Dodaj do ulubionych

krycie suki

16.11.05, 18:45
czy ktos z was wie czy jak kryje suczke to pies z suczka musza
sie "szczepic"" czy tylko to daje gwarancje ze sunia bedzie w ciazy??
Obserwuj wątek
    • b-beagle Re: krycie suki 16.11.05, 18:58
      Nigdy nie ma gwarancji bo zdarzają się też puste krycia
    • b-beagle Re: krycie suki 17.11.05, 09:52
      Złączenie niczego jeszcze nie gwarantuje bo wśród psów zdażają się również
      osobniki bezpłodne albo może dojść do złączenia np troche za póżno itd.
      Można przed kryciem zrobić badanie pokazujące stężenie hormonow we krwi aby
      utrafić w dobry moment do krycia. Krycie powinno wykonać się co najmniej
      dwukrotnie w odstepach dwudniowych.Wszystko to niczego jeszcze nie gwarantuje
      bo biologia to nie matematyka.Na pociechę powiem ci ,że większość kryć kończy
      sie ciązą ))))
      • titu_titu Re: krycie suki 17.11.05, 12:21
        Ja mam wrażenie, że dorciaszek pyta o to, czy złączenie jest w ogóle konieczne.
        Otóż teoria mówi zwykle że tak, ale praktyka wykazuje że wcale nie koniecznie.
        Czasem krycie jest bardzo krótkie i psy się nie "szczepiają", samiec mówiąc
        dosłownie schodzi z suki i wszyscy mają wrażenie, że krycia właściwego nie
        było. A jednak okazuje się, że było i suka w ciążę zaszła. Mój znajomy hodowca
        opowiadał mi, jak krył niedoświadczone pinczery. Reproduktor sprawiał wrażenie,
        jakby nawet nie udało mu się wprowadzić prącia do dróg rodnych suki, a potem
        oblewał ją nasieniem wokół sromu. Psiaki są krótkowłose więc wszystko było
        dobrze widoczne, były przy tym trzy osoby i wszyscy zgodnie uznali, że nic z
        tego nie będzie... A jednak okazało się, że suka jest w ciąży i urodziło się
        jedno szczenię. Więc psy wcale nie muszą się długotrwale łączyć podczas krycia.
        • b-beagle Re: krycie suki 17.11.05, 16:04
          Takie krycia tez się zdarzają ale sa najmniej "pewne" i często szczeniaków z
          takich kryć nie ma ))))
      • dorciaszek Re: krycie suki 17.11.05, 18:44
        dziekuje bardzo, wlasnie o to mi chodzilo. zreszta zanim uzyskalam w koncu
        madra odpowiedz od was zadzwonilam do naszego weterynarza i wwzzystko mi
        wytlumaczyl i juz wiem. ale dziekuje bardzo za powazniejsze podejscie do mojego
        pytania
    • a_na Re: krycie suki 18.11.05, 00:04
      Oczywiście wiesz,że musisz wcześniej wykupić w swoim oddziale ZKwP kartę
      krycia...
      • titu_titu Re: krycie suki 18.11.05, 08:25
        dorciaszek oczywiście tego niestety nie wie, bo to zwykły rozmnażacz, który
        zapewne bardzo kocha swoją suczkę i nie chce by wspaniałe geny jej cudowności
        przepadły dla szerszego grona miłośników kundelków....
    • d.wludyka Re: krycie suki 18.11.05, 08:53
      A zdajesz sobie sprawę, że w jednym miotcie może być mawet kilkanaście
      szczeniaczków? Jesteś pewna, że znajdziesz chętnych na wszystkie?
      Jeżeli nie jesteś hodowcą to może przemyśl to sobie, bo szkoda byłoby je
      później uśpić i czy oddać do schroniska.
      • bileczka_com Re: krycie suki 18.11.05, 09:10
        Autor: dorciaszek

A poza tym wiecej informacji uzyskalam dzwoniac do mojego
        weterynarzxa niz na posiweconym tej tematyce forum. i on mi wytlumaczyl kiedy
        bede wiedziala, po jakim czasie ze sunia jest w ciazy,a wy zmiencie temat
        zainteresowan bo w tym wam nie idzie!!!

No i Dorciaszek się trochę obraził,moim zdaniem niepotrzebnie.
        • kasiase Re: krycie suki 01.12.05, 12:21
          ja na jej miejscu też bym sie obrazila,po przeczytaniu niektorych
          wypowiedzi,pozdrawiam
          • albert.flasz1 Re: krycie suki 01.12.05, 12:32
            "Niektórych - to znaczy których? ...Bo ja na przykład obraził bym się po
            przeczytaniu odpowiedzi trolli takich jak: a_na, titu_titu oraz d.wludyka (ten
            nick jest nowy ale styl wypowiedzi skądsić znam, ciekawe skąd...).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka