Gość: słoń bim-bom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 11:25 Słyszałam, że w Finlandii w ogóle nie ma schronisk, bo nikt swoich zwierząt nie oddaje. Jak sądzicie, czy to możliwe?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orvokki Re: FInlandia 18.10.03, 11:29 Też gdzieś czytałam, że tam co prawda schroniska są, ale przebywają w nich na przykład dwa psy, z czego jeden jako rezydent uwielbiany przez obsługę (chyba w tym przypadku niezbyt liczną). Fakt, że w niektórych krajach kultura postępowania stoi o niebo wyżej niż u nas, ludzie więcej o psach wiedzą, postępują z nimi mniej bezmyślnie. Pewnie bardzo dużo zależy od odpowiedniej edukacji. W Anglii na przykład kluby ras zajmują się też odnajdywaniem nowych domów dla porzuconych czy opuszczonych psów danej rasy, odszukiwaniem psów, które zaginęły czy też zostały skradzione etc. A u nas kluby zajmują się swoimi championkami i ich rozmnażaniem,a całą resztę mają w nosie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dina Re: FInlandia IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.10.03, 12:03 Czytalam w jakims pismie o psach jakis czas temu, ze w helsinskim schronisku przebywa 8 psow na ktore jest 200 chetnych. U nas o takim zjawisku mozna sobie pomarzyc jedynie. Nadal pokutuje mit ze suka powinna miec choc raz mlode, albo ze sterylizacja jest okaleczaniem zwierzecia. Uwazam ze w Polsce powinien obowiazywac przepis o sterylizacji psow bez uprawnien hodowlanych pod wysoka kara grzywny. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: FInlandia 19.10.03, 12:34 No wiesz, uprawnienia zdobywa się stopniowo, oceny hodowlane pies zbiera dopiero od 15 miesiąca, a sterylizować/kastrować można już po pierwszej cieczce u suk, a u psa chyba po roku. To co, od razu grzywnę? :) Myślę, że to wszystko trzeba po dobroci, to znaczy po prostu propagować sterylizację, mówić o tym jak najwięcej, no i oczywiście ktoś to powinien sponsorować w przypadku zwierząt bezdomnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikado Re: FInlandia IP: 62.244.137.* 19.10.03, 12:34 Jedzą je, bo Finowie są zwolennikami żywienia optymalnego dr. Kwaśniewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś