Dodaj do ulubionych

kot sika na pościel

IP: 195.117.149.* 30.09.02, 12:54
Ostatnio mój kot Maciek co jakiś czas lubi się zeszczać na pościel.Włazi pod
kołderke i plum..szczególnie świerzą lubi choć nie jest to regułą.Niedługo
bede miała gości i też trzeba będzie pilnować aby jego pokój/ tam gdzie lubi
siedzieć /był dla niego niedostepny.jaka może być przyczyna takiego
zachowania kota ? jak sie w takich przypadkach zachowywać?bardzo prosze o
pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: kot Re: kot sika na pościel IP: *.mech.pw.edu.pl 30.09.02, 13:35
      Witaj!
      Na ten temat było już dawniej sporo wypowiedzi na tym forum, poszukaj. W Twoim
      konkretnym przypadku podajesz za mało szczegółów, np. w jakim wieku jest kot,
      czym jest żywiony, czy nie jest chory. To, że kot się chowa przy sikaniu, lub
      ogólnie sika na miękkie tkaniny może świadczyc o chorobie - jesli kot przy
      załatwianiu się do kuwety czuje ból, uwaza, że to kuweta robi mu krzywdę i
      szuka innego miejsca, bezpiecznego. Sprawdź, czy kot nie ma krwi w moczu.
      Takie sikanie może też być wynikiem stresu - inne zwierzę lub nowy człowiek w
      domu, lub coś innego. Koty mogą tak robić dla protestu, np. wystarczy, jesli
      zmieni się żwirek w kuwecie na taki, jaki im nie odpowiada.
      Nie bij za to kota, to nie pomoże, tylko powiększy stress, najlepiej znależć
      przyczynę i ją usunąć. Jesli nie znajdziesz przyczyny, napisz więcej.
      Pozdrawiam.
      • Gość: kacha Re: kot sika na pościel IP: 195.117.149.* 30.09.02, 14:08
        Gość portalu: kot napisał(a):

kot jest zdrowy/kiedys miał kłopot z pecherzem ale natychmiast to zauważyliśmy-
        krwiomocz/ jest zadbany ma zawsze czysta kuwete z budą-stad byc może
        przyzwyczajenie do chowania się podczas załatwiania,ma 5 lat jest duzy ,waży 9
        kg ale nie jest gruby.Lubi też siusiać do odpływu wanny co akurat mi nie
        przeszkadza.Mysle ,że to sikanie to z powodu stresu.Kiedy byłam na wakacjach /
        został w domu z moim chłopakiem - swoim drugim opiekunem/ być może z tęsknoty
        zlał się kilkakrotnie w moim łóżku/ kiedy wróciłam wszystko wróciło do normy aż
        teraz z powodu gości musiałam się przenieść do innego pokoju i kot chyba w
        geście protestu znów się zesikał w tym nowym miejscu.może po to bym wróciła do
        tego poprzedniego, gdzie tak fajnie się razem czulismy.To ma chyba sens.
        > Witaj!
        > Na ten temat było już dawniej sporo wypowiedzi na tym forum, poszukaj. W
        Twoim
        > konkretnym przypadku podajesz za mało szczegółów, np. w jakim wieku jest kot,
        > czym jest żywiony, czy nie jest chory. To, że kot się chowa przy sikaniu, lub
        > ogólnie sika na miękkie tkaniny może świadczyc o chorobie - jesli kot przy
        > załatwianiu się do kuwety czuje ból, uwaza, że to kuweta robi mu krzywdę i
        > szuka innego miejsca, bezpiecznego. Sprawdź, czy kot nie ma krwi w moczu.
        > Takie sikanie może też być wynikiem stresu - inne zwierzę lub nowy człowiek w
        > domu, lub coś innego. Koty mogą tak robić dla protestu, np. wystarczy, jesli
        > zmieni się żwirek w kuwecie na taki, jaki im nie odpowiada.
        > Nie bij za to kota, to nie pomoże, tylko powiększy stress, najlepiej znależć
        > przyczynę i ją usunąć. Jesli nie znajdziesz przyczyny, napisz więcej.
        > Pozdrawiam.
      • Gość: kacha Re: kot sika na pościel IP: 195.117.149.* 30.09.02, 14:12
        acha zapomniałam dodać,że to kastrat i nigdy go nie uderzyłam bo go poprostu
        kocham i wiem,że nie robi tego złośliwie
        • m.pw Re: kot sika na pościel 30.09.02, 20:14
          Kup środek odstraszający koty. Sprzedaja w sklepach zoo, lub ogrodniczych.
          popryskaj pościel, może sie zniechęci. Na wszelki wypadek uważnie obserwuj
          kota, bo może to wynikać z choroby - na początku może kwiomocz nie występować.
          Pewnie wiesz, ale tak nawszelki wypadek: kastratowi nie wolno dawać ryb, suchej
          karmy z rybą ani mleka Pozdrawiam M.
    • Gość: bianka Re: kot sika na pościel IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.02, 08:43
      Moj kot robi to samo. Niestety jedyny sposob na niego to zamykanie drzwi do
      sypialni w ciagu dnia. To jest roczny duzy kocurek - wykastrowany. Nie pomogly
      preparaty odstraszajace koty. Kot nie jest chory ani zestersowany, kuwete ma
      czysta, ryb nie jada, mleka nie pija. Nie uwaza, ze kuweta robi mi krzywde, bo
      jak drzwi do sypialni sa zamkniete to chodzi do kuwety bez problemow. W domu
      nie nastapily zadne zmiany, ktore moglyby go do tego zmusic. Nie nudzi sie, nie
      siedzi dlugo sam w domu, nie brakuje mu milosci, opieki i zabawy. Czasami mysle
      ze jest po prostu rozpieszczony i sprawdza co jeszcze przejdzie mu plazem.
      Pilnujemy zamknietych drzwi. W nocy spi z nami w sypialni i nie sika. Zycze
      cierpliwosci. Pozdrawiam
      • Gość: kacha Re: kot sika na pościel IP: 195.117.149.* 03.10.02, 13:24
        Czasem myśle,że mu się ta czysta pościel po prostu tak bardzo podoba,ze taka
        fajna mieka i czysciutka ..i jak nikt nie widzi.. to moze sie nie zorientuje...
        to sobie sikne...no i klops

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka