desperacja 14.05.03, 02:54 Mam zamiar kupic pieska, tylko nie wiem na jaka plec sie zdecydowac. Chce by bronil domu (szczekiem) ale wogole interesuje mnie roznica miedzy plciami. zawsze miala psy, ale rozwazam suczke. Z gory dzieki:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: suczka czy psa? IP: *.chello.pl 14.05.03, 12:09 desperacja napisała: > Mam zamiar kupic pieska, tylko nie wiem na jaka plec sie zdecydowac. > > Chce by bronil domu (szczekiem) ale wogole interesuje mnie roznica miedzy > plciami. zawsze miala psy, ale rozwazam suczke. Z gory dzieki:-) Suczki z reguly sa bardziej przylepne,calusne,wykazuja mniejsza tendencje do dominacji,sa bardziej karne i mnie nieazlezne niz psy,raczej sie pilnuja. Psy sa bardziej niezalezne,dominujace i chetnie uciekaja jak suki maja cieczki. Oczywiscie nie nalezy przyjmowac ze tak jest zawsze,duzo zalezy przeciez od wychowania no i charakteru zwierzecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dina Re: suczka czy psa? IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.05.03, 12:26 Zgadzam sie z powyzsza wypowiedzia.Natomiast ja mialam zawsze suczki, teraz mam 3 (ON-ka bez rodowodu) i moge dodac ze suczka jest latwiejsza do ulozenia, bardziej przywiazana.Pozostaje jedynie problem z cieczkami, ktory pojawia sie 2 razy w roku. Wtedy kiedy sa gotowe do rozrodu maja sklonnosci do ucieczek w mniej lub bardziej wymyslny sposob. Efekt takich ucieczek jest wiadomy. Dlatego jezeli zdecydujesz sie na suczke i bedzie to kundelek lub psina bez rodowodu powinnas rozwazyc mozliwosc sterylizacji, ktora pozwoli na unikniecie urojonych ciaz, groznego ropomacicza, nowotworow macicy,guzkow sutkow w jakims stopniu( przed 1 cieczka, ktora jest ok.8 miesiaca zapobiega w 100%, po drugiej cieczce w mniejszym stopniu). W ten sposob przedluza zycie suki o ok. 2 lata. Oczywiscie mitem jest, ze suka powinna miec choc raz mlode. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: suczka czy psa? IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl / *.gazeta.pl 14.05.03, 12:37 Z tego co wiem to najlepiej sterylizowac suczke po pierwszej cieczce, w czasie cyklu miedzy 1 a 2 cieczką, to wypada jakies 3 miesiace po 1 cieczce. Nie ma złotego srodka ze pies uniknie nowotworu, 100% gwarancji nigdy sie nie ma(wiem z autopsji). A pierwszą cieczke suka musi przejść. Potem mozna sterylizować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dina Sterylizacja IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.05.03, 14:23 W Stanach sterylizuje sie suczki przed 1 cieczka, co pozwala uniknac nowotwor sutkow w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Sterylizacja IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl / *.gazeta.pl 15.05.03, 12:16 w stanach moga nawet 7 tygodniowe sterylizować ale nic nie uchroni na 100% przed nowotworem, chora idealizacja. Polecam wykład u weterynarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dina Re: Sterylizacja IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.05.03, 14:11 A ja polecam rozmowe z naukowcem, ktory jest lepiej wyksztalcony od weterynarza. Jezeli dla Ciebie osoba bardziej kompetentna jest weterynarz niz Pan z tytulem profesora to wybacz. Przed 1 cieczka jest 100% pewnosc ze nie wystapi rak sutkow, dowiodly tego badania naukowe i doswiadczenie naukowcow. Odpowiedz Link Zgłoś