kicia7 16.12.03, 16:54 Mam wrażenie, że kiedyś na tym Forum ktoś pisał o specjalnych kulkach do dokarmiania sikorek, które można nabyć w sklepie. Moje pytanie - w jakich sklepach takie cuda sprzedają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m.pw Re: Kulki dla sikorek? IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 22:15 Widywałam czasem takie kulki w zoo sklepach, ale równie dobrze możesz sama zrobić im przysmak możesz stopić smalec i wrzucic do niego pestki słonecznika (nie solone). Ja robię na starej patelni i wieszam razem z patelnia na gałęzi lub za północnym oknem (żeby sie nie topiło i nie kapało gdy słoneczko przygrzeje). Sikorki uwielbiaja tez niełuskany słonecznik - możesz wysypać na parapecie, a także surową słoninę - trzeba ja uwiązać żeby nie ukradły sroki. W ubiegłym roku "moje" sikorki pozarły prawie 30kg słonecznika (kupuje na wagę) i kilka kg słoniny Odpowiedz Link Zgłoś
goc.jola Re: Kulki dla sikorek? 17.12.03, 09:52 A ja daję sikorkom - i nie tylko, bo do mojego karmnika przylatują przeróżne piękne ptaki - tłuszcz zebrany z rosołu, który gotuję bez soli na porcjach rosołowych (dla kotów). Oprócz tego wcinają też słonecznik i zmiażdżone orzechy włoskie. -- Jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alab108 Re: Kulki dla sikorek? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 17.12.03, 10:46 Ja topię smalec i mieszam go z płatkami owsianymi, płatkami zbożowymi, siemieniem lnianym, makiem i łuskanym słonecznikiem. Bardzo to lubią. Niełuskany słonecznik wysypuję do karmnika.Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
saavage Re: Kulki dla sikorek? 17.12.03, 14:05 Hej, kule te kupisz w sklepach zoologicznych, a czasem nawet w hipermarketach (w dziale dla zwierzat). Nazywa sie to kula dla ptakow zimowych, albo zaokiennych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś