Dodaj do ulubionych

Wet mówi..

12.07.06, 00:00
że serduszka,żołądki i wątróbka z kurczaka to bezwartościowe podroby i żeby
kociakowi nie serwować takich przysmaków.. Szczerze mówiąc zgłupiałam.. Kupuję
mu też gulaszowe wołowe,bielucha,czasem tuńczyka,ale aż boję się zapytać o to
weta..Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • kirke18 Re: Wet mówi.. 12.07.06, 10:10
      Jestem zaskoczona, dopiero co czytałam, że należy dokarmiać kocieje mięskiem,
      rybką, wątróbką itd., że także wieprzowina jest dobra, a jeśli kot zjada (daje
      radę) z chrząstakami to dla niego lepiej- jest bardziej podobne do naturalnbego
      żywienia a nie tylko chrupki i karma z puszki. Zobacz na forum.miau tam jest
      sporo o prawidłowym zywieniu, a jeśli się przekonasz, że wet całkowicie nie
      miał racji na wszelki wypadek zmień na lepszego :-). Pozdrawiam
      • teba18 Re: Wet mówi.. 12.07.06, 11:22
        Zarówno mały kociak jak i dorosły kot MUSI jeść mięso- wątróbeczka, wołowinka,
        kurczaczek, chrząsteczka. Poza tym zwykła sucha karma sama lub w oddzielnej
        miseczce jakaś puszeczkę, lub saszetkę.

i zmień weta bo ten się chyba nie zna na kotach... :/
        • pixie65 Re: Wet mówi.. 12.07.06, 11:43
          To widocznie ten wet kompletnie nie uważał na zajęciach....Chyba, że w zamian
          zaproponował Ci jakąś doskonale zbilansowaną karmę, dostępną w lecznicy...
          Do pełnowartościowego pokarmu wysokobiałkowego, a więc zawierającego cały zestaw
          aminokwasów należy mięso, ryby, podroby właśnie, jaja i produkty mleczne.Podroby
          wręcz POWINNY stanowić około 20% codziennej dawki pokarmowej, są one bardzo
          bogate w witaminy, ale faktem jest, że podane na surowo mogą spowodować biegunkę
          (chociaż nie zawsze, podobnie jak mleko). Serca traktowane są w ogóle jako mięso
          (ze względu na budowę- włókna mięśniowe poprzecznie prążkowane), więc na wszelki
          wypadek w poważniejszych sprawach konsultuj się z innym wetem...I nie daj
          naciągnąć się na karmę w lecznicy...Chyba, że jest niezbędna... :-)))
        • mariken Re: Wet mówi.. 12.07.06, 11:55
          _nie musi_, jeśli dostaje właściwą i dobrze zbilansowaną karmę. ja mojemu nigdy
          nie dałam żadnej wątróbki (fuj!!) i innego ociekającego krwią paskudztwa i
          młody ma śliczną sierść, jest zdrowy, wyniki badań ma fantastyczne. młody je
          hill's i rc.

joaśka i kot
          • po.prostu.ona Re: Wet mówi.. 12.07.06, 13:31
            mój kocio je oprócz RC i Hillsa także surową wołowinę. Surowych serc drobiowych
            jakoś nie miałam odwagi mu podać, a po surowej rybie kot dostał biegunki.
            • teba18 Re: Wet mówi.. 12.07.06, 14:04
              Moje koty jedzą BK a mimo wszystko dostają mięso dodatkowo.

Mój wet opowiadał mi jak kiedyś do lecznicy przyszła kobieta wegetarianka, ze
              zdychającym kotem- okazało się, że nie dostawał mięsa. Karmy typu Hill's, RC, BK
              itp kot na pewno nie dostawał, ale mięso jest bardzo ważne w kociej diecie.
              • po.prostu.ona Re: Wet mówi.. 12.07.06, 14:10
                wiem, chodzi o taurynę, jest ona też dodawana do karm, ale wiadomo, że
                najlepiej przyswajana pochodzi z naturalnego źródła, jakim jest surowe mięso.
    • elpasz Re: Wet mówi.. 12.07.06, 14:31
      A może wet miał na myśli, że kurczaki są nafaszerowane chemią, antybiotykami,
      hormonami tylko Ci tego nie wyjaśnił
      • teba18 Re: Wet mówi.. 12.07.06, 15:16
        a co nie jest nafaszerowane chemią?
        • wuefka Re: Wet mówi.. 06.08.06, 19:15
          teba18 napisała:
          > a co nie jest nafaszerowane chemią?

Wszystko jest nafaszerowane, ale w wątróbce ta chemia jakby bardziej się
          odkłada.
    • recaro Re: Wet mówi.. 12.07.06, 20:17
      Wet dał mi kilka próbek Royal Kitten i powiedział,że to małemu wystarczy.. No
      cóż,zmieniłam już weta tym bardziej,że dowiedziałam się od znajomych,iż ta
      lecznica nie cieszy się zbyt dobrą opinią..
      • mist3 Re: Wet mówi.. 12.07.06, 21:21
        Wieprzowiny kotu podawać nie należy. Jeśli chodzi o podroby - ja też słyszałam,
        że nie jest to cud świata (szczególnie z wątróbką i płucami nie należy
        przesadzać - jest to magazyn wszelkich nieczystości w organizmie). 'Na
        szczęście' moja kota lubi tylko 'szlachetniejsze' części kurczaka czy wołowiny,
        podrobów nie ruszy - więc nie mam dylematu - karmić podrobami czy nie.
        Wydaje mi się jednak, że lepsze podroby niż sama sucha karma - ale to moja
        subiektywna opinia, nie poparta żadnym autorytetem (oprócz wiedzy o wątróbce i
        płuckach, a także nerkach - te też raczej nie są polecane).
        • madzialenka82 Re: Wet mówi.. 12.07.06, 23:11
          Serca i żołądki są bardzo dobre. Nie rozumiem przedmówczyni, która gdzieś tam napisała "fuuj" o wątróbce i innych krwistych rzeczach - koleżanko, twój kot to mały drapieżnik. On nie będzie wegetarianinem - potrzebuje mięsa by prawidłowo się rozwijać. Co prawda nie mam kota, ale mam fretki. Żywienie jest podobne. Karmie je surowym mięsem - podroby, udka, gulaszowe z indyka czy wołowe. Oprócz tego suche w miseczce. Najmłodzszy freciak przepada za surowym mięsem, ale ma po nich takie prawie czarne i rzadsze kupki....do gotowanego nie chcę sie przekonać w ogole a i suche mu nie podchodzi:/ Mam dylemat: dawać czy nie?
          • wiesia.and.company Re: Uhm, mała koteczka była karmiona tylko 13.07.06, 11:15
            suchą karmą Royal Canin Weterynaryjną Kitten. Tak jadła przez dwa tygodnie,
            była fachowo karmiona, zbilansowaną doskonałą w końcu karmą. U mnie w domu
            rzuciła się na mięso wołowe, które wieczorem serwowałam kotom. Ona wybrała.
            Drapieżnik to drapieżnik. Suche teraz pochrupie tylko czasem. Mięso je różne,
            wołowe bez kości, piersi kurczaka, filet z indyka, wątrobę wołową (cielęcej
            nie, bo po niej jest biegunka), serce wołowe lub cielęce, nerki wołowe, serca
            drobiowe. Nie dostaje wątróbki drobiowej z uwagi na to, że w fermach kurczaki
            są pasione dziwnymi karmami ze sterydami i ich wątroby nie mogą sobie z tymi
            śmieciami poradzić, stąd często ich wątroby są chore - niektóre wręcz rozpadają
            się w rękach. Serek waniliowy Danio koteczka bardzo lubi jako "deser".
            Drapieżnik to drapieżnik, ma zęby drapieżników i długie jelita (roślinożercy
            nie) oraz florę bakteryjną ssaków mięsożerców. Nic złego się małej nie dzieje,
            po przejściu na karmę urozmaiconą jest weselsza, ma wigor, no i widzę, że je z
            apetytem (raz większym, raz mniejszym - ma swoje smaczki). I to rozumiem, bo ja
            też wolę urozmaicenie. Nie wyobrażam sobie, żebym do końca mojego życia jadła
            tylko chlebek chrupki z masełkiem.
            Pozdrawiam. Wiesia + 7
            • recaro Re: Uhm, mała koteczka była karmiona tylko 13.07.06, 22:24
              No własnie wiesia..Przez tydzień dawałam małemu tylko Royal Kitten,tak jak
              radził wet,ale żal mi go było,bo sprawiał wrażenie smutnego i może trochę
              głodnego.. Zmieniłam weta i dietę ;) Stefana teraz roznosi energia i jest
              szczęśliwy,a Royala ma zawsze w drugiej misce i może chrupać do woli. Pozdrawiam
              ciepło,zawsze z uwagą czytam Twoje posty.
              • wiesia.and.company Re: recaro, dziękuję. Miło mi. Dotrzecie się 14.07.06, 11:18
                - Ty nauczysz małego pewnych rzeczy, a i on Ci powie o swoich potrzebach.
                Koty mają bardzo czytelne zachowania, trzeba je tylko obserwować, a to cała
                przyjemność. Życzę zatem przyjemności z obu stron.
                Pozdrawiam.Wiesia + 7
                • tymulek nie mam kota 06.08.06, 18:25
                  ale wlasnie z ciezka sraczunia u suni zglosilam sie do weta, ktory rowniez
                  twierdzi ze kurczakowe watrobki sa syfiaste ze wzgledu na hormony, ktore we
                  watrobie sie odkladaja a kurczaki faszerowane sa na potege. Podobno indyki
                  maja "lzejszy" chów i jesli juz watrobka to indycza, albo wolowa.
            • echtom Re: Uhm, mała koteczka była karmiona tylko 06.08.06, 19:11
              Karmię koty suchą karmą, z puszki i "prawdziwym" jedzeniem - najczęściej daję
              im serca, resztki kurczaka z rosołu albo surową rybę. Zauważyłam, że karmę
              zjadają tak po prostu, natomiast na jedzenie naturalne czasami "polują" -
              warczą i wyciągają kawałki z miski. Oprócz urozmaiconego pożywienia mają więc
              też trochę rozrywki.
            • echtom PS. Małe sprostowanie 06.08.06, 19:14
              Drapieżniki mają krótsze jelita niż roślinożercy.
              • ktosiunia87 Re: PS. Małe sprostowanie 06.08.06, 20:45
                ja zawsze byłam przekonana, że kot może dostawać surowe mięso, podroby... nie
                za często, ale od czasu do czasu jak najbardziej. moja kotka uwieln\bia nerki...
                • jaketi Re: PS. Małe sprostowanie 06.08.06, 22:23
                  Ktos napisał, ze koty same wybieraja co jest dla nich dobre. Niestety to jest
                  podobnie jak z dzieckiem (najchetniej by jadło hamburgery;)Moj kot na zapach
                  whiskas czy kitkat szaleje po kuchni z radosci. A jak widomo nie ma sa to
                  najlepsze jakosciowo karmy. Royal Young (ktorym jest zywiona) jest poprostu
                  zjadany.
                  Musimy pamietac o tym, ze jedzenie domowe jet b.trudno zbilansowac- nigdy nie
                  wiemy ile ma kalorii iosci subst. odzywczych. takiego problemu nie ma przy
                  Royal, Hills czy Eukanubie.
                  Jeżeli chodzi o watróbke czy ryby oczywiscie mozna je podawać, ale w
                  ograniczonych ilosciach. zbyt duze dawki moga powodowac stluszczenie watroby.
                  Ale pamietajny, ze watroba moze zawierac większe dawki subst. tox niz miesnie,
                  a w rybach możemy miec wiekzosc zawartosc metali ciezkich.
                  Mieso surowe sprawia kotu wielka frajde, ale pamietajmy, ze moze zawierac
                  pasozyy lub ulec zepsuciu. Dlatego zamrazajmy je po kupieniu lub chwilke
                  podgotujmy zanim podamy kotu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka