Dodaj do ulubionych

transport/podróż zwierzaków zagarnicę

02.06.06, 17:08
Witajcie,

Dawno już chciałam założyć ten wątek ponieważ czesto powtarzają się pytania
na temat transportu zwierzaków.

Na dodatek, nikogo nie obrażając, ale zauważyłam, ze nasi weterynarze, są
mało jeżeli wogóle, nie poinformowani w tych kwestiach i procedurach. Co
oznacza, nie zły zamęt tuż przy odprawie zwierzaka.

Zaczynamy od tego, że przy kupowaniui biletu, odrazu zgłaszamy zwierze do
transportu:)

Sama przywiozłam psa z Anglii do Polski i była to skomplikowana procedura.
Anglicy sa BARDZO wymagający pod tym względem.

Jeżeli chodzi o przywiezienie zwierzaka, w szczególnosci psa do Anglii,
kwarantanna trwa 6 miesięcy ale to też wszystko zależy skąd i co. Niby ta
kwarantanna została zniesiona, ale nadal są pewne komplikacje.

Import zwierzaka do UK czyli DEFRA (po ang):
www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm
Tutaj są oficjalne i jedyne miejsca/porty przez które można przewieść
zwierzęta:
www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/procedures/support-info/routes_europe.htm

Kompleksowa obsługa importu zwierzaka do UK:
www.airpets.co.uk/pet_travel_scheme.html
Powiatowe Inspektoraty Wet.
www.wetgiw.gov.pl/inspekcja_weterynaryjna/struktura/PIW/14.htm

WZÓR pisma świadectwa zdrowia:
www.kroliki.net/doc/podroz_wzor.doc

Zazwyczaj wymagane jest by pies miał paszport i chip. Co popieram:)
tu dowiesz się wiecej:

Polskie Towarzystwo Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt
Centrum Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt
Wały Piastowskie 1
80-855 Gdańsk
Tel (058) 307-44-27
Fax 307-43-25
www.identyfikacja.pl

Niezapominając o SZCZEPIENIACH! :)

Wiem, ze pewnie z wielu z was ma rózne doswiadczenia i wadomości, podzielmy
się nimi więc:) Może się powtarzam, ale często widzę co się dzieje na
lotniskach i chcę uchronić kolejne zwierzę przed głupotą ludzi:)

Dodam tylko na koniec, ze przy transportowaniu zwierzaka w samolocie,
upewnijcie się, że zwierze ma duzo kocy i że ma cieplo, bo tam jest cholernie
zimno mimo tego co mówią.
Oraz że ma coś z domu, coś co kojarzy się z waszym zapachem. Jakieś zabawki
np.
To uspokaja.

pzdr:)))))))
Obserwuj wątek
    • eufrozyna2 Re: transport/podróż zwierzaków zagarnicę 04.06.06, 09:24
      Proszę o wiadomość jakie są wymagania przy przewożeniu zwierząt domowych na
      granicy litewskiej. Skąd wziąć adres lekarza wet. uprawnionego do wydawania
      paszportów?
    • nasza_maggie Re: transport/podróż zwierzaków zagarnicę 05.06.06, 17:53
      Witaj

o transport dowiesz się najlepiej w ambasadzie Litewskiej:)

LITWA
      Ambasada Republiki Litwy
      Al. Szucha 5, 00-580 Warszawa,
      tel. 625-33-68, fax 625-34-40

Co do paszportui i zezwoleń powinnaś się kontaktować z powiatowym weterynarzem,
      w zależności od tego gdzie mieszkasz:)
      • iwa_ja Re: transport/podróż zwierzaków zagarnicę 06.06.06, 21:54
        Co z tą kwarantanną przy wjeździe do UK? Sześć miesięcy ma być beze mnie?
        • wrexham Re: transport/podróż zwierzaków zagarnicę 09.06.06, 16:18
          to zalezy gdzie ty bedziesz; jesli w polsce to pies bedzie z toba w domu; jesli
          w uk to pies zostanie w polsce u rodziny, albo znajomych :)
          • iwa_ja Re: transport/podróż zwierzaków zagarnicę 09.06.06, 22:33
            wrexham napisała:

> to zalezy gdzie ty bedziesz; jesli w polsce to pies bedzie z toba w domu;
            jesli w uk to pies zostanie w polsce u rodziny, albo znajomych :)
            Pies ma być ze mną w UK! I to od razu! Co mam zrobić, żeby go wziąć? Nie mam go
            z kim zostawić!
            • wrexham Re: transport/podróż zwierzaków zagarnicę 10.06.06, 20:52
              no to zdaje mi sie, ze masz problem...
              pies niestety musi zostac w polsce, albo na terenie np slowacji (ale to cie
              raczej nie urzadza jak sadze); nic nie poradzisz; moj swoje odsiedzial, a teraz
              nie mam warunkow zeby go zabrac i zostal z mezem...(moim:))
              pozdrawiam marta
    • ameli133 Re: transport/podróż zwierzaków zagarnicę 08.06.06, 02:15
      Witam,
      ja podziele sie info o podrozowaniu ze zwierzakiem samolotem Otoz spora czesc lini lotniczych ma takie procedury, ze tylko 2 zwierzaki moga leciec podczas rejsu - jeden przypada na biznes klase a drugi na klase ekonomiczna - w tanich liniach nie ma biznes klasy wiec na pokladzie samolotu moga byc dwa zwierzaki ale jesli jest to np duzy pies to leci w luku - jak sie chce to i male zwierze mozna oddac do luku ale po co - poza tym nalezy dopytac sie jaka klatka jest wymagana - czasem chca tylko mieka a czasem transporter zgodny z normami -TRZEBA KONIECZNIE SIE DOWIEDZIEC WSZYSTKIEGO WCZESNIEJ I ZGLOSIC PRZED WYLOTEM - NAJLEPIEJ PRZY KUPNIE BILETU DLA SIEBIE - bo pozniej moze byc za pozno albo niemozliwe - wymaga to tez czasu - my kiedys chcielismy leciec z kotami do Portugalii - Centralwings jest z W-wy a ja wolalam z K-owa i wszystko bylo by ok gdyby nie to ze lot byl z przesiadka i dwiema roznymi liniami - zajmowalo straszliwie duzo czasu potwierdzenie ze koty tez poleca - inf byly rozne i nie dostalismy szybko potwierdzenia czy sie zgadzaja czy nie wiec lecielismy Centralwingsem bo bylo to proste i koty byly z nami na pokladzie - wiec jesli sa loty z przesiadkami, roznymi liniami to trzeba sobie zarezerwowac czas i cierpliwosc - kasjerzy lotniczy w pl biurach podrozy nie znaja zwykle procederow i kaza dzwonic bezposrednio do przewoznika - a jest to czasem wkurzajacemi dlugo dlugo trwa wyjasnienie.... no i jeszcze nawet jak juz kasierzy lotniczy w pl wiedza co i jak to nie maja uprawnien by taka rezerwacje na zwierzaka potwierdzic... ale sie da i zwierzaki moga latac
      pozdrawiam
      • marta.kunc Re: transport/podróż zwierzaków zagarnicę 30.06.06, 13:23
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10264&w=29734633&a=29734633
        jesli ktos chce wiecej zapraszam na maila gazetowego
        pozdrawiamy
        marta i 2 kocieje
        jeden w uk juz 7 mcy
        drugi znaleziony juz tu
    • marcellia Re: transport/podróż zwierzaków zagarnicę 30.06.06, 16:15
      Moja kotka juz kilka razy podrozowala samolotem miedzy Francja a Polska.
      Latalismy AirFrance albo LOTem. Tak jak wczesniej juz pisano, zwierzaka trzeba
      zglosic przy zakupie biletow. Koty i inne zwierzaki do 8 kilo (wazone juz w
      torbie) moga byc w kabinie pasazerskiej. O ile w AirFrance nigdy nie bylo
      problemu, tak LOT zastrzegal, ze nie moze byc wiecej niz 2 zwierzaki na
      pokladzie (tez o tym juz pisano), a w mniejszych samolotach nawet tylko jeden!
      Jak zamawialam bilety tu w Polsce, to pani z okienka gdzies tam zadzwonila i
      okazalo sie, ze juz jest jeden zwierzak na pokladzie (bo to maly samolot).
      Zdecydowalam sie wiec jechac sama i co sie okazalo?? Ze nie bylo zadnego
      zwierzatka... Nie wiem, moze w ostatniej chwili ktos zdecydowal sie go nie brac,
      ale podejrzewam, ze bylo inaczej...

