Dodaj do ulubionych

jak zachecic kota do korzystania z drapki?

07.10.05, 13:40
kupilam wczoraj drapke dla moich kocurow. Ale zupelnie nie wykazuja nia
jakiegokolwiek zainteresowania. Jakie macie pomysly za ich zachecenie?
Dziekuje za wszelkie sugestie
Obserwuj wątek
    • marcellia Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 07.10.05, 14:50
      U mnie zadzialalo pokazanie koci, ze drapak sluzy do drapania: wzielam ja pod
      pache, zanioslam przed drapak i zaczelam sama drapac paznokciami, kocia szybko
      zalapala.
      Mozesz tez sprobowac przeniesc kotka do drapaka gdy zaczyna drapac cos innego i
      tez mu pokazac, ze sie drapie TU :)
      Powodzenia! :)
    • zielony_listek zapach 07.10.05, 14:55
      Kotki przyciąga zapach, część drapaków nawet ma gdzieś tam w srodku kocimiętkę
      żeby pachniała. Można delikatnie pokropić kroplami walerianowymi.
      Co prawda moim kotom to nie pomogło (nadal mają drapaka w nosie, wolą fotel),
      ale warto spróbować.
      Pozdrawiam
      zielony_listek
    • yeze Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 07.10.05, 18:30
      My naszej kici kupiliśmy drapak jak tylko ją wzięliśmy, więc przyzwyczaiła się szybko. Wystarczyło tylko kilka razy postawić ją obok i przejechać jej łapką po drapaku, żeby załapała, o co chodzi :)
      Nadal zdarza jej się wbijać pazurki w tapicerkę od mebli, ale zdecydowanie rzadziej. Zauważyliśmy, że używa drapaka, kiedy chce pokazać, że jest grzeczna, ale taka to juz kocia przewrotna natura. Życzymy powodzenia :)

yeze.blox.pl/html
    • ontarian Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 07.10.05, 19:28
      namaluj mysz na drapce
    • febe303 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 07.10.05, 20:49
      nasze koty dostaly koliki ze smiechu na widok drapaczki i tak im juz zostalo.
      Drapaczka stoi sobie, nietknieta, a obok ukochany fotel kotow rzecz kompletnie
      juz wybebeszony. Zatem, powodzenia.
      • mist3 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 07.10.05, 20:59
        To samo jest u mnie - drapak (w kształcie myszy) jest świetną ozdobą, natomiast
        na pewno nie służy do drapania - za to tapeta, moje łóżko, itp. jak najbardziej.
        Pazurki dała sobie obciąć tylko raz (w bardzo głębokim śnie była, ale już więcej
        razy nie dało się jej przydybać). W związku z tym też mam problem. A zapachu
        kocimiętki i waleriany nie znosi...
        • at_work Dokładnie 07.10.05, 22:52
          Ja też mam takie doświadczenia, wszystki po kolei, kuweta, drapak...
          W końcu się wkurzyłem i kupiłem psa?

Co ja jestem, żeby codziennie im pokazywać do czego jest żwirek w kuwecie?
          Muchomorek?

_
          Pies na kaczki.
          • ohida To ja mam chyba jakieś kocie mutanty... 08.10.05, 01:20
            ...albo cyborgi, albo sama nie wiem co. Drapią tylko drapak, sikają tylko w
            żwirek i nigdy nie było problemów i kocurom nie trzeba było nic pokazywać. Może
            to dlatego, że inne moje meble są zdecydowanie mniej atrakcyjne do drapania ;)
            Koci drapak to rozbudowane drzewko z półkami, jeden z kotów uwielbia drapać
            sizalowy pieniek na leżąco, wszystkimi czterema łapami :P To się nazywa
            komfortowe podejście do życia.
            Co do uczenia ogonów drapania, to dobrze jest potraktować meble odstraszaczami,
            a z kolei drapak czymś przyjemnie pachnacym, na przykład kocimiętką. Drapak
            musi być stabilny, żeby się nie chwiał i nie kiwał podczas demolowania przez
            kota ;) powinien być również ustawiony w zacisznym miejscu.

A psa nie kupię, znajomi musieli ogołocić jeden pokój z wszystkich sprzętów i
            na swoje wyjścia do pracy tam psa zostawiać, po tym jak zjadł drzwi wejściowe,
            większość antycznego stolika i przygotowane przez kierownika budowy plany
            architektoniczne budynku przygotowane do odbioru technicznego :P
            • xela wszystkie koty to mutanty 08.10.05, 15:01
              • kawiarniany.filozof Re: wszystkie koty to mutanty 08.10.05, 22:47
                Oj, grabisz sobie waćpani... :/
            • wesolemiasteczko Re: JAKIE ODSTRASZACZE STOSUJESZ???? 09.10.05, 19:06
              Bo moje koty drapkę ignoruję, chociaż kocimiętkę lubią.
        • zachar2003 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 22:11
          tak jak moja kotka, na drapak tylko patrzy..
          Ulubione przedmioty do drapania to fotel i ... drogie donniczki.
    • jacekpiekara Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 08:56
      Mysle ze to moze zalezec od rodzaju drapki. Ja mam taka drapke, ktora sklada
      sie ze slupa i platformy, na ktora kotka moze wskoczyc. Zeby pokazac jej, ze
      slup nalezy drapac po pierwsze sam jej pokazalem, a po drugie wzialem ja za
      lapki i zaczalem jej przesuwac nimi po slupie. Zalapala ze to fajne :).
      Powierzchnia slupa sklada sie z materialu oraz nakreconego twardego, grubego
      sznura, jakby przypominajacego konopny. Za kazdym razem, kiedy probowala znecac
      sie nad czyms innym, bralem ja i prowadzilem do drapaczki. Nie jest to tak, ze
      system dziala na 100 procent, ale jest calkiem dobrze :).
    • cubezoid Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 09:32
      Słyszałem, że istotne jest samo umiejscowienie drapki. Chodzi o to, by drapka
      znalazła się w miejscu, które kocur często mija - jego swoistym "ciągu
      komunikacyjnym".
    • mmarko2 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 10:19
      Ja nie miałem takich problemów. Znalazłem na budowie kawełek najzwyklejszej
      deski (70x12 cm)- nawet nie jest ocheblowana, położyłem tam gdzie ma pojemnik z
      trawą. Kocio załapało odrazu po co to jest i jak chce naostrzyć pazurki to leci
      tam. Może zastosować właśnie taki naturalny materiał a nie coś sztucznego.
    • kitizz Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 11:16
      Ptasia grypa jest już blisko,ciekawy jestem kiedy kwoje kocury Ci ją przyniosa.
    • panisamochodzik Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 08.10.05, 12:22
      Moja kotka też nie od początku korzystała ze zdrapki.
      Jak jej kupiłam taką profesjonalną, powlekaną sznurkiem, jaką opisują moi
      przedmówcy-olała zupełnie -tapety i wykładzina okazały się
      bardziej "pociągające";-)
      Jakieś pół roku temu , przytaszczyłam do domu kawałek nieokorowanego pnia z
      wystającymi sękami.Kicia drapie i obgryza najczęsciej ten pieniek( chociaż
      jeszcze zdaża jej się dobierać do wykładziny).
      Na zachetę kładę na pieńku kilka razy dziennie pastylkę z kocimętką- to strzał
      w dziesiatkę- bardzo chętnie podchodzi do pnia żeby poszukać smakołyka a przy
      okazji zawsze trochę utemperuje te swoje pazzzurrrrki.
      Gorąco polecam:-))
    • a.tymosiak Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 08:25
      Kupić w sklepie zoologicznym kocią miętkę w sprayu (zapach, który koty
      uwielbiają) i spryskać tym drapkę. Kot powinien się zainteresować i pokazać mu,
      że to służy drapania. Jeśli to nie pomoże to może drapka jest mało stabilna -
      kot jest silnym zwierzęciem i mocno drapie - trzeba kupić nową. U mnie w domu
      najlepiej sprawdziła się drapka na dużej kwadratowej podstawie i służy mojej
      kocicy już przez dziesięć lat.
    • romek67 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 09:15
      może spróbuj coś co nazywa cię " kocimiętka", są to różne produkty, jest trawka
      którą koty jedzą ( mój przynajmniej ją je), sadzi się ją w kuwetce, jest też
      aerozol, który wabi koty, po spryskaniu drapaka będzie go wabił zapachem,
      powinien przestać drapać pufy i narożniki a zainteresować się pachnącym
      drapakiem.... ale czy zechce?? koty to indywidualiści... Pzdr.
      • user-unknown Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 12:28
        nie cierpie kotów
        • akoto Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 12:50
          a ja cierpie, jak ktos nie cierpi kotów! to do kotów nie pasuje
        • poszerny Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 14:26
          nie cierpie ludzi nie cierpiących kotów,,,
      • nimfffa Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 10.10.05, 15:06
        mój kot najbardziej drapie tapetę w przedpokoju a na drapke to nawet nie
        patrzy:P Prze skurczybyk:)
    • kroginska Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 18:41
      Kot drapie najczęściej na trasie pomiędzy michą a kuwetą. Na tym co drapie,
      zostawia swój ślad zapachowy z gruczołów, jakie ma na spodzie łap. Są trzy
      wyjścia.1.Tam gdzie drapie, tam wieszaj drapak. 2. Podrapany mebel przesuń lub
      wyrzuć i na jego miejsce postaw drapak. 3. Weź kocura za przednie łapy i
      przejedź nimi kilka razy po drapaku - uwaga, ryzykowne. Poza tym: i tak, jak
      zechce to będzie drapał co zechce, lepiej mieć dechę, listewki, coś z drewna
      niż sznurek.
    • karolinap3 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 09.10.05, 20:06
      Cieroliwość, cierpliwość i jeszcze raz to samo. Ja - kiedy kot zaczął coś
      drapać - zanosiłam go do drapaka. Spryskiwanie kocimiętką. Zawieszanie zabawek
      nad drapakiem. Ale noszenie kota do drapaka, gdy zaczyna drapać coś innego, to
      podstawa. Proces jednak trwał dosyć długo. Cierpliwości! I pociechy z kociaka!
      • darek_w1 Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 10.10.05, 10:46
        > Cieroliwość, cierpliwość i jeszcze raz to samo. Ja - kiedy kot zaczął coś
        > drapać - zanosiłam go do drapaka. Spryskiwanie kocimiętką.

Przestańcie z tą kocimiętką, jak swojej kocicy spryskałem drapak walerianą to
        zaczęła go lizać, a drapała nadal krzesło ;-)
        Na szczęście później polubiła zwyczajne pudła z kartonu. Przynajmniej widziała
        efekty drapania.
        • claire_de_lune Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 10.10.05, 11:41
          nawet nie wiedzialam, ze zalozony przez mnie watek bedzie mial takie
          powodzenie :-)
          Niestety z moimi 2-miesiecznymi kotami nie jest latwo.
          Za mna sa juz:
          - wielokrotne pokazywanie kotom jak i gdzie nalezy drapac (swoimi i ich
          pazurami) - kompletna olewka, zupelnie nie zalapaly o co chodzi
          -umieszczanie na drodze pomiedzy jedzeniem a kuweta (odpada, bo drapia dywan,
          zupelnie nie znajdujacy sie w ciagu komunikacyjnym, a wiec ta teoria sie nie
          sprawdza
          - nie usune dywanu w inne miejsce, bo sie po prostu nie da :-) Musialabym go
          calkiem usunac z mieszkania, a jesli go calego spryskam to one nie wejda na
          teren calego pokoju

Juz naprawde nie wiem co robic. Nie chcialabym stracic dywanu, a on juz jest
          caly pozaciagany.

Sprobuje jeszcze z zacheta w postaci kocimietki.
          • ascampfield Re: jak zachecic kota do korzystania z drapki? 10.10.05, 17:35
            Sprobuj plaskiej drapaczki (np. deski owinietej sznurkiem z konopii) jak lubia
            dywan...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka