dorciaszek 16.11.05, 18:45 czy ktos z was wie czy jak kryje suczke to pies z suczka musza sie "szczepic"" czy tylko to daje gwarancje ze sunia bedzie w ciazy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b-beagle Re: krycie suki 16.11.05, 18:58 Nigdy nie ma gwarancji bo zdarzają się też puste krycia Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: krycie suki 17.11.05, 09:52 Złączenie niczego jeszcze nie gwarantuje bo wśród psów zdażają się również osobniki bezpłodne albo może dojść do złączenia np troche za póżno itd. Można przed kryciem zrobić badanie pokazujące stężenie hormonow we krwi aby utrafić w dobry moment do krycia. Krycie powinno wykonać się co najmniej dwukrotnie w odstepach dwudniowych.Wszystko to niczego jeszcze nie gwarantuje bo biologia to nie matematyka.Na pociechę powiem ci ,że większość kryć kończy sie ciązą )))) Odpowiedz Link Zgłoś
titu_titu Re: krycie suki 17.11.05, 12:21 Ja mam wrażenie, że dorciaszek pyta o to, czy złączenie jest w ogóle konieczne. Otóż teoria mówi zwykle że tak, ale praktyka wykazuje że wcale nie koniecznie. Czasem krycie jest bardzo krótkie i psy się nie "szczepiają", samiec mówiąc dosłownie schodzi z suki i wszyscy mają wrażenie, że krycia właściwego nie było. A jednak okazuje się, że było i suka w ciążę zaszła. Mój znajomy hodowca opowiadał mi, jak krył niedoświadczone pinczery. Reproduktor sprawiał wrażenie, jakby nawet nie udało mu się wprowadzić prącia do dróg rodnych suki, a potem oblewał ją nasieniem wokół sromu. Psiaki są krótkowłose więc wszystko było dobrze widoczne, były przy tym trzy osoby i wszyscy zgodnie uznali, że nic z tego nie będzie... A jednak okazało się, że suka jest w ciąży i urodziło się jedno szczenię. Więc psy wcale nie muszą się długotrwale łączyć podczas krycia. Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: krycie suki 17.11.05, 16:04 Takie krycia tez się zdarzają ale sa najmniej "pewne" i często szczeniaków z takich kryć nie ma )))) Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: krycie suki 17.11.05, 18:44 dziekuje bardzo, wlasnie o to mi chodzilo. zreszta zanim uzyskalam w koncu madra odpowiedz od was zadzwonilam do naszego weterynarza i wwzzystko mi wytlumaczyl i juz wiem. ale dziekuje bardzo za powazniejsze podejscie do mojego pytania Odpowiedz Link Zgłoś
a_na Re: krycie suki 18.11.05, 00:04 Oczywiście wiesz,że musisz wcześniej wykupić w swoim oddziale ZKwP kartę krycia... Odpowiedz Link Zgłoś
titu_titu Re: krycie suki 18.11.05, 08:25 dorciaszek oczywiście tego niestety nie wie, bo to zwykły rozmnażacz, który zapewne bardzo kocha swoją suczkę i nie chce by wspaniałe geny jej cudowności przepadły dla szerszego grona miłośników kundelków.... Odpowiedz Link Zgłoś
d.wludyka Re: krycie suki 18.11.05, 08:53 A zdajesz sobie sprawę, że w jednym miotcie może być mawet kilkanaście szczeniaczków? Jesteś pewna, że znajdziesz chętnych na wszystkie? Jeżeli nie jesteś hodowcą to może przemyśl to sobie, bo szkoda byłoby je później uśpić i czy oddać do schroniska. Odpowiedz Link Zgłoś
bileczka_com Re: krycie suki 18.11.05, 09:10 Autor: dorciaszek A poza tym wiecej informacji uzyskalam dzwoniac do mojego weterynarzxa niz na posiweconym tej tematyce forum. i on mi wytlumaczyl kiedy bede wiedziala, po jakim czasie ze sunia jest w ciazy,a wy zmiencie temat zainteresowan bo w tym wam nie idzie!!! No i Dorciaszek się trochę obraził,moim zdaniem niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiase Re: krycie suki 01.12.05, 12:21 ja na jej miejscu też bym sie obrazila,po przeczytaniu niektorych wypowiedzi,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: krycie suki 01.12.05, 12:32 "Niektórych - to znaczy których? ...Bo ja na przykład obraził bym się po przeczytaniu odpowiedzi trolli takich jak: a_na, titu_titu oraz d.wludyka (ten nick jest nowy ale styl wypowiedzi skądsić znam, ciekawe skąd...). Odpowiedz Link Zgłoś