Rozmawialam ostatnio ze stewardessa podczas rejsu (PLL Lot) i powiedziala mi, ze
      jak nie chca wpuscic zwierzaka na poklad, bo juz jest "komplet" to najlepiej
      jest poprosic o skonsultowanie sie z zaloga czy przyjma dodatkowego pasazera w
      torbie. Mowila, ze zawsze sie zgadzaja, bo dla nich czy zwierzat bedzie 2 czy 6,
      to zadna roznica, byleby nie biegaly po pokladzie... Nie sprawdzalam tej metody,
      wiec nie wiem jak to jest.
      Zarowno we Francji, jak i w Polsce procedura jest ta sama: przy odprawie
      bagazowej zglaszamy, ze mamy kota, pani pyta ile kot wazy, albo sama wazy kota w
      torbie i zapisuje na bilecie te wage. Z tym biletem idzie sie do kasy (uwaga!
      kasy danych linii lotniczych), gdzie trzeba zaplacic (za "kilogram kota w
      torbie" to jest chyba 6 albo 9 euro, nie pamietam). Dostajemy kwitek i wracamy
      do tej samej pani z okienka odprawy bagazowej (jak jest wielka kolejka to juz
      nie trzeba stac, tylko od razu podejsc), pani zabiera kwitek, a nam daje karte
      pokladowa.

Na czas startu i ladowania torba musi byc umieszczona pod siedzeniem (chociaz to
      tez zalezy od zalogi), na szczescie miesci sie bez problemu. Potem mozna juz
      torbe trzymac na kolanach.

Tylko raz zdarzylo mi sie, ze kazano mi pokazac paszport koci, normalnie tylko
      pytaja czy jest i czy sa szczepienia. A juz po przylocie, podczas odprawy
      paszportowej w ogole nic nie chca, bo tez ja w ogole nie mowie, ze mam zwierzaka
      w torbie (raz powiedzialam i pan wybaluszyl oczy na widok paszportu kota i
      spytal sie mnie, co on ma z tym zrobic. Hmmm...).

To chyba tyle. Podczas podrozy moja kota nie je i nie pije (nawet jak podroz w
      sumie trwa 8 godzin) - jest na to zbyt zestresowana, lezy sobie w kaciku i drzy
      jak listek, a potem na szczescie zasypia.

Jakbyscie mieli jakies pytania, to chetnie odpowiem :)
    • charlie_x jeszcze jedna kwestia.. klatka obowiązkowa? 02.07.06, 17:27
      ..czy wioząc psa autem musi być klatka dla niego?Pies będzie podrózował
      do UK. przerawiamy sie przez kanal promem.Czy na promie można psa zabrać z sobą
      na poklad?pozdr...8)
      • oja44 Re: jeszcze jedna kwestia.. klatka obowiązkowa? 05.07.06, 22:06
        Witam. Moje dwa zwierzaki zostały w domu w pl, pół roku od badania krwi mija na
        paczątku wrzesnia. Ja swoje zaszczepiłam, zachipowałam, zrobiłam badania krwi,
        ale paszportów jeszcze nie mam. Weterynarz twierdził ,że moge je wyrobić przed
        wyjazdem do uk. Teraz się zmartwiłam, czy te paszporty nie powinny byc zrobione
        przed badaniem krwi.Znam dobrze mojego weterynarza, zawsze byłam z niego
        zadowolona,czy mogł sie pomylic z ta informacja? Druga kestia to transport,
        jedziemy autem do polski, własnie ze wzgledu na zwierzaki, wracamy promem ,
        jeszcze nie mamy biletu na prom. Na stronie jednego z promów jest informacja
        dla podrożujących ze zwierzat, zeby wczesniej zadzwonic. Czy ktos wie cos
        wiecej na ten temat? Nie znam jeszcze terminu urlopu ,wiec dlatego wstrzymuje
        sie z rezewacja. Glupie przepisy, tak bardzo tesknie za moimi serduchami :(
        • kubus96 Re: jeszcze jedna kwestia.. klatka obowiązkowa? 10.07.06, 19:44
          do oja44 sluchaj ja zrobilam dla psa paszport i zabralam go ze soba do szwecji.
          dziwie sei ze tak dlugo czekasz na zalatwienie tego. zasada jest jedna badanie
          krwi na przeciwacial na wscieklizne wykonuje sie nie wczesnije niz 3 miesiace
          po ostnim sczepieniu na wsieklizne , krew pobiera wtereynazr i wysyla sie ja do
          pulaw tylko tam moga wydawac zaswiadczenia uznawane przez unie, na wynik czeka
          sie kolo 2 tyg, potem wyniki wpisywane sa do paszportu, nr czipa, wsieklizna i
          co wazne jesli chodzi o szwecje przed wyjazdem ps asie odrobacza. ja podrozuje
          zpsem promem do nynysham musisz wykupic cala kabine i bilet dla psa, na
          pokladzie jest specjalne miejsce do wyprowadzania ale na poczatku pies moze nie
          chciec sie zalatwic bo jest duza piaskownica wktorej jest piasek a moj mastiff
          to sie do niej niemiescil. gdybys miala jakies pytanie to pisz na maila
          mariolciac@op.pl
    • rednosek Re: transport/podróż zwierzaków zagarnicę 12.07.06, 15:58
      a czy ktoś wie jak to jest z podróżowaniem z psem samochodem do Portugalii?
      chciałabym wyjechać we wrześniu, a nic jeszcze nie mam załatwione dla psa, czy
      to znaczy, że już nie zdążę?
      • wrexham Re: transport/podróż zwierzaków zagarnicę 17.07.06, 15:32
        moim zdaniem nie powinno byc problemow o ile wezmiesz sie teraz za wszystkie
        formalnosci (szczepienie, wyrobienie paszportu, czipowanie - no moze w innej
        kolejnosci:))
        pozdrawiam i zycze udanego wyjazdu
        wrex.
    • heidi-ho transport w samolocie 09.08.06, 11:32
      Ktora linia loznicza (za wyjatkiem Lufthansy) przewiezie kota z Polski do
      Niemiec? wiem, ze na tanich przewoznikow jak wizzair nie ma co liczyc, ale moze
      wiecie kto zezwala na przewoz kotow? i za jaka cene, orientacyjnie.

lufthansa zaproponowala mi za lot (w jedna strone) z Katowic do Duesseldorfu
      1.750 tys zl. do tego oczywiscie koszty za chip, tatuaz, ksiazeczke szczepien
      itd... zna moze ktos cos tanszego?
      • ameli133 Re: transport w samolocie 09.08.06, 19:20
        a czemu to na wizzair nie mozna liczyc? moje koty lecialy np. Centralwings'em z
        Portugalii - to tez tanie linie i koszt za kota byl chyba 50pln - zreszta
        wczesniej pisalam - a cena Lufthansy ktora podajesz jest cena z kosmosu - inne
        regularne linie licza np 8 euro za kg kota (np swissair) - moze i taka cena by
        byla gdybys np przewozila lampatra;-) poza tym co to znaczy cena za ksiazeczke
        szczepien - to nic nie kosztuje - szczepienia zas tak ale te nie robi Lufthansa
        tylko wet - a zreszta to jakas sciema i nie chce mi sie pisac wiecej....
        • heidi-ho o rany, czepiasz sie, a ja nie sciemniam! 12.08.06, 21:00
          sciema? z regulaminu wizzair
          "WIZZ Air transportiert keine Haustiere. Blindenhunde können lediglich auf
          Inlandsflügen und bei Vorhandensein eines Haustierverzeichnisses vor Ort
          transportiert werden; und vorausgesetzt, diese Kartei weist den Blindenhund als
          solchen aus." - pierwsze zdanie w jez polskim to: wizz nie transportuje zwierzat
          :> a potem o psach przewodnikach, ale tego juz tlumaczyc nie bede
          w necie znalazlam oferte jednej firmy z GTL (Katowice) i dostalam mailem oferte
          o takiej wlasnie cenie, i informacje ze kot zostalby zabrany samolotem
          Lufthansy.... chyba se tego nie wymyslilam, nie? bo i po co??? zapytaj sama u
          tej firmy, www.airtrans.com.pl
          i moze sie zle wyrazilam ze cena za ksiazeczke sczepien - chodzilo mi o koszty
          samych szczepien + chip i tatuaz (nie wiem czy za paszport tez sie placi??)
          niestety swissair nie poleci z Katowic do Dortmundu, nie? :P alternatywa bylby
          centralwings, o tym nie pomyslalam,bo jeszcze nie dawno nie latali z katowic, no
          i lataja do Köln, nie do dortmundu. ale moze to by bylo cos. dzieki za
          wskazowke, mimo wszystko...
          • ameli133 Re: o rany, czepiasz sie, a ja nie sciemniam! 14.08.06, 21:24
            ja bym osobiscie zadzwonila do wizzair bo to co napisane na str nie zawsze
            zgadza sie z rzeczywistoscia a jak jednak nie beda chcieli wziasc zwierzaka to
            sprawdz inne linie oprocz lufthansy i zadzwon - podalam cene swiss - wiem ze nie
            lata akurat na tej trasie ale to cena orientacyjna - zadzwon tez do Lufthansy a
            nie do GTL - cena bedzie duzooooo nizsza - my jak latalismy z naszymi
            zwierzakami to sprawdzalismy rozne linie osobiscie dzwoniac - powodzenia -
            zawsze jeszcze jest pociag;-)
          • mfuska a po Polsce jak??? 24.08.06, 07:40
            Rozpisujecie się o podrózach zagranicznych a ja mam problem natury krajowej.
            Mam dwa owczarki niemieckie i chciałam pociągiem z Warszawy pojechać z nimi na
            MAzury do domu a tu czytam że jedna osoba może przewozić jednego psa. I co
            losować mam którego biore a który zostaje na wątpliwej łasce sasiadów?
            Psy są grzeczne posłuszne i lubia podrózować mają szczepienia smycze no z
            kagańcem jeszcze nie próbowałam bo tak szybko rosna że nie kupowałam go jeszcze
            bo na miesiąc mi się nie opłaca jeśli na codzień nie noszą ale jak trzeba to bym
            kupiła a tu prosze jeden pasażer= jeden pies.
            Może ktoś ma podobną sytuację i wie jak to rozwiązać?
            • mfuska Re: a po Polsce jak??? 24.08.06, 07:43
              a i jezcze jedno ... jeżdząć komunikacj miejska jaki bilet mam im zakupić?
              Normalny czy ulgowy? a może jest jakiś specjalny?
    • maciek22 a jak z przywiezieniem zwierzaka Z anglii do polsk 07.09.06, 01:12
      no wlasnie, przymierzam sie do przygarniecia kocia ka tu w anglii mam warunki,
      ale wiem ze za pare lat bede chyba wracal do "kraju naszego", i jak wygladaja
      formalnosci wyjazdowe, mysle ze bede jechal samochodem, a wiec co klatka,
      paszport aktualne badania i to wszystko????
      czy jakies jednak obostrzezenia???
      z goryu dzienks za wszelkie konstruktywne slowa

mac
      • dominikag Re: a jak z przywiezieniem zwierzaka Z anglii do 14.09.06, 18:26
        Czy przewoził ktoś psa z Polski do Irlandii ?? Pierwotnie mieliśmy przewozić LOT-em, ale cena 5000 PLN nas zabiła, teraz rozważamy drogę lądową (samochodem).
        Będę wdzięczna za wszystkie informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka