie 07.10.05, 22:52 Ja też mam takie doświadczenia, wszystki po kolei, kuweta, drapak... W końcu się wkurzyłem i kupiłem psa? Co ja jestem, żeby codziennie im pokazywać do czego jest żwirek w kuwecie? Muchomorek? _ Pies na kaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
ohida To ja mam chyba jakieś kocie mutanty... 08.10.05, 01:20 ...albo cyborgi, albo sama nie wiem co. Drapią tylko drapak, sikają tylko w żwirek i nigdy nie było problemów i kocurom nie trzeba było nic pokazywać. Może to dlatego, że inne moje meble są zdecydowanie mniej atrakcyjne do drapania ;) Koci drapak to rozbudowane drzewko z półkami, jeden z kotów uwielbia drapać sizalowy pieniek na leżąco, wszystkimi czterema łapami :P To się nazywa komfortowe podejście do życia. Co do uczenia ogonów drapania, to dobrze jest potraktować meble odstraszaczami, a z kolei drapak czymś przyjemnie pachnacym, na przykład kocimiętką. Drapak musi być stabilny, żeby się nie chwiał i nie kiwał podczas demolowania przez kota ;) powinien być również ustawiony w zacisznym miejscu. A psa nie kupię, znajomi musieli ogołocić jeden pokój z wszystkich sprzętów i na swoje wyjścia do pracy tam psa zostawiać, po tym jak zjadł drzwi wejściowe, większość antycznego stolika i przygotowane przez kierownika budowy plany architektoniczne budynku przygotowane do odbioru technicznego :P Odpowiedz Link Zgłoś
kawiarniany.filozof Re: wszystkie koty to mutanty 08.10.05, 22:47 Oj, grabisz sobie waćpani... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wesolemiasteczko Re: JAKIE ODSTRASZACZE STOSUJESZ???? 09.10.05, 19:06 Bo moje koty drapkę ignoruję, chociaż kocimiętkę lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
zachar2003 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 22:11 tak jak moja kotka, na drapak tylko patrzy.. Ulubione przedmioty do drapania to fotel i ... drogie donniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekpiekara Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 08:56 Mysle ze to moze zalezec od rodzaju drapki. Ja mam taka drapke, ktora sklada sie ze slupa i platformy, na ktora kotka moze wskoczyc. Zeby pokazac jej, ze slup nalezy drapac po pierwsze sam jej pokazalem, a po drugie wzialem ja za lapki i zaczalem jej przesuwac nimi po slupie. Zalapala ze to fajne :). Powierzchnia slupa sklada sie z materialu oraz nakreconego twardego, grubego sznura, jakby przypominajacego konopny. Za kazdym razem, kiedy probowala znecac sie nad czyms innym, bralem ja i prowadzilem do drapaczki. Nie jest to tak, ze system dziala na 100 procent, ale jest calkiem dobrze :). Odpowiedz Link Zgłoś
cubezoid Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 09:32 Słyszałem, że istotne jest samo umiejscowienie drapki. Chodzi o to, by drapka znalazła się w miejscu, które kocur często mija - jego swoistym "ciągu komunikacyjnym". Odpowiedz Link Zgłoś
mmarko2 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 10:19 Ja nie miałem takich problemów. Znalazłem na budowie kawełek najzwyklejszej deski (70x12 cm)- nawet nie jest ocheblowana, położyłem tam gdzie ma pojemnik z trawą. Kocio załapało odrazu po co to jest i jak chce naostrzyć pazurki to leci tam. Może zastosować właśnie taki naturalny materiał a nie coś sztucznego. Odpowiedz Link Zgłoś
kitizz Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 11:16 Ptasia grypa jest już blisko,ciekawy jestem kiedy kwoje kocury Ci ją przyniosa. Odpowiedz Link Zgłoś
panisamochodzik Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 12:22 Moja kotka też nie od początku korzystała ze zdrapki. Jak jej kupiłam taką profesjonalną, powlekaną sznurkiem, jaką opisują moi przedmówcy-olała zupełnie -tapety i wykładzina okazały się bardziej "pociągające";-) Jakieś pół roku temu , przytaszczyłam do domu kawałek nieokorowanego pnia z wystającymi sękami.Kicia drapie i obgryza najczęsciej ten pieniek( chociaż jeszcze zdaża jej się dobierać do wykładziny). Na zachetę kładę na pieńku kilka razy dziennie pastylkę z kocimętką- to strzał w dziesiatkę- bardzo chętnie podchodzi do pnia żeby poszukać smakołyka a przy okazji zawsze trochę utemperuje te swoje pazzzurrrrki. Gorąco polecam:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
a.tymosiak Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 08:25 Kupić w sklepie zoologicznym kocią miętkę w sprayu (zapach, który koty uwielbiają) i spryskać tym drapkę. Kot powinien się zainteresować i pokazać mu, że to służy drapania. Jeśli to nie pomoże to może drapka jest mało stabilna - kot jest silnym zwierzęciem i mocno drapie - trzeba kupić nową. U mnie w domu najlepiej sprawdziła się drapka na dużej kwadratowej podstawie i służy mojej kocicy już przez dziesięć lat. Odpowiedz Link Zgłoś
romek67 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 09:15 może spróbuj coś co nazywa cię " kocimiętka", są to różne produkty, jest trawka którą koty jedzą ( mój przynajmniej ją je), sadzi się ją w kuwetce, jest też aerozol, który wabi koty, po spryskaniu drapaka będzie go wabił zapachem, powinien przestać drapać pufy i narożniki a zainteresować się pachnącym drapakiem.... ale czy zechce?? koty to indywidualiści... Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
user-unknown Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 12:28 nie cierpie kotów Odpowiedz Link Zgłoś
akoto Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 12:50 a ja cierpie, jak ktos nie cierpi kotów! to do kotów nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
poszerny Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 14:26 nie cierpie ludzi nie cierpiących kotów,,, Odpowiedz Link Zgłoś
nimfffa Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 10.10.05, 15:06 mój kot najbardziej drapie tapetę w przedpokoju a na drapke to nawet nie patrzy:P Prze skurczybyk:) Odpowiedz Link Zgłoś
kroginska Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 18:41 Kot drapie najczęściej na trasie pomiędzy michą a kuwetą. Na tym co drapie, zostawia swój ślad zapachowy z gruczołów, jakie ma na spodzie łap. Są trzy wyjścia.1.Tam gdzie drapie, tam wieszaj drapak. 2. Podrapany mebel przesuń lub wyrzuć i na jego miejsce postaw drapak. 3. Weź kocura za przednie łapy i przejedź nimi kilka razy po drapaku - uwaga, ryzykowne. Poza tym: i tak, jak zechce to będzie drapał co zechce, lepiej mieć dechę, listewki, coś z drewna niż sznurek. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinap3 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 20:06 Cieroliwość, cierpliwość i jeszcze raz to samo. Ja - kiedy kot zaczął coś drapać - zanosiłam go do drapaka. Spryskiwanie kocimiętką. Zawieszanie zabawek nad drapakiem. Ale noszenie kota do drapaka, gdy zaczyna drapać coś innego, to podstawa. Proces jednak trwał dosyć długo. Cierpliwości! I pociechy z kociaka! Odpowiedz Link Zgłoś
darek_w1 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 10.10.05, 10:46 > Cieroliwość, cierpliwość i jeszcze raz to samo. Ja - kiedy kot zaczął coś > drapać - zanosiłam go do drapaka. Spryskiwanie kocimiętką. Przestańcie z tą kocimiętką, jak swojej kocicy spryskałem drapak walerianą to zaczęła go lizać, a drapała nadal krzesło ;-) Na szczęście później polubiła zwyczajne pudła z kartonu. Przynajmniej widziała efekty drapania. Odpowiedz Link Zgłoś
claire_de_lune Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 10.10.05, 11:41 nawet nie wiedzialam, ze zalozony przez mnie watek bedzie mial takie powodzenie :-) Niestety z moimi 2-miesiecznymi kotami nie jest latwo. Za mna sa juz: - wielokrotne pokazywanie kotom jak i gdzie nalezy drapac (swoimi i ich pazurami) - kompletna olewka, zupelnie nie zalapaly o co chodzi -umieszczanie na drodze pomiedzy jedzeniem a kuweta (odpada, bo drapia dywan, zupelnie nie znajdujacy sie w ciagu komunikacyjnym, a wiec ta teoria sie nie sprawdza - nie usune dywanu w inne miejsce, bo sie po prostu nie da :-) Musialabym go calkiem usunac z mieszkania, a jesli go calego spryskam to one nie wejda na teren calego pokoju Juz naprawde nie wiem co robic. Nie chcialabym stracic dywanu, a on juz jest caly pozaciagany. Sprobuje jeszcze z zacheta w postaci kocimietki. Odpowiedz Link Zgłoś
ascampfield Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 10.10.05, 17:35 Sprobuj plaskiej drapaczki (np. deski owinietej sznurkiem z konopii) jak lubia dywan... Odpowiedz Link Zgłoś