Dodaj do ulubionych

Kulki dla sikorek?

16.12.03, 16:54
Mam wrażenie, że kiedyś na tym Forum ktoś pisał o specjalnych kulkach do
dokarmiania sikorek, które można nabyć w sklepie. Moje pytanie - w jakich
sklepach takie cuda sprzedają?
Obserwuj wątek
    • Gość: m.pw Re: Kulki dla sikorek? IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 22:15
      Widywałam czasem takie kulki w zoo sklepach, ale równie dobrze możesz sama
      zrobić im przysmak możesz stopić smalec i wrzucic do niego pestki słonecznika
      (nie solone). Ja robię na starej patelni i wieszam razem z patelnia na gałęzi
      lub za północnym oknem (żeby sie nie topiło i nie kapało gdy słoneczko
      przygrzeje). Sikorki uwielbiaja tez niełuskany słonecznik - możesz wysypać na
      parapecie, a także surową słoninę - trzeba ja uwiązać żeby nie ukradły sroki.
      W ubiegłym roku "moje" sikorki pozarły prawie 30kg słonecznika (kupuje na wagę)
      i kilka kg słoniny
    • goc.jola Re: Kulki dla sikorek? 17.12.03, 09:52
      A ja daję sikorkom - i nie tylko, bo do mojego karmnika przylatują przeróżne
      piękne ptaki - tłuszcz zebrany z rosołu, który gotuję bez soli na porcjach
      rosołowych (dla kotów). Oprócz tego wcinają też słonecznik i zmiażdżone orzechy
      włoskie.
      --
      Jola
    • Gość: alab108 Re: Kulki dla sikorek? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 17.12.03, 10:46
      Ja topię smalec i mieszam go z płatkami owsianymi, płatkami zbożowymi,
      siemieniem lnianym, makiem i łuskanym słonecznikiem. Bardzo to lubią.
      Niełuskany słonecznik wysypuję do karmnika.Pozdrowienia
    • saavage Re: Kulki dla sikorek? 17.12.03, 14:05
      Hej,

kule te kupisz w sklepach zoologicznych, a czasem nawet w hipermarketach (w
      dziale dla zwierzat). Nazywa sie to kula dla ptakow zimowych, albo zaokiennych.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka