Dodaj do ulubionych

Szczeniak rasy Labrador i dwulatek.

09.12.03, 16:16
Witam :-)

Wszystko wskazuje na to, że na wiosnę przybedzie nam nowy domownik w postaci
szczeniaka rasy labrador. Co myslicie o tej rasie, czy nadaje się do domu
gdzie jest dwuletnie dziecko ? Piesek zostaje kupiony dla starszego syna (10
lat) - oczywiscie my, jako rodzice bierzemy całkowitą odpowiedzialność za
opiekę nad psem.

Pozdrowienia
Ligia
Obserwuj wątek
    • Gość: Cattaraugus Re: Szczeniak rasy Labrador i dwulatek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 17:18
      Jestem właścicielem labradorki. Trudno byłoby o wspanialszego i bardziej
      uniwersalnego psa. Przyjaźń do ludzi - na poziomie niebotycznym i aż
      przesadnym. Energia, chęć do zabaw i spacerów - niespożyte, ale do rytmu domu
      też dobrze się dopasowuje nie naruszając swoimi zabawami czasu snu, czy
      wypoczynku ludzi. Jeśli ktoś kocha turystykę pieszą (jak ja) - najlepszy kumpel
      w terenie. Nie ma tego strachu, co z Beagle'ami, że labrador ucieknie.
      Wytrzymałość na ekstremalne nawet spacery - niespożyta. Ja pokonuję pieszo 30
      km - moja suczka Dora robi w tym czasie ok. 40 km, jak nie więcej. No i ta
      estetyka - to wszak jeden z najpiękniejszych psów, nic dziwnego, że ciągle gra
      w reklamach.
      Ale trzeba uważać na takie cechy labradorów, jak:
      - nadreaktywność
      - w ramach nadreaktywności umiarkowana dyscyplina
      - tendencja do obżarstwa, wyjątkowe żebractwo i wieczne poszukiwanie czegoś do
      zjedzenia w terenie
      - skłonność do dysplazji (z miejsca odpowiednia dieta dla szczenięcia, czyli
      dieta z formułą "stawy i chrząstki", najlepiej Eukanuba Puppy and Junior Large
      Breed) + płyn Arthro Flex (preparat dla szczeniąt na formowanie stawów i
      chrząstek)

Proszę pytać o resztę interesujących Państwa rzeczy - na wszystko odpowiem
      szczegółowo.

Pozdrawiam
      • Gość: Olo Re: Szczeniak rasy Labrador i dwulatek. IP: *.net.autocom.pl 25.12.03, 18:13
        Mam pytanie, jak takie psy znoszą ok 8 godzinną nieobecność właściciela?
        • Gość: Cattaraugus Re: Szczeniak rasy Labrador i dwulatek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.03, 20:15
          > Mam pytanie, jak takie psy znoszą ok 8 godzinną nieobecność właściciela?

Bardzo źle. Są nawet filmy (dla lekarzy weterynarii) kręcone ukrytą kamerą a
          pokazujące dewastowanie przez labradory domu i zjadanie właściwie wszystkiego.

Wszelkie rekordy bije taki edukacyjny filmik (kiedyś był nawet w internecie)
          poświęcony labradorowi ze Stanów Zjednoczonych, który w oczekiwaniu na
          domowników zjadł był dużą amerykańską flagę i pokaźną gumową żyrafę. Podkreślam
          słowo ZJADŁ, nie rozszarpał. Skończyło się to dla niego operacją i wyciąganiem
          z żołądka tych psich zdobyczy uzyskanych w stresie samotności.

Moja labradorka też znosi samotność jak najgorzej - jak wszystkie psy tej rasy,
          które - jak żadne inne - Pan Bóg nie do samotności stworzył :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